Bett

Jag halkade in i en diskussion om bettstorlek på islandshästar. Någon blev "rädd" av att se att så många annonserade ut bett som är 12,5cm på en sida för islandshästsaker på facebook. Denna menade också att 9,5cm är standard storlek för just islandshästar.
 
Guffi har 12,5cm på sina bett och har ett rätt stort huvud med en bred nos. Han har mest raka bett, han trivs bäst på dom och han är jäkligt mycket "läppar" kan jag säga. Även om han inte har något i munnen så är det små rynkor i mungiporna. Att försöka klämma in ett mindre bett i hans mun skulle bara klämma ihop allt ännu mer och bli rätt obekvämt tror jag. Att sänka nackstycket för att bli av med rynkorna gör att bettet hamnar för långt ner. Han har helt enkelt väldigt mycket hud runt munnen.Vad jag läst mig till är det inte lika viktigt med storleken på raka bett, de kan ju inte böja sig åt fel hål i munnen, rätt mig om jag har fel. Det enda tredelade bett jag använder är också 12,5cm, det skulle nog passa lite bättre om det var 12cm, men nu är det så. Bettringar kanske skulle hjälpa lite. 11,5 blir som sagt för trångt för hans stora fläskiga läppar. Veterinären hittade heller inga sår i munnen eller andra skador, så jag tror verkligen inte att storleken på hans bett skadar honom.
 
Guffi är sån att när han inte gillar ett bett så vägrar han öppna munnen efter några gånger. När han gör det slutar jag använda bettet och testar något annat istället. Att tvinga in ett bett är helt fel! Han ska framför allt trivas med det och vara bekväm. Man får prova sig fram tills man hittar det som passar, både i storlek och att hästen trivs med det, lyssnar på en osv. Man kan säkert behöva ha olika storlekar på olika bett, bäst av allt är att prova.
 
Vad har era hästar för storlek på bett och vad anser ni i den här diskussionen?
 

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Haha reagerade också på den där diskussionen.. Folk är dryga! :D
Båda mina killar har 10,5.. Vilket jag tror är den vanligaste storleken.

Svar: En del människor alltså, huvudsaken är att det är rätt storlek vilken det än är :) Ja, 9,5 låter litet tycker jag.
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-11 @ 21:48:47 / URL: http://alexaka.blogg.se
Postat av: Alexandra

Hahah eller hur! :D Ja, jag har inte hört att någon har haft 9,5 iallafall.

Svar: Vindur kanske skulle ha det, men han är snart två år bara och ska inte ha bett än :p
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-11 @ 22:09:21 / URL: http://alexaka.blogg.se
Postat av: Jossan

Min Atli har 11 men det går med 11,5 och 10,5 också. Det beror ju på att alla bett ligger olika i munnen på hästen och ibland kanske bettet inte är exakt den längd som det står att den ska vara :) Jag har dock förstått det som att raka bett ska vara en storlek (ca 1 cm) mindre än de delade betten just för att de inte har några delningar och behöver då inte böja sig som ett delar bett. Jag menar att det delade får ju en mycket mer rundad form i munnen och då behöver det vara något längre än ett rakt som är just rakt ;)
Det är vad jag tycker är logiskt i alla fall ;)

Stelpa har däremot 9,5 tror jag men hon är ju ganska liten också så :)

Jag tror att det inte alls finns någon "normalstorlek" allt beror på hur hästen ser ut. Sen kan man ju tänka sig att det finns ett samband mellan att desto högre hästen är i mankhöjd desto längre bett kommer den behöva också eftersom huvudet antagligen blir större ;)

Svar: Det har jag inte tänkt på men det låter logiskt :) Novabett ska tydligen mätas på något annat sätt vid tillverkning så alla mått stämmer nog inte helt.
Det finns säkert någon "medelstorlek", som det gör med allt, men det finns ju större och mindre ändå.
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-11 @ 23:08:14 / URL: http://semtegensis.blogg.se
Postat av: Jenny

På sätt och viss håller jag med vem det nu var som tyckte så, för det ÄR vanligare att islandshästar har 9,5 och 10,5 än 11,5 och 12,5, trots att de sistnämnda storlekarna är vanligare i affärer, även de som riktar in sig på just inslandshästar. Men givetvis gäller det ju inte ALLA islandshästar, vissa, som Guffi, har större munnar och då behöver de ju ha större bett. Men det känns ju märkligt att det är så vanligt med den storleken på bett till salu eftersom det inte är en majoritet av islandshästarna som har så stora munnar, om du förstår vad jag menar?

Rósa har väl ungefär 11 jämnt, så det brukar bli antingen 10,5 eller 11,5 beroende på vad det är för bett, det är ju sällsynt med hela storlekar. Hon har också rätt mycket mun ;)

Svar: Det finns säkert en medelstorlek som flest har, men det behöver ju inte vara standarn för det :) Om man tänker tjocklek på människor i USA är ju de flesta faktiskt överviktiga, men det blir ju ingen standard för det. Men hon som skrev det kan ju ha menat medelstorlek, man missuppfattar lätt varandra när det bara är text som alla vet.

De kanske säljer dom betten för att de faktiskt inte passar och då är det ju en bra sak :)
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-12 @ 16:18:48 / URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se
Postat av: Jossan

Sv: Det är ju så så svårt med bett... Man får typ bara gå på vad man tycker är logiskt för det känns som ingen egentligen vet hur det ska vara.. Förutom de som är utbildade hästtandläkare kanske. Fast jag vet dock inte om man får något tips på vilket bett man ska använda av dom... Det är ju verkligen en bett djungel där ute och det finns alldeles för lite kunskap kring betten så man grabbar första bästa utväg därifrån känns det som ibland ;)

Ja, lite omotiverade tankar där kanske men ;) Ja det finns det nog men samtidigt så varierar ju islandshästen ganska mycket i storlek men det finns säkert ett medel :) Jag har dock träffat måånga isisar som har 11,5 i bett storlek så det blir min gissning på medellängd isf

Svar: Ja, man får helt enkelt prova sig fram till det som fungerar bäst :)
Ja, om jag tänker efter vad hästar i ridskole/turridningstall jag varit i har haft för storlek så har de flesta varit 11,5 vad jag kan komma ihåg :)
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-12 @ 18:17:48 / URL: http://semtegensis.blogg.se
Postat av: Mikaela

Jag tror (och vad jag sett undertiden då vi sålde bett) är att det är vanligt med för stora bett. Min uppfattning därifrån är att 10.5 är vanligast (hos islandshästar) och sen är det klart att det finns dom som har större och mindre.
Raka bett utan tungfrihet är det absolut ingen fara med att ha någon storlek för stort:)

Dimma (8.5 på tredelade med fasta ringar) och Oddi tex har 9.5 när det gäller 3 delade bett.
Gylling och Glaesir har 10.5.
Strokkur hade 9.5-10.5 beroende på bett.

Svar: Det är säkert vanligt med att man har för stora bett, men man kan inte anta att alla som har 12,5 skulle ha för stora, för alla är faktiskt olika :) Vad tror du om Jossan kommentar från igår om att de raka kan vara lite kortare än de delade eftersom de inte rundar sig i munnen utan vara är som sagt rakt?
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-12 @ 21:05:25 / URL: http://svippostina.blogg.se
Postat av: Mikaela

Sv: Ja som jag skrev så finns det dom som har större och mindre:)
När jag mäter mitt raka och tredelade bett av samma storlek så är dom lika långa. Men helt klart ligger dom annorlunda i munnen.

Fortsätter på Jossans kommentar: Hästtandläkarna/veterinärer med tanvårdsutbildning är ofta duktiga på bett och har hjälpt mig många gånger med att prova ut olika bett:)

Svar: Ja, är man osäker ska man ta hjälp av någon som kan. Guffi visar så tydligt när han inte gillar ett bett så jag lyssnar på honom. Han hade ju inte problem i munnen heller så jag tror de bett jag använder fungerar för honom :)
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-12 @ 21:41:13 / URL: http://svippostina.blogg.se
Postat av: Carro

Kelda har 9,5 i ett tredelat.. Däremot gillar hon inte det och jag köpte ett 2delat i 10,5 som sitter något bättre.. Tror hon skulle ha ett i strl 10 egentligen.

Bingó har bett från 12.5 till 13,5 (och tänk, det 3delade bettet i strl 9,5 var det som följde med när jag köpte Bingó!!!) Så, de beror helt klart på vilken huvudstorlek hästen har! Bingó har stort och ganska grovt huvud, full i grimma å träna tex. Medans Kelda är ganska nätt (dock med bred nosrygg) med ponny/cob i grimma å träns :)

Svar: Det kanske är en Midfelligrej med stora munnar, haha :) Men det är ju väldigt individuellt från häst till häst med vilken storlek som fungerar, samma sak men täcken, sadlar osv.
Jag har förresten hittat en syster till Guffi i Danmark :D
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-12 @ 23:25:14 / URL: http://whyevenbother.blogg.se
Postat av: Carro

Visst är det så, allt är väl individuellt :)
Åh va spännande! Syskon på mammas eller pappas sida? :D

Svar: Mammans sida, hon är född på samma gård som mamman och heter Jódis. Tror knappt hon var inriden men har 7 avkommor så Guffi har många syskonbarn :) En riktig 4 gångare precis som Guffi och väldigt snäll och ger snälla avkommor.
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-13 @ 20:11:25 / URL: http://whyevenbother.blogg.se
Postat av: svea-karin

jag har 10 olika hästar så har flera olika storlekar men de flesta av mina har 10,5 :)

Svar: Alla är dom olika :)
guffiframidfelli.blogg.se

2013-02-24 @ 20:31:32 / URL: http://karinmattson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0