Veterinärbesök

Idag var det dags för vaccinering och tandkoll. Egentligen var det en riktigt dum dag att stå och spruta vatten i stallet, eftersom det var runt -20 ute idag. Burr! Hästarna var täckta med frost och såg så där mysiga ut. Guffi skötte sig utmärkt och hade fina tänder. Han hade några små sår i munnen, men eftersom han inte haft bett på 2 månader har han nog bara bitit sig själv eller så. En tand var högre än de andra så han slet ner den ovanför. Det var det enda, annars såg det bra ut med jämna tänder. Veterinären gav alla hästar lugnande så han fick stå inne en stund efter, men vaknade till fort. Tyr som var innan honom blev riktigt påverkad och han vaknade till efter Guffi.
 
Han berättade också om att hästarnas mun reagerar bara på reflexer, de bestämmer inte som vi om vi ska tugga eller inte. När något tar i gomtaket tror de automatiskt att det är mat och börjar tugga. Detta hade jag ingen aning om, men det är ju inte så konstigt egentligen när man tänker efter hur många hästar reagerar med ett bett som kan ta i gommen.
 
Efteråt fick Guffi provsmaka Proviva blandat med hestamix. Han har varit dålig i magen, beror antagligen på att han nu äter hösilage och tidigare hö. Hela rumpan och svansen har vara kladdig av bajs och sen har det frysit till äckliga bruna klumpar. Så nu provar vi med Proviva om det blir bättre, tydligen var det väldigt gott med blåbär. När han stod inne tinade isen upp så jag kunde borsta bort det värsta, så nu ser han inte vanskött ut iallafall.
 
 

Kommentarer
Postat av: Jenny

Mums med Proviva ;) hoppas magen reder sig snart, foder- och miljöombyte brukar väl göra dem lite oroliga i magen.
Bra att han var fin i munnen!

2014-01-27 @ 09:26:49 / URL: http://videungens.wordpress.com
Postat av: Mikaela

Trist med magproblem:( jag måste boka tid hos tandis till mina tjejer. Gaefa åker på inridning i början av april så behöver kolla efter vargtänder och Dimma har små sår i kinderna så hon är nog vass någonstans.

Svar: Nu tror jag han är ganska normal i magen igen så det var nog foderbytet. Jag har infört som rutin att alltid göra det när jag vaccinerar en gång om året :)
guffiframidfelli.blogg.se

2014-02-01 @ 11:07:07 / URL: http://svippostina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0