Markarbete med Linnea Sandgren

Igår hade jag ordnat att Linnea Sandgren kom ut och höll lektioner med några i stallet. Hon sysslar med akademiskt och nh och jag bad om lite hjälp och inspiration från marken. Det var sämsta möjliga dagen att välja det på eftersom det låg  2-3dm tung nysnö i paddocken och jag var först ut. Dessutom kändes mina betongklumpar efter lördagens skidåkning.
 
Jag lärde mig väldigt mycket och det var väldigt intressant. Att kunna styra kroppen genom bettet och huvudet genom kroppen, och egentligen var det inte särskilt svårt. Guffi var väldigt skeptisk i början och förstod inte riktigt vad vi ville. Han provade med allt han kom på, både med att komma på vad vi ville och försöka komma undan. Den övningen jag gjort genom att trycka framför bogen för att han ska flytta ut bogen fick jag lära mig att göra på andra sätt. Ett sätt var att gå framför och genom bettet och stöd från min arm kunde jag flytta bogen. Då såg jag väldigt tydligt vad som hände i hela hans kropp. Sen fick jag gå vid hans framben och trycka på bogen så böjde han sig och slappnade av i nacken och halsen. Ena stunden flyter han iväg utåt och för i nästa lägga tyngden på inner bog och trycka sig inåt. Jag ska tänka tvärtom, flyter han iväg utåt ska jag vända inåt och trycker han bogen mot mig ska jag flytta den utåt. Jag kan göra det här när jag rider också. Hon provade göra det i trav och där märktes det ännu tydligare. När Guffi kommit på vad han skulle göra provade jag också, men med betongbenen orkade jag inte så länge.
 
Hon sa också en bra sak, man ska inte fundera på om det man gör är rätt eller bra. Så istället för att sitta/gå där och fundera ska man prova om hästen följer med eller inte om man ändrar på något. Tex om jag då provar flytta ut bogen, gör han det och bibehåller ställningen/böjningen eller vad man nu gör så gjorde man rätt. Får man istället en helt annan reaktion, han höjer huvudet, tar tag i bettet, flyter iväg för långt tex, så vet man att det inte var rätt eller bra innan. Då kan man istället korrigera på en gång och det blir rätt eller bra.
 
Det här var en väldigt passande fortsättning på stopp och backa träningen vi sysslat med de senaste veckorna. Hon sa att han var väldigt bra på att stanna, det är det första han försöker med när han inte riktigt vet vad han ska göra. Så det är dags att ta nästa steg kan man säga. Hon ska definitivt få komma tillbaka, men nu har vi något att jobba med.
 

Kommentarer
Postat av: Jenny

Låter toppen! Jag slarvar allt för mycket med markarbete, jobbar bara uppsuttet. Som du säger är det bra när man får inspiration och lite nya verktyg att jobba med.

2015-02-03 @ 12:41:59 / URL: http://videungens.worpress.com
Postat av: Yrsa

Vad roligt! Jag tycker det är super roligt att arbeta från marken, man får en annan kontakt och synvinkel :) Har en liiiite för pigg häst just nu som flyger och far med frambenen .. så tagit en liten paus just nu ;)

Svar: Ja, det är väldigt roligt :) Jag har lärt mig allt på egen hand och improviserat fram det mesta så det var väldigt roligt att lära sig av någon som kan :)
guffiframidfelli.blogg.se

2015-02-03 @ 15:15:09 / URL: http://wildhoofbeats.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0