Sammanfattning stallplatsletande

Det var väldigt fina ställen båda stallen, men det lutar mot #2 eftersom det finns större möjligheter där och hjälp att få när Guffi krånglar. Det blir billigare med tanke på hyran och bensinpengar, kan nog till och med cykla dit om jag vill och har tagit ner min cykel. Det lät som att ridvägarna även där var bra, och det finns både paddock och ridhus. Fast jag undrar vad Guffi tycker om ridhus...men det finns iaf! Det var en lugnt och trevlig ställe och vägen som gick förbi var det inte mycket trafik på, fast man kunde se motorvägen en bit bort.

Jag vill gärna höra vad ni tycker, så fram med åtsikterna! Vilket skulle ni ha valt?

Stallplats #2

Nu har jag kommit hem från stallplats nummer 2 och sitter i soffan med katten sovandes bredvid, nu är hon mysig igen utan mask.

Det var närmare till det här stället och bra väg, väldigt fint. Är så ovan vid allt det platta så tycker det är väldigt fint, fast det är ju bergen och skogarna hemma också. Det var en stor gård med många hästar, både för verksamhet och en del för avel och några föl. De hade några spiltor och skulle bygga några boxar och ett nytt stall så man kan ställa in hästar om det behövs, men de ska huvudsakligen gå ute, men det kan vara skönt att ha möjligheten. De hade ett mysigt fikarum och tvättmaskin så jag kan tvätta täcken även där. En liten sadelkammare/foderkammare med lås. Bom utanför att binda upp hästarna på. Många olika hagar, och väldigt stora verkade det som. Det var väldigt mysigt och hon som visade runt var väldigt trevligt. Ett annat plus är att den andra som har hand om stallet är tävlingsansvarig i deras klubb och därför har jag stora möjligheter att kunna få vara funktionär och fotografera på tävlingar! Hon som visade runt sa också att de skulle hämta hem sin hingst snart och att jag kunde få följa med om jag hade tid eller tråkigt.

1000kr/mån och grovfoder ingår.

Stallplats #1

Nu har jag precis kommit hem från stall nummer 1.

Det är ca 1 mil dit på bra vägar, körde lite fel några gånger men tillslut hittade jag. Min gps i mobilen var inte att lita på, den tyckte att jag skulle ta små skogsvägar...
De har två islandshästar som de verkar flytta runt mellan olika hagar och de hade många olika hagar. De tar in dom på natten och det finns 3 boxar. De tar in dom pga det placeras ut varg i Västmanland så det är förståeligt. Boxarna såg fina ut, dock har de "trägaller" hela vägen upp och jag undrar vad Guffi kommer tycka om att vara mer instängd än vanligt. Liten sadelkammare så jag vet inte hur mycket som får plats. Tvättmaskin i stallet så jag slipper tvätta täcken i lägenheten. Trevlig kvinna som visade runt. Får och höns och en lite hund fanns också på gården. Väldigt fin område och ingen stor väg i närheten. Skulle finnas många olika ridvägar också som hon gärna kunde visade mig. 5 min bort finns ett ridhus man kan hyra om man vill, annars kunde man rida i en av hagarna som var platt och lagom stor.

1000kr/mån + hökostnader (2kr/kg)

Vad tycker ni?

Jag har ingen aning alls om hur mycket hö Guffi äter, han och alla andra hästar jag ridit har alltid gått på fri tillgång. Hur mycket ger ni era hästar? En bal var ca 10-12kg, räcker det i två dagar?

Första besöket

Nu har jag bestämt med den ena stallägaren att jag ska åka dit till halv 2. Det är gården med bara 2 hästar och dit är det lite längre. Hoppas jag hittar bara, haha. Det är jobbigt med att flytta till ett helt nytt ställe, när någon frågor om man vet var något ligger så har man ingen aning. Lidl verkar ju vara en utgångspunk här i Arboga. Båda stallägarna som jag pratat med att utgått från Lidl. Måste undersöka detta någon dag, är det Arbogas mittpunkt?

Så när jag kommer hem eller imorgon kommer jag att skriva om hur det var. Hon är väldigt trevlig iallafall. Jag ska hinna med att måla insidan av garderoberna idag också hade jag tänkt, så vi äntligen kan plocka upp alla våra kläder. Eller jag kanske ska säga alla mina kläder...

Goplutten, jag saknar dig!


Uppdatering ny stallplats

Jag tänkte uppdatera er lite om hur det går med letandet.

Just nu är det två gårdar som jag ska titta på som jag är intresserade av, en ligger lite mer plus just nu innan jag tittat på någon av dom. Där ingår grovfoder i hyran, de har paddock som inte är ett måste för mig men endå skönt med möjligheten och de driver ridskola så behöver jag hjälp så finns det.

Den andra är en liten gård med bara två hästar men andra djur. Där finns ingen paddock, men fler ridvägar verkar det som och hon som äger gården verkar kunna köra hästar, alltså skulle hon kunna hjälpa mig att tömköra Guffi eftersom jag inte kan och jag tror inte han vet hur man gör heller. Men där måste jag köpa grovfoder själv och då blir hyran dyrare.

På onsdag förmiddag ska jag till första gården. Tänkte kanske åka till den andra redan imorgon om det går bra, kommer inte ihåg vilka dagar hon sa att hon var hemma.

Så nu börjar det hända lite grejer iaf! Jag saknar Guffelpuffen nu! Fast det är ganska skönt när mamma ringer och säger att han förstört täcket och jag slipper sy! Hihi.


Tävling om ett par vantar från Roeckl

Just nu har Stall Viggeby en tävling om ett par ridhandskar från Roeckl, världens bästa vantar enligt mig!

I sammarbete med Fåglasång.

 


Mask

Usch och fy och blä. Müsli har fått mask! Vi upptäckte det igår när Emil hittade en i soffan! Jag hade panik hela kvällen sedan och kunde inte tänka på annat, och alla apotek i närheten var stängda. Sov jättedåligt i natt och mådde inte bra, så när jag vaknade idag tog jag lite yoghurt och åkte sedan iväg till apoteket så fort jag kunde. Köpte avmaskningsmedel där och ny kattsand på ica. När jag kom hem igen fick katten tabletten fort som tusan och sedan skrubbade jag hennes låda ordentligt. Nu sitter jag mitt i soffan och tycker det är lite äckligt att var här. Jag hoppas det går över snart när jag vet att hon inte har mask längre, men just nu kan jag inte slappna av! Vi att sammanlagt hittat 5 st, men fy blä vad äckligt.

Katten är nog lite sur på oss för att vi knappt vill titta på henne och lyfter på hennes svans hela tiden. Men det går nog över snart. Någon som vet hur lång tid det tar innan dom ska vara döda?

Nu åker vi

Nu är nästan alla våra saker nere i Arboga och i dag åker vi ner. Guffi kommer att vara kvar här till jag tittat på stallplatser och bestämt mig. Så jag kommer att vara utan häst i 2,5 vecka! Kommer sakna min lilla Guffipuffi. Men mamma ska ta hand om honom under tiden så det går nog bra. Dock kan ingen rida honom så det är jag lite orolig för, att han ska stå i 2 veckor och sedan flytta till något nytt.

Idag och igår har vi bara tagit mysiga uteritter och njutit av vädret. Inga krav egentligen utan bara lufsat runt. Mycket Digistivekex och äpplen har det blivit. Så nu hoppas jag att han inte känner sig bortglömd när jag är borta. Igår hade han lyckats förstöra hela det blåa täcket så jag fick spendera några timmar på att sy. På kvällen var jag också uppe i stallet och tittade på när min ridgrupp red sin lektion, kommer sakna dom lite med. Så det var roligt att kunna säga hejdå till dom nu. Några kommer jag träffa igen, de med privathästar som jag rider med annars också.

Nu ska jag laga lite lunch och börja packa, sedan åker vi. Jag kommer uppdatera lite nu de närmaste veckorna, får kanske några rapporter från mamma och kanske någon bild. Och jag kommer skriva om stallplatsletandet.

Fredag

Det blev en stressig tur till stallet idag på eftermiddagen. Jag var hemma till ca 14 för att fixa med annat som måste fixas inför flyttet och jag ska jobba i kväll så jag hade 2 timmar på mig att rida och smörja in Guffi ordentligt.

När jag kom upp till stallet kom precis Moa och Siv så jag frågade Moa om hon ville rida ut med mig, måste ju passa på att rida med alla innan jag flyttar. Så vi skynda oss ner till hästarna, letade lite snabbt efter Guffis flughuva som mamma inte hittar igår, och det gjorde inte vi heller. Suck. Dessutom var Guffis täcke trasigt, jag som sydde hel förmiddagen i tisdag för att kunna byta.

Vi bort mot Ridstadion och runt där, blev mycket trav och han fick mest springa som han ville bara han höll upp tempot. Några små galopper bakom Blossi blev det också. Så roligt att min stora häst kan galoppera så smått! Tölten gick jättebra i början, han höll huvudet lågt och det var bara allmänt trevligt och tölta. Men mot slutet blev det nog lite tugnt så det blev tröv(?), haha. Sedan tog vi en lång galopp i skogen där han fick jobba på i en djup form.

När vi kom tillbaka var han riktigt svettig. Han fick mat och jag smörjde in honom ordentligt, var ett tag sen eftersom det regnat var och varannan dag här. Sedan cyklade jag hem till mamma och hämtade det andra täcket som skulle tvättas, så nu får han ha ett smutsigt täcke i några dagar. Men han får skylla sig själv om han förstör en stressig dag som denna! Tog bilen upp sedan så att jag kunde ta med sadel och andra saker hem till mamma, det har blivit mögel på sadeln igen. Suck.

Nu försöker jag kasta i mig mat hemma hos mamma så jag kan åka och jobba sedan! Hoppas ni haft en mindre stressig dag än jag.


Vi ska flytta

Precis som rubriken lyder: Vi ska flytta. Emil, min sambo, har fått jobb söder ut och vi måste därför flytta neråt, det lutar just nu mot Arboga. På fredag ska vi åka ner och titta på en lägenhet som vi hoppas på att vi ska gilla. Emil börjar om 2 veckor så vi har en del att fixa innan dess.

Jag letar fortfarande stallplats åt Guffi så han får flytta ner i sinom tid, men jag har hittat några bra alternativ. Därför sa jag upp min stallplats på Riiby igår, dock är det 3 mån uppsägningstid så jag kommer få åka upp och ha stalltjänst två gånger. Och dessutom är det inte bråttom att flytta ner Guffi. Jag känner att det får ta den tid det tar att hitta ett bra stall och ett bra sätt att flytta ner honom på. Det kanske blir en del pendlande, men min mamma blir nog glad om hon får vara i stallet och ta hand om Guffi nu innan han flyttar ifrån henne.

Det kommer bli en väldig omställning. Jag har bara flyttat en gång i mitt liv och det var till den lägenhet vi bor i nu och här har vi trivts jättebra. Lägenheten är redan sålt till en väldigt entusiastisk person som gärna vill flytta in på stört.

Om någon här upp vill träffa mig eller Guffi innan vi flyttar så är det bara att höra av sig. Linda, du får gärna komma och hälsa på Müsli, jag skulle gärna vilja att du får träffa henne innan vi flyttar, om du vill!

Och ni andra som jag vet läser min blogg och bor åt det hållet: Jag träffar er gärna när vi flyttat ner. jag behöver som sagt nya kompisar!

Det kommer också pga av detta inte bli så mycket uppdateringar i bloggen. Men jag kommer självklart försöka uppdatera er om hur det går med stallplats åt Guffi.

Tisdag

Det blev en liten tur till stallet idag. Åkte ganska tidigt och började med att laga täcke hemma hos mamma. Han hade förstört några spännen och täcket har hängt i några veckor så det kändes som dags att ta tag i det.

Sedan bar det av till stallet i gummistövlar, hade regnat på förmiddagen och jag tänkte inte rida. Gick och hämtade honom i hagen där han stod tillsammans med de andra pojkarna. Allt var helt, så jag blev glad. Han fick stå ute på stocken idag medans jag borstade av honom, sedan tränsade jag och tog med longerlinan och gick ner i paddocken. Precis när jag började kom det en lätt liten skur, men vi blev inte så blöta. Han var riktigt duktig idag, gick framåt själv och ville gärna trava. Tränade lite på halter och försökte få honom lugnt och länga lite på halsen, men jag har ingen inspänning så det är mest bara att vänta ut honom. Travade några gånger och lyckades faktiskt sakta av till skitt utan att han stannade helt och vände sig mot mig som han annars brukar göra. Så det gick riktigt bra. Han fick också vara lös en stund och följde snällt efter mig, gjorde några halter. Sedan fick han springa av sig lite i trav och galopp. Han fick också vara lös upp till stallet och följde snällt efter.

Han fick mat och jag pysslade med lite olika saker. Hittade ett litet hål i täcket som jag missade som jag fick laga lite snabbt. Han fick sedan gå ut i hagen igen. Blev ingen lång dag i stallet direkt men jag var nöjd med min lilla häst.

Innan jag cyklade hem gick jag in till stallägaren och pratade om lite saker, vad kommer ni snart att få veta i ett nytt inlägg. En liten hemlighet och stor nyhet!

10 saker ni kanske inte visste om Guffi

Jenny uppmanar sina läsare, igen, att göra en lista. Men denna gången är det tre saker om våra hästar, så här kommer 3 saker ni kanske inte visste om Guffi.

1. Guffis pappa är också hans bror, han är alltså inavlad.

2. Innan jag började rida Guffi för 2 år sedan (köpte honom för ett år sedan) var han känd i stallet som han som kastar av folk. Han köptes på auktion för 3,5 år sedan från en gård som jag inte hört mycket gott om. En annan tjej i stallet började rida honom och fick börja om helt från början som med en unghäst. Hon hade en egen häst så hon hade inte riktigt den tid som Guffi behövde och därför stod han i ett helt år utan någon sorts motion. För två år sedan fick jag förfrågan av stallägaren om jag ville prova att rida honom och jag tvekade lite, men tackade ja. Och det har jag aldrig ångrat! Han hade inga muskler så det blev väldigt långsam skritt i paddocken första gången och en i stallet ledde honom runt medans jag satt på. Sedan skrittade vi lite själva, men helt plöstligt la han sig ner så jag kastade mig av så fort som möjligt eftersom vissa exemhästar brukar rulla sig med allt på, men han ställde sig bara upp igen och tittade på mig. Sedan dess har det bara varit jag och Guffi.

3. Första gången jag träffade Guffi var samma vecka han kom till gården. Han kom samtidigt som tre hästar från Island och de stod i en liten hage uppe vid stallet. Jag skulle rida ut på Botta när de helt plöstligt hade rymt. Det var bara jag som var vaken på gården, den dåtida mannen på gården låg och sov eftersom han jobbat natt. Så han och jag försökte få tag på Guffi, Djakní (som idag är en av Guffis bästa kompisar), Hrappur och Keimur (tyvärr avlivad pga skador i benen), dessa hästar som inte förstod att havre var gott och att man kom fram när någon skakar på en hink med mat i. Guffi ledde hela rymningsförsöket och var självklart svårast att få tag på. Tillslut fick vi in dom i sommarhagen som stod tom, Djakní fastnade på utsidan mellan staketet och några buskar så han fick vi tag på snabbt, rädd som han var. De andra tre racade runt i hagen, men tillslut kom Guffi fram till mig och stannade. Jag kunde lugnt ta på honom grimman och sedan var det äventyret över.

4. Lägger till en liten extra sak: Guffi betyder Långben på islänska, alltså Musse Piggs kompis Långben.

Ser ni likhetarna?

Nu blev det kanske inte direkt några riktiga faktauppgifter om Guffi, men ändå tre roliga saker ur våran historia tycker jag. Hoppas du blev nöjd med svaren iallafall Jenny!

Söndag

Idag blev det en tur till stallet. Började med att jag hittade Guffi i hagen, inne i ladan, liggandes med örat utanför örat. Han hade kliat sönder det andra örat nu, men det lagade mamma åt mig. Men Guffi ville inte gå ut därifrån. Rampan in i den har gått sönder så de får typ hoppa ut och Guffi tyckte antagligen det var svalt och skönt där inne. Sedan började de andra gå ut, så när Guffi blev själv kunde han kasta sig ut.

Pricken, genomskinlig Kb? och Guffi.

 

När vi väl kom upp till stallet igen hade det blivit väldigt varmt, men skönt ändå. Gjorde iordning honom och red sedan iväg mot BSK och runt där. Han var lite seg. Första tölten gick han mest på tvären, han testade nog bara om jag var seriös med det jag ville, så tillslut gav han med sedan och det blev mycket tölt idag. Gick riktigt riktigt bra tycker jag. Han tog inte bettet en enda gång och drog ner huvudet, men gick heller inte med huvudet bland molnen. Han bröt av till trav några gånger, men gick fortfarande i en kort form. Sedan blev det några galopper på vägen tillbaka, en del bus men en del fick han jobba på i en bra form.

När vi kom tillbaka var vi båda riktigt svettiga så Guffi fick en snabb dusch inna han fick mat. Sedan gav han igen med vattenhinken som fastnade i grimman, och jag blev nerstänkt när den åkte i backen. Det var iaf en mysig dag i stallet.


Veckans film v.32

Här kommer veckans långa film!
Som jag sa tidigare, han försöker äta svamp några gånger. Hoppas ni orkar titta på hela.
Och ni behöver inte bry er om mitt flåsande och pladder, haha.

Torsdag

Idag blev det en väldigt mysig dag. Fast den började lite jobbigt, hittade Guffi i hagen med örat utanför örat, haha, ja på huvan alltså. Han hade kliat sönder det så jag fick börja med att sy ihop det igen och det tog ett tag. Så när jag väl hade sytt klart hade jag tappat ridsuget, men kände heller inte för att gå ner i paddocken för att longera eller något sånt. Så jag tog med Guffi på en promenad i skogen, och det verkade uppskattat. Vi åt blåbär, smultron och hallon. Och Guffi försökte äta svamp, flera gånger! Varför? Han fick gå lös efter en stund, ville se om han följde efter mig eller hittade på egna äventyr, och det gick faktiskt bra. Förutom när han stannade och skulle äta svamp! Och när han inte ville gå över trädet vi brukar hoppa över.

När vi kom tillbaka till stallet fick han stå lös på gräsmatten medans jag smörjde in honom, han fick några morötter också. Sedan försökte jag mig på att få honom att buga. Alla andra verkar ju ha lärt sin hästar detta så jag vill också prova. Fast jag vet inte riktigt hur man gör så någon får gärna vara snäll och berätta det för mig! Men jag lockade med digistivekex mellan frambenen och han börjde sig ner ganska långt tyckte jag. Sedan kom det en störtskur, himlen öppnade sig på tre sekunder. Men vi gick ner till paddocken och sprang några varv i trav och galopp, han tyckte nog det var skönt att springa av sig lite. Sedan fick vi gå upp till stallet för jag glömde huvan och han följde snällt med, men sen fick han äntligen gå ut i hagen. Han var lös nästa hela tiden idag. Jag blev ganska blöt på den lilla stunden så jag åkte hem till mamma så fort jag kunde.

Om en liten stund kommer veckans film upp, vad tror ni den föreställer? Jag har klippt ihop en ganska lång film idag och katten kröp fram från under soffan när hon hörde mig på filmen, haha.

Tävlingar

Jag är med och tävlar om ett täcke från Ryttargården hos Cia.

Vill du också vara med? Gå inte här.

 

Jag är också med och tävlar om 3 plagg från Mountain Horse.

Vill du också vara med? Gå in här.

 

Är också med och tävlar här:

Klicka här om du också vill vara med.

 


Vad äter era hästar?

Idag får Guffi vila igen, han var ju så duktig igår och han gillar ju vila mer än jobb så det förtjänar han tycker jag.

Jag har funderat ett tag på hur vanligt där är att hästar äter lite ovanliga saker. Ostmackor är ganska populärt bland vissa hästar i stallet, men Guffi blir helt tokigt när man tar fram en. Dessutom äter han lite andra saker också.
Jag har nu börjat ge honom Digistivekex, och han älskar dom! Fingermariekex går också ner. Hallon var inte heller så tokigt.
Men päron var ingen hitt, antagligen för sött. Han spottade ut det igen. Apelsin gick inte heller ner.

Kan hästar äta blåbär? Det finns en del i skogen och jag har funderat på att stanna och äta lite, men då vill nog Guffi också ha och vill gärna veta innan han får smaka.

Han älskar äpplen, men det är ju inte ovanligt, men han äter dom på ett roligt sätt. Antingen slukar han hela äpplen så fort han får det i sin mat, eller så äter han upp allt annat först och tar äpplet sist. Det bästa till sist! Så gör jag med när det gäller mat, godis osv.

Jag vet att några hästar i stallet även smakat pizza (min syster provade), hundmat (jag provade) och även pepparkakor. Kanske inte så nyttigt med pizza och hundmat, men den hästen hade inget emot det då.

Vad äter era hästar för goa saker? Har ni några smaskiga tips på saker de kanske gillar?

Världens bästa häst!

Visst ni att jag har världens bästa häst? Han var så duktig och underbar idag! Men först vill jag bara klaga lite på vädret. Vad tusan hände? Det var endast 10 grader i skuggan när jag åkte hemifrån på förmiddagen, 10! Sedan hade det stigit till 15, men ändå!? Så här tidigt brukar väl inte hösten kommer? Vill ha lite mer värme först!

Det blev uteritt i dag igen, är inne i en period när jag inte tycker det är roligt att rida i paddocken, och det gör inte Guffi heller så vi håller oss därifrån. Blev en tur ner till BSK och en bit mot Lögdösjön. Fokuserade mycket på framåtbjudningen eftersom han är lite seg nu. Är nog alla insekter och exemen som gör honom sån. Mötte en hund med husse när jag tänkte galopper, hunden skällde lite på oss men Guffi gick snällt förbi, inga problem. Lät honom springa på i traven och galoppen utan att tänka på form. Sedan tog vi tölt inne i skogen och han var så fin idag! Sänkte huvudet och gick i form i några sekunder några gånger. Då satt jag bara och var glad över hans framsteg. Sedan blev det lite serpentiner och böjning på en väg. Red in i skogen en bit och tänkte då på att han gjort riktiga framsteg där med, förut blev han rädd om det fastnade små träd innanför stigbyglarna, men nu går han bara på som vanligt. Över Lägdan blev det galopp och lite hopp åt sidan för höbalarna kanske bits? När vi kom ut på vägen tänkte jag tölta men då kom det en traktor som klippte gräset i dikena så vi fick rida in på elljusspåret så den skulle få plats på vägen. Och Guffi stod snällt stilla, i form dessutom utan att jag gjorde något! När det åkt förbi gick vi ut på vägen och for i väg i en härlig tölt, åh var mysigt det var. Sedan tog vi lite busgalopper över gräsplanerna vid BSK.

I dag märkte jag många framsteg hos honom, han har blivit så duktig och jag blev så stolt över honom! Han är helt klart världens bästa häst!


Veckans film v.31

Nu gick det att ladda upp filmen så här kommer förra veckans film.


Bilder från igår

Jag klippte lite buskar som låg över staketet och då kom Oskadís med en gren i munne, då skulle självklart Peppe göra likadant, haha!Stoflocken på väg till sin nya hage, de är lite lättare att få med sig för de är inte så många och har en riktig ledare.

Grabbarna grus rusar in i hagen med mat! Inte det lättaste att flytta vidare dom sedan, de har dessutom ingen ledare sedan Sickan togs bort i vintras som de följer efter.

Jag har en liten film som blir förra veckans film, men det är lite problem att ladda upp den just nu, men den kommer snart!

Söndag

Idag blev det en heldag i stallet. Vi började med att gå stohagen och kolla staket, småtjejerna hade krypit under tråden till en anna del av hagen med mer mat i, så vi fick stoppa tillbaka dom. Sedan fixade vi lite i stallet och sedan hämtade jag in Guffi för att rida. Kändes verkligen som att hösten helt plötsligt har kommit, och det vill jag inte! Augusti är inte en höstmånad! När jag hämtat Guffi fikade jag och mamma, och Guffi. Tog med honom till bänken så han kunde äta lite gräs, men han var mer intresserad av min ostmacka och kex. Man kan ju inte kalla honom kräsen. Efter fikat fick han stå lös på gräsmattan och äta medans jag borstade.

Det blev en tur till Ridstadion där vi red runt en sväng. Han var ganska trög i början så när vi väl kunde springa började vi med en galopp för att komma igång lite. Dock var det en del vattenpölar på stigen så jag höll på att hamna uppe i ett träd. Så efter galoppen blev det vattenpölsträning! Gick ju bra vissa gånger, andra krumbuktade han bara. Sedan blev det töltträning. Fokuserade mycket på det förberedande och igångsättningar och det gick riktigt bra. Vissa gånger när vi saktade av blev det skritt på engång, och inte några trav steg som det oftast blir. Sedan blev det trav i olika tempon, han är så fin när man travar riktigt sakta i en fin form, fina häst! Vi hade lite vattenpölsträning efter det också.

När vi kom tillbaka till stallet fick han mat och jag smörjde äntligen in honom med bio-skin. Har ju bara regnat de senaste dagarna så det har varit helt onödigt. Men nu är det gjort ordentligt, fick kramp i handen. Mamma kom upp igen och vi gjorde ordning Guffi och lite i stallen igen. Det är mögel i privathästsadelkammarna så vi packade ihop alla mina saker och stoppade in dom i bilen. Ska göra rent allt imorgon.

Sedan gick jag ner och frågade stallägaren om vi skulle göra något mer. Då fick vi uppgiften att flytta om ston och valacker i hagarna. Så vi tog tag i denna lilla uppgift. Stona följde snällt med till sin nya hage men svettigt blev det att jaga på dom.

Sedan skulle valackerna från övre delen till den undre, sedan genom tunneln under vägen och ut på andra sidan. In till undre delen gick bra, för där fanns det ju massa mat! Glada killar kan jag säga. Guffi var dock redan i den nya hagen på andra sidan vägen så han sprang fram och tillbaka och försökte hitta sina kompisar. Vi jagade och jagade och jagade. Snacka om envisa killar. Varför gå igenom tunneln när det finns massor av maten där man redan är? Tillslut hade vi fått igenom alla utom 7 st varav en var Guffi som kommit igenom tunneln till dom andra. Då gav vi upp, det gick inte när man bara var två personer. Så vi gick svettiga och trötta upp till stallet igen. Där hittade vi lite bärhjälp så vi kunde ge dom ett badkar att dricka vatten ur. Sedan skulle det bara fyllas med vatten, som tar ett tag. Så vi åkte hem och bytte om och hämtade fika. Vi var ganska blöta efter hästjagandet. Sedan satt vi och tittade ut över hagarna och fikade.

Imorgon blir det en städ- och sydag hemma hos mamma. Tror det blir longering för Guffi bara.

Utryckning

Det blev inte en lugn eftermiddag. Klockan 19 ringde Mia och sa att några hade ringt till henne för att säga att några hästar hade rymt. Jag kastade mig upp ut soffan och ringde mamma som cyklade till stallet. Jag tog bilen och ringde runt till några andra i stallet. När jag har åkt en bit ringde mamma och sa att det "bara" var Lykkur och Fylkir som rymt och några snälla kvinnor hade fått tag på dom och gått upp med dom till stallet. Så det hela slutade ju bra. När jag kom fram lagade vi deras hage och insåg att det inte var någon ström i den, antagligen för att det regnat på kopplingarna. Så nu får de vara inne resten av kvällen, imorgon vet jag inte riktigt hur vi ska göra. Stallägaren är på semester och det är ingen annan kvar på gården, lite irriterande faktiskt. Vi får väl se om det kommit dit någon imorgon igen.

Nu tänker jag inte ut och åka mer idag.

Lördag och stalltjänst

I helgen har jag stalltjänst och jag började med att försova mig, vaknade 8 när jag egentligen skulle vara i stallet. Men mamma var snäll och gick upp innan mig och släppte ut Fylkir och Lykkur. De står inne på nätterna för att Fylkir har haft fång och Lykkur har en inflamation i ena benet. När jag kom upp hade även Andrea vaknat som jag skulle rida tur med. Vi började med att spåna alla spiltorna i verksamhetsstallet eftersom de tömt alla och spolat rent hela stallet. Sedan hämtade vi in de blöta hästarna. När vi hade borstat klart allaihopa öppnades himlen och turryttarna kom. De insåg ganska snabbt att det var bäst att ställa in, så vi slapp rida tur i spöregnet. Istället blev det fika inne i puben.

Sedan fick hästarna gå ut igen och mamma cyklade hem och sydde fast rumplappen på Guffis täcke som bara satt fast i en lite pytte tråd! Under tiden mockade vi lite snabbt och sedan smörjde jag in Guffi lite där han blir som torrast. Är ingen idé att smörja mer när allt bara regnar bort. Helt plötsligt blev Guffi lite less på mig så han backade och drog, så panikhaken på grimskaften han satt fast med i spiltan lossnade. Så då vände jag på honom så han stod med huvudet ut i stall gången och var söt.

Passade då på att träna lite på att han skulle stå kvar även om jag gick iväg för att hämta något. Så fort han tog ett steg framåt fick han backa ett tillbaka, och tillslut förstod han och stod still. Duktig kille. Annars brukar han följa efter mig när jag går iväg. Sedan kom mamma med täcket så han och KB fick äntligen gå ut. Mamma var förresten igår till en häst/travaffär som lagar täcken och dom sydde på kardborrebandet på flughuvan! Så nu har han två stycken. Han gillade dock inte den blåa för den hade åkt av i hagen. Jag måste göra en hål så man kan sätta fast den i täcket.

Vi gjorde klart det sista i köket och gick sedan ner till valackerna igen för att leta Guffis nya flughuva och kolla så tråden inte var trasig någonstans. Efter oss fick vi lilla Tyvar som gärna vill vara med och kolla vad man gör. Mamma började plocka hallon som växte på utsidan av staketet, och gissa vem som slukade dessa med stor glädje? Tyvar. Han gick så nära mamma han bara kunde för att få mer. Guffi fick också smaka på ett och han verkade också gilla det. Tyvar följde med oss hela vägen till utgången och där fick han några fler hallon av mig. Sedan cyklade vi hem och pannkaka.

 

Guffi och Tyvar äter hallon.

På vägen hem stannade jag på Biltema och köpte 3 stycken bagageband. Imorgon tänkte jag laga lite exemtäcken och behövde nya spännen, så här ska det sys! Tänkte laga mitt täcke från Ullared som jag köpte förra sommaren med gick sönder på en gång.


Ni som läser

För andra kanske det inte är mycket, men vissa dagar har jag hela 14 besökare! Så jag är väldigt glad att det iallafall finns så många människor som vill läsa om Guffi och mig. Men nu till saken, vilka är ni egentligen? Några av er skriver väldigt många och fina kommentarer och det är väldigt roligt, men det är inte 14 stycken. Så gör er gärna till känna så jag vet vilka ni är!

Jag blir himla glad av att ni är så många som läser och kommer tillbaka fler gånger!

Torsdag

Idag åkte jag ut till stallet på eftermiddag och som jag skivit i tidigare inlägg gick jag in på Biltema på vägen och köpte kardborreband. När jag kom hem till mamma försökte jag sy fast kardborren. Tror ni det gick eller? Nä! Symaskinen var alldeles för svag. Morr. Gav upp efter ett tag och cyklade till stallet. Vid den tiden hade det mulnat på ganska mycket och molnen såg lite hotfulla ut, så jag ändrade min planer. Blev våran vanligt uteritt istället utifall det skulle bli öväder, så skulle vi ha nära hem iaf.

Guffi var ganska sårig i ansiktet när jag kom, men inte värre än sist. Han hade lyckats kliva ur ena bensnöret, men allt var helt. Väl i stallet borstade jag av honom och idag kunde han inte stå stilla. Han kände nog av de där mörka molnen och ville helst vara ut. Red iväg och jag vet inte riktigt vilket humör han var på. Ena stunden skrittade han fortfort, för att nästa ta det väldigt lugnt. Ena stunden hoppade han till för varje småfågel i skogen, men nästa sekund gick han lugnt och brydde sig inte alls. Vi såg även tre ekorrar i skogen.

Det blev lite trav, och en väldigt fin töltsträcka. Lagom tempo och han tittade inte på stjärnorna eller tog tag i bettet och drog ner huvudet, utan han hade huvudet i ett ganska bra form för att vara Guffi. Men den kan definitivt bli bättre. Men en mysig tölt var det iallafall. Red in i skogen och tog några små galopper och hoppade över trädet. Hemma i stallet igen var han faktiskt ganska svettig fast det inte var en så jobbigt tur.

När han åt tänkte jag smörja med Bio-skin, men han slukade maten i ett naffs så jag hann inte riktigt med mig och när han ätit upp ville han inte stå still. Så jag smörjde bara där det behövdes ordentligt, så tar jag resten imorgon. Jag orkade inte bråka med honom eller sätta fast honom. Mamma hade då kommit hem och även hon försökte laga huvan, men det gick inte heller. Så jag släppte ut Guffi i en av de små hagarna och cyklade hem, för att sedan åka och köpa en ny huva, så att mamma kunde gå upp och sätta på honom den sedan och slapp leta honom i sommarhagen.

Men det där att hitta en huva var lättare sagt än gjort. Vi var på 3 olika hästaffärer för att hitta en i rätt storlek, med öron och bra pris. Och inte i Lycra för dom drar han nog av sig på tre sekunder. Det är tydligen lite brist på flughuvor i Sverige verkade det som på de i butikerna, förutom i den sista. Tillslut hittade vi en, ljusblå. Så nu ser Guffi ut som ett riktigt blåbär! De andra hästarna verkade tycka att han såg lite konstig ut enligt mammas rapport. Så nu hoppas jag att han har på sig den i morgon och inte blir mobbad för sin blåbärslock!

Har någon ett bettlöst träns?

Igår skrev Islandstokan ett inlägg om alla sina sju träns och det sista var ett himla fint bettlöst. Och jag blev så klart sugen på att testa just ett bettlöstträns på Guffi. Men jag vill gärna prova ett innan jag köper ett eget. Så är det någon av er därute som har ett och inte bor allt för långt ifrån Sundsvall, kan jag få låna det isåfall?

Igår kväll när jag satt och letade efter bettlösa träns hittade jag detta. Tänk om jag kunde få ha ett sånt i lila!


Benband och spännen till täcke?

Jag gick precis in på Biltemas hemsida och titta om de hade kardborreband eftersom det ligger närmast busshållsplatsen. Och vet ni vad jag hittade? Jo, detta:

Det är tydligen något sorts "Bagageband" som de kallar det för, men nog fasen borde man kunde använda det till att laga täcken med? Det ser ju ut som de banden och spännena som sitter runt bakbenen. Man får ju oftast inte med några extra spännen med dessa exemtäcken. Jag ska undersöka saker!


Flughuvan?

Vet ni vad, jag glömde bort igår att Guffi inte hade någon flughuva på sig...ops! Men jag tror inte det blir något katastrof. Idag när jag byter buss tänkte jag smita in och köpa lite kardborreband någonstans så jag kan laga huvan åt honom. Mamma har dessutom tvättat den så nu borde den vara lite renare. Den blir så kladdig av all tjärsalva. Men jag fattar fortfarande inte hur han lyckades riva av kardborren utan att det knappt syns...

Idag tänkte jag rida en stig jag knappt ridit förut, är ganska bra gjort ändå eftersom jag bott och ridit på samma ställe hela livet och jag har fortfarande många stigar kvar jag aldrig ridit på.

Dulcifal från Riiby Gård

Jag satt och letade lite på internet efter hästar som stått på Riiby och snubblade öven denna film på lilla Dullen. Det var en mysig häst! Han flyttade till Finland med Snillingur och jag var med när gubbarna som köpte dom provred.


Onsdag

Guffi får vila lite idag igen, är himla varmt och min sambos familj har varit här och hälsat på för att titta på kissekatten. Så idag blir det en vilodag för både mig och Guffi. Men imorgon ska vi uti skogen igen!
I helgen har jag stalltjänst och än så länge är det en tur på lördag, så jag hoppas det blir en lugn helg med fint väder.


Tisdag

Idag blev det en liten annorlunda uteritt. När jag kom upp till stallet skulle Maria och Andrea rida till Ica för att handla, de är gårdsvakter medans ägaren är på Urkult och det har ingen bil. Så det tog hästarna istället. Och jag följde med! Tänkte att det kunde vara lite bra miljöträning för Guffi. Han var ganska misstänksam över var vi var på väg, men han följde snällt efter Sudri och KB. När vi kom fram stod jag kvar ute och höll i hästarna, de andra två kastade sig på gräset, men Guffi stod bara lugnt och åt ingenting. Duktig är han, men han hade ju fått äta om han vill, så tycker lite synd om honom. Linn från stallet åkte förbi och undrarde vad vi höll på med egentligen, haha.

Sedan red vi hem igen, förbi min mamma och in på en gångväg med betongsuggor. Där hoppade Guffi rakt upp i luften när något man höll på med några vindskivor på sitt tak, men han blev snabbt lugnt igen så jag tyckte han gjorde ett väldigt bra jobb idag. När vi kom fram till grusvägen upp till gården sprang vi lite, blev några töltsteg men mest trav och sista biten töltade Sudri och Maria framför mig väldigt sakta och Guffi travade, sakta sakta sakta. Han trampade nästan på stället och gick i en väldigt fin form. Vad stolt jag blev över min häst då!

Medans han åt sedan fick jag sy täcke som han gjort ett hål i och när jag skulle ta på huvan upptäckte jag att kardborrebanden var borta, bara bort. Det var inte trasigt, såg inte ens ut som att något suttit fast där. Hur lyckas han egentligen? Så nu går han utan den i natt. Ska laga den imorgon när mamma har tvättan den åt mig.

Här kommer några bilder från Ica. De små bilderna är klickbara så ni kan se dom i större format.

'

Här har de handlat klart och packar varorna i väskorna.

Guffi, KB, Guffi igen, Andrea packar och Maria.

Grabbarna grus? Sudri, KB och Guffi.


Tävling hos Isbitarna

Jag är med och tävlar om en träns från Hööks hos Isbitarna.


10 saker ni inte vet om mig

Islandstokan uppmanade för någon dag sedan sina läsare med bloggar att skriva 10 saker ens läsare inte vet om en, så jag tar och gör en sådan lista med.

-Jag samlar på elefanter i alla former.
-Jag älskar lila! Även Guffi får stå ut med lila saker, även om det inte passar till hans rödbruna päls.
-Jag tycker att stora hästar är lite läskig.
-Jag är livrädd för ormar.
-Min pappa, farbror och moster bor i Danmark, men ingen av dom är därifrån egentligen.
-Och därför har jag även lärt mig danska på egen hand.
-Jag har ett myggbet på sidan av näsan som jag kliade sönder när jag var liten och då satt det i pannan.
-Jag har en egen liten grönsaksodling på balkongen, än så länge har jag fått två jordgubbar!
-Jag är ganska snål och gillar billiga saker!
-I sommar har jag jobbat som fotograf för Model Lab.


RSS 2.0