2011

Tänkte jag skulle sammanfatta lite hur 2011 har varit för mig och Guffi. Man glömmer lätt bort vad man gjorde i början av året så kändes ganska nyttigt att titta tillbaka. Jag varnar för långt inlägg med många bilder!

Januari

Jag började året med att vara mörbulltad efter att ha gått omkull med Sudri och hade nog för ont för att rida. Mamma köpte en skyddsväst åt mig efter det. Det var massvis med snö och pälsätarna började tugga på Guffi även detta år. Tror vi behandlade med Etotal första gången då också. Vi hade stallmöte om just dessa små elakingar.

Februari

Nästan hela februari bestod av ridning i paddocken. Guffi vägrade gå förbi älgspåren på väg från gården ensam, så vi red endast ut när mamma kunde gå med eller hade annat ridsällskap. Vi tränade mycket skritt och lydnad och traven satt som en smäck. Någon tölt fanns ännu inte.

Mars

I mars vet jag inte vad vi gjorde riktigt, det flöt väl på som vanligt.

April


I April hände det mycket. Först hade jag dokumentärprojekt med skolan och dokumenterade Guffi. Sedan red vi en lektion för Anna Olovsdotter, och sedan kunde vi ta mer än 5 steg i tölt i följd! Vi hittade knapparna och mer och mer lossnade. Dock tappade vi traven där ett tag, men fick även tillbaka den efter en del bråk.

Maj


I maj startade jag bloggen! Hur många läste den redan då? Vi njöt av våren, red mysiga turer i skogen och blev filmade för första gången, hela två gånger. Filmerna finns här och här. Dessutom filmade jag från hästryggen när vi hoppade i skogen, den filmen kan ni titta på här nedanför. Guffi hade dessutom väldigt mycket lugg!


Juni

Guff var i full sommarmundering och hade byggt på sig mycket muskler sedan åren innan. Fin i exemen var han också. Allt flöt på bra med ridningen och tölten blev starkare och starkare. En kväll var jag ute i hagen och myste med grabbarna. Müsli flyttade hem till oss och min bror var med på en ridtur på Botta.

Juli

Juli började bra, med hjälp av Lena löshoppade vi för första gången. Vi badade även med Linn och Våfflan. Men sedan kom vårat största bakslag hittills. En dag var Guffi på dåligt humör, jag var dum nog att tänka att vi skulle rida i paddocken och mamma skulle fota. Strax efter bilden längst ner till höger är taget och jag var på väg upp, bockade han av mig. Jag slog mig ganska ordentligt och lyckades inte komma upp efteråt. Vi tog det lugnt från marken några dagar och för att kunna komma upp igen fick Amanda hjälpa oss, och det är jag evigt tacksam för! Vi tog några steg bakåt där.

Augusti

Vi red till Ica med Andrea och KB och Maria och Sudri och hade en regnig stalltjänst. Vi var också ute på promenad i skogen, helt löst och försökte äta svamp. Filmen kan ni se här. I Augusti blev det också bestämt att vi skulle flytta till Arboga och mamma fick ta hand om Guffi i tre veckor när vi flyttade ner och kunde hämta honom. Vad jag saknade goplutten!

September

September började som en hästlös månad och när jag väl åkte upp för att hämta Guffi hade han tagit av sig tre skor och förstört hovarna totalt. Så det blev ingen sista tur i den norrländska skogen. Han spenderade en sista morgon med grabbarna och sedan bar det av till nya stallet. En lång resa som började med 2 timmar av lastning. Han fick några nya vänner och jag lyckades ta en av mina bästa bilder detta år. Vi kom igång med ridningen igen och lärde oss det nya livet i nya stallet.

Oktober

Vi kom igång ordentligt med ridningen och tölten började visa sig mycket starkare. VI hade riktiga töltdagar när vi bara flöt fram. Efter en hel del bråk och skador i hagen fick vi dela på flocken. Guffi fick sin egna lilla flock med 3 tjejer och Simlir. Jag rakade honom för första gången och i slutet av oktober fick han vila igen eftersom han kändes trött och loj.

November

Min sambos syster hälsade på och vi var ute på en ridtur. Hon fotograferade även mig och Guffi och jag fick bildbevis på att alla gångarter faktiskt hade utvecklas under hösten även om det blivit mycket vila i höst. Jag var på Sthlm Horseshow med mamma och Natalie. Simlir flyttade och Guffi blev själv med fyra tjejer eftersom Kná fick flytta in hos dom.

December


December blev en lugn månad med mycket bus och mys. Guffi och Kná har blivit ganska tajta i hagen och leker gärna med varandra. De andra stona är lite elaka mot henne, men inte Guffi. Vi avslutade året med en lång ridtur tillsammans med Amanda och Júni som nog var en av de bäst detta år.

Hur har erat år varit?

Gott Nytt År!

Fredag

Idag åkte jag med sambon till stallet tidigt eftersom cykeln fick stå kvar där igår och jag inte ville gå. Solen hade inte gått upp, det var någon minusgrad och alldeles tyst. Det var knappt ens tänt i husen runt omkring. Jag satte mig och fikade lite och la mig en stund på bänken. Är ganska varmt inne där pannan står. Sedan kom E in och jag skrämde livet ur henne, hon trodde inte att jag skulle ligga där. För att ha något att göra hjälpte jag henne att mata, släppa ut och vattna hästar. När A kom ut skulle vi flytta unghingstarna, Kongur och hans två kompisar in i ridhuset. Den ena är en söt liten skäck som var väldigt skitig. Deras ägare hälsar aldrig på så de ska få bo i ridhuset och paddocken några dagar så de kan torka så de kan borsta ren dom sedan. Jag fick gå med Kongur och han var så snäll fast han bara är 1,5 år.


När vi var klara kom Amanda lite senare än 10. Först mockade vi i ridhuset efter hästarna som stått inne på natten och sedan fikade jag. Man blir hungrig av att vara uppe så länge. Vi hämtade in hästarna och gav oss iväg på en lång tur till ett ställe där jag aldrig varit förut. Långa sträckor med tölt, trav och galopp. Tillslut kom vi fram till en riktigt mysig skog som man kunde galoppera och hoppa över ett träd i. Guffi blev riktigt busig och även Júni sprang på ännu mer. Det märktes verkligen hur mycket Guffi gillar skogen och han saknar nog att vara där. Vi hade lite svårt att få stopp på dom på tillbakavägen men när vi kom ut på grusvägen igen blev det tråkigt igen, så de lugnade ner sig. På hemvägen blev Guffi riktigt svettig och trött så det blev mest skritt, men lite galopp och trav orkade han ändå med. Vi var säkert ute i 1,5 timme i den mysiga vintersolen. Jag tog faktiskt på Guffi hans vintertäcke innan jag släppte ut honom. Han var riktigt blöt av svett och solen var på väg ner och under natten ska det bli många minusgrader. Egentligen vill jag inte ha täcke på honom, men jag tror det behövs i natt. E eller A ska ta av det imorgon när de får frukost så behöver han inte ha på det så länge. Insåg också vilken stor häst jag har, täcket var ju gigantiskt!


Jag har inte blåst bort

Jag har inte blåst bort i stormen, men det gjorde en takplåt från mammas tak. Vi hade en trevlig julhelg med en vit jul fram till juldagskvällen när det hela förvandlades till is och vi fick köpa i 40km/h i 2 mil för att ta sig hem. Vi har träffat släkt och vänner, spelat spel och ätit mat som vanligt vid jul. Sambon lyckades slå sönder en glödlampa med pannan, det är en bravad i sig kan man ju säga. Vi fick en helt ny super dammsugare i julklapp! Så nu ska här dammsugas med glädje och den gamla får åka till soptippen. Jag fick även en cykelpump av sambon som kan behövas, men hur det fungerar har jag ännu inte listat ut. Det resulterade i ännu mindre luft i däcket bara...Sambon fick ett fotbad av mig och det har vi provat båda två med lyckat resultat. Müsli och Åskar har lekt rövare så när vi väl åkte hem hade Åskar och Blixten sovit som två grisar i mammas säng. Den fick de inte vara i så länge Müsli var där, där sov ju vi tyckte hon och försvarade den glatt från tjockisarna.

Igår var jag ut till Guffi. Han hade det bra och fick komma in för lite mys och borstning som var helt onödig eftersom han var lika skitig idag. Det blåste ordentligt och regnade så någon ridning eller annan aktivitet blev det inte. Det går inte riktigt att kommunicera med honom när det blåser så mycket. Fick skjuts hem istället för att cykla i den hemska vädret så idag fick jag istället åka till stallet väldigt tidigt fast jag hade bestämt uteritt med Amanda kl 10, men det tar vi i nästa inlägg.

Müsli önskar God Jul

Müsli ville också passa på att önska God jul till er. Det är ju hennes första jul och det hela verkar väldigt spännande säger hon. Jag tror det är tur att hon, Blixten och Åskar får stanna hemma hos mamma på själva julafton, annars äter nog både hon och Åskar upp alla paketen. Åskar har nämligen lärt sig alla paket-ätar-trix som finns och han är inte sen med att lära alla andra hur man gör. De kommer iallafall ha roligt tillsammans mina små söta katter.


Ofrivillig paus

Ja, här sitter jag och håller på att tillfriskna från matförgiftningen som drabbade mig i tisdags eftermiddag. Jag tror det kommer ifrån lunchen jag åt då men mer behöver vi inte gå in på. Så Guffi kommer få vila ändå fram till nästa torsdag. Imorgon åker vi upp till Sundsvall och firar jul och jag känner mig inte reda för att hoppa upp på hästryggen imorgon. Men ja, han får helt enkelt vila sig i form. Har jag tur kanske jag får hälsa på honom en snabbis imorgon och ge honom några julkramar. Annars tar stallägarna väl hand om honom så det råder inte brist på den gubben. Någon mer uppdatering här kommer det nog inte bli tills nästa vecka.

Så har en God Jul så hörs vi efteråt! Och ni som kan, mys med era små lurvbollar!

Tisdag

Idag vågade jag mig äntligen ut med cykeln på snön och det gick riktigt bra. Här inne i själva Arboga gick det sämst, det är massa snö och lite is på trottoarerna och en och annan människa man måste plinga på. Men när jag väl kom ut på landsvägen gick det väldigt smidigt. Där var ganska mycket synlig asfalt så det var bara att gasa, fast jag fick cykla i snömodden när jag mötte bilar, men det gick bra det med.

I stallet var det lugnt och skönt. Jag gillar när snön gör det tyst runt omkring. Men Guffi tycker däremot det är läskigt när allt blir tyst. Så han var lite stirrig, hoppig och okoncentrerad idag. Jag har tänkt att vi ska ta det lugnt med tränandet nu ett tag och bara ha det roligt. Så vi tog en lång uteritt i det mysiga snölandskapet och bara myste, och sprang en del. Blev mycket tölt och en lång galopp. Det är faktiskt inte länge sedan han knappt kunde tölta 5 meter, nu kan vi flyta fram långa sträckor även om det kräver en del jobb för att få till det. Tog lite trav också, men han vågade inte riktigt länga på stegen så det blev mest trippigt och ministeg. Han är nog lite ovan vid underlaget och tror väl han ska halka, men det är bra att han är försiktig.

Innan ridturen när jag skulle hämta mina saker hörde jag ett litet prasslande bland mina saker, först tänkte jag att det var jag som rört på något så plastpåsarna rörde på sig själv, men insåg sedan att det var en mus eller någon annan inkräktare som hittat Guffis sista morot. Så jag ringde till E och som sa att hon skulle strö råttgift ikväll, men att hon var rädd för möss. Stackarn, jag som bara tycker de är lite äckliga när de ska vara bland ens saker. Min sadel, hjälm och skyddsväst fick hänga på ett annat ställe, högt uppe, så den lilla råttan inte ska tugga på dom. Mina ridkläder tog jag hem och tvättade så den inte ska äta upp dom heller.

Jag hade med mig kameran idag och fotade lite i hagen, men efter ridturen tänkte jag fota småkillarna som busade, men då blev det något fel med minneskortet. Jag hoppas att det fungerar snart så jag kan lägga över bilderna, eller iaf att det bara är fel på minnekortet och inget med kameran.

Små saker man gillar

Vi har ju alla små personliga drag eller egenskaper som gör oss till de vi är, och det har även våra djur. Så nu undrar jag, vilka små saker hos era hästar gillar ni så där speciellt mycket?

Jag gillar verkligen att Guffi är så stabil och har bra balans även om han har långa ben och är väldigt okoncentrerad ibland, han snubblar nästan aldrig.

När man sitter där uppe på honom och tittar ner så ser man väldigt gulligaste lilla man som lockar sig längst ner, man vill bara gosa in sig i den där locken! Och när han är blöt och hela pälsen blir lockig.

Jag gillar de dagarna man kan ha honom lös och han vill följa med mig överallt, även in i den lilla sadelkammaren med väldigt lågt i tak.

Hans stora svarta snälla ögonen som aldrig vill något ont.

Topparna på hans hovskägg och svansen som blir alldeles röda på sommaren.

Och att han är så snäll och vill alla så väl, fast det kanske inte alltid blir helt rätt.


Måndag

Helgen gick inte riktigt som tänkt igen, min sambo skulle skjutsa runt mig så jag kunde göra mitt jobb och under tiden satt han och väntade i bilen med värmen på, så batteriet laddade ut. Blötsnön vräkte ner och han hade världens sämsta skor på sig. Så när vi skulle putta ut bilen från parkeringen han stod på stod jag för de mesta puttande. Sedan fastnade vi så jag fick springa och hämta hjälp av ett snällt par som fick loss bilen och sedan puttade oss ner för backen, och bilen startade! Sedan var vi iväg en stund till Köping och handlade de sista julklapparna.

Idag fick jag fortsätta mitt jobb eftersom det där bilputtandet tog slut på mig helt. Men man har mer muskler än man tror! Men nu är jag äntligen klar med det och snön ligger vit ute. Mys! Fast...jag vågar inte riktigt ge mig ut på en cykeltur till stallet idag. De  har precis börjat skotta och det resulterar just här iaf i att det blev halt istället. Så jag väntar tills imorgon. Guffi kan ha det bra med sina tjejer idag med. Han lär ju ändå vara blöt efter en dag med spöregn och en dag med toksnö.

Jag är väldigt sugen på att julpyssla! Men jag har inte så mycket att pyssla med, tänkte göra egna juletiketter till julklapparna och sedan undersöka om det finns något lätt juligt man kan baka utan att behöva handla...Något förslag?

Jag hoppas att Guffi är så här snömysig imorgon!

Ikväll kommer en man och köper min lilla bil!

Fredag

Idag gick det betydligt lättare med broddarna tack vare gängtappen! När jag hade vaknat och börjat morgonpyssla så fick jag ett sms av E som sa att hon kunde hjälpa mig på förmiddagen med broddarna, så jag gjorde mig klar och cyklade iväg vid 10. Det hela blev som sagt mycket lättare med en gängtapp med rätt storlek så det var lätt att skruva i dom. Guffi lutade sig mot mig men det gick att hantera denna gång. Han blev lite rastlös och försökte dra bort bakbenen från mig så jag fick hålla i ordentligt vissa gånger så han inte skulle få som han vill.

När alla broddar var i började jag borsta och få bort all lera. Jag vill verkligen ha riktig vinter nu så jag slipper allt damm från leran. Näsan rann och glasögonen blir alldeles gråa. Vi gick till paddocken och longerade med repgrimman. Han hade fint steg i skritten och fick till några övertramp när han ansträngde sig och inte tittade på de andra. Tex Dynur som lekte bambi på hal is, han är så söt. Det var nog roligt med isen som knastrade under hovarna. Vi tog lite trav också och broddarna fungerade som de ska, inget halkande på de små isfläckarna. Jagade på honom några gånger i galopp också, men det är inte det lättaste, men några steg fick vi. Sedan flyttade jag lite bakdel och ville stå på samma position efter att han flyttat sig. Oftast vänder han sig mot mig och det vill jag inte. Det gick riktigt bra och sedan vill jag att han skulle böja på halsen utan att flytta på sig, det är väldigt svårt, men lite böjning fick vi till iaf. När vi skulle gå tillbaka till stallet gick jag vid frambenet och då blev han lite osäker när vi skulle gå mellan massa saker, men med lite övertygande så tog vi oss förbi. Han fick äta i stallgången eftersom han tror att det bara händer jobbiga saker där. När han ätit klart stod han och tittade och väntade på mig som satt på golvet och rullade ihop longerlinan. Han är så söt!


Torsdag

Jag kom ur matkoman och gav mig i väg till Granngården, hon in kassan var lite orolig först att de inte skulle ha några gängtappar kvar, men hon hittade en. Så nu har jag en sån! Sedan gav jag mig av vidare mot stallet. Jag förstår inte riktigt varför man blir så svettig på överkroppen när man cyklar, det är väl benen man använder?

Guffi och de andra stod en bit ner i hagen och jag höll på att ramla omkull i leran en gång när jag skulle uppför den lilla kullen, jag jag klarade mig. Han och Kná stod för sig själva och hon ropade efter honom när vi gått en bit, men charmig som han är svarade han inte. Han var riktigt lerig och min näsa klarade inte riktigt av allt damm så det korkde igen ordentligt. Sedan gav vi oss faktiskt ut på en liten ridtur. Vi har inte varit ute på länge så jag kände att det var lika bra att göra det nu när det ändå var varmt. Jag satte dessutom på rumpvärmaren på sadeln, varmt och mysigt. Det var lite isigt i början men vi försökte undvika den, iaf jag. Men han har väldigt bra balans och det känns väldigt tryggt ändå. Vi tog lite trav och några töltsträckor på grusvägen. Tölten var riktigt härlig idag, jag kunde släppa efter ganska mycket utan att han tappade den och han hade en lagom form, lägre än vanligt faktiskt. Han kanke vilar sig i form? Red sedan längs ån tillbaka för på andra grusvägen var det lite mer is så vi undvek den. Det var helt klart en bättre dag idag, men det var väl för att jag undvik broddarna.

När jag väl cyklade hemåt hade det nästan blivit mörkt och jag svängde förbi affären och köpte middag och lussebullar! Har varit så sugen på det men inte ätit någon än, men nu har jag änlgigen ätit upp den första!


Lunchkoma

Jag hur precis ätit upp min lunch, och den blev nog lite för nära frukosten så nu har jag hamnat i lunchkoma tror jag. Jag har spenderat förmiddagen med att först lyssna och sedan titta på Musikhjälpen och pluggat. Jag vaknade till de fina tonerna av Motoboys Ride my wild heart, så jag vaknade helt klart på rätt sida idag. Nu ska jag andas en litet stund så jag kan röra mig igen och ge mig iväg till Granngården för att köpa en gängtapp och vidare till stallet. Jag har sån hemsk träningsvärk i armar och hela vägen ut i fingrarna sedan i tisdags. Så jag börjar med att rida, kanske blir en lugn uteritt om det inte är så isigt där ute. Sedan hoppas jag att E kan hjälpa mig med broddarna.

Hoppas Guffi är så här snäll och söt idag...

Det gick inte så bra...

Det började med att jag fick två sendrag i nacken igår, först när jag klippte naglarna och sedan när jag försökte få fast däcket på cykeln. Men tillslut fick jag fast däcket efter en del trixande, bromsarna satt åt en del och jag hade inget verktyg som passade att skruva lös dom med, men tröck jag tillräckligt så kom däcket ner emellan ändå. Sedan bar jag mig ut på en trevlig cykel tur och allt funkade som det skulle, jag har en sån bra cykel! Tog ca 30min att cykla till stallet, så det går betydligt fortare än att gå.

Guffi stod längst ner i hagen, ville inte gå den vägen jag ville men följde snällt efter när vi tog hans vägval. Det var lite isgata med stallplanen, men man kunde gå på sidan så vi slapp leka bambi på is. Guffi var lerprickig i ansiktet så jag borstade av honom lite först. E kom och visade mig verktygen och sedan började jag, hon hade inte tid att hjälpa mig för de skulle på julbord. De tre första fick jag i utan några som helst problem, men sedan började skiter bråka med mig. Lyckades inte få i broddarna så jag kunde skruva i dom hela vägen ner. Om jag istället lossade på de som jag fått i så satt de så lösa att de antagligen hade lossnat på en gång istället. Efter en timmes försök, svett och svordomar gav jag upp. Guffi var dessutom jävligt irriterande och lurade sig mot mig så fort jag lyfte på hans hovar. ARGH! Så brukar han aldrig göra, så jag vete tusan vad han sysslade med igår.

När jag väl gett upp och började skruva ur de broddar jag faktiskt fått i lyckades jag slå handen mot sidan av hoven och antagligen rakt på en söm, så nu är mitt lillfinger skinflått också. Så där stod jag och blödde och var allmänt arg. Så Guffi fick gå ut, men när jag väl släppt ut honom insåg jag att jag glömt sätta i ny bomull i hålen igen! Så då fick jag hämta honom igen och stoppa i bomull, tur nog var den gamla bomullen kvar i en hov iaf. Han stod och lutade sig på mig även då. Sedan fick han gå ut för sista gången och jag tog min cykel och gav mig ut i bäckmörkret. Det är verkligen kolsvart där ute om man inte är vid något hus. Tur nog har jag lampa på cykeln men den lyste väldigt konstigt, 2-meter framåt på alsfalten och en liten plutt rakt upp som endast hjälpte mig att se trädtopparna. Vad nu det ska vara bra för...

Jag är fortfarande lite irriterad över gårdagen så idag tror jag Guffi får klara sig utan mig igen. Kommer bara muttra åt gården så jag håller mig hemma. Nu på eftermiddagen har jag ändå varit ute med min cykel på ett möte om mitt fotograferande och även handlat lite. Tänkte köpa färdigmix för lussebullar för jag är lite lat, men det hade dom inte på affären. På vägen hem tänkte jag gå in på djuraffären på andra sidan gatan, men där såg det stängt ut så Müsli får klara sig med en plastlåsa som vattenskål. Hon har nämligen hittat på att man ska lägga torrfodret i vattnet om man har en kombinerad mat och vattenskål. Så nu tog jag fram en plastlåda istället, men den är så lätt så hon flyttar runt den och skvättar vatten här och där.

Nu ska jag ta och skriva klart min skoluppgift och fortsätta med det som det pratades om på mötet.

NU KOM POSTEN!

JIPPI! Nu kom posten med en litet kuvert med små muttrar i! Att man kan bli så glad för två små muttrar, haha.

Nu ska jag ge mig själv lite lunch, byta om, gå ner i källaren och sätta fast däcket och sedan ska jag cyklacyklacykla till stallet!


Schabraket på Tradera

Nehe, det blev visst annat än pluggande. Jag la ut schabrakat på Tradera istället. Så om någon av er är intresserad så kan ni bjuda på det där. Länk till auktionen.


Brykelbesvär

Ja, jag har både cykelbesvär och kommer antagligen få broddbesvär, alltså Brykelbesvär. Cykeln kom i fredags, jätteglad var jag och vi skulle sätta ihop den i helgen. Min sambos mamma tog med cykeln till Gävle, Emil var där och jobbade och tog med sig cykeln hem, perfekt! Men i lördags upptäckte hans mamma att muttrarna till hjulet han fick ta bort för att få plats med cykeln i bilen, fortfarande låg i hennes jackficka. Så nu väntar jag på att muttrarna ska komma med posten. Guffi har jag inte sett sedan i torsdags, men han lever nog livet som varje medelålders gubbhäst drömmer om. Broddarna ligger fortfarande i en påse i hallen, längre har dom inte kommit.

Insåg också att jag måste nog ha lite verktyg för att få fast dom. I stallet har dom en sån där man skruvar fast broddarna med och nyss kom snälla Ann och lånade mig sina gängtappar. Det är tur att man har lärt känna lite hästfolk här omkring så man kan låna saker. Så nu hoppas jag att det fungerar och jag får i dom. Skönt nog har både snö och is för det mesta försvunnit så jag tror inte Guffi har lidit av att vara utan broddar lite till. Han är ju faktiskt väldigt stadig på fötterna för att vara så islandshästlångbent och lättstressad, jag har nog aldrig suttit på en häst och känt mig så trygg över att han inte ska snubbla.

Och nu hoppas jag verkligen att jag får en sån där HorseTool i julklapp av någon snäll människa! Bäst jag återgår till skolarbetet i väntan på posten.

Tävlar om dvdbox


Klicka på bilden för att komma till tävlingen.

Varsågod Linda

Först vill jag bara be om lite förlåtelse från Linda eftersom det tagit sju år för mig att lägga upp bilderna på Müsli som hon gärna ville se. Det var nämligen Linda vi köpte Müsli från i somras och en sötare katt kan man inte ha! Även om hon är ett litet monster ibland. Och sedan är det några bilder på hur Guffis sadel ligger före och efter ridning. Ni andra får också gärna titta. Ser ni att den glappar mindre på efter bilden?


Sadeln före ridning för några veckor sedan

Sadeln efter ridning igår.

Anledningen till det långa mellanrummet mellan före och efter var för att när jag tagit före-bilden och ridit var det redan mörkt och sedan har jag glömt bort det lite.

Någon som vill köpa?

Jag hämtade ut schabraket jag vann i julklappsutlottningen hos Stockholmsjenna idag. Det var det blåa med röd kant. Inte riktigt min stil och dessutom såg det för litet ut för tjockisGuffi. Nä, han är inte tjock, bara mycket omkrets. Så nu undrar jag om det är någon som skulle vara intresserad av att köpa det av mig.

Det är alltså det blåa på bilden. Storlek Ponny Allround. Jag skulle kunna tänka mig 225kr för det, frakt inräktnat. Kostar 299kr hos Charlies, utan frakt. Om någon uppe i Sundsvall eller längs vägen dit upp, Västerås-Gävle osv är intresserad så åker vi upp dagen innan julafton. Kan även få det transporterat mot Örebro-Karlstad och möjligtvis Dalarna. Om ingen är intresserad lägger jag ut det på Tradera om någon dag.


Tävling

Jag är med och tävlar. Klicka på bilden för att komma till tävlingarn.


NEEEEJ!

Läste just min mail och såg att jag fått ett från stället jag beställde ridbyxor från förra söndagen. Och i mailet stod det att byxorna var slut i min storlek! ÅHHHHHHHH! Mina fina ridbyxor, vad ska jag nu hitta på? :(

Horse Tools

Jag hittade precis denna på Emmishoppen. En sån vill jag verkligen ha! När min morbror hade flyttfirma fick vi sånna där verktyg-i-verktyg fast inte just för hästar, utan med skruvmejsel, knivar osv. Men denna är just för att använda i stallet. Väldigt smarta och smidiga brukar dom vara så en sån här önskar jag mig i julklapp.


Löshoppning igår

Nu kommer filmen från igår. Det är skakigt, suddigt och mörkt, men så är det i ridhus när man måste springa med hästen lite. Han busar till det efter ca 20 sekunder.


Torsdag

Idag åkte jag ut med sambon på morgon och gick hem. Det var några minusgrader och väldigt fint väder, blå himmel och solsken. Men eftersom Guffi inte har några broddar än fick det bli ridhuset igen. De stod och åt frukost när jag kom så jag hjälpa E med att ge hästarna mat och vatten innan jag tog in Pufflan.

Tänkte fokusera mycket på tölten idag, men blev allt möjligt istället. Började med att skritta på ganska långa tyglar och böja honom. Sedan kortade vi upp skritten på voltet och skröltade för att sedan komma fram i tölt. Gjorde så att jag red på en volt på ena kortsidan i kort skritt och skrölt, tog sedan något varv i tölt innan jag gick ut på spåret och töltade långsidan bort och gick sedan där in på en volt igen. Gjorde så några gånger innan jag töltade på långsidorna och saktade av och började om inför nästa långsidan. Insåg att han tölt har blivit väldigt mycket bättre sedan i våras på mina ridlektioner, han orkar mycket mer och man kan sätta högre krav. Nu ska vi bara få till formen, den är fortfarande för hög.

Sedan tog vi trav och småskuttade över två små hinder som stod framme. Han var inte riktigt intresserad av att hoppa idag så sedan tog vi några varv utan hinder. Gick sedan över till galopp och lär honom springa på i ganska fri form men hålla tempot. Tog sedan tölt igen och då töltadevi  på långsidorna och saktade av och började om inför nästa långsidan. Insåg att han tölt har blivit väldigt mycket bättre sedan i våras på mina ridlektioner, han orkar mycket mer och man kan sätta högre krav. Nu ska vi bara få till formen, den är fortfarande för hög.

Sedan fick han stå och äta och fick även mer hö eftersom han inte hann äta upp hela frukosten. Under tiden fikade öven jag så jag skulle få lite energi för att gå hem. Småfixade med lite allt möjligt innan jag blev less på att vänta på Guffi som åt väldigt långtsamt idag. Så han fick gå ut och ta med sig det höet som var kvar och dela med Unnurbra för hon stod fortfarande kvar vid grinden.

Sedan tog jag min promenad hem och köpte broddar på vägen. Nu ska jag bara lista ut hur man sätter fast dom...

Onsdag

Idag var Guffi riktigt pigg i ridhuset, jämfört med mig efter promenaden. Gick direkt från hagen till ridhuset, han var ändå så blöt så kändes onödigt att försöka borsta när jag bara tänkte longera honom. Han var riktigt pigg och såg lite busig ut när jag longerade. Han gjorde lite små försök till bockningar och travade efter bara lite små smackningar. Brukar krävas en del i vanliga fall. Jag blev dock hel snurrig av longeringen, hade ont i huvudet och var lite trött. Så med tanke på min snurrighet och Guffis ovanliga busighet släppte jag lös honom och byggde ett litet hinder. Behövde inte alls jaga på honom mycket för att han skulle fara iväg i galopp eller racertrav. Flög över hindret gjorde han galant och när jag höjde så det blev kanske en meter tog han i allt han kunde för att komma över. Jag filmade lite och har just de två sista monsterhoppen på film. Jag ska klippa ihop den imorgon så ska ni få se på busGuffi. Om man jämför med många andras hästar är han säkert världens tråkigaste, men för att vara honom var han riktigt busig idag.

Efteråt fick han ha sitt fleccetäcke på för första gången i år. Jag tyckte vi kunde mysa lite i väntat på att min sambo skulle komma och hämta mig, men nej, Guffi ville bara gå ut. Förresten så var hans tjejer så söta när jag hämtade honom. Kná följde med en bit men stannade sedan och stod och skrek efter Guffi. När vi hade gått en bit kommer de allihop rusande över kullen efter Guffi och sedan följde Kná med hela vägen fram till grinden, men blev bortjagad av Frostros som också skulle vara nära Guffi. Han verkar populär bland tjejerna, eller vad tror ni?Gågågå

Nu ska jag snart ge mig iväg på min 6km långa promenad till stallet. Det snöregnar just nu ute så jag får gå ner i källaren och hämta den stora regnponchon så slipper jag bli dränkt. Sedan håller jag mig nog i ridhuset när jag väl kommit fram.

Men va fan, DET SNÖAR!

Broddar

Vilka broddar ska man använda?

Jag måste köpa broddar nu om det fortsättar vara så här kallt och kallare. Men jag har ingen aning om vilken sort eller var man ska köpa broddar. Hovslagaren har alltid satt i dom åt mig så jag har inte riktigt tänkt på vad det är för sort osv. Så om någon har något bra tips så ge mig det! Den enda "hästaffären" här i närheten är Granngården, men jag kan ju beställa eller försöka få sambon att köpa åt mig, men enklast vore så klart om de finns på Granngården.

Tisdag

Som sagt åkte jag med Emil till stallet i morse. Klev upp halv 7 och han sen segisen klev upp långt efter, men då behövde inte jag stressa iaf. Var i stallet någon gång efter 8 och solen hade nästan gått upp. Det var helt lugnt och tyst och marken var full med frost. Det såg nästan ut som snö faktiskt.

Guffi och de andra stod vid grinden och han såg ganska glad ut när jag kom. Han var faktiskt ganska...ja, vad ska man kalla det...mammig idag kändes det som. Så fort jag gick ut ur stallet tittade han efter mig och när vi kommit in i ridhuset följde han efter mig när jag skulle stänga och kom fram så fort jag kom tillbaka efter att ha tänt lamporna.

Det gick väldigt bra att rida, ville få upp han rygg så han kan bygga upp den igen. Tror han tappat en del eftersom det inte finns så mycket klätterställen här jämfört med upp i Sundsvall. Så vi jobbade lång låg och mycket mjukgörande övningar så han skulle komma igång igen. Det har ju blivit lite ofrivillig vila den senaste tiden. Han sänkte sig riktigt mycket och man kände hur ryggen kom upp. Det var nog första gången han jobbade så utan att protestera särskilt mycket. Han tog tag i bettet några gånger och höjde huvudet när vi gjorde halter, men annars gick han där nere utan så stor ansträngning från mig. Hade långa tyglar igenom nästan hela passet och det kändes riktigt bra. Sedan tog vi lite trav i båda varven men där var han lite mer ostabil i formen men travade ändå på bra och lyssna på mig. Sedan gick vi ut ur ridhuset och jag tänkte att vi skulle rida ner vid hagarna och ta en galopp upp igen, men de var för halt och knaggligt så det blev skritt hela vägen igen.

De hade inte fått sin frukost innan jag tog in Guffi så efteråt fick han stå i en rastfålla och äta den så han också skulle få mat och de andra inte äta för mycket. Han såg ganska nöjd ut ändå och jag satte mig med honom och fikade lite innan jag började gå hemåt.


Vad har hänt?

Jag har haft en händelserik helg och början på den här veckan. Jobbade fredag, lördag och söndag i Örebro och allt gick bra tills i söndags morgon när jag skulle tanka på vägen till Örebro och oljelampan började lysa. Jag stannade på en gång och fyllde på, och sen gick det som det skullle. Tills jag skulle åka hem igen. Bilen startade men vid ett rödljus så dog den och jag stod där i säkert 10min innan jag fick i gång den. Den bråkade även en del strax innan jag kom hem igen och även när jag skulle vända för att parkare, då dog den igen. Emil kom och hjälpte mig och vi fick igång den så han kunde parkare.

Igår åkte Emil för att jobba och lämna bilen på service ute i Marieberg i Örebro. Han ringde efter en stund och frågade om jag kunde hjälpa honom, eftersom det skulle ta längre tid än han trodde. Så jag åkte iväg. Bilen funderade som vanligt, men hackade en del men det har den gjort tidigare när den varit kall. Men den blev aldrig varm, efter 20min var motor fortfarande inte 50 grader. Sedan blev bilen helkonstig när jag började närma mig Marieberg, det gick knappt att gasa och precis innan avfarten början den där jäkla oljelampan lysa igen, så jag fick stanna på en gång. På väggrenen på E18. Jag var helt förstörd och Emil fick gå runt hela stället för att komma över till mig. Han ringde till bärjaren som tog bilen och åkte hem med den hit. Vi stannade kvar och väntade på Emils bil. Det roliga var att jag inte ens borstat håret och hade mjukisbyxor och en lång stickad tröja på mig. Så jag fick köpa ett par tights så jag kunde se ut som folk igen. Men vi hade det mysigt iallafall.


Så nu fungerar inte min fina lilla bil längre. Så just nu kan jag bara ta mig runt gående. Så imorse fick Emil skjutsa mig till stallet och sedan gick jag hem. Det tog ca 1 timme och 20 minuter. På fredag kommer min cykel från mamma, så nu funderar jag bara på om man ska köpa dubbdäck till den eller inte. Så jag kommer att cykla till stallet hela vintern, haha. Det ska bli roligt. Det var iallafall väldigt trevlig i stallet idag och Guffi gick jättefint.

Jag vann!

Jag vann utlottningen av en schabrak från Charlies hos Stockholmjenna i hennes julklappsutlottning! Det trodde jag aldrig, men är man med i tillräckligt många tävlingar så borde man ju vinna till slut. Nu hoppas jag att det passar mig i smaken och passar Guffi. Det bruna skulle nog vara fint på honom, vad tror ni?

Idag när jag skulle åka hem från jobbet fick jag skrapa rutorna! Lite vinterkänsla äntligen!

Torsdag

Idag kunde jag inte rida igen, förkylningen kom tillbaka och jag vill inte förvärra den eftersom jag ska jobba hela helgen. Jag är så himla sugen på att rida, speciellt rida för någon som kan hjälpa mig. Det känns lite som att jag och Guffi sitter fast på samma ställe och har gjort det ett tag. Även om det går bra för oss så känns det inte som att vi kommer vidare utan lite hjälp.

Iställe har jag julpyntat lite hemma och pluggat. Var ute nu på eftermiddagen och kollade så Guffi hade skorna kvar och dom satt. Det har blåst ordentligt idag igen, så det kanske är bra att låta bli att rida. Vi får ta tag i ridningen förhoppningsvis nästa vecka igen.

Här kommer lite bilder på mitt julpyntande.


Jag har aldrig gjort en julkrans förut, men jag tyckte dom där fula små garndomherrarna passade riktigt bra. Och granriset som blev över gick hamna i en vas.


RSS 2.0