Måndag

Så här mysigt hade jag det i hagen idag.

 

Idag hade jag en sån där när jag verkligen ville göra något men allt kändes ganska tråkigt. Hade lust att åka till stallet, men inte göra något där. Så på eftermiddagen åkte jag dit, drog på mig gummistövlarna och tog med mig mina regnbyxor. Ut i hagen gick jag med en morot till Guffi, gick upp på kullen där hästarna stod och satte mig på en sten och njöt i solen. Tänkte att Guffi skulle få komma fram av sig själv så satte mig inte jättenära. Unnurbrá var så klart fram först, nyfiken i en strut. Men om någon annan ska gå fram till mig måste ju Guffi också kolla vad jag sysslar med. Han fick mumsa på morotsbitar när han väl kom. Jag vill så gärna att han ska komma på inkallning och detta är nog ett steg i den riktningen för oss, något annat jag provar har inte riktigt fungerat. Sedan stod jag och hängde lite på honom medans Unnurbrá försökte äta upp mina regnbyxor.

Jag har även en liten film, men den kommer vid ett senare tillfälle. Mina barbackaplaner går just nu inte så bra, har faktiskt inte provat alls. Det finns ingen lugn, bra, inhängnad plats för oss just nu. Paddocken är arbetsplats för nya stallet. Ridhuset ligger vägg i vägg med nya stallet så det bankas och spikas förfullt på dagarna, på kvällarna är det massa folk på gården och dessutom har det varit kurs i två veckor. Så dom planerna hamnade lite på is igen.

Bilder från i lördags

När jag var i hagen och skulle gå fram till Merlin på andra sidan staketet gick jag nästan på en liten hare/vildkanin, en halvmeter framför mig låg den och flög upp och sprang iväg. Dum som jag stod där kom jag inte på att försöka fånga den på bild. Senare när jag och Guffi skrittat och kom tillbaka nere vid hagen red vi nästan äver den igen. Stackars lille djur.

Guffi och Urga

Söt och lerig Guffi

Ny favoritbild på sötisen

Fina Unnurbrá

Frostros

Småhingstarta i motljus

Julia

Bangsi

Stallbygget. Nu är hela taket på!


Stockholm Horse Show

På förmiddagen bokade jag och Natalie biljetter för att se Islandshästtävlingen på Stockholm Horse Show. Mamma ska också följa med. Blir första gången för oss, men Natalie har varit där många gånger. Nu måste jag spara pengar tills dess, jag måste köpa nya ridbyxor för mina som jag har nu är så utslitna i rumpan att det snart är hål. Hoppas jag hittar några som är lika sköna att ha på sig till ett bra pris. Annars får jag vänta till i vår.

25. Någon jag träffar vardagligen

Min sambo Emil och katten Müsli träffar jag varje dag.


24. Mitt motto

Jag har nog inget direkt motto, men tänker ofta att det är bättre att göra så gott man kan än inte alls, och man kan inte göra bättre än sitt bästa.


23. Hoppning eller dressyr?

Hmm, jag rider mest dressyr, så säger dressyr.

Hoppning är oftast roligare att titta på när det gäller tävling. Gillar lite fart, men det känns som att fler sliter och drar i hästarn än vid dressyr. Men att titta på kurser med islandshästar där de rider dressyr är himla roligt och lärorikt.

Lördag

Idag blev det en tur till stallet på eftermiddagen, var mysigt höstväder så vi tog en liten skrittur idag. I början på asfalten gick det väldigt långsamt, ville att han skulle välja tempo själv för att se om han blivit piggare. Men när vi svängde in på grusvägen ökade han tempot och gick på riktigt bra, fast i väldigt hög form. Han ville även trava lite så jag lät honom rulla två gånger, inga krav där heller. Tror han blivit lite piggare faktiskt, men har får det ganska lugnt nästa vecka också. När vi kom tillbaka till stallet fick han mycket mat så han skulle få lite mer energi förhoppningsvis. Jag gick till ridhuset och tittade på när E red för Johánn på hans häst Elding. Dynur var trött och Urga tappar bakbenen, så hon fick ta hans häst i stallet. Och vilket krutpaket! Såg helt underbar ut at rida, tog i allt vad hon hade och var jättefin. Så om ni leter häst, titta definitivt på den här tjejen. Länk till Johánn hemsida.

Sedan fick Guffi gå ut och var nog nöjd efter den lite motionen. Jag hade med mig kameran idag, men dumt nog glömde jag den i stallet när jag åkte hem, så några nya bilder blir det inte idag. Igår fick han springa av sig lite i ridhuset, han sprang faktiskt några varv i en lugn trav utan att jag jagade på, så han tyckte nog det var roligt. Filmade lite, men är ganska svårt när man filmar och jagar på häst samtidigt, men jag kanske kan klippa ihop något av det någon dag. Vi tränade också lite lydnad, stanna när jag stannar, gå och springa bredvid mig osv. Fast han sprang ju förbi mig med sina trav steg och jag hade gummistövlar.

Urga förresten, hon tappar som sagt bakbenen efter sig. De är oroliga för att det är spatt. Hennes mamma fick det och henne var de tvungna att avliva. Så jag hoppas verkligen att fina fina Urga inte har spatt och att det bara är något med muskler eller ja, något simpelt. Hon är ju ändå nyligen inriden och ganska tjock nu, så det kan ju vara något annat.

22. Någon jag vill träffa igen


Ja, det blir väl samma svar som igår! Varför är de likadana frågor hela tiden?

Pälsätare

Får era hästar pälsätare på vintern?

Det får Guffi. Många andra i hans gamla flock upp i Sundsvall fick också det, mest fick de som har eksem. Har det att göra med immunförsvaret tror ni? Jag misstänker det. En del tror att det kan ha att göra med om de har mask eller inte också. I år är Guffi avmaskad och jag har ju klippt honom vid manen för det ska också motverka dess jobbigt löss.

Det som var mest underligt i förra stallet var att det bara var valackerna som fick dess. Det fanns även ston som var eksem hästar, verksamhetshästarna använde samma borstar, ston som valacker. Men det spred sig inte till stona. Hur kan det bli så? Ett tag funderade vi på om det var från skogen det kom, eftersom det bara är valackerna som gått i skogen på vintern.

Så här har Guffi sett ut de senaste två vintrarna, hoppas han får behålla pälsen i år. Det syns väldigt väl på honom efter som har är grå/svart under den bruna pälsen. Innan sommarpälsen började växa ut 2010 var han nästan kal på hela kroppen.

Mars 2010

 

Mars 2011

 

Det var helt klart bättre förra vintern än 2010. Vi behandlade med Etotal i vintras på Guffi och Pjakkur som har eksem och även Geisli som inte har de. De klarade sig alla riktigt bra jämfört med året innan. Det finns inget riktigt medel för pälsätare på hästar, Etotal är för iller. Men det fungerar iallafall.


Tentaplugg = bokirritation

Jag börjar verkligen förstå varför lärarna säger att man inte hinner sitta och slå upp allt i boken under tentan, SÄMSTA REGISTRET JAG VARIT MED OM! Ingenting står ju med, Emils gamla böcker är betydligt mycket bättre. Om jag någonsin skriver en bok ska jag ha med alla ord jag kommer på med i regisret.

21. Någon jag vill träffa

Jag skulle vilja träffa min gamla kompis Skandall faktiskt. Roligt att se vad som blivit av honom efter alla år. Vet att han bor i Stockholm och vilka de som ägaren honom är, men inte mer än så.

Jag vill också träffa mina tjockisar hemma hos mamma, Åskar och Blixten! Det får jag göra nästa helg. Då ska jag gosa massor med mig tjocka, envisa, adhd-katt Åskar!Åskar och Blixten

Något för Åskar?


Tänkte att min mamma kanske kunde ha nytta av detta när det gäller mig knäppa katt Åskar som bor hemma hos henne. Eller vad tror du mamma?

Onsdag

Blev en lite sväng till stallet idag. Tänkte först ha lite barbackaträning men det var andra i ridhuset så det blev rakning och mys istället. Först skulle han inte gå in i någon av spiltorna, så han fick stå i stallgången istället, men där var det svårt att stå stilla. Rakmaskinen kan ju komma! Han fick en ordentlig rengörning av benen, där hade massor med lera torkat så jag fick gnugga bort stora klumpar. Sedan tog jag fram den hemska rakmaskinen och gjorde klart hans rakning. Han backade lite först men sedan stod han stilla, duktig kille. Blev helt klart bättre, förutom vi huvudet, vet inte riktigt hur man ska göra där för han ser tur ut som ett lejon med krage.

Sedan fick han mumsig mat och blev glad igen. Sedan tog vi en liten promenad bort till stallbygget. Han tyckte spikpistolen lät läskigt på håll så tänkte vi kunde miljöträna när det ändå lät dr borta. Han skötte sig riktigt bra. När snickaren drog i väg en sladd tyckte han det var lite läskigt, men annars tittade han bara på vad de gjorde. Spikpistolen var inte så farlig som man först kunde tro.

Sedan fick han gå ut, utan eksemtäcke! Han dök rakt på en hög med gammalt hö samtidigt som jag försökte fotografera klippningen. Blev inte så lyckat resultat, men ni får se bilderna ändå. Så nu kommer han väl vara jätteskitig nästa gång jag kommer dit, fast eksemtäcket har inte varit så smutsigt förutom under magen så jag tror inte han gillar lerinpacking lika mycket som andra hästar gör. Om jag har tur iaf.

Så, vad tycker ni om min första rakning? Som sagt, blev inge bra vid huvudet eftersom jag försökte göra en snygg övergång, rakat-lejonman, men det blev bara sämre...


20. Något jag vill göra


Kortsiktigt


Klara tentan på fredag
Åka på Stockholm Horse Show


Långsiktigt


Rida barbacka på Guffi
Starta eget som fotograf och lyckas

19. Bild på min bästa vän...

...och varför han/hon är det

Emil, min världsbästaste sambo! För han att halt enkelt är bäst.


Linnea, för att vi alltid har roligt och hamnar i tokiga situation. Även om vi nu bor 80mil ifrån varandra är det fortfarande lika roligt att prata.


Guffi, utan honom skulle jag ha väldig tråkigt på dagarna.

Ett nytt skåp!

De hade byggt klart skåpen så så här fint var det när jag kom dit.

Jag skulle dock behöva två till krokar, ska fråga om jag kan få sätt upp några själv.

 

Sedan vad jag ut i hagen och myste med Guffi. De andra ville också vara med ibland.

Med på högerbilden är Frostros, ett sto som inte riktigt passar med sin ägare som har hamnat i en tvist med säljaren. Så om någon letar en  snäll men väldigt speciell häst som kräver sin ryttare, med fin utstrålning, så borde ni se denna häst!


Nytt skåp?

Jag läste nyss en liten nyhet. Förhoppningsvis har äntligen skåpen i sadelkammern blivit byggda! Måste nästan åka till stallet och kolla bara därför, så jag tror jag gör det! Om dom är färdigbyggda kommer ni få se bilder, innan var det ju många saker på hög kan man säga så det har nog blivit en stor förändring och det blir nog väldigt skönt att inte lyfta på tusen saker innan man kommer ner till det man är ute efter.

Så här såg det ut när vi precis hade flyttat in. Sedan Simlir flyttade in var det ungefär dubbelt så mycket.

Höstvila

Guffi kommer få lite vila nu på obestämd tid, kanske några dagar eller någon veckan. Han känns väldigt trött och det är jag med. Dessutom har jag tenta den här veckan så det kommer behövas tid åt den de närmaste dagarna, så då passar det bra med lite vila för Guffi. Vi får helt enkelt se när han blivit piggare igen. Under tiden tänkte jag nog hänga lite på honom utan sadel, var ett år sedan snart som han bockade av mig barbacka så kanske är lika bra att börja igen, och jag tycker det passar bra nu när han ändå får vila.


18. En bild jag aldrig publicerat förut

Det fick bli den här. Den sista vandringen genom hagen tillsammans med hans gamla kompisar, på morgonen innan vi åkte ner med Guffi. Guffi går mellan Tyvar och Djákni som han oftast hängde ihop med. Känns så tråkigt att man har tagit ifrån honom hans kompisar. Men han har nog fått nya nu hoppas jag. Tyvar följde med hela vägen till grinden, han kände nog på sig vad som skulle hända.


17. Låtar som jag lyssnar på när jag är

arg,ledsen och glad

Det är inte så ofta jag bestämmer vilken musik jag lyssnar på eftersom jag lyssnar på radio och blir den musik dom spelar. Men jag har en låt som alltid gör mig glad varje gång och det är Bright Eyes - True Blue. En väldigt söt låt fast lite underlig.


Lördag

Jag hade lite tråkigt hemma så jag åkte till stallet. Visste inte först om jag skulle rida med när två tjejer i stallet skulle rida ut på Nidur och Julia så följde jag med dom. Blev en väldigt mysig tur med alla gångarter och en racergalopp på slutet. Kändes ungefär som att vara ute med Linn och Julia från förra stallet, då gick det alltid undan, iaf med Linn och Våfflan.

Guffi skötte sig jättebra och lyssnade bra, inget spring in i rumpan på dom andra utan vi höll oss på en lagomt avstånd. Red delvis en ny stig, där kommer jag nog rida mer. Var väldigt fint med alla hästfärger och lite mer skog omkring oss. Efteråt tittade jag en stund på kursen i ridhuset. Var intressant att se vad de gjort och vad som hände. Han pratade mycket med de utanför banan samtidigt så alla var med fast bara en red. Så nu blir det träning med tölten på volt!

Jag vann också en auktion på ett par lila boots till Guffi idag! Har velat ha dom länge och nu äntligen fick jag dom till en bra pris, eller vad säger ni om 36kr + 55kr frakt?

Teori igår

Det var en väldigt lärorik teorilektion igår. Han sa mycket vettigt och sådan man inte tänkt på kanske tidigare. Så jag lärde mig deffinitivt något. Nu ska man bara lyckas använda det i praktiken. Allt handlar om lydnad hos hästen var en viktigt sak han upprepade många gånger, så det är väl bara att träna lydnad. Och nu har jag listat ut att denna man heter Jóhann Fridgeirsson, så nu vet vi det.

16. En bild som gör dig lycklig

Jag får nog begränsa mig till hästbilder här, kan bli många annars, men det blir fler än en ändå.

Andra gången jag och Guffi hälsade på varandra, 1,5år innan jag började rida honom. Första gången försökte jag fånga honom och 3 andra när de rymt från hagen. Det tog ett tag och sprang gjorde dom, men tillslut kom Guffi fram till mig helt av sig själv och lät mig fånga honom.


Fredag

Var ut till stallet förut idag. Guffi kändes väldigt trött idag så vi tog en lugn tur utan krav, tänkte först bara skritta, men han ville springa så då fick han det. Blev både tölt, trav och galopp och det var riktigt mysigt. Han blev lite trött i galoppen på slutet men fortsatte ändå. Han blev riktigt glad när han fick sin mat sedan och hade nog ätit ännu mer om han fått.

Nu äter jag middag och ska sedan åka till stallet igen. Han som har kursen ska ha en liten teorilektion eller föreläsning som man får vara med på även om man inte är med på kursen. Hoppas jag lär mig något nyttigt!

Plus och minus

Jag vill att det ska bli mer frost och minusgrader på nätterna nu, så Guffi kan få ta av sig eksemtäcket. Det är ju snart november. Men samtidigt blir det väldigt jobbigt om det blir halt på vägarna, jag har inga vinterdäck här nere, dom finns uppe i Sundsvall. Så jag är lite delad i denna fråga. Jag gillar vinter och snö, men om det blir minusgrader kommer jag få gå till stallet. Fast det verkar inte bli så kallt riktigt än. I natt var det några minusgrader men det tar nog ett tag till innan det blir det igen. Jag tycker lite synd om Guffi som får på med eksemtäcket så länge.


15. Varför får hästar och ridning

15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?

Även om det är grått, kallt och regnigt ute så blir man på bra humör när man kommer till hästarna, och när hästen gör precis som man vill med så lite hjälper som möjligt och bara flyger fram, då mår man bra. Man får komma ut och röra på sig, mysa med hästarna och bara vara. Inga krav på att göra klart något eller lära sig något, man kan bara njuta!


14. Saker du gör vardagligen

I stallet

Jag är inte i stallet varje dag och jag rider heller inte varje dag, men om vi tar en dag då jag rider ser det ut så här:
Låser upp sadelkammaren och hämtar grimma för att hämta Guffi i hagen. Byter också till gummistövlar om dom inte står i lösdriften när jag kommer.
Hämtar Guffi, ställer honom i stallet eller vid bommen och borstar honom medans han får slicka på sin saltsten.
Sadlar, tränsar, tar på mig säkerhetsvästen och hjälm, och vantar (väldigt viktigt).
Drar åt sadelgjorden det sista och hoppar upp och rider iväg. Ska jag rida i ridhuset eller paddocken går jag dit först.
När jag kommer tillbaka tar jag av Guffi alla saker och blandar ihop hans mat så får han äta i lugn och ro medans jag fixar annat. Borstar sedan av honom lite och tar på täcket. Släpper ut honom och sopar i stallet/betongplattan vid bommen.

Hemma

Matar katten.
Äter massa mat.
Pluggar.
Åker till stallet.
Städar oftast en gång om dagen i köket.
Fördriver en del tid på internet med olika saker.

Torsdag

Var riktigt seg i morse fast jag tänkte åka till stallet tidigt, men jag kom inte dit förän vid halv 12. Hämtade Guffi längst ner i den blöta hagen, vi fick bråka lite på några ställen för att han skulle gå framåt och sedan när vi skulle inte i stallet. Han trodde väl det skulle bli rakning igen, men tillslut kom vi in.

Red ut med bootsen för första gången och började jobba med honom i skritten på asfalten och tillslut släppte han och det gick att böja honom riktigt mycket (för att vara han) åt båda hållen. Kortade och längde stegen. När vi kom in på grusvägen tog vi först tölt och den var riktigt trevlig idag. Sakta av till skritt några gånger emellan och precis i slutet av en töltsträcka sänkte han huvudet och gick i en jättefin form! Så det finns där, väldigt roligt att se. Sedan tog vi en galopp så han fick sträcka ut sig lite. Efter bron tog vi trav istället och då tränade vi på tempoväxlingar endast med hjälp av vilken takt jag red lätt i, hade långa tyglar så ingen kontakt med munnen. Han lyssnade väldigt bra på vad jag gjorde, blev både kortkort tempo och travaretrav. Märkte inte så stor skillnad med bootsen, men det är ju ingen vikt på dom så det är inte så konstigt.


Onsdag

Blev en tur till stallet när regnet sluta falla, vräkte ner hela dagen. Skulle bara titta till honom och byta exemtäcke så han slapp stå i blött täcke i natt om det blir kallt. Men det slutade med att jag rakade honom. Tänkte först bara prova och vänja honom vid maskinen, han backade lite först och frustade, men sedan kunde jag raka halsen och han stod stilla. Inte avslappnat och hängande med huvudet, men han stod stilla. Resultatet blev väl inte det bästa, första gången jag rakar en häst, men rakad blev han iaf. Ska ta mellan frambenen en annan dag när han inte är blöt och lerig där. Får nog göra lite finlir då också.

Det var nya hästar överallt på gården idag efter som det är kurs. Det är något Johan, säkert känd, men jag är så dålig på tränare.

Dom har också delat på flocken nu. Guffi, Urga, Unnúrbra, Simlir och Frostros står på samma sida och ridskolehästarna på andra sidan. De har tillgång till lösdriften allihopa men varsin del. Så nu blir det nog lugnt och skönt, dom verkar trivas ihop de där fem.

Guffi med sin nya snea rakning och allt hår som blev över.

Vänster sida, den jag började med.

Höger sida, redan lite bättre tycker jag nog.

Guffis märkning som syntes bättre utan hår.

En fin hög på golvet.

En lite fundersam Guffi efteråt.


Varför inte barbacka

Jag fick en fråga om mitt förra inlägg, varför jag inte kan rida barbacka ännu på Guffi. Så här är svaret.

Innan jag började rida honom (och sedan köpte honom) så var han känd för att bocka av ryttare. Han har gått som turridningshäst när han kom till Sverige tror jag, men han är en enmanshäst så det var antagligen inget han gillade. Så när mitt förra stall köpte honom så kastade han av de som försökte rida på honom. Sedan fick han stå i ett år innan jag började rida honom. Med mig bockar han inte lika mycket, men det händer om han får panik eller är på dåligt humör. Om man tex tar av sig en jacka medans man sitter på och den tar i rumpan tycker han det är jätteläskigt, och en gång fick han panik och sprang runt i paddocken några varv, helt okontaktbar, så jag åkte bara med. Han stressar upp sig själv väldigt lätt när han inte har någon väg "ut" från det läskiga. Jag har provat att rida barbacka på honom två gånger, ena gick det bra, då var vi själva. Andra gången bockade han av mig, så vi måste träna på det i lugn och ro för jag ska kunna komma upp utan sadel. Därför är det en framtida dröm att kunna rida ut barbacka, eftersom vi har mycket träning framför oss innan vi är där. Jag älskar att rida barbacka, och det vore underbart att få göra det på Guffi en vacker dag! Men det får ta den tid det tar innan vi är där.

13. Min högsta dröm

Just med hästar är det att kunna ta en barbackatur på Guffi i skogen och bara mysa. Men det är en lång väg dit.


12. Min favoritgren

Måste nog säga T1 inom islandshästvärlden, det är så häftigt bara!

Hjalti Guðmundsson och Reynir frá Hólshúsum på Kraftur Nationella 2010 när de vann T1 a-final.

Tisdag

Idag är det en riktigt regnig dag så Guffi får lite vila. Min sambo har dessutom problem med bilen, den startar inte, så just nu letar vi startkablar eller bogseringslina samtidigt som jag bakar Brysselkex, mums! Dom blir neutrala och blåa. Min moster med familj kommer förbi senare på dagen. De har varit uppe i Sundsvall och hälsat på och är nu på väg hem till västkusten. Så de ska få hjälpa oss med bilen och så bjuder jag på lite fika. Katten leker rövare och nu måste jag vända uppmärksamheten mot kakorna i ugnen.

11. En låt som påminner om en häst du

11. En låt som påminner om en häst du älskar

Jag måste faktiskt säga Enya - May it be, ni vet den från Sagan om ringen, för det var den första jag tänkte på. När jag hör den tänker jag alltid på ridlägret sommaren innan Skandall såldes. Vi hade så roligt! Och jag saknar verkligen min kompis som gjorde att jag föll för islandshästarna. Han var den störta hästen i stallet när jag började, men jag ville alltid rida honom och han gillade verkligen när jag red. Han töltade rent, han travade, ja allt, även fast mina små ben inte räckte nedanför sadeln. Han stälde verkligen upp och gjorde som han skulle, fast jag antagligen inte gjorde det.

Måndag

Åkte till stallet på eftermiddagen, har varit lite disigt ch tråkigt väder idag. Kände inte för att rida så vi gick till ridhuset och löshoppade, själva för första gången. Började med att bygga upp två hinder och satte ut koner så han inte skulle springa förbi hindrena. Sedan gick jag och hämta honom, de stod längst ner i hagen så när jag väl skulle börja löshoppa honom var jag redan svettig. Jag glömde telefonen i bilen så det blev inga filmer den här gången.

Han var iallafall jätteduktig, och jag tror han tycker det är roligt. Vissa gånger behöver man inte driva på honom utan han springer och hoppar själv. Han tyckte det blå hindret var lite läskigt i början, men det släppte och han ville inte hoppa det röda i vänster varv, men tillslut slutade han med fasonerna och hoppade på så fint. Skulle nog kunna ha högre hinder, men så måste jag släpa fram de riktiga hinderstöden istället för sockerbitarna i plast, och det får nog bli ett projekt när jag har någon med mig. Eller så får jag styrketräna lite först, haha.

När jag kände att vi hoppat klart ville jag att han skulle skritta av och han gick gärna på en volt runt mig, tog några travsteg här och där och såg riktigt fin ut. Tänkte mest på rumpmusklerna han byggt. Den är riktigt mysig att luta sig mot nu. För två år sedan var den benig och omusklad, men nu är den rund och fin. Man såg verkligen att han gick igenom hela kroppen och använde sina muskler. Vilken fin här jag har!

Sedan blev det lerskrubbning innan han fick gå ut till kompisarna igen.

I fredags förresten blev det en mysig ridtur på min födelsedag. Simlirs ägare skulle precis rida ut när jag kom så vi följde med dom. En riktigt trevlig tur i det fina höstvädret och Guffi travade väldigt fint och i en bra form, precis som jag ville ha den. Rullade över i några galopper och det var bara allmänt trevligt. Går lite för fort när man rider med sällskap så töltmusklerna fick vila, men de hade nog lite träningsvärk sedan dagen innan när han bara ville tölta.


Är med och tävlar

Klicka på bilden om ni också vill vara med.

10. 10 saker du inte visste om mig

 1. Min favoritserie är Criminal Minds.
 2. Jag vill jobba och kunna försörja mig som fotograf i framtiden.
 3. Jag har självdiagnostiserat mig själv som damm- och gräsallergiker. Inget allvarligt för det ger inget utslag på allergitester men hjälper med allergitabletter.
 4. När jag började gymnasiet 2006 hade jag lila hår.
 5. Jag pluggar just nu Visuell bildkommunikation och Företagsekonomi.
 6. Jag har problem med spänningshuvudvärk pga att jag ofta får ont i nacken av att jag drar upp axlarna jämt och ständigt.
 7. Efter två ridolyckor som landade på mitt vänstra knä är det mycket svagare än höger.
 8. Jag har ridit islandshästar sedan 1999 tror jag.
 9. Jag är en kattmänniska och våran första katt var en birma vid namn Loppis som flyttade till oss när jag var 1år.
 10. Jag klarar inte av att titta på Wallace & Gromit, eller liknande serier med sånna gubbar, tycker dom är jätteläskiga.

9. Någon du skulle vilja byta liv med

9. Någon du skulle vilja byta liv med för en dag, och varför?

Guffi eller Müsli kanske. Se vad de egentligen gör på dagarna och tycker om sitt liv, och fram för allt om mig!

8. Min största rädsla inom ridsporten

Är nog att något skulle hända med Guffi så att han förlorar allt vi byggt upp de senaste två åren. Det är därför jag blir så förbannat envis när han börjar bocka osv, jag vill inte att han ska lära sig att man åker av när han gör det och börja med det igen.

7. En sak som aldrig får hända!

Det blev en liten paus i listan, men nu fortsätter jag.

Det måste vara att jag aldrig skulle kunna hålla på med hästar längre. Eller att jag skulle orsaka en olycka så någon häst eller ryttare blir allvarligt skadad.

Guffi=tölt häst?

Det trodde man aldrig för 2 år sedan! Men idag ville han bara tölta och tölta och tölta! Det var så härligt! Tänkte först bara skritta så jobbade honom ganska mycket i skritt först, böjde och ställde och växlade mellan kort och långt tempo. Men jag kände på honom att hon ville rulla iväg i tölt så jag lät honom och det gick så enkelt kändes det som. Han hade en bra form för att vara honom och varken tittade på stjärnorna eller myrorna så att säga. Han tuffade på varje gång jag lät honom och i mellan tog vi skrittpauser. Sista biten på grusvägen tog vi galopp och lät honom bara flyga fram och han bjöd på riktigt bra i en nästan storhästgalopp med en bra fast fri form. Avslutade med trav och lät honom även där bara rulla innan vi kom ut på asfalten. Var så glad när jag kom tillbaka till stallet!

Han fick prova lite av HestaMixen och jag tror han tyckte det var gott, fast han äter ju det mesta serverat i hink. Gav honom också en hink med vatten och den var nästan tom när jag släppte ut honom, så törstig var han. Tittade på en lektion en stund men de gjorde samma sak som sist jag tittade, vill ha lite ny inspiration, men det får man inte av samma övningar varje gång. Så jag höll A sällskap på stallplanen i väntan på veterinären. Deras otroligt fina sto Heba från Viby hade fått kolik. Hon blev bästa sto på avelsbedömningen på Wången förra sommaren, så A var väldigt orolig eftersom hon även är dräktig, hoppas det går bra och att de slipper vara uppe hela natten.

Imorgon blir jag hela 21år!

Kvicksund

Kom för ett tag sedan hem från Kvicksund. Det var ca en timmes resa dit och besöket tog några timmar, men det var intressant och roligt att vara med och se vad de gjorde. Båda hästarna fick någon sorts massage och akupunktur. Krafla fick också lite laser. Som säljer St Hippolyt produkter där, så jag köpte HestaMix müsli till Guffi. Ska ju vara bra för eksemhästar så man kan ju testa om det fungerar. Har någon annan provat det? De skulle även ha en foderföreläsning den 7 november, så jag och de andra som var med skrev upp oss. Sedan får jag se om jag följer med eller inte. Dom hade väldigt roliga maskiner där, skrittband men vatten, ett saltvattenbad typ med cirkulation på vattnet, massage där hästen stod på en matta som vibrerade och typ ett solarium. Helt enkelt ett spa för hästar.

Min första (riktiga) bilkö

Idag har jag inte varit i stallet utan ute och åkt på äventyr kan man säga. Först hade jag en arbetsintervju i Västerås, får se hur det blir med det sedan. Trodde jag glömt plånboken hemma när jag skulle betala parkeringen, men den låg i bilen sedan jag tankade. Sedan åkte jag runt på lite olika butiker och gjorde några fynd. Började med Hööks. Den här veckan hade de extrapris på sulor och jag kände igår att jag behöver ett par i mina ridskor. De har väldigt tunn sula så det blir kallt fort. Sedan gjorde jag mitt riktiga fynd. Jenny tipsade för ett tag sedan om att de reade ut eksemtäcken för halva priset, men det fanns inga kvar i rätt storlek till Guffi. Men i butiken idag började jag leta igenom hela korgen som var fylld med täcken, och där, hittade jag ett i rätt storlek! Så nu har jag ett hela nytt täcke till nästa år! Hittade även en klöspelare på Biltema till katten så hon kan sluta förstöra våran säng förhoppningsvis.

Sedan när jag åkte hem tog det stopp ganska snabbt. Knappt någon bil från Erikslund var det en LÅNG bilkö, pga någon olycka. Men jag hade ganska tur för polisen ledde om trafiken och det började dom men ganska precis innan jag kom fram, så jag fick åka på lite sight-seeing mot Hallsthammar. Det var en ganska lång och tråkigt väg, jag var trött, såg inget för solen, och ville bara hem och bort från den täta trafiken. Jag kan bara säga, detta var min första riktiga bilkö där jag körde, och jag är glad över att ha bott där jag bott hela livet och sluppit dessa. Att det kan bli sådana köer så fort är för mig ganska otroligt, i Sundsvall är det "kö" när man inte kan köra 110 fram till första rödljuset. Man får ett annat perspektiv på saker när man bor lite närmare större städer.

Imorgon ska jag följa med A till Kvicksund, deras hästspa. Hon ska åka med Krafla och en till häst från ett annat stall, ska bli roligt att följa med på.

Vad har ni gjort för roligt idag?

Veckans film v.41

Filmade en lite stund igår på våran minimala ridtur. Så här ser det iallafall ut längst nere vid ån.


En mycket glad Frida

mms_img12208 (MMS)

En mycket glad Frida sitter just nu på Hööks parkeringen efter att ha gjort ett riktigt bra fynd!


Tisdag

Idag blev det en eftermiddagstur som slutade med en kväll i stallet. Hade först inte alls någon lust att rida men när jag väl borstat klart så intalade jag mig själv att en liten tur kunde vi ta iallafall. Så vi red runt hagaran bara i ca 15min. Tillräckligt en sådan här dag. Vädret var jättefint och det var riktigt mysigt. När vi började gå tillbaka mot stallet blev Guffi riktigt pigg och ville självmant galoppera hela vägen, så det blev en lång galopp. Sedan sakta jag av men han ville springa ännu mer så vi tog lite trav och jobbade hon lång låg och det gick riktigt bra även om det inte var någon lång stund.

Sedan stannade jag längre och tittade på en lektion med riktigt duktiga elever. Har man inte råd att rida lektion kan man ju alltid försöka lära sig något när han rider. Men det blev riktigt kallt ikväll så jag fick dansa körandes på vägen hem efter som min bil inte har så mycket värme när det är kallt eller kyla när det är varmt. Men den går framåt iaf!

6. Alla hästar i stallet

Hmm, ja jag har inte bilder på alla och de jag har har ni redan sett ett antal gånger nu. Men jag kan ju försöka skriva namnet på alla iaf.

Guffi går just nu tillsammans med:
Hervar
Julia
Urga
Unnurbrá
Simlir
Flúga
Alda
Eir
Júni

Resten går i egna hagar (pga sprakar och annats) eller tillsammans i mindre hagar:
Heba
Kná
Krafla
Dynur
Dynurs kompis 1
Dynurs kompis 2
Rjúpa
Nidur
Bangsi
Musblacken med bläs
Kongur
Merlin (arabhingst)
Friða
Dis
Naggur
Djörfung
plus två till hingstar som jag inte heller vet vad dom heter.

Måndag

Idag blev det en kvällstur till stallet. Sambon är borta igen och då kan man passa på att vara i stallet när resten av världen också är det, så har man lite sällskap.

Dock blev det en uteritt själva, men det gjorde inget för det gick riktigt bra! Han hade väldigt bråttom ut och när jag hoppade upp var det flera tonårstjejer som pratade och E med hennes barn precis bredvid, så han blev väldigt stel, men det gick bra. Sedan red vi iväg och det började mörkna så vi var beklädda med alla reflexer jag har nästan. Red ut på asfaltsvägen och runt till andra sidan ån, längs med grusvägen på den sidan och bort en bit och tillbaka på asfaltsvägen igen, man kan säga att man rider runt gården med lite marginal.

Tog först tölt när vi kom til grusvägen och det gick undan idag! Han höll den också ganska länge fast det gick så fort så det kändes som ett väldigt framsteg för oss. Sedan tog vi traven och rullade över i galopp efter en stund. Han var lite tittit när det blev mörka fläckar på vägen, men annars gick det hela jättebra. Sedan tog jag lite tölt men när vi kom fram till bron över ån blev han väldigt ofokuserad på mig, så vi tog trav istället. Och han travade faktiskt över bron. Sedan försökte vi med lite tölt igen, men det gick inte lika bra då så jag lämnade den så. Tog istället traven och jobbade honom riktigt lång och låg och han gick riktigt fint bitvis och sänkte sig rejält så ryggen kom upp. Efter en bit gick det i ett väldigt lugnt tempo samtidigt, så han jobbade verkligen med hela kroppen. Skritt hela vägen hem sidan och massa mums när vi kom tillbaka i stallet. Han var riktigt duktig idag!

Sedan pratade jag med Simlirs ägare och E innan de skulle rida i ridhuset. Tittade även en stund på lektionen som var där inne, skulle verkligen vilja rida några lektioner snart om jag hade pengarna till det.


5. Favoritbilder jag tagit

Oj, det här blir svårt... Jag tror jag begränsar mig till Guffi, men vill ni se några av mina andra favoritbilder så kan ni gå in på med hemsida, www.fridabennerman.se. Där finns både häst-, hund-, kattbilder och porträtt på människor.

Höst 2011


Höst 2010

Sommar 2010Vinter 2010

Vinter 2009


Vår 2011
Någon ni gillar?

4. Det här är jag bra på

Jag har mycket tålamod och vet att mycket som går fel i ridningen är mitt eget fel och skyller därför inte på hästen. Om hästen inte förstår så är det jag som ger fel signaler.

Att vara lugn och inte stressa upp mig, blir väldigt sällan nervös i alla situationer. Vilket är väldigt viktigt när man har en häst som Guffi.

Jag tycker jag är bra på att lyssna på andra som ger tips och råd och är öppen för nya saker. Det skadar ju inte att testa iallafall en gång (om det inte är något som låter farligt eller väldigt korkat).

På att ramla av kanske? Haha. Jag har aldrig behövt åka till akuten, fått hjärnskakning eller brutit/stukat något. Jag har varit till vårdcentralen en gång efter en ridolycka och då var jag bara blåslagen utan några direkta skador i knät. Detta var efter att jag och Botta gick omkull när hon fastnade i en snövall och vi skulle ut på en isklädd väg. Jag hamnade under och klämde benet. Ont gjorde det, men inga skador. Och nu borde jag väl säga pepparpeppar, för det kommer väl snart.

3. Det här behöver jag träna mer på

 1. Bli mjukare och rörligare i händerna
 2. Mer bestämd i min ridning med Guffi och inte ge vika för hans fjantigheter.
 3. Inte bromsa med fötterna, det fungerar bara på bilar och cyklar.
 4. Titta långt fram istället för precis framför hovarna på hästen.
Sedan kommer jag inte på något mer just nu, men det finns säkert massor med mera saker.

Bilder #2

Han lyckades faktiskt med alla sina favoritposer igår. Han blir väldigt söt på bild då, så man kan inte låta bli att gilla dom.

Nr.1. Stå lite så där, ena örat på sne och titta åt ett annat håll.

Nr.2. Underifrån, kolla vilka små öron jag får!

Nr.3. Vadå? Ska jag gå efter dig eller?

Nu kommer lite seriösare bilder där han faktiskt var en duktig modell.Gillar den här i både färg och svartvitt, han brukar inte göra sig så bra i svartvitt annars.

Bilder #1

Det blev en del bra bilder igår så jag gör två inlägg så slipper ni få det så jobbigt. Tänkte börja med att visa en bild på en liten hingst jag hittade i hagen bredvid tillsammans med Merlin, Kongur och en till okänd. Vet inte vem det är, men gud så söt han var! Skulle gärna ta med mig den hem. Sedan följer en hel radda med bilder på lurven Guffi.


Eller vad säger ni?

Fin killen!2. När & varför jag började rida

Första gången jag red var jag faktiskt bara 2 år. Den kommunala ridskolan i Timrå invigdes och hade barnridning. Jag skulle bestämt rida den största hästen, annars fick det vara! Tjejerna som tog hand om ponnyridningen försökte ett tag med att jag skulle rida en mindre häst, men gav upp tillslut och jag fick rida den stora svarta hästen. Jag var en envis liten unge!

Sedan började jag rida på barnridning där när jag var runt 5år och fortsatte några år med ridlektioner. Efter en olycka under en ridlektion, en tjej ramlade av men fastnade med fötterna i stigbyglarna och hängde efter hästen som skenade runt, medans ridläraren inte gjorde mycket för att få stopp på det hela, så bytte jag till den ganska nystartade islandshästridskolan där min syster börjat rida, Riiby Gård. Och där har jag varit kvar fram till flytten till Arboga.

Fredag

Vad skönt det var att ta ett varm dusch efter en kall, blåsig och regnig morgon i stallet!

Idag blev det invigning av ridhuset från hästryggen! När jag kom ut och skulle hämta Guffi i hagen stod det alla vid utgången, så det gick bra utan gummistövlar. Men Guffi var riktigt geggig om fossingarna. E var ute med sin minst son och berättade att Hervar fått en varböld. Det går inte bra med deras ridskolehästar just nu.

Gjorde iordning Guffi inne i stallet, ute blåste man nästan bort. Han stod väldigt lugnt idag, fast han brukar blir lite nervig av blåsten. Behövde knappt ta i honom för att han skulle flytta sig åt sidorna, duktig kille. Ibland är det som att försöka flytta en vägg. Sedan gick vi bort till ridhuset. Det lät en del i de stora dörrarna pga blåsten men Guffi brydde sig inte. Provade att hoppa upp på en gång och inga problem där heller. Tänkte först träna på upp och ner hoppande på honom och bara skitta och trava lite. Men det gick ju så bra så vi körde ett helt ridpass där inne. Stundvis gick han riktigt fint i både skritten, traven och tölten. Men han är ju så jäkla stel åt vänster och åt höger är han som en ostkrok, så det är egentligen inte bra åt något håll. I vänster varv fick jag alltså böja och böja och böja i olika övningar och det gav lite resultat, men behövs mer träning. I höger varv fick jag istället försöka hålla honom rak. Jag blir nog lite hård i handen där också så han böjer sig inåt och det blir bara ostkrok. Innan vi tog tag i tölten flyttade jag även lite bakdel och det gick riktigt bra. Avsluta det hela med en lite busgalopp och avsakning utan att ta i tyglarna och han kom ihåg hur man gjorde. Duktig kille idag!

När vi sedan gick tillbaka till stallet började det småregna och när vi precis kommit in öppnade sig himlen! Vilken väder det blev, så sedan var det skönt att få komma hem i värmen.

Torsdag

Blev inte riktigt som jag tänkte mig idag, det regnade av och till och ridhuset var upptaget av något företag.

Tog med mig kameran till stallet även om det regnade av och till. Guffi var så klart mer lerig än vanligt bara för att jag tänkte fotografera honom, men det försvann ganska lätt. Så precis när vi kommer till hagen började det regna, men inte ger jag upp för det! Jag ville ha mina bilder. Det gick nog ganska bra, han var lite närgången, men när vi hittade ett äppelträd med massa fallfrukt under stod han stilla.

Efter fotograferingen blev det en liten uteritt istället för att rida i ridhuset. Det var som sagt upptaget så det får vi ta en annan dag. Red längs med hagarna fast på andra sidan och sedan bort längs ån till grusvägen och bron. Red då åt höger och på andra sidan av ån och tillbaka. Han hostade en del, men det gick över efter ett tag. Tog en lång galopp och försökte ställa honom åt vänster, men det är inte lätt. Men det gick några gånger och då sänkte han även huvudet fint. Blev lite tölt innan också men han kändes väldigt stel och ville inte alls lyssna. När vi kom tillbaka var företaget klart i ridhuset och de tyckte Guffi var en fin häst.

Bilderna kommer nog sen, om jag hittar någon bra som borde visas.

1. En bild på favorithästen

Lätt som en plätt! Puffelskruffel så klart.


30dagars-listan

Jag tänkte att jag också skulle göra den här listan som många verkar göra nu. Ni kanske tycker det är roligt att lära känna mig lite bättre.

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Alla hästar i stallet
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vilja byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen (i stallet och till vardags)
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg,ledsen och glad
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Något jag vill göra
21. Någon jag vill träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ser ut om ca 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridning

Ny frisyr och invigning av ridhuset

Nu på morgonen har jag varit till en frisör här i närheten och äntligen klippt mig! Jag hade bara ett stort burr med hår förut eftersom jag inte klippt mig sedan i mars tror jag, precis efter jag gjorde halkbanan. Och mitt hår växer som ogräs. Så nu känns det väldigt skönt och trevligt med mitt hår igen. Jag ser fast lugger ligger rakt ner och den ligger inte på glasögonen. Jag fick någon sorts olja i håret som skulle vara bra, Maria Montazami använder den tydligen, då borde det väl fungera? Haha. Det var en väldigt trevlig frisör och en mysig salong, och nöjd blev jag. Så dit kommer jag gå igen.

Idag är det riktigt regnväder ute så jag tror jag ska ta och inviga ridhuset från hästryggen. Kan bli riktigt spännande detta. Men det ska nog gå bra, och det är väldigt skönt att kunna motionera hästen i ett torrt ridhus. Fast man har ju ingen bra ursäkt för att stanna hemma bara för att det regnar.

En blöt Guffi från i somras.


Onsdag

Kom precis hem från stallet. Guffi har haft lite vila i två dagar nu, men ikväll var jag iallafall ut och pysslade om honom lite. Ganska bra att åka dit och mysa lite utan att han ska känna att jag alltid ska sätta krav på honom. Hämtade honom samtidigt som några ridelever hämtade ridskolehästarna, och han bråkade lite, men när jag var lite mer bestämt gick det bättre.

Tog in honom i stallet och tog av täcket. Då kom A och berättade att en till häst blivit skadad, gamla Bangsi. Gah! Så nu ska de dela på Guffi tillsammans med Simlir och antagligen Urga, Unnurbrá och ett till sto, och deras ridskolehästar. Dom kan ju inte ha skadade hästar hela tiden, då har de inga hästar till eleverna. Men jag tror nog det kan bli bra ändå om de ändå blir några stycken. Guffi verkar ju gilla Urga och Unnurbrá och kommer nog bättre överens med Simlir nu också.

Jag började skrubba rent benen och hovarna, han hade klumpar av lera nere vi hoven så jag fick hålla på ett tag innan allt var borta. Han stod snällt och åt en stund och när maten var slut stod han fortfarande lugnt. Sedan tog jag tag i svansen. Min svansbortare Julia kunde jag ju inte ta med mig ner, så nu får jag allt borsta svansen själv. Och eftersom jag inte gjort det på några veckor fick jag använda mycket pälsglans och borsta ett bra tag. E och hennes dotter kom och pratade. Hennes dotter blev så inspirerad så hon började borsta Dynurs svans och fick låna min borsta. Hon önskade sig även en sån i julklapp.

Sedan åkte täcket på igen och han fick gå ut till de andra tre som var kvar. Jag pratade med E om att raka honom, och hon skulle nog hjälpa mig någon dag med deras maskin, så vi får se hur det går. Tror ni han står stilla? Vi pratade öven om att en tränare ska komma om två veckor, vem det var har jag glömt, men på fredagen skulle han ha teori och man fick vara med för 100kr. Vi får se vad det blir med det.

Imorgon ska jag försöka smyga ut i deras sommarhage som de bara hyr marken, och fotografera Guffi. Ägarna var visst lite petiga, så jag får helt enkelt smyga så ingen ska skälla på mig. Men E sa att det gick bra ändå.

Måndag

Idag blev det en ritur tillsammans med E och en av unghästarna. De berättade att Guffi hade varit riktigt elak igår när de släppt ut den nya inackorderingen som kommit, Simlir tror jag han hette. Han hade jagat runt honom och varit allmänt elak fast de andra hästarna inte gjorde något. Fått en knäpp eller? Så där håller inte min häst på ju! Kan han inte uppföra sig som sig själv!?

Vi red iallafall bort mot unghästarna som stor i "skogen", blir en ganska lång tur på säkert över en timme. Vi pratade på om allt möjligt. Blev mycket trav och ibland fick Guffi för sig att ta bettet och springa bara, så fick jobba på att han skulle lyssna på mig. När vi kom fram till hästarna såg vi två älgar och övertråden hängde väldigt mycket. Upptäckte en bit ner att den gått av så E lagade den. Sedan red vi hem igen. Blev några härliga galopper och många övergångar galopp-trav. Tog tölt några gånger också och det gick i en väldans fart så den höll inte länge, men fin kändes den. Lyckades till och med böja honom åt vänster i galoppen, vilket brukar vara svårt eftersom han är ganska stel diråt, men det gick riktigt bra och han höll galoppen under tiden. I allmänt en riktigt trevlig tur där det mesta flöt på bra.

Väl tillbaka i stallet ville inte Guffi stå still och var allmänt jobbig, allt är så mycket enklara när han bara står still. Träffade hon som äger Simlir också och pratade med henne. Jag berättade att Guffi faktiskt är en snäll häst och jag inte vet vad som farit i honom. Tur är väl att han inte har skadat någon fler! Jag hoppas att Nidur snart blir frisk så ha kan flytta ut i flocken och få ordning på min lilla bråkmakare.

Det var iallafall en trevlig kväll i stallet.


Redan oktober

Det blev ett litet svart hål här under helgen, och det pga att vi åkte upp och överraskade mamma som fyllde år förra veckan. Hon läser min blogg så jag kunde inte skriva vad vi tänkte göra. Det blev iallafall en väldigt lyckad helg och överraskning, hon anade ingenting. Jag bakade en princesstårta med saker från Emils jobb, god blev den. Och fin skulle jag vilja säga.

Hann med ett litet besök i stallet också för att hälsa på mina gamla vänner. Det var också väldigt trevligt. Allt var som vanligt där.


RSS 2.0