Löshoppning på schemat

Idag blev det löshoppning på schemat, har velat prova det igen. Så jag tog med mig Marielle, hon från Skellefteå också hoppade vi Guffi i ridhuset. Han tyckte det var riktigt roligt och fattade på en gång vad han skulle göra. Ingen tvekan alls, och inte försöka att springa förbi hindret. Några gånger tog han i ordentligt och hoppade fint, enligt mig iaf. Här kommer en liten film jag satte ihop med några klipp.Han blev riktigt svettig för det var riktigt varmt idag, så han tyckte nog det var skönt att bli avsvampad sedan.

Jättehäst-pytteryktlåda

Haha, satt och tittade på den här bilden och insåg vad vidvinkel kan göra egentligen. Såg en föreläsning på min fotokurs om just detta förra veckan och blev nog lite mer medveten om det. Och min mobilkamera har väldigt mycket vidvinkel.
Bilden är från 22 september. Har jag en jättehäst eller en pytteryktlåda?


Aha!

Dom heter Unnurbrá och Urga, födda 2007 efter Tjaldur fra Skullerup. Urga är hon på bilden med Guffi vid vindskyddet.

Unnurbrá är precis bakom Guffi, rödskäcken.

Huvudet som sticker fram till vänster är Eir och svansen är Flúgas tror jag, sedan är det Júlia och bakom henne är Alda. Fuxen är Júni och bakom honom är Nidur. Bakom Unnurbrá är Hervar och bakom honom är Rjúpa. På höger sida är Urga och Bangsi.

Jag har nog nästan lärt mig vad alla hästarna heter nu, då behöver man inte kalla dom för "fuxen", "musblacken", "fuxen med lite man" osv. Det underlättar när det är lite roligare färger än brun på dom.Onsdag

Trodde inte jag skulle orkar åka till stallet idag, Guffi har vilovecka eftersom jag inte klarar av att rida längre stunder just nu pga en hälsasituation. Vi behöver inte gå in på det mer än att säga att det inte är något allvarligt. Men tillslut kände jag ett litet sug efter att få rida om så bara i en liten stund. Åkte först förbi Öob på vägen och köpte ny Anti-bit. Väl i stallet drog jag på mig gummistövlarna och klafsade ut för att hämta Pufflan. I paddocken var de i fullgång med att bygga stall och gräva bredvid. Hittade Guffi tillsammans med några vid det lilla vindskyddet. Han stod utanför med ett av skäckungstona som är väldigt söt. Förhoppningsvis en kompis. Dom stod väldigt nära.

Sedan upptäckte jag det fina hålet på Guffis tänkte, och blev lite less. Morr. Tur jag köpte Anti-bit på vägen! Även idag gick jag vid hans framben när vi gick och det går riktigt bra! Han går verkligen snabbt när man gör så. Men det blir fortfarande lite problem ibland när jag måste styra, det behövs mer träning där. Borstade av honom snabbt och sadlade. Tog det nya tränset med äppelbettet idag. Sedan red vi där vi har ridit de senaste gångerna, ner längs med hagen. På andra sidan stacketet fick vi några tjejer som följde med, en av dom var stot som han stod med. Det finns ett till sto som har samma färger men annan teckning. Måste lära mig vad de heter och vem som är vem. Guffi pratade hejvilt med dom, iaf för att vara honom. Han som är så tyst! Nej inte nu längre, han gnäggar så fort man tar ut honom ur hagen.

När vi kom ner till ån svängde jag åt höger istället för vänster, och sedan svängde jag vänster igen och red upp mot gården igen i en gång kan man säga. Tog tölt först en liten bit, och han bara flöt fram! Underbart. Sedan tog vi trav och galopp och det var väldigt mysigt att rida mot solen som var på väg ner.

Han gick lite mat och jag satte mig och började sy täcket. Jag fick sitta i en timme på den lilla träbänken vid sadelkammaren/stugan som dessutom lutar. Jag kan säga att jag var lagom stel när jag var klar sedan. Guffi hade väldigt tråkigt under tiden och stod inte still en sekund. Och han ropade och ropade efter de andra, synd att jag inte kom på tidigare att spela in det. Han slutade när jag kom på den idén. Sedan var det på med täcket och dränka honom i Anti-bit och ut i hagen. När vi kom dit hörde man de andra hästarna komma galopperande bakom vindskyddet. Sedan kom de allihop. När ridskolehästarna hade gått in en stund senare stod Guffi tillsammans med skäckstona och åt halv i ett hörn. Lugnt och stilla. Jag hoppas att de är hans nya kompisar.

Söthäst!

Har man riktigt tråkigt kan man ju försöka busa till det med att klämma sig förbi dörren till sadelkammaren och ställa sig på andra sidan av stocken...


Fick just ett jobb!

Oh, nu blev jag glad! Fick just ett samtal om ett litet extrajobb, inget fancy, men ett jobb och lite extrapengar iallafall. Jag ska dela ut reklam till hushåll en gång varje helg. Då får jag se lite mer av Arboga och inte bara vägen till stallet, ICA och Coop, ÖoB och infarterna från E18. Haha! Det känns iallafall bra och jag hoppas det blir roligt.

Måndag

Det blev en snabbvisit till stallet idag. Gick ut i hagen för att hämta honom och insåg att jag glömde ta på mig gummistövlarna med det gick bra ändå. Flocken stod bakom kullen och allt verkare lugnt. Övade på vägen tillbaka på att leda honom som M tipsade om och han är riktigt duktig nu, fortfarande lite svårt att styra men det blir bättre och bättre. I paddocken stod en snickare och luftpistolade ihop massa plankor som jag tror ska bli det nya stallet! På stallplan stod det även massa gubbar som diskuterade något om grushögen som ligger där, vet inte riktigt vad som sysslade med men Guffi tyckte det var lite läskigt, så han började backa. Då fick han gå runt mig några varv och sedan gick det bra att gå förbi som och in i stallet med spiltorna. Gjorde iordning lite mat till honom så han kunde få sin dagliga dos av Kisel och Linfröolja. Medans han åt gjorde jag rent bakhovarna så han inte ska få skav av bootsen. Sedan provade jag det nya tränset. Hmm...jag tror det passar. Men pannbandet var för litet, eller Guffis huvud var för tjockt, hur man nu vill se det. Tog därför av det och då kändes det lite bättre, så nu är nosgrimman lös som jag är van vid med träns, blir nog bra det där. Spelade in en film så ni kan få se om ni vill, han kunde inte riktigt stå till för att det skulle bli någon bra bild med mobilen. Sitter nosgrimman rätt? Jag brukar bara använda remont så jag har lite svårt att säga. Sänkte den ett hål till efter filmen iaf.

Sedan gick vi ut till ridhuset efter jag gjort rent bootsen som legat i vatten. Busade runt lite och han for iväg i några så skuttbockningar när jag jagade på honom. Försökte leka med en av bollarna också men han tittade bara konstigt på mig. När jag sedan släppte ut honom gnäggade han så högt han kunde kändes det som. Sedan galopperade han iväg till de andra hästarna, glad verkade han iaf. Tror han tycker det är skönt att inte behöva göra så mycket när jag kommer.


Välkomna

Hittade precis detta på stallets hemsida, så gulligt av dom! Man känner sig väldigt välkommen på gården och jag trivs väldigt bra.

Snart ska jag åka ut till stallet och hitta på något från marken med Guffi, har blivit mycket uteritter nu så tänkte passa på att göra något annat när det inte är vackert höstväder.

Trasigt täcke

Jag som måste plugga ordentligt idag var tvungen att åka till stallet ändå. E smsade att Guffi förstört sitt täcke, så det var bara att åka och byta. Fick sy lite snabbt också innan han fick ta på sig det och gå ut. Sprayade massa anti-bit så inte det också går sönder, eller iaf så de andra inte vill tugga på honom. Jag har ju ingen symaskin! Så nu hoppas jag att det gråa täcket håller ett tag, eller att det blir minusgrader på nätterna så täcket inte behövs längre.

Nu ska jag åkergå till resultatdiagram, jippi!

Fredag

Igår blev det också en väldigt trevlig tur, tog det lite lugnare så eftersom vi körde ganska hårt i torsdags. Red ner längs med hagen igen och när vi kom till bron svängde vi åt höger och gick över den. Red sedan längs bäcken fast på andra sidan på en grusväg. Traven och galoppen gick fint, i tölten böjde jag honom lite mer än vanligt. Han är stelare i höger än vänster så den behövs mjukas upp mera, men det gick riktigt bra ändå. Red förbi två gubbar men en lasbil med tank på och en traktor. Dom förflyttade något från tankten till traktorn och det lät en del, men Guffi gick lugnt förbi. Han tittade lite konstigt på dom, men inget mer.

När han åt tänkte jag smörja in manen, men det behövdes inte så mycket. Väldigt skönt att allt det där skorvet från förra veckan har försvunnit. Snart är nog denna exemsäsong över! Han får fortsätta vara utan huva. Lagade lite småhål i täcket också, då har Guffi tråkigt och stod och pustade och frustade och vill verkligen förmedla "Jag har jättetråkigt! Sy fortare så jag kan gå ut!" Kändes det som iaf.

Det märks en väldigt stor skillnad på honom tycker jag, han är lugnare för det mesta. Så jag tror att han trivs.

Nidur mår iaf bättre nu. Han kan äta gräs och hö om man klipper det i småbitar, men jag vet inte hur det är med synen. Han ska helst inte vara ute när det är sol och/eller blåser, så han är väldigt rastlös.

Bäcken rinner precis bakom dom på bilden, och grusvägen vi red på går sedan bakom första åkerbiten.

Dagens ridtur

Idag var det riktigt härligt höstväder ute, förutom att det blåste storm ibland och kom några regnskurar. Började med att rida samma väg som igår, längs hagen ner till bäcken och sedan längs med den till bron. Sedan red vi på grusvägen, tog tölt och den var väl så där. När vi kom fram till huset kom det en man cyklandes och Guffi blev väldigt spänt och lyssnade inte alls, men det var inte mannen på cykel som var läskigt. Det var en älg! Den hade antagligen stått inne i trädgården och ätit äpple. Vi hamnade iaf ute på en åker.

När vi kom upp på vägen igen ville Guffi väldigt gärna tölta därifrån, så jag lät honom göra det. Och oj var ryggen kom upp och han var ordentligt ihoppackad i kroppen, riktigt roligt att känna även om han var spänd av älgen. Red sedan på asfaltsvägen fast bort ifrån stallet. Han bråkade lite och vill hellre gå hem, men gav upp efter en stund. Red in på grusvägen och töltade, travade och galopperade bort till avelstona och fölen som står upp i skogen, fast det är precis i skogskanten så det står mer ute på en åker. Sista biten fick vi till en väldigt fint tölt i väldigt korttempo, härligt!

Vände och red tillbaka, då kom första regnskuren och jag hade ingen jacka på mig, men det var ganska härligt ändå. Kom sedan några skurar då och då och ibland tog vinden tag så det regnade på tvären. Men jag var glad ändå för Guffi var riktigt duktig idag.

Myste med honom medans han åt och släppte ut honom ganka fort. Lät honom vara utan huvan, då kanske han kan kommunicera lite bättre med de andra. Sedan tog jag tag i att göra rent sadeln och tränset, behövdes verkligen och jag vill ha bort möglet så det inte blir mögel här också. Så nu är allt fint och rent igen.

Granngården

På väg ut till stallet på förmiddagen svängde jag in på Granngården, den enda hästaffären i Arboga. Närmaste sedan finns i Köping. Eftersom Guffi drog sönder det ena grimskaftet i förrgår tänkte jag köpa ett nytt. Hittade ett fint lila, perfekt! Blev också en tvättsvamp och linfröolja. Linfröoljan hade de faktiskt rea på, kostade bara 69kr så jag köpte mer fast den gamla är långt ifrån slut. Passade också på att bli medlem i deras kundklubb, så snart får jag en 50kr rabatt hemskickad.

Har också hittat ett träns på tradera jag gärna vill ha, billigt. Insåg att det inte fungerade med tränset jag har nu och äppelbettet, för nosgrimman liksom fastnade i det. Så det får bli med en annan nosgrimma nu. Dessutom säljs det ifrån Köping så jag behöver bara åka och hämta det sen. Måste hitta ett par tyglar till det också, för är man lat så är man och då orkar man inte byta tyglar mellan varje träns.

Världens bästa häst!

Igår när jag pratade med tjejen från Skellefteå berättade hon att hon sysslat mycket med NH och då passade jag på att fråga vad hon tyckte jag skulle göra med Guffi när han bara backar eller går bakåt när man ska ta in honom från hagen.

Så idag provade jag det hon sa. När han backade backade jag honom ännu mer, som jag också gjort tidigare. Sedan började han snurra och då snurrade vi tills han blev less och lite till, drev på ordentligt så han skulle förstå att jag menade allvar. Och sedan kunde vi gå, jag vid hans manke ungefär. Blev lite svårt att styra så vi fick gå några extra varv. När vi väl kommit ut från hagen, gissa vad som hände! Vi springer! Jag har aldrig lyckats springa med honom när jag håller i honom i grimskaft, så snacka om att jag blev glad när han själv tog initiativet till att faktiskt springa! Vi lyckades även med samma sak på väg ut i hagen igen, så idag var han världens bästa.


Onsdag

Eftersom sambon är borta på jobb över natten igen så vänta jag tills kvällen med att rida, tänkte man kunde få lite sällskap. Men det hade Guffi satt stopp för. Ringde E och då berättade hon att de var hos veterinären med Nidur, valacken som är en av de som bestämmer i flocken. Någon hade gett honom en spark i huvudet så han kunde inte titta eller äta. Vems fel tror ni att det är? Men han mådde ändå bra med tanke på omständigheterna, lite nedsatt syn på ena ögat och svårt att äta, men det hade blivit bättre när de kom hem igen.

Så det fick bli en ridtur själva idag igen. Frågade A om det fanns någon annan väg man kunde rida än de två jag lärt mig, som inte är så lång. Så jag red ner vi deras hage och längs den hela vägen ner till ån som rinner där nere. Sedan red vi längst den, det var väldigt blött men väldigt fint där. Red i åkerkanten så det blev bara skritt. Blev lite vattenpölsträning som Guffi behöver. Sedan kom vi ut på den vanliga grusvägen precis efter en bro som man annars rider över. Tog lite tölt som flöt på bra, men fick avbryta efter en stund när han började hosta som vanligt. Tog tölt igen och satt bara och var glad över att det kändes så härligt. Tänkte sedan ta trav, men Guffi tyckte galopp så han fick rulla på i galopp en bit. Han galopperade rakt fram även vid ett hus, han har en förmåga att hoppa åt sidan när det är någon väg/stig/sak vid vägen, men det gjorde han inte idag. Tog ner till trav sedan och lät han trava på som han vill, bara det var trav. Sprang hela vägen fram till asfalten och sedan skrittade vi hem till stallet. Idag var det våran dag, han fick massa kramar när vi kom tillbaka. Det är så skönt när det fungerar en dag efter som igår.

Stannade kvar en stund när jag var klar, och då upptäckte dom att även Juní fått en spark, fast på benet...vem kan vara boven i dramat...Känner mig faktiskt lite skyldig. Det gick ju så bra i söndags och nu tror jag att han har skadat 3 av deras hästar. Tror säkert det var han som sparkat Rjúpa som var till veterinären igår. E trodde det var för att han inte hade täcket när vi släppte ut honom, men att han har det nu och de andra inte riktigt kan läsa hans signaler med både täcke och huva. Ska man låta honom vara utan huvan iallafall? Vill inte att han ska skada fler av deras hästar.

Började också prata med en tjej som också precis flyt tat till Arboga, från Skellefteå. Skönt med en till norrl änning! Hon hade inte med sig någon häst med, men skulle hjälpa till lite på gården så det blir nog trevligt.

Nu ska jag fika klart här i soffan, börjar få tillbaka v ärmen nu. Blev lite kallt i kväll faktiskt när vi stod och pratade.


Inte våran dag idag

Nej, det var inte riktigt våran dag idag. Guffi stod längst nere, själv, i hagen och ville inte gå in. Han backade. Sedan skrek någon av de andra hästarna och då sprang han nästan iväg med mig. När vi kom fram till de andra ville han att dom skulle följa med oss, så de sprang om och efter skulle Guffi, rakt genom leran... Sedan ville han inte stå still vid bocken och slet av grimskaftet, suck. Funderade ett tag på att ge upp tanken om att rida ut, men bestämde mig för att göra det ändå. Han ska inte komma undan jobb när han håller på så där.

Han var ganska stressad i början, men gick ändå framåt. När vi kom fram till första bron backade han ner i diket, men gick sedan framåt. När vi kom in på grusvägen tog jag trav och när han gick lugnt tog jag galopp och det gick bra, tills han hoppade rakt ut på åkern. Men det var fler hästar som varit där så det var inte bara vi. Sedan fokuserade vi på att få en lugn skritt, samling och böjde en del. Tog lite tölt också, men den var inte så jättebra idag, han tog bettet några gånger. Hade det nya äppelbettet för första gången. Sedan tog vi trav igen, men då ville han galoppera så vi bråkade lite om vem som skulle få bestämma. Tillslut gick han i en lugn trav och då saktade jag av. Då gick han jättefint och lugnt i skritten hela vägen hem på vägen genom byn. Så om vi hade våra tvister så gick han väldigt fint också.

När vi kom tillbaka till stallet var han lite lugnare och fick sin mat. Sedan kom A hem med två hästar i transporten, Krafla och Rjúpa, de hade varit på spakliniken i Kvicksund tror jag. Då började Guffi hyperventilera, haha, han trodde väl han skulle ut och åka igen. Stackars kille. Sedan kom en lastbil med delar till stallet också så då var vi tillbaka i stresstadiet. Tillslut fick han gå ut och var nöjd.

Pratade lite med A och imorgon ska jag försöka rida ut med några andra så vi får lite sällskap. Emil är borta på jobb så då kan man lika gärna vara istallet på kvällen.

Nu ska jag ta tag i pluggandet så jag inte hamnar efter den här veckan med.

Jag hade en dröm om er

Ja, nu undrar ni nog vad jag drömde, hoppas jag. Jag drömde nämligen att jag var hemma i Bergeforsen och några av er som läser min blogg var också där, men inget såg ut som det egentligen gör. Tex Jenny (fast i drömmen hette hon Linda, som Linda) bodde i ett rött litet hus precis bredvid mitt förra stall och hade flyttat sina hästar dit nu när jag hade flyttat därifrån, men hon visste inte att det var mitt gamla stall och hon ville inte prata med mig, haha. Vi hade något sorts möte hemma hos Linda och där var det blandat med alla möjliga folk som inte alls har något att göra med hästar, tex gamla klasskompisar från mellanstadiet. Sedan var jag ute och cyklade med någon och en tjej red förbi och efter kom en bil med hästtransport, som fick punka precis framför oss. Så vi fick hjälpa dom, men helt plöstligt var transporten ett litet hus. Det var väldigt förvirrande.

Nu ska jag snart bege mig ut till Guffi och se hur han har det i flocken. Undra om han vill följa med mig in för en liten ridtur...


Rösta på min bild!

Jag är med i Hööks fototävling på facebook och skulle bli jätteglad om ni vill rösta på min bild.
För att komma till bidraget och rösta, klicka här. (Ni måste vara inloggade och acceptera applikationen)


Bildbomb ihopsläppet

Idag fick Guffi äntligen gå in till de andra hästarna i flocken. Åh, så glad han blev! Vi var själva i lösdriften så där gick han omkring och undersökte, sedna upptäckte han att man kunde gå runt hörnet, och där fanns det hästar! Så han sprang emot dom en bit. Hälsade lite på alla och undersökte. Sedan blev det race i hagen, vad de sprang! Och Guffi bockade hit och det och la i högst växeln när de andra sprang iväg framför honom. De jagade honom inte, utan han sprang efter dom. De två som bestämmer i hagen heter Nidur och Juni, och Nidur var på Guffi och provocerade lite, småtuggade på honom, men Guffi bara stod där och åt. Han är så snäll min Puffla! Så ihopsläppet kunde inte ha gått bättre än så här. Hjälpte A och E och alla barnen att bygga om en hage och sedan fikade vi i ridhuset.

Guffi, Nidur och Juni

En stor del av flocken tillsammans med Guffi

Buspojken!

Guffi och Nidur

Man behöver inte alltid vara snygg...

Nidur, Guffi och Julia

Julia, Nidur, Guffi och okänd i bakgrunden

Och dagens favoritbild! Julia, Guffi och Juni, Nidurs mule sticker fram också.


Är med och tävlar

Länk till tävlingen


Tips #2

Tips #2 Ta bort hår från schabrak

Det fastnar ju ganska mycket hår på schabrak/vojlockar, speciellt när man har en lurvig islandshäst. Och när man tvättar dessa så fastnar ju allt i tvättmaskinen! Men min mamma, även denna gång, har upptäckt ett väldigt lätt och effektivt sätt att få bort håret. En gummihandske! En helt vanlig, ni vet som man kan använda när man städar osv. Man behöver bara dra med den över tyget och allt hår följer med. Det funkar säkert på andra saker också.


Tips #1

Tips #1 Bambustrumpor

Nu undrar väl en del, vad tusan är bambustrumpor? Jag vet inte riktigt själv, men nog är dom bra alltid. Blir du också varm, svettig och svampig om fötterna när du rider på sommaren i värmen? Det blev jag också innan mamma hitta bambustrumporna. Dom finns på Granngården, 2 eller 3 par per förpackning för ca 80kr. Kommer inte riktigt ihåg. Brukar också använda dom när man vet att man ska gå mycket och det kan bli varmt, tex på mitt jobb på travet. Samtidigt som dom transporterar bort all fukten så håller dom fötterna varma.

Torsdag och fredag

Nu har jag hunnit med två ridturer till. En igår på eftermiddagen tillsammans med E. Vi red åt andra hållet denna gång. De har väldigt fina små grudvägar man kan rida på med bra underlag. Hon red deras 4åriga hingst Dynur. Blev inte lite hårt som i onsdags men vi red på ganska mycket ändå. Guffi skötte sig, så jag är riktigt stolt över min lilla häst.

Idag blev det en morgontur ensamma. Red bort där vi red i onsdags, längs asfaltsvägen som går genom "byn" kan man säga. Sedan red vi in på en grusväg och där blev det lite töltträning. Vi vänta efter en bit och töltade tillbaka, han gick riktigt fint bitvis och jag njöt verkligen. Skönt att få vara tillbaka på hästryggen! Fast jag har lite träningsvärk faktiskt. Blev mycket skitt idag, tänkte han kunde få ta det lugnt när vi ridit ganska ordentligt i två dagar.

Sedan blev han ordentligt insmord och bootsen fick sig en rengörning. Sen var det ut i hagen igen, fast han vill helst inte gå in i den. Han vill vara med de andra hästarna. Han är nog lite ensam. Men i helgen ska de bygga om hagarna och då ska Guffi släppas med de andra, då blir han nog glad.

Nu ska jag plugga så de ryker om det! Ligger lite efter...

Önskelista

Jag fyller snart år och tänkte jag skulle ha något att göra så här på kväll när sambon sover bort pga jobb och mamma har åkt hem. Så jag satte ihop en liten bild-önskelista med lite saker jag vill ha till mig och Guffi. Samma gamla färg, lila! Vinterjacka vill jag också ha i lila, men det fanns ingen produktbild på den i lila. Och vantarna är världens bästa! Har ett par gamla men de börjar gå sönder och jag har aldrig haft så bra vantar, så jag vill ha nya. Bootsen vill jag ha i mörklila, men det fanns inte heller någon bild på dom.


Dagens ridtur

Runt halv 6 ringde E så jag kastade på mig ridkläderna och åkte ut till stallet. Bilen fungerade som den skulle den här gången. Hämtade Guffi och han fick stå inne i stallet där de har ridskolehästarna när de ska göra iordning. Han ville väldigt gärna gå in där så han fick stå på ena sidan och de andra 4 på andra sidan. Han hade ett litet fönster att titta ut genom så han verkade nöjd. Vill gärna pratade med de andra hästarna, så han saknar nog sin kompisar.

Det blev lite stressat eftersom A skulle ha ridlektion senare, men jag höll mig lugn så Guffi inte skulle bli så stressad, för då vet man inte vad som hände. Det var jag, A, E, Es lille dotter på 5-6år och hon som ägar araben som red ut tillsammans. Dottern var jättesöt och red en snäll lite skäck, Hervar tror jag han hette. De andra tre red tre 4åringar, så när jag hoppade upp for Es häst runt lite och då blev Guffi väldigt spänd, men han gjorde inget. Sedan bar det av, i ett högt tempo. Hade inte sakt att Guffi inte gått på ett tag, så han blev ordentligt svettig. Så nu är han igångsatt igen, haha. Det var väldigt varmt och skönt väder, solen lyste och det hade slutat blåsa. Blev mest trav och galopp och han gick riktigt fint ibland, blev lite distraherad av allt nytt men lyssnade ändå bra och uppförde sig.

Tillbaka i stallet fick han mat och jag svampade av honom. Sedan smörjde jag lite och på med alla kläder. Började även prata med en tjej, som jag glömde fråga vad hon hette, som brukar vara och hjälpa till på gården. Några år yngre, men roligt med någon i nästan samma ålder iaf. Vi letade hö till Guffi, blev lite missförstånd där men tillslut så fick han mat. I natt får han stå ute i sin lilla hage, han var tydligen lite orolig i natt i boxen så då tycker jag han får vara ute nu. Han trivs ju bäst där.

I helgen skulle de bygga om lite i hagarna och då ska Guffi få flytta in i flocken och få många nya vänner. Vad glad han kommer bli! Vill inte alls gå in i sin lilla hage nu. Imorse hade A tydligen fått backa honom hela vägen från ridhusen in i hagen, haha. Ibland kan han vara riktigt envis.

Det var iaf en skön kväll och en rolig ridtur.

Onsdag

Idag åkte jag och mamma ut till stallet i varsin bil eftersom hon skulle hämta transporten och sedan börja resan hemåt igen.  När vi åkt ca 500m började oljelampan på min bil lysa och sedan dog bilen, mitt i en korsning. Roligt...Den äter olja så som tur är har vi alltid en dunk med olja i bilen så vi fyllde på och sedna var det bara att köra igen.

När vi kom till stallet kopplade vi på transporten och sedan sa mamma hejdå till Guffi och mig och åkte hem. Lite tråkigt ändå, men skönt också. Ni vet hur det är med mammor, haha. Tog fram repgrimman och longerlinan och tog ut Guffi ur den lite större hagen har står i idag. Gick till paddocken och longerade en stund där, han slappnade av efter en lite stönd och lyssnade bra. Sedan släppte jag lös honom och jagade på så han fick springa av sig, blev något bocksprång men inte så mycket mer. Sedan gick vi in i ridhuset och kollade runt där och tittade på alla saker som stod där inne. Sedan longerade jag honom lite där inne med, då kom det faktiskt en bocksprång och han var lite mer stressad, men lugnade ner sig ibland. Sedan fick han gå ut i hagen igen.

Jag mockade efter honom i boxen och då kom E ut och vi studerade hand bajs för att se om det var några maskar, men vi såg inga. Sedan fick Guffi ett äpple och jag åkte hem.

Ska åka tillbaka senare på eftermiddagen/kvällen och rida ut med A och hon som äger araben och kanske E om hon skulle följa med. Ska bli roligt att äntligen få rida och se sig omkring.

Guffi i ridhuset


Boxen han stått i inuti ridhuset.


Alla saker inne i den lilla stugan med sadelkammaren.


Stugan med sadelkammare til vänster och fikarum/tvättstuga till höger. Parkering och bussgarage i bakgrunden.


Ridhuset och paddocken med hagen Guffi går i i mitten.


Guffi i sin hage med det platta landskapet bakom.

Nya stallplatsen

Resan ner gick bra när han väl gick på transporten efter två timmar. 7 timmar tog det att åka ner så det var mörkt när vi kom fram. Han klev snällt av transporten och gick som en liten snäll lammunge med mig bort till ridhusen där de har 4 boxar, en som han fått sova i i två nätter nu. Han gick gå lös en stund i ridhuset och undersöka lite. Hur lugn som helst. Både jag och mamma var lika förvånade, lite stressad trodde vi nog han skulle vara. Sedan fick han stå inne med en 1årig arab som är skadad och en till som jag inte vet vem det är.

I går när jag kom till stallet och gick mot ridhuset ropade jag på honom så man hörde att de började röra på sig där inne, och när jag kom in så möttes jag av en Guffi som gnäggade åt mig! Första gången, man blir så glad! Vi tog på honom exemtäcket och tog ut honom i paddocken så han fick röra på sig lite. Han gick omkring och tittade på de andra hästarna runt omkring och tog ett litet skutt. På vägen till stallet stannade vi och köpte boots åt honom, så nu har han boots på bakhovarna så skorna inte åker av, för då får man inte på dom igen. Sedan ställde vi honom i en liten hage med gräs, så han fick äta. Och vi åkte och åt lunch.

Vi åkte tillbaka efter lunchen och pratade med tjejerna som äger gården A och E. Så vi kom in på det här med mask, och så blev Guffi avmaskad på en gång. Skönt att inte behöva tänka på det. Sedan gick vi runt lite på gården och tittade på de andra hästarna, en pratade Guffi med annars tittade dom mest på varandra. Det var riktigt skitväder igår, storm hela dagen. Så vi lämnade Guffi och åkte på en tur till Örebro där min mamma bodde när hon var ung.

Innan middagen (sen middag) runt halv 7 åkte jag upp igen själv för att kolla hur det var med honom och om de tagit in honom än. Men det hade dom inte så jag gjorde det själv. Han fick ta av sig flughuvan och bootsen och var lite orolig i boxen. De hade lektion i ridhuset så han ville gärna stå och titta på vad dom gjorde. Smörjde in exemen lite grann och sedan sa jag godnatt i blåsten och åkte hem.

Här är lite bilder.

Jag och Guffi hälsar på verksamhetshästarna i lösdriften. Jag har min berömda (fula) mössa på mig, men o så bra den är!

Mamma och Guffi.

Ska klippa ihop filmerna från när han gick omkring i paddocken snart.


Nu har vi stannat i tönnebro

mms_img45581 (MMS)

Nu har vi stannat i tönnebro. Det tog 2 timmar att lasta, suck! Han står snällt i transporten nu men vill inte dricka något vatten.


Nu väntar vi på mamma

Nu väntar vi på mamma, katten och transporten. Alla skor är på men hovslagaren tyckte jag skulle köpa boots till hans bakhovar så han trampar av sig skorna. Dom sitter inte så bra.


Söndagkväll

Ojoj, jag börjar nästan bli lite nervös nu. Om en timme ska vi hämta transporten och köra upp den till stallet, så slipper vi göra det kl 7 i morgon bitti. Jag har packat massa saker här hemma, så det är bara det i stallet kvar. Jag och mamma har lagat huva och exemtäcke så nu har jag två täcken och två huvor som är hela. Jag har ju ingen symaskin där nere så blir jobbigt om något går sönder och man inte har ett i reserv. Men nu ska vi nog klara oss.

Igår när jag skulle ta en liten uteritt med Guffi upptäckte jag att han hade tappat båda bakskorna, typiskt. Så han har fått spendera sina sista dagar på Riiby med vila och bus i hagen, skönt tycker säkert han, men tråkigt tycker jag som inte fick ta en sista tur runt favoritstigen. Men vi hittar nog någon ny där nere.

Vi har lagat massa hage i helgen. Och igår fick jag jätteont i ryggen och har det fortfarande. Satt ute och blev lite kall, så sedan när jag ätit middag så högg det till i ryggen och jag kan inte sträcka på mig. Så jag får gå omkring som en värre ostkrok än vanligt. Hoppas det går bra att köra imorgon iaf. Första gången jag kör längre än 2 timmar och det blir med hästtransport, hmm...Tur mamma kan ta över om det skiter sig.

Det känns inte riktigt verkligt. Imorgon flyttar jag från Riiby, där jag varit hela livet känns det som. Iallafall hela mitt islandshästliv. Jag började rida där när jag var 9år, kan ni förstå? Och nu ska jag flytta till ett helt nytt stall. Men jag tror vi kommer trivas.

Jag ska försöka uppdatera med några mms-inlägg under dagen imorgon så ni får se vad som händer. Ska försöka dokumentera dagen med kameran också, så man kan titta tillbaka och minnas hur det var att flytta. Jag har dessutom två tips jag tänker bjuda er på senare i veckan när allt har lugnat ner sig. Nyfiken?

Ojoj, nu är det nära!

Gissa vem som har tappat

mms_img18744 (MMS)

Gissa vem som har tappat båda sina bakskor då? Hans hovar ser hemska ut, tur att hovslagaren kan komma på måndag!


Hovslagarpanik

Ojoj, fick just lite smått panik eftersom jag inlåg att jag glömde ringa till hovslagaren i början av veckan så han kunde sko Guffi innan han flyttar. Så nu när jag ringde var han ute och körde häst men skulle kolla när han kom tillbaka om han kunde komma på måndag morgon. Kan väl inte göra något att man skor hästen precis innan man åker? Han brukar ju aldrig bli öm eller så, men kanske ingen bra avslut på tiden i stallet...hm...

Jisses vad funderingar det blir hela tiden!

Bara några timmar kvar nu...

Ikväll åker vi äntligen upp! Fast det blir nog sent så jag får vänta tills imorgon bitti innan jag får träffa lurvbollen.

Jag kommer nog inte uppdatera med så många inlägg i helgen, vi kommer ha en del att göra iom flytten, stalltjänsten och att träffa alla som vill träffa oss. Och sedan när vi kör ner Guffi kommer mamma att stanna några dagar och umgås med oss så då vill jag inte spendera så mycket tid vid datorn. Men jag ska försöka ge en några inlägg från mobilen med bilder, speciellt under resan ner på måndag. Hoppas det går lätt att lasta tokhästen! Tror jag ska träna lite i helgen med transporten på gården. Stallägaren sa att det inte varit några problem med honom tidigare, men hon har lätt för att lasta alla hästar, så det är nog mest jag som måste ha rätt inställning och behöver tränas, haha. Jag längtar till och med efter att få ta på mig mina ridbyxor! Att man kan vara så beroende och få sådan abstinens av dessa hästar, och sina ridkläder...


Bildbomb Müsli

Eftersom Linda ville se nya bilder på Müsli som växt ganska mycket den senaste tiden (fast hon är fortfarande pytteliten) så bjuder jag på några bilder på henne. Hon jagade flugor i taket när jag tog tillfället i akt. Min nya favoritbild på buskatten är den längst ner till vänster.Igångsättningsplanering

Jag har funderat lite smått på hur jag ska börja när vi flyttat ner Guffi. En helt ny miljö med helt nya regler och rutiner, och ett ridhus! Eftersom ingen har ridit honom på 3 veckor ungefär lär han ju vara lite ur kondition, även om han håller den ganska bra vid vila. Allt kommer vara nytt och det kan vara så att han är en aning stressad. Och han och jag har aldrig varit i ett ridhus tidigare. Så, jag tänkte att jag nog börjar från marken, med
  • Longering i paddocken och ridhuset, att han får vara lös och springa runt och nosa där också. Kanske i någon liten hage också.
  • Promenader runt gården och i skog och mark för att lära känna området.
Vad tycker ni? Några tips på vad vi kan göra och vad jag borde tänka på?

Minishopping

Jag insåg att Guffi kommer behöva transportskydd på måndag, så jag hittade ett par på blocket för 100kr som jag nu har köpt och snart är på väg hem till mamma. Dessutom hade Äppelbettet jag köpte för 30kr redan kommit så det ska jag nog prova i helgen.

Vi måste också antagligen köpa spån till transporten, om det inte redan finns i den eller vi kan få av gamla stallet, men det spånet brukar inte vara så bra. Fast han har ju överlevt med det hittills så det fungerar ju.

Vill köpa en till hink och en foderskopa så jag har egna och tror att jag ska köpa Kiselgur åt Guffi. Hans hovar är ju inte så bra och det ska hjälpa hårremen också så jag tänkte prova. Vi har alltid lånat hinkar och skopor om det finns tillgängligt av stallägaren tidigare så har inte haft något behöv av att köpa egna, men nu vet jag inte hur det fungerar i nya stallet så jag tar det säkra föra det osäkra och köper egna.

Som medlem i Kraftur har man 10% rabatt på Dille så jag kanske ska åka och köpa lite foder där.

Nu är det tisdag, bara några få dagar kvar tills jag får vara med min Guffipuffi igen! Och dessa tråkiga inlägg tar nog slut snart hoppas jag...

Botande av hästabstinens?

Vet ni vad jag gjorde igår i ett liten försökt att bota min hästabstinens? Jag åkte och fotograferade en dressyrtävling här i närheten! Min första någonsin och jag tyckte det gick riktigt bra. Tävlingsansvarige ville gärna ha någon bild till deras hemsida och det är väldigt bra reklam, så dit kommer jag nog åka flera gånger. Hade sällskap av en gosig stallkatt också. De var ganska roligt ändå att se dressyr, man fick många nya idéer på vad man behöver träna på, tex hörnpasseringar. Snacka om att de kan sina hörnpasseringar! Fast ryttarna skulle behöva en kurs i att sitta ordentligt, det var en del hösäckar. (någon man själv också behöver ibland)0
Och det blev ganska långtråkigt framåt lunchen, alla ca 35 startande red samma program och det var ingen fart och fläckt som på islandshästtävlingar. Så jag åkte hem lagom till lunch.

Jag bjuder er på en av bilderna på ett väldigt fint ekipage.

Om någon känner någon som var i Kungsör på dressyrtävling igår så får ni gärna tipsa om att jag har bilder därifrån!

Transport bokad!

Åh, nu har jag äntligen bestämt mig. Jag och mamma kommer att köra ner Guffi på måndag! Jag har haft lite panik och beslutsångest hela helgen. De två hästtransportörerna jag har kontaktat stannat och övernattar strax utanför Stockholm och jag kände att det blir bara jobbigt. Guffi gillar inte alls att stå inne och jag komma vara orolig över att han ska tro att jag skickar bort honom fast jag vet att jag bara är fånig. Så nu har jag och mamma bestämt att vi ska hyra en hästtransport som finns i närheten av mamma och köra ner. Vi kommer att ta det lugnt och inte ha någon tid att passa. Vi kanske stannar hos Emils mormor och morfar ungefär halvvägs så Guffi kan få komma ut en stund i lugn och ro. De bor på landet ute i skogen typ så det är ingen jobbig motorväg precis bredvid. Jag vill bara att allt ska gå så lugnt och fridfullt som möjligt och att Guffi ska känna att vi är med hela vägen!

Jag tror ju självklart inget ont om hästtransportörer, men just för mig och min älskling känns det inte helt rätt. Så nu kan jag andas ut och längta efter att få åka upp i helgen!

Nu ska jag ta tag i pluggandet så jag får något gjort någon gång!

Tackat ja

Nu har jag precis tackat jag till stallplats #2! Guffi kommer alltså att flytta till Viby Islandshästar. Lite komiskt, eftersom han tidigare stått på Riiby Gård, hihi. Äntligen! Känns väldigt skönt nu att få kunna börja ordna med transport ner och allt det där. Vi kommer åka upp nästa helg eftersom jag har stalltjänst då och veckan efter kommer jag antagligen skicka ner honom med en transportör eller så kör jag och mamma ner honom. Jag har inte bestämt mig ännu, jag vill ju göra det bästa för Guffi men samtidigt inte lägga ut för mycket pengar på det. Måste räkna lite på vad som blir billigast.

Vill du läsa och se mer om där han kommer att stå kan ni gå in här.


Kitty?

Jag måste bara visa er vad jag mötte med blicken idag när jag parkerade utan för ÖoB. I bilen bredvid mig satt denna katt. Jag blev faktiskt lite rädd först, innan jag insåg vad det var! Den såg verkligen ut som den onda katten i Som hund och katt 2, Kitty Galore. (Filmen är inget att se om man inte är 7år för övrigt.) Jag är glad att mina katter inte ser så där onda ut.


1årsdagen

Idag är det ett år sedan jag köpte Guffi! Och jag får inte träffa honom...typiskt.

Jag började rida honom ett helt år tidigare och under våren 2010 fick jag förfrågan om att köpa honom eller om han skulle säljas till någon annan. Jag svarade, utan att tänka efter, att jag skulle köpa honom...Under sommaren jobbade jag på ridläger och istället för lön sänktes priset på Guffi.
Det tog lite tid innan alla papper var kvar men tillslut fick jag skriva på och fick ta med mig hans pass hem! Jag hade ridlektion samma kväll så jag satt där på hans rygg med ett stort leende. Äntligen vad han min egna Guffi!

Jag kommer ihåg när jag någon månad senare hade haft ut en sadelprovare och köpt en sadel. När stallägaren kom in i stallet och jag precis skulle sadla så såg man nästan på Guffi vad stolt han var över att ha en helt egen sadel, och en egen matte, att visa upp. (Eller tror ni vi bara inbillade oss det?)

Jag har faktiskt ingen bild på honom från 1 september, men jag bjuder på denna från 29 augusti. Jag läste fotografi på folkhögskola och hade en uppgift som hette "Vem är jag" och detta var en del av min bild. Den andra bilden är från ca ett år tidigare, precis efter att jag börjat rida honom. Och de två sista bilderna är dom nyaste bilderna jag har på honom, som jag tog innan vi flyttade. Trött kille.

29 augusti 2010

11 september 2009

24 augusti 2011, som sagt, trött kille.

 RSS 2.0