Kvällsmys i stallet

Det underbara vädret håller i sig och idag behövde jag inga långkalsonger i stallet, då är det varmt enligt mig. Bättre svettas än frysa är min filosofi. Guffi var lite irriterad på alla kusar ute så han tyckte nog det var skönt inne i stallet och stod och halvsov och underläppen hängde.  Dom andra tycker han är så duktig som står så stilla även ute, han är bara klok, inte röra sig i onödan.

Vi började rida på planen bakom stallet tillsammans med Frida och Serstök. GUffi kändes trött så krävde inte särskilt mycket, lite volter och böjningar blev det. Sedan gav vi oss på hindret som stod kvar och då blev det fart i gubben. Han tog trav självmant när vi närmade oss hindret och det kändes att han hade roligt. Det blev en tur i skogen också efter det, var ute ganska länge och luffsade runt. Provade en ny stig, men den tog slut, eller fortsatte bakom granarna som var ivägen. Lite skogsröjning kanske gör susen så vi förhoppningsvis kan komma någonstans. Serstök gick först över vatten som enligt henne bits och Guffi gick först där vi såg älgarna för första gången, han tror fortfarande att de ska komma tillbaka, men det har de inte gjort ännu iallafall. När vi kom tillbaka gjorde vi samma som igår, ut på åkern och tog en liten galopp. BLev lite mer fart idag så han fick springa av sig, och Serstök hängde på och enligt Frida gick det bättre idag.

Smörjde in Guffi litegrann under tiden han åt, men man får vara snabb för så fort han är klar är det svårt att stå stilla och då är det svårt att smörja. Sedan blev det kexdags idag igen. Jag vet inte, men det händer något på våren när man börjar pyssla mer med honom pga eksemen. Han vill vara upp i en, sträcker ut nosen och kolla på allt, står snällt stilla fast han är lös och man sprayar överallt. Mysigt är det iallafall, men det är inte riktigt samma sak på vintern. Så det är bra med vår!

Jag måste ta lite ny bilder någon dag, har ju bara massa gamla uttjatade...

Min balkong

Min mamma har alltid varit en trädgårdsmänniska men växter överallt, och hon har nog smittat av sig lite på mig. På balkong i Sundsvall i somras gick det knappt att sitta för jag hade så mycket grönsaker. Allt växte inte så bra, men jag fick störra gurkor än mamma i hennes växthus iallafall. Så i år tänker jag göra om det. Just nu växer de små tomat- och gurkplantorna inne i det lilla rummet, papriken är lite trög så den har jag fått så om. Morötter har jag sått i dag och sen blir det ärtor också när jag har lite fler frön. Min lilla smultron planta bara växer och växer och penséerna jag köpte igår har blivit planterade i krukan.

Müsli hjälper gärna till och släpar in ogräs som hon får tag på, men även den lilla smultronplantan fick följa med in innan jag planterat om den...Men oftast tar hon faktiskt bara ogräs. Så det här är vad jag pysslat med i några timmar nu, för att slippa plugga. Fast nu ska jag nog ta med min bok och sätta mig på balkongen och njuta. I kväll ska jag till stallet och mysa med Puffen.

Här är lite bilder på det växande än så länge, och även lite bilder från påsk och annat roligt, förhoppningsvis iallafall.

Växthörnan på balkongen och slapparkatten Müsli

Gurka och tomatplantor

Müsli brukar sitta inne och titta ut, och när hon får gå ut på balkongen brukar hon sitta och titta in...och utsikten från balkongen.

Soffan och mumsiga muffins jag och mamma bakade i påsk

Geislis fluff och mamma och Blossi under våran ridtur i påsk


Hel halvdag i stallet

Jag ligger helt utslagen i soffan efter dagens många timmar i stallet. Var ett tag sedan jag var där så länge och bara tog det lugnt. Sist var när Guffi flyttade, men då var det inte lugnt. Åkte ut vid 1 och var inte hemma förän halv 6 efter att ha handlat lite hästsaker men även annat.

Jag och Frida skulle rida och så blev det. Det var varmt och skönt, en riktigt perfekt heldag i stallet. Gjorde iordning hästarna och red först ut på åkrarna ett varv, tog lite trav med Serstök först men sen tog jag och Guffi täten så hon fick lite draghjälp. Ute på grusvägen igen tog vi tölt och både jag och Frida tyckte att Serstöks töltförsök lät bätte än sist, så hon börjar nog få kolla på benen. Sedan red vi upp i skogen och lufsade runt och utforskade stigar, men vi kom inte fram till så mycket den här gången heller, men vi kan iallafall rida runt där upp i säkert en halvtimme iallafall. När vi kom ner igen red vi ut på åkern på andra sidan gran- och björkskogen och tog trav bortåt. Vände sedan och då tog vi galopp, Frida och Serstöks första tillsammans till och med! De har ju inte ridit så mycket eftersom hon haft föl och sedan varit på tillridning, så det är inte så konstigt att tölten och galoppen inte tränats så mycket. Vi höll ett lugnt tempo och Guffi trampade på riktigt bra, kändes som att han arbetade ordentligt med bakdelen utan att jag krävde det. Vi skrittade sedan av på grusvägen.

Vi åt lite chokladkex och Guffi ville väldigt gärna ha, men han fick nöja sig med sina Digestivekex istället, men de var nog lika goda enligt honom. Sedan gick vi ut och mockade lite i hagen så gräset ska växa lite bättre. Guffi stod under granen och åt sitt hö, Serstök gick istället runt och letade gräs. Onödigt, tyckte nog Guffi, när människorna letar mat åt en och ger den istället. Byggandet av vindskydd förresten påbörjats, hål för plintar har grävts och den första spiken är i, men inte mycket mer än så har hänt än så länge.

När vi var klara åkte jag runt för lite handlande. Först Citygross och köpte flugmedel som var på extrapris och hittade även en fin utekruka jag ska ha lite blommor i. Sedan åkte jag till Hööks och där blev det Skilligaryd hästsalva, de hade 10% på allt så jag passade på ett köpa en burk inför sommaren när jag kladdar in halva Guffi med det. Det går åt några burkar... Gick in på Blomsterlandet och köpte penséer till krukan och tillslut mathandling innan jag äntligen kunde åk hem och äta en god middag.


Löshoppning(jagning)

Idag har det varit grått och tråkigt väder, men ganska varm och framåt kvällen började det regna. Men jag och Frida tog oss ändå ut till stallet, i bil förstås. Men ingen av oss kände för att rida, någon granne smälde raketer så Guffi var uppjagad när vi kom in i stallet. Så vi bestämde att vi skulle försöka oss på löshoppning på något sätt. Problemet är ju saknaden av paddock eller liknande och bara blöta gräshagar där man kan stänga in sig. Så vi släpade fram lite fler gamla hinderstöd och satte tråd emellan så blev vi instängda bakom stallet på planen. Vi började med Guffi och han tog verkligen alla tillfällen attt äta gräs och sprang iväg, så vi fick stänga in oss lite mer. Men hoppa gjorde han några gånger, i båda varven. Förut har han varit väldigt svårt att få att hoppa i höger varv, men nu var det lika lätt, eller svårt i båda varven.

Sedan var det Serstöks tur. Hon har aldrig gjort det förut och heller antagligen inte blivit löslongerad. Hon förstod ganska snabbt att hon skulle över hindret, även om hon tog det i skritt några gånger eller travade över det. Gör vi det fler gånger så lär hon sig no väldigt snabbt. Kanske vi får bygga en gång åt dom nästa gång också så blir det lika lättare. Gräs var ju så klart mycket intressantare än att hoppa för båda två.

Guffi lyckades också förstöra stängningsanordningen till sin box på vägen in. Haken fastnade i täcket så han lyckades dra ut en skruv, den andra åkte igenom hålet och sen låg den på golvet. Men den skruvades fast igen, så nu går det att stänga in honom. Även om det egentligen inte behövs. Han fick stå i Serstöks box när hon hoppade, och det märks ganska väl att han blir mycket stressigare där än i sin box, så han gillar den nog.

Solen kom fram en stund fast det regnade samtidigt, och med den kom en stor regnbåge som hälften fastnade på bild.

På bilden ser ni också bostadshuset, i nedre kant lite av sommarhagarna, det lite gulare är åkrarna och skogen där vi gjort en ny stig. Stora vägen ligger framför den lilla stugan som syns där borta, utan den hade man kunnat rida ditåt också.


Blåsig dag i stallet

Här sitter jag på golvet i vardagsrummet och får nackspärr av att titta upp på tvn och äter chokladkanin. Jag älskar chokladkaninen, chokladtomtar och liknande som bara säljs vid jul och påsk. Idag hittade jag, lite smått gömde, chokladkaninen från Lindt för 10kr på ICA, så en sån slank ner i korgen...Mums!

Ida tog jag bussen och sedan cykeln ut till stallet. Mötte en lite förvirrad man med barn som letade efter en väg till Erikslund, jag hoppas han hittade rätt utefter min vägbeskrivning men man vet ju aldrig. Guffi gick snäll med in i stallet utan problem och utan Serstök så han har nog vant sig nu, hoppas jag. Dessutom gick han själv in i sin box utan att jag sa till, så han vet också vart han bor. Jag försökte ha honom lös i gången när jag tog av täcket, men han tyckte annorlunda. Eksemtäcke är ganska bra ändå. Ingen lerinpackning förutom på huvud och ben och massor av vinterpäls lossnar och lägger sig i magplatten som bara är att tömma. Dessutom plattar det till vinterpälsen så det såg ut att ha försvunnit 75% sen igår kväll, perfekt!


Det blåste en del ganska jättemycket idag, men på gården är det ganska vindstilla tack vare granarna och björkare som skyddar. Guffi var lite spänt, och tidigare har jag faktiskt oftast låtit bli att rida honom i såna här fall, men den senaste tiden har jag gett mig fan på att jag ska rida ändå. Anledningen har varit att när han är spänt kan han lätt få panik och man åker i backen, men om han inser att jag inte rider när han är spänt kommer han snart sätta det i system, den gamla kloka herren som han är.

Vi började på planen på baksidan i skitt och gjorde ganska basic saker. Böja, ställa, flytta, hålla oss lugna, mjuk i handen osv. Det känns bra att backa några steg och verkligen koncentrera sig på sånna här saker och riktigt påminna sig själv, även om man gör de oftast varje ridpass ändå, så blir det en annan sak tycker jag. Sedan kortade jag upp skritten och då gick han bara emot emot emot, på tvären, bakåt, ja allt förutom framåt, men efter en del övertalning blev det bättre och vi gick ut till grusvägen och tränade tölten där. Några gånger fram och tillbaka blir det, och han har hittat sina ställen där han latar till sig och försöker bryta av till trav. Sista gången fick vi till det riktigt bra när vi vände, det blir som en lite vändplan där så man gör en volt. Höll tölten och böjde sig lite lite åt vänster som är så jävla svårt annars!  Man får vara glad för det lilla och på vägen tillbaka till stallet fick han sträcka ut i en snabb galopp och sedan skrittade vi av.

Mat, på med täcke, spraya flugmedel, äta digestivekex och ut i hagen igen där de fick sitt mittpådagenhö av mig. Sedan kom sambon och hämtade mig så jag slapp cykla, nu är bara frågan hur jag ska ta mig dit och cykla tillbaka cykeln...

Om Guffi skulle se den här bilden skulle han nog skämmas och slå mig för att jag lägger upp den, men han är så söt ändå! Den andra bilden är hagen där de står och äter under jättegranen.


Drömde

I natt drömde jag att det regnade idag och alla Bio-skin regnat av igen, men när jag vaknade sken solen in genom persiennerna och det var en bastu i sovrummet. Så den drömmer var tur nog inte sann. Idag ska jag ta cykeln till stallet och jag hoppas att solen forsätter skina, för några moln och regn vill jag inte ha!


Solsken och täckespremiär

Vilket fantasiskt väder det varit och det var så himla mysigt att rida ikväll. Jag och Frida gav oss ut i skogen och försökte komma någonstans igen, utan framgång, men det var inget dåig tur för det. Serstök undvek eler kastade sig över allt blöt som vanligt, och Guffi blev lite orolig vid "älgstället" men annars gick det bra. Så nu kan vi rida som en väldigt stor åtta i skogen. Om ni tittar på kartan jag ridade förra veckan, så är det på vänster sida om stallet som den stora skogen är. Men jag vill hitta ut! Någon dag kanske vi kommer igenom till slut. Tillbaka i stallet ville hästarna helst gå in, men Guffi fick springa lite först, både trav och tölt. Inga stora krav men fint gick det ändå.

Inne i stallet fick Guffi äta och jag smörjde in med Bio-skin igen längs med manen och i svansen. Ordentligare ska jag göra lite längre fram. Han blev lite irriterad på mig men när jag gnuggade ordentligt stod han stilla och tyckte nog det var skönt. Sedan åkte eksemtäcket på för första gången. Var dags nu kände jag. Pälsglans under så han inte ska få stötar när man tar av det, och anti-bit och flugmedel ovanpå så är han väl preparerad för en natt med kusarna.

Nu är bara frågan om jag ska beställa Leovetprodukter och Bio-skin lite dyrare, eller vänta en månad på att mamma kommer ner...

En ovisad bild på Guffi från förra veckan.

Leovetjakt

Guffi har som en del av er vet eksem och det jag har använt heter Leovet Bio-skin oil. En väldigt bra smörja tycker jag, helt naturlig dessutom. Men nu när jag inte bor i Sundsvall och vet var jag kan köpa det så har jag nu spenderat en timme på att leta efter någon butik på internet som är billigare än Ryttargården. Den enda som är billigare är faktiskt den upp i Sundsvall, men då får mamma köpa den åt mig och komma ner med då så frakten inte kostar.

Nu tänkte jag åka till hästaffären här i Västerås, Glada hästen. Jag har aldrig varit där, men tänkte passa på och kolla om de har Bio-skin där. Då vet jag iallafall och kan beställa istället om det inte finns eller är dyrare.

Jag har också börjat fundera på om man ska använda lite fler produkter från Leovet. No Rub verkar ju förstärka effekten hos Bio-skin, så jag köper nog även sådan i år. De har också en schampoo med Tea-Tree olja om verkar lindra klåda och ge ifrån sig en lukt som håller insekter borta. Frågan är ju om det bara är ett försäljningsknep eller om det fungerar...Jag har ju faktiskt bara provat Bio-skin innan, och den fungerar ju. Men om någon har testat fler av deras produkter får ni gärna höra av er, speciellt de som är mot eksem.

Läs mer om Leovet här.

En snyggt pyjamasklädd kliande Guffi från förra sommaren.

Bilder på Guffi

Ni kanske inte vet det men jag har ett konto på Picassa där jag lägger upp massa bilder på Guffi. Det är väldigt enkelt, jag kan lägga upp de bilder jag tagit med mobilen direkt från den och sedan spara dom på datorn för att kunna lägga upp dom är på bloggen. Då slipper jag leta efter en sladd, men det är bara en bonus för oss lata personer. Och det är en del bilder tagna med en riktig kamera också. Varje år har sitt album och ett för en kurs jag red för ett år sedan för Anna Olovsdotter. De första bilderna är från 2009...oj, är det verkligen så länge sedan jag började rida Guffi?

 
Jag är lycklig!

Inte på grund av Guffi, eller det är jag ju också, men för att jag äntligen kan använda min egna världsbästa dator igen! Har köpt en liten sladd så jag kan koppla den till tvn eller en vanlig skärm. Så nu sitter jag på golvet framför tvn, får nackspärr men vad gör det när jag kan använda min dator igen! Det är alltså skärmen på min macbook som är trasig, själva datorn är det inga fel på.

Igår var jag ut på dagen själv till stallet och tog en promenad i skogen med Guffi. Hade en dunkande huvudvärk så ville inte skumpa runt. Så vi gick ut i skogen och försökte hitta någon bra stig så man kan komma ut någon annanstans så småning om. Kom ganska långt och man såg ut det blev ljusare, men stigen försvann och det låg träd där man skulle kunna gå så vi gick tillbaka igen. Han spanade en del efter älgar, men insåg nog att det inte skulle komma några.

Smörjde in honom lite i man och svans, lika bra att börja innan han börjar klia sig. Men det var nog slöseri med bioskin...

För idag har det toksnöat hela dagen och hästarna såg ut som blöta trasor. Helen hämtade mig vid 10 så vi kunde ta in hästarna innan veterinären kom och vaccinerade och kollade tänderna på Serstök och skrev i Guffis pass att han blivit vaccinerad eftersom jag glömde det hemma när det gjordes.

Blev bara en liten stunds tömkörning. Veterinären tyckte jag var tokig som inte låg hemma i ett varmt bad istället. Men vi kämpade på i kanske 15min. Gick ganska bra, han vill inte böja sig utan svängde istället. I traven jobbade han på fint och sänkte sig själv och upp kom ryggen så bra så. Gick en svänd på vägen också innan vi gick och torkade lite.

Snöar gör det fortfarande, tur nog ligger inte mycket kvar. Nu håller jag på att baka Sputnik, mums!

Enögd hopphäst

Min gamla fotolärare från gymnasiet la upp en länk till det här reportaget på Facebook. Det är hans dotter och hennes häst som bara har ett öga. Man behöver inte vara perfekt för att lyckas.


Snart dags för eksemtäcke

Igår kväll när vi red var det en del irriterande insekter i luften som Guffi hade morrat åt om han kunde. Därför fick han myggmedel innan jag släppte ut honom i hagen. Så nu har jag börjat fundera på när man ska ta på eksemtäcket. Upp i Sundsvall var vi fler och då gick jag mest efter när de andra tog på täcket, men nu måste jag börja tänka själv. Och dessutom kommer våren mycket tidigare här än där uppe.

Har ni tagit på era hästar eksemtäcke? Vad går ni efter när ni gör det och hur tänker ni?

Min stora tjocka katt Åskar som bor hemma hos mamma älskar eksemtäcken och ska alltid ligga och rulla runt på dom när man försöker sy ihop dom.


Skogsluffsning

Idag blev det ridning i skogen igen tillsammans med Frida och Serstök. Och slapp åka buss gjorde jag också... Nu har jag ritat på en karta hur vi red idag, så ni kan se. Låter så förvirrat när jag ska berätta tycker jag.

Stallet är den stora byggnaden där rött och blått går ihop. Först red vi den röda slingan, ut på åkern och in i skogen där vi gjorde en stig för ett tag sen. Sedan tillbaka till stallet och förbi upp i skogen där och ut på åkern på andra sidan och tillbaka. Vi red hela vägen bort till gården som ligger där för att se om man kunde komma upp i skogen där någonstans.

 

Det blev mycket skitt men det går inte riktigt att springa i skogen ännu eftersom det inte är någon ordentlig stig egentligen. Men det är bra träning för Guffi att få trampa runt i skogen och jobba lite med ryggen och lyfta på benen. Det är väldigt bra att vi rider tillsammans så här, för när Guffi tycker något blir läskigt, antagligen hör han ett rådjur som det kryllar av, så kan Serstök gå förut utan problem. Fast han tror väl att det är älgar när han inte ser dom. När man sedan kommer fram till ett ställde där det är blött vill inte Serstök gå först, men Guffi klampar gladeligen på i rask takt. Efter att vi ridit den blåa slingan tog vi trav och tölt på vägen och Guffi jobbade på riktigt bra, gick i en fin form och var lätt i munnen. Både jag och Frida tror att Serstök tog några försök till töltsteg också, hon kanske försökte härma Guffi. Igår lät det mycket mer som grisepass. Hon är inte riktigt tränad i tölten ännu, men det kommer nog snart. Hon blir 8 i år tror jag, men har haft 3 föl så hon är inte så mycket riden ännu och därför inte tölttränad så mycket heller.

 

Imorgon blir det vila, jag måste plugga ikapp lite, och även på onsdag för då ska jag till Stockholm på arbetsintervju, det ska bli spännande.


Söndag

Igår kväll åkte jag ut till stallet med sambons bil. Svängde förbi City Gross och köpte linfröolja från deras hästavdelning, 2,5 liter för 159kr. Det tycker jag är ett väldigt bra pris.

Jag och Frida skulle rida tillsammans och vi bestämde oss för att prova en ny stig i skogen och hoppades på att komma ut på andra sidan så man kan komma lite längre. Men det var ett stort kalhygge mitt i som inte riktigt gick att rida över eller runt utan att veta vart man ska gå. Serstök höll på att fastna en gång så då vände vi om. Tog lite trav och tölt på vägen innan vi slutade. Vi ska försöka lista ut ett sätt att ta sig igenom skogen och ut på andra sidan, men det är lättast om man går istället för att sitta på hästen.

Helen hade köpt Hesta Mix och Irish Mash från St Hippolyt så Guffi fick smaka lite Mashgröt, han såg lite fundersam ut men slukade allt gladeligen.

Sammanfattning

Nu ska jag försöka sammanfatta vad som hänt sedan skärtorsdag, tiden går fort när man har roligt.

På skärtorsdagen kom våran nya soffa, oturligt nog gick den största delen inte in i hissen med 5cm så vi fick släpa upp den till 7 våningen. Vi satte ihop den innan vi begav oss norrut, och den är väldigt fin och bekväm, helt klart värt väntan!

Under påskhelgen blev det mycket farande till sambons båda föräldrar, middag med min familj och jag och mamma var ute på en ridtur på söndagen. Jag lånade Geisli och mamma Blossi. En mysig och lugn tur fick det bli, Geisli hade inge broddar och det var en del is kvar i skogen. Jag insåg vad skönt det är att ha en häst som faktiskt har koll på alla gångarter. Jag har ju faktiskt inte ridit någon annan än Guffi sen i höstas när jag red Botta i hagen när jag hade min sista stallhelg där uppe.

Vi åkte hem på måndagen och med följde sambons mamma och lillabror som jag fått underhålla i några dagar eftersom sambon jobbat. Vi var på stan en dag, bakade en annan och var i stallet på kvällarna. Sambons lillebror var riktigt duktig och fick gå med både Guffi och Serstök in och ut ur stallet utan problem, men inte samtidigt så klart. Det var riktigt ruggiga kvällar med regn så vi myste och borstade bara på lurvbollarna.

I torsdags var vi i Stockholm på Trädgårdsmässan och köpte massa fröer och krukor till balkongen. Så nu odlas det förfullt! Köpte kattgräs till Müsli så hon inte ska äta upp mina andra växter och det har redan kommit upp. De åkte sedan hem på fredag och jag kunde spendera några timmar själv och i stallet. Tog en genomkörare av Guffi. Först red vi ut på åkern och in i skogen där vi gjort en stig, sedan ett varv runt åkern och ett försök till galopp, men Guffi var så pigg så det blev mest skutt och racer. Sedan hade vi töltträning på grusvägen fram och tillbaka några gånger. Det flöt på riktigt bra, kväde lite mer än vanligt eftersom han hade så mycket energi och det funkade riktigt bra. Traven tog vi på planen bakom stallet. Det var ganska blött men då fick han verkligen jobba på och göra sig av med den där energin som var kvar. Frida hade hoppat någon dag innan så hindret står kvar så vi provade på det också, men han rev när han väl hoppade så vi slutade där.

På kvällen sedan kom sambons pappa och syster istället, så i helgen har vi haft fullt upp igen. De åkte hem igår och då kunde jag åka till stallet igen på kvällen och rida tillsammans med Frida, men det kommer i ett annat inlägg.


Vi lever!

Jag tänkte bara meddela att jag lever och mår bra. Det blev en liten längre paus än jag tänkt efter påsk, eftersom vi haft familj på besök och kommer ha det i helgen också. Guffi mår bra och idag var han riktigt pigg, men jag hinner inte skriva om det just nu så ni får hålla ut lite till.

Hoppas ni hade en trevlig påsk, och sluta skriv massa blogginlägg tills på söndag, har redan så jäkla mycket att läsa ikapp!

Onsdag

I dag tog jag bussen och letade mig igenom en område med både bostäder, dagis oh företag för att hitta hem till mina stallvänner. Jag gick nog en omväg, får prova andra hållet en annan dag. Sedan fick jag åka bil resten av vägen. Hästarna stod och myste i hagen, solen sken och det var mycket varmare och mindre blåst idag. Det blev lite allt möjligt ridning idag. Först skrittade vi igång längs grusvägen eftersom Fridas morfar körde traktor på planen på baksidan där vi tänkte rida. När han var klar red vi där. Koncentrerade mig på mycket på att mjuka upp honom, böja, volter, flytta bakdel osv. Han går riktigt fint tycker jag, och han går till och med kvar i form när man flyttar, nästan iallafall, men ett stort framsteg att han itne kör upp huvudet så fort man tar lite i tyglarna. Sedan red vi iväg till en åker på andra sidan av den skyddande skogen och björkhagen de stod i igår. Helen gick efter en bit och skrämde upp dom, men de lugnade ner sig till slut. Vi tog lite trav på åkern också. När vi gått tillbaka tog jag och sprang lite på grusvägen, både tölt, trav och galopp och det flöt på riktigt bra. Bröt av till trav några gånger i tölten men fick snabbt tillbaka honom. Racade lite i galoppen, kan man behöva ibland. Sedan skrittade jag av på baksidan och gjorde lite Fyllegubben.

När vi skulle gå in i stallet sedan gick Guffi först utan någon drivning bakifrån! Så det ska nog bli bra tillslut. Medans hästarna åt gick jag och Frida och tittade på några gamla bommar som några gamla inackorderingar gjort för säkert 10 år sedan. De har lekat där sedan dess och det hade växt en del mossa och svampar på dom, men vi hittade två någolunda okej bommar och två hinderstöd. Så nu kan vi hoppa lite eller bara ha bommar om vi vill. La ut björkris i hagen också, Guffi tyckte det var bättre än höet du fått så det var nog en bra idé. Nu får han påsklov, men Helen ska nog ta med honom på någon promenad så han får komma ut lite. De ska också få leta hästiga påskägg på påskafton. Äpplen och morötter, också kanske en ostmacka till Guffi.

På söndag ska jag faktiskt låna min och Guffis gamla kompis Geisli uppe i mitt gamla gamla stall. Försöker få tag på en häst åt mamma också så hon kan följa med. Ska bli roligt att få komma ut där i skogen som jag känner utan och innan och busa med Geisli medans hans ägare är i fjällen.

Tisdag

Idag blev det en promenad i skogen på andra sidan av åkrarna vid sidan av den stora vägen. Vi skulle undersöka om det fanns något som liknande en stig där och ville därför inte sitta på hästarna om vi behövde göra en stig. Guffi gick in i stallet först med lite driv från Frida bakom, men  lite framsteg iallafall. Han står snällt i boxen fast jag inte behöver stänga dörren ordentligt, det gillar jag.

Vi traskade som sagt runt i skogen men sekatör, sax och plastband att märkte upp stigen med och tog bort massa grenar så jag slipper få rivsår i ansiktet av att rida där. När vi kom ut ut skogen vände vi och försökte gå tillbaka samma väg. Det var en liten viltstig eller en gammal stig men inte hela vägen så sista biten gick vi fel, men hittade en ganska bra väg ändå. Så vi får märka upp den andra vägen en annan dag kanske. När vi vända bytte vi hästar också, Frida blev lite trött på Serstök som inte ville stå still så jag tänkte att hon kunde få gå lugnt med Guffi istället så blev det lika jobbigt för oss båda. Hon är lite envis, men det går om man är bestämt. Och jag har en riktigt snäll häst faktiskt, man tänker inte på det förän vid sånna här tillfällen.

Efter promenaden fick de mat och sedan gå ut i hagen med björkar på framsidan av stallet. En väldigt mysig liten hage, men sedan fick de gå ut i den vanliga igen och fick sin middag. Vi fikade även idag, men då var det Helens mamma som bjöd.

Imorgon ska jag åka buss faktiskt, men inte cykla utan vi åker bil tillsammans hemifrån Helen och Frida. Undra om jag kommer behöva den där cykeln egentligen...Och sedan får Guffi påsklov för på torsdag åker vi upp till Sundsvall, men först ska vi ta emot soffan som kommer på förmiddagen! Det börjar bli väldigt obekvämt här på golvet.

Måndag

Det blev som jag skrev tidigare en ridtur med Frida och Serstök i dag på eftermiddagen. De är så snälla och både hämtar och skjutsar hem mig så mitt busskort har jag bara använt än gång och det var när jag skulle jobba. Jag köpte med fika, stora bullar och festis fick det blir, och bjöd på efter ridturen.

När vi hämtade hästarna stod Guffi längre bort och spanade mot skogen, så Serstök gick in i stallet före honom och då var det inga problem att gå in. Han fick en morot så han kanske ska tänka att det är gott att gå in i stallet. Vi red som sagt ut i skogen först, den vanliga lilla rundan där vi träffade på älg. Han var väldigt lugn och pigg, tills vi kom fram till där vi såg älgarna första gången. Då blev han lite småstressad och spänd. Serstök ville inte gå igenom ett blött parti så då fick han gå först. Inga problem med vattnet, men han blev stressad av att gå först. Helen gick efter oss men hängde inte riktigt med, så hon prasslade runt i skogen på avstånd och det var nog bra, så Guffi vänjer sig vid att det kan låta i skogen, även om det inte kommer älgar. Sedan red vi ut till stora vägen och runt på en stor åker de äger. Vid åkern finns lite skog som vi imorgon ska utforska och se om det går att rida där, men idag höll vi oss på åkern. Så det blev en ordentlig skrittur idag.

Efter ridturen fick Guffi gå in först, det gick inte först men när Helen gick bakom och puttade på lite så gick han lugnt in. Så farligt är det ju inte, han vill nog bara ha sällskap och Serstök kom ju efter. Hästarna fick äta och vi satte oss i det lilla fikarummet och åt jättebullarna. Vi pratade på och katten Tova ville helst hänga som en liten bebis över Helenes axel, riktig gosekatt. Vi kom in på det här med maten och efter vi var klara letade jag rätt på mitt måttband som anger hur mycket hästen väger. Guffi väger 412kg och är 168cm runt om, Serstök vägde bara 375, men det roliga var att jämföra hur rund hon var precis innan hon fölade för snart ett år. Då var hon 224cm och det är tydligen långt över 600kg enligt måttbandet. Det måste ha varit mage men huvud och svans nästan.


Västerås

Jag trivs verkligen i den nya lägenheten, man mår bra av att bo i den. Det är roligt att laga mat i det fina köket och vi har sol hela dagen. Det blåser en del här uppe på kullen, men det gör inget med den utsikten vi har. Men en sak som jag stör mig på här i Västerås är busstrafiken, det krånglar verkligen till det för sig själva. På dagarna går det massa buss hit och dit, men de har en speciell linje som man måste ha ett annat busskort för att åka med verkar det som. Efter kl 19 slutar nästan alla dessa bussar att gå och de har några andra linjer som går på kvällarna. Så man måste hålla reda på hur många bussar som helst om man ska lyckas hitta en som passar. Det kallar jag att krångla till det hela.

Busstrafik i Arboga existerade inte riktigt, men bussarna uppe i Sundsvall är riktigt bra om man jämför med dessa tycker jag, även om de inte alltid gick så ofta. De har också ett väldigt bra system när det gäller busskort, man köper ett kort och laddar det med den summan man vill, sedan när man kliver på bussen säger man var man vill åka och visar upp kortet. Pengarna dras av och det är bara att åka. Ju mer man åker desstu billigare blir det. Här finns det massa olika busskort som gäller visst många resor var som helst eller en viss sträcka, men också sånna som gäller tex i 30 dagar.

Nä, krångligt är det med bussarna här!

Idag ska jag och Frida rida ut i skogen på eftermiddagen, hoppas han klarar av att gå där efter älgincidenten i onsdags.


RSS 2.0