Nyårsnerver

Imorgon börjas det då, eller det har väl redan gjort det eftersom en del redan har börjat skjuta raketer. Guffi hatar verkligen nyårsraketer och blir ett nervvrak av dom. Idag och igår har han varit uppstressad, det går liksom inte riktigt att få kontakt med honom. Idag var han iallafall lugnare inne i stallet så vi kunde mysa en stund, han la huvudet på min axel en stund.
 
Tidigare år har han även fortsatt långt efter nyår med att vara ett nervvrak. Till och med min hovslagare tyckte att han var en helt annan häst när hon var ute och skodde då i januari. Han och Frostros stressad också upp varandra så det var nästan omöjligt att vara med dom två samtidigt i stallet. Så jag vet inte, det kanske blir en del vila nu ett tag till han lugnat ner sig igen, men det är osäkert också hur påverkad han blir. De ska iallafall vara ute i hagen. Jag tror inte det blir bättre av att vara inne hela natten, eftersom han inte trivs inne för långa stunder. Förhoppningsvis håller sig Serstök och Vindur lunga så han taggar ner lite och nerverna inte håller i sig så länge.
 
Riktigt synd är det ändå, nu när det verkligen börjar gå så bra med ridningen. Men har jag tur kanske all ny information sjunker in riktigt ordentligt med lite vila så det går ännu bättre när vi kommer ihåg igen. Vi får helt enkelt se var den närmaste tiden bjuder på. Han är inte den roligaste att vara med när han är sån här, bara stressar runt, vill inte stå still i boxen, tvärstannar eller springer nästan över en när man går in/ut från hagen, flåsar och har verkligen ingen fokus på en. Lite som han är på sina dåliga dagar eller för 3 år sedan mest hela tiden, hur stod jag ut egentligen? Jag vill ha min snälla lugna Guffi tillbaka som jag nu vet finns där inne!

Julledigt med kattkaos

Nu är vi äntligen hemma igen! Jag jobbar imorgon igen så nu är ledigheten slut. Det blev mycket släkt och runtfarande på olika ställen uppe i Sundsvall för att hinna träffa alla så mycket som möjligt. Snöade gjorde det mest hela tiden fast det redan var runt en meter, så det blev en del skottande och träningsvärk i ryggen. Dessutom körde vi upp i snöstorm i fredagsnatt, vi såg knappt var vägen tog vägen på E4, men fram kom vi tillslut.

Hemma hos mamma fick Müsli bo, men vi sov på lite olika ställen. Hos henne bor även hennes två katten (fast den ena är min egentligen) och min systers katt. Åskar, min katt, är allmänt knäpp och sitter ibland och skriker upp i taket för att han vill gå upp på vinden, men Müsli älskar honom. Hon kastade sig på honom och skulle gosa så fort hon såg honom, inget han emot som gärna leker med henne. Blixten stånkar och stönar med sina några för många kilos övervikt och min systers katt bara fräste åt Müsli och kräktes lite då och då. Dessutom sitter grannens katt utanför och vill också gärna vara med. Så det blev helt enkelt lite kattkaos i det huset.
 
Något hästigt blev det inte, och Guffi har jag saknat en aning. Förhoppningvis blir det ett besök i stallet imorgon efter jobbet.

Lite på efterkälken

God jul och god fortsättning önskar Frida och Guffi!
Jag är just nu uppe i Sundsvall hos mamma så ni kommer inte höra så mycket från mig tills jag kommer hem. I fredags hade vi en riktigt mysig ridtur i djupsnö innan vi på natten i snöstorm åkte upp hit upp.

Sadelgjord

Jag har börjat leta lite smått efter en ny sadelgjord. Den jag har nu är kanske inte den bästa, speciellt med en känslig häst som Guffi och spännena har börjat rosta. Jag hittade några som verkade bra, men tänkte höra med er vilken sadelgjord ni har.

Den jag har nu är 45cm, så där krymper urvalet en del. Den här gången vill jag ha en ergonomisk, men kan säga på en gång att en Eric Le Tixerantgjord är utanför min prisklass även om en sån vore väldigt bra. Så nu vill jag höra vad ni har för sadelgjordar eller bra tips!

Julklappsbyte och ridning


Idag var sista dagen på jobbet innan min julledighet, härligt! Bara personalfesten på fredag kvar. Blev hämtad sen så åkte vi till stallet, bytte julklappar och fikade innan vi red en sväng. Jag fick en stor lila mugg av Frida och ridstrumpor och hästgodis av Helen. Frida fick en A4 bild på henne och Serstök och Helen ett snöljus av mig. Guffi gillade lussebulle! Gofikahästen!

Sedan blev det ridning. Uppsittningen gick jättebra, lugn och fin kille. Blev en del trav idag, på baksidan fick jag igenom böjningen åt vänster i vårat svåra varv. Han ställer sig själv lite lätt utåt i vänstervarv, men nu fick jag honom inåt i en fin trav. Red också i björkhagen i djupt snön och både hästarna flåsade på bra efter några varv i trav. Töltade några korta svänger och jag blir så glad varje gång när jag märker vilka framsteg vi gjort. Han jobbade på riktigt bra bitvis och formen kom då och då. Lägsta nivån har verkligen höjts för oss där. Vi tog en liten busgalopp som avslut och även Serstök orkade hänga med fast hon var riktigt trött. Hon har också gjort ordentliga framsteg, hon är pigg och glad och springer gladeligen på.

Wii U


Förra veckan fick sambon för sig att han skulle köpa Wii U. Jag var lite skeptisk först, vi hade ju redan ett Wii. Med det nya får man en gamepad, typ som en ipad fast man ska spela på den. Nu är jag dock övertygad om att det var ett bra köp och här är varför.

Vi har fyra datorer var av en är min. Det är en macbook men skärmen är trasig, så jag måste ha en extern skärm för att se någon. Alltså kan jag inte ta med den överallt. De andra datorerna är sambon och hans nya laptop vill jag inte använda och den gamla måste laddaren sitta i eftersom batteriet inte fungerar. Jag sitter gärna vid tvn med en dator samtidigt, och det har jag inte kunnat nu på ett halvår på ett smidigt sätt. Den gamla datorn är så trög så man blir tokig. Jag kan ju använda telefonen men det går inte att blogga och när man skriver en kommentar och råkar vicka på den laddar sidan om så man får skriva om allt. Men nu kan jag styra tvn med gamepaden och samtidigt använda internet på den. Helt perfekt! Soffpotatisen är tillbaka!

Tömkörning i repträns


Nu är vårat underbara underlag förstört av plusgrader och snöblandat regn. Hoppas det blir lite kallare snart igen.

Det blev tömkörning idag på kvällen efter jobbet. Frida började med Serstök och efter en stund gick vi också ut så Vindur fick vara helt själv en stund. Jag använde reptränset för första gången, har bara haft det vid promenader osv tidigare. Det fungerade riktigt bra att tömköra i. Hackamoret glider bara i ansiktet tycker jag men det här låg stilla.

Vi fokuserade mest på att förstå varandra, svänga, broms och lite böja. Det gick riktigt bra när Guffi förstod signalerna efter bara en liten stund. Travade lite i djupsnön och han jobbade på bra. På slutet kunde jag böja honom rätt så bra utan att svänga samtidigt. Åt höger lättare som vanligt, inte riktigt lika mycket böjning åt vänster men helt okej. Kommer definitivt använda reptränset fler gånger, måste prova rida med det också.
Det här tränset hade han idag.

Snowshoeing och varmt vatten

Igår tog jag och Frida och promenad med hästarna. Guffi var lite stirrig, hade väl sett en älg eller något men skärpte till sig när han fick pulsa i snön. Vi skulle gå ett varv runt åkern så vi får en stig där innan det kommer ännu mer snö, vilket det gjorde idag. Blötsnö dessutom så det var tur att vi gjorde det igår. På sina ställen var det knähögt och jisses vad tungt det var ibland! En hel del flåspauser blev det och efter 25min hade vi tagit oss runt. Det är ungefär 1 km runt så vi gjorde det bra ändå. Men hästarna verkade inte så påverkade, synd att man inte har en häst man kan rida barbacka på så man kunde åka lite snålskjuts.
 
Jag hade dessutom igång Runtastic i telefonen och när vi kom tillbaka upptäckte vi att man kunde välja snowshoeing som aktivitet, och det var väl mer det vi höll på med än ridning.
 
Fridas pappa har byggt en egen uppvärmd vattenlåda till hästarna. Så nu ska inte vattnet frysa mer hoppas vi på, det blir nog riktigt bra det där. Vindur var den som tyckte den var roligast och började plaska runt på en gång. De andra två var med misstänksamma mot den konstiga lådan, men de vänjer sig väl.

Ensamt sa Guffi

Frida hade köp nya vinsterskor men när hon skulle ta på sig dom idag upptäcktes det att den ena var en 37 och den andra en 38...lyckat liksom. Så vi åkte till Hööks för att byta dom, men det fanns ingen annan 37 som Frida ville ha. Man kan ju undra om det är någon annan här i Västerås som går runt med en 37 och en 38 utan att märka något... Jag vet inte, men jag blir bara mer negativ mot Hööks. De hade inga fler på centrallagret heller, och det är inte ens mitten på december. Bra jobbat!
 
Iallafall så åkte vi till stallet sedan men det var bara jag och Frida som stannade så vi fick strukturera upp det hela med tanke på Vindur. Vi vill inte lämna honom själv i stallet för länge eftersom vi inte vet om han försöker bryta sig ut eller något sånt. Därför red jag själv idag. Frida var med ute med Serstök i början och övervakade Vindur genom fönstret och han skötte sig bra. Det är nog inga problem egentligen, men man vill inte sitta där på varsin häst och han hoppar över boxdörren och fastnar. Uppsittningen gick bra även idag. Fast han var lite spänd över blåsten men ingen reaktion på själva uppsittningen.
 
Jag hade planerat att vi bara skulle ha roligt och busa lite idag så vi provade bara tölten lite grann i början. Det gick väl helt okej men ingen wowkänsla, men jag nöjde mig med det. Red en stund i björkhagen i snön så han fick upp lite flås. Blev både i trav och galopp där inne. Även om han gärna ökade mot utgången och gärna ville in till Serstök lyssnade han på mig väldigt bra. Tog även ett varv med trav och galopp ute på vägen och några varv på baksidan innan jag hoppade av och skrittade av honom från marken. Alltså var det inga stora krav idag, bara ha roligt, kontroll och framåtbjudning och det fixade vi.
 
 

Dagens lektion

Åh, så bra det gick! Vi har verkligen höjt lägsta nivån i tölten med formen och det hela så nu jäklar! Det var närmare -20 grader ute så det gällde att byllsa på sig så man knappt kunde andas och rånar luva så gladögonen immar igen, men frös gjorde jag bara lite om fötter och händer innan vi kom igång på riktigt.
 
Vi gjorde samma övningar som vi gjort de senaste gångerna men med lite högre krav den här gången. Böja och flytta, få honom att mjukna, slappna av och ge efter. Fan vad jobbigt sa Guffi! När vi smög i gång tölten i vänster varv (vårat dåliga) blev det för jobbigt så han blev så förbannad på mig att han hoppade upp i luften två steg framåt och nästan rakt in i Emelie som stod där, men sen skötte han sig med bara lite små protester. Vi kämpade på i vänster varv och han släppte mer och mer och det kändes så bra. Höger varv var ännu bättre och Frida blir så glad när han tar sina bra steg i form, arbetar med ryggen och tar ut stegen. Synd att man inte kan se själv, men nog kändes det idag! Traven gick också bra och vi kunde till och med trava lång låg på lång tygel i vänster varv lite ställd inåt utan att höja sig och streta emot.
 
Frida kunde verkligen se att vi utvecklats ännu mer sedan förra lektionen, även om vi bara ridit en gång sedan dess, men främst av allt har vi utvecklats sedan den allra första lektionen. När jag sitter upp är han helt lugn igen och han slappar av. Första lektionen kunde hon se ögonvitorna på honom. Han använder och slappnar av i bakbenen, de är inte längre stela som pinnar. Han knäcker inte av i ryggen utan arbetar med den och orkar hålla formen mycket längre och arbeta genom hela kroppen. Hon höll med mig om att även om han fortfarande har huvudet högt bitvis är det högsta läget mycket mycket lägre än det varit förut. Han är mycket mjukare och lite mindre stel i bogarna. Men inte tusan är det perfekt än, men vi har gjort stora framsteg på bara 3 lektioner.
 
Vet ni mer vad hon sa!? Att hon trodde att Guffi skulle kunna få 6,0 för tölten på tävling!!!!!! (ursäkta överdrivet många utropstecken) De stunder när han arbetar med ryggen, hittar formen, släpper efter och är så där fin, då har han ett väldigt fint steg och i de stunderna är han tydligen över medel! Den där fula hästen som ingen annan trodde på och som inte kunde tölta, han, just han, skulle kunna få 6,0, minst! Jag som inte ens är intresserad av att tävla, fick ett litet hopp, kanske skulle man kunna bevisa för alla de som inte trodde på honom att han faktiskt kan. Det skulle vara något det.
 

Fantastisk lördag

Jag började dagen med att slå huvudet i en dörrkarm så jag fick borsta tänderna med fryst vitlöksbröd på huvudet. Sedan kom det ingen buss, den hade gått sönder så fick vänta ute i kylan i 20 minuter på nästa. Men resten av dagen gick utmärkt!
 
Både Frida och Helen var sjuka men vill gärna ut i stallet ändå så vi var ute allihopa, resten av deras familj kom sen. Vi började med att sätta på Serstök broddarna. Hon har ju så jäkla dålig balans så är inte det lättaste med henne. Hon fick på alla utom 2, så dom tar vi en annan dag. Hon blev trött och vinglade väldigt mycket och då vill man inte ha gängtappen i skon om hon måste sätta ner den för att inte ramla omkull.  Jag gjorde iordning Guffi för ridning och Frida följde med ut med Serstök i grimma eftersom hon inte orkade rida. Då fick Vindur lite inomhussjälvträning på köpet.
 
Guffi var jättelugn redan i stallet så allt gick jättebra med uppsittningen. Gick några varv runt våran "ovalbana" från marken som vanligt. Hela planen är inte plogad utan bara en sväng runt om så det blev en stor volt. Första försöket att stanna och stå stilla var inga problem, annars har han gärna gått på ännu mer men nu stannade han direkt. Hängde, äpple och allt det där och sedan satt jag på lugnt och stilla. Skrittade igång lite till innan jag började böja honom ordentligt. Han är verkligen mycket mjukare än i somras och under hösten, även om han nu vilat 1,5 vecka. Fick igenom det bra, fast yttertygeln fladdrar ibland och bogen flyter iväg. Imorgon får tränarFrida tjata på mig. Övergick i lite högre fart sedan och började med tölten. Frida filmade det hela så här nedan följer en film på oss. Eftersom Guffi hade samma färg som husen syns han lite dåligt bitvis och jag försökte ljusa upp utan att förstöra för mycket, resultatet blev väl sådär. Jag hoppas ni ser ändå.
 
 
Tölten gick riktigt bra idag tycker jag, runt 0:45 har ni det bästa klippet där han sänker sig väldigt fint några steg. Det var inte allt för mycket kastande med huvudet eller stjärnkikare men heller inte en lägre form hela tiden, men det anser jag som framsteg. Det går åt rätt håll i alla fall. Höger varv är helt klart bäst i alla gånarterna. Han vill inte riktigt släppa efter och böja sig inåt i vänster varv.
 
Traven är inte våran bästa men helt klart okej, formen är lite flaxig bitvis men han trampar på bra ändå. Galoppen var mest bus, inte så stora krav där mer än att det skulle vara galopp. Dessutom har vi inte galopperat något på väldigt länge så den har heller inte tränats. Den sista "galoppfattningen" i sista klippet vet jag inte riktigt vad vi fick till först, slängtrava ála superspeed kanske? Men jag är riktigt nöjd med Guffi och hur det ser ut på film efter lite vila.
 
Efteråt pyntade vi med granris i stallet och drack varm oboy innan vi gick in åt och korv. De har också börjat bygga på en låda som ska hålla vattnet från att frysa ute i hagen, resultatet återstår att se. En riktigt mysig dag helt enkelt!
 

Min fina Guffi


Djupsnöflås

Igår blev det ett försök till att komma igång igen med träningen, trött efter jobb, snorigt upp över öronen och en hosta krypande så blev det väldigt jobbigt för mig själv. Guffi skötte sig exemplariskt. Eftersom Frida inte vill lämna Vindur själv inne just nu motionerade vi i skift, så jag började och det gick bra att tömköra även utan Serstök. De senaste gångerna har han blivit rätt tjurig och bara bråkat med mig när vi varit själva men han skötte sig igår. Försökte gå tillbaka till stallet några gånger i början men sen gav han upp. Pulsade lite i snön på baksidan och böjde igenom och travade på framsidan där det var plogat. Vänster varv var svårare igår men efter lite trav i höger där det gick väldigt bra skärpte han till sig, slappnade av och gick bra även där. Gick en sväng ut till vägen också för att skritta av. Sen var jag helt slut och tungt att andas var det.
 
Mamma har tjatat på att hon vill se hur Vindur ser ut, och här är han och Guffi!
 
Jag är så himla ridsugen! Vill ut och springa i snön, men idag skulle jag baka lussebullar och blev helt andfådd bara av att gå till affären. Den ligger precis nedanför så det är inte långt. Därför kändes det bäst att vila sig lite idag och försöka med lite ridning imorgon. På söndag har vi lektion så vore ju bra om man hade ridit någon gång sedan sist vi hade lekton för två veckor sedan.
 
 

Dåligt samvete

Usch, nu har jag dåligt samvete. Igår var det riktigt kallt ute så det blev kallt i kiosken så jag blev riktigt kall och frusen. Dessutom hann jag inte riktigt äta något under dagen så jag var riktigt trött. När jag kom ut i stallet efteråt var mina strumpor blöta så det hela slutade med ont i halsen och antagligen feber just nu. Så idag får jag hålla mig hemma fast jag väldigt gärna vill åka till min fluffboll. Förra veckan blev det väldigt dåligt med motion, lite longering på måndagen men sen har det varit dåligt väder och när snön kom hade vi inga sulor så vi red aldrig. Så nu kommer det dåliga samvetet krypande. Även om våran vanliga motion inte är så hård som många andras så känns det så dåligt när det blir sånna här veckor och sedan blir man sjuk. Skit också. Men jag måste tvinga mig själv att stanna hemma så det hela inte blir värre och jag kan jobba i tre dagar till. Jag tror nog jag tar täckbyxorna imorgon om det fortsätter vara så här kallt. Och jag får iallafall ha torgvantar på mig, en räddare i nöden!
 
Vi var som sagt ut en stund igår. Varm oboy fixade vi fram och myste en stund. Vindur och Guffi verkade trivas i boxarna brevid varandra och hade lekt massor under dagen. Guffi blev trött en stund och hade lagt sig ner, då stod Vindur och vaktade honom. Alla tre var fint julpyntade i hovskägg och svansar, fina bruna isklumpar... Vi tog en minipromenad med Serstök och Guffi och Vindur stod snällt kvar i stallet utan problem. Vi gick upp i skogen och där såg man fakiskt stigen fast det var kolsvart. Snön hjälper verkligen och det blir så mycket mysigare ute. Bara man håller sig varm...
 
Vi såg dessutom en liten inneboende i stallet. En söt liten mus som bor under golvet vid Serstöks box. Vi har två gånger hittat döda möss i hennes vattenhink, så den är nog lite ensam skulle jag tro. Jag undrar vad de ska ner i hinken att göra. Han fick lite pepparkakssmulor som han tog in i sitt lilla bo.
 
Den här fina klumpen med svans drog jag av Guffis hovskägg.
 

Första gången jag red Guffi

Ikväll kom jag på att jag ju har skrivit en del om Guffi i min gamla blogg så jag började läsa alla inlägg om honom. Tillslut kom jag fram till det allra första inlägget, om gången jag red honom första gången.
 
"Fredag, 28 augusti 2009
Idag blev det äntligen lite ridning på Guffi. Söthäst. Först longerade Viktoria honom för att kolla hur han betedde sig. Det gick bra. Sedan fick jag hänga med armen över sadeln för att se hur han reagerade på det. Det gick också bra. Då fick Mattias komma ner och hålla i Guffi medans jag satte upp. Det är tydligen då det har varit problem. Det har hänt något när någon har försökte sitta upp så han har blivit skrämd. Men det gick jättebra, han reagerade inte alls som har gjort tidigare tydligen. Vi gick lite med Mattias som ledde tills det kändes bra. Vi gjorde lite volter. Sen blev Guffi helt plötsligt less eller så gick det för sakta, för han la sig plötsligt ner. Jag trodde han skulle klia sig på frambenet, men vi hamnade på marken istället. Jag klev av för jag trodde han skulle göra en Pjakkur-rullning, men det skulle han inte. Så jag hoppade upp igen och skrittade lite till. Han blev glad när han fick mat och morötter. På söndag tänkte jag rida honom igen, om jag får hjälp, för han är verkligen trevlig att rida, snäll och sammarbetsvillig. Söthäst, igen. Jag funderar också på att fota honom varje vecka eller så, så man ska kunna se mer tydligt framstegen man gör, eftersom han inte har mycket muskler nu, men förhoppningsvis kommer att få det."
 
Det är roligt att sitta och läsa de där gamla inläggen och komma ihåg hur han var i början. Gisses, han hoppar hit och dit och blir skrämd för massa saker nästan varje ridtur låter det som. Var han verkigen sån? Visst kan han bli rädd för saker ibland, men han är ju coollugn nu om man jämför. Bäst var ju ändå att han la sig ner så där första gången, precis som "Nu blev det tråkigt, du kan kliva av om du vill. Jag gör det extra lätt för dig dessutom." Synd att jag inte genomförde den där fotograferingen varje vecka, hade varit roligt att ha de bilderna nu och jämföra.
 
Om någon är intresserad av att läsa hittar ni bloggen här.
 
 

Hovslagare och Vindur

Även om jag jobbar i helgen får Guffi vara med om ett och annat. Igår var hovslagaren ut och Helen tog hand om det hela. Tydligen skötte han sig bra för på kvällen såg jag detta på Facebook.
 
Duktig kille! Imorgon ska han få en digestivetårta som pris för sitt pris.
 
Idag åkt de andra och hämtade sin unghäst Vindur. Det är Serstöks föl som nu är lite över 1,5år och har varit på bete och sedan kastrerats. Allt hade gått bra och Guffi och han verkade gilla varandra. De lekte i hagen och hade det roligt. Men Guffi har ju alltid hängt med de yngre hellre än de äldre så det är inte så konstigt om de blev kompisar. Så nu hoppas vi på att de alla fungerar ihop och kanske får lite extra motion i hagen med en unghäst som vill busa.

Tävling hos Isbitarna

Dom är så söta så jag hoppas jag vinner en liten Guffi!


RSS 2.0