En miss

Titta på den här reklamen från Folksam
 
 
Tänkte ni på hur tjejen håller grimskaftet? En ganska klantig miss ändå av dom, för den där tjejen skulle nog behöva en ordentlig försäkring om hästen drar, drar med sig hennes hand alltså.
 
Vi hästmänniskor har nog alla gjort det misstaget någon gång fast vi vet hur farlig det kan vara. Vad tror ni, ska jag maila Folksam och påpeka detta? Det är ju lite komiskt ändå.

Premiär

Idag åkte jag och Frida till stallet, jag känner mig fortfarande bara lite smått förkyld men trött som tusan är jag. Det blåste något fruktansvärt så det behövdes verkligen nya ordentliga pinnar till tomaterna för de hade blåst omkull helt när jag kom hem. Ett nytt eksemtäcke blev det också.
 
Hästarna kom emot oss i hagen! De stod på varsin sida men kom ändå emot oss. Det är en sån bra känsla när han går emot mig, fast han stannar en meter ifrån mig ungefär. Det är ju bra att han inte är så bufflig iallafall. Först hade vi systuga igen och Guffi stod och sov och dreglade i sin box. Var nog skönt att komma in en stund även idag.
 
Frida red på Serstök och jag tömkörde Guffi. Jag hade hackamoret idag faktiskt. Höjde ett hål till och släppte efter kedjan, och det fungerade ganska bra. Nackstycket glider dock fram så får försöka sätta fast det i manen nästa gång. Det var lite tråkigt på planen så vi gav oss ut i skogen. Båda hästarna blev mycket piggare så delvis hade jag lite svårt att hänga med och jag blev ännu tröttare efter åt. Men det gick riktigt bra att tömköra även i skogen, och med hacket. Vi vände på ett ställe och då fick Guffi göra en volt och då såg han väldigt förvånad ut när jag stod kvar på stigen. "Vad gör du där?" Det blåste iallafall inte lika mycket i skogen, men det var massor med knott istället och någon var ju tvungen att bita mig i huvudet som vanligt.
 

En snabbvisit

Igår var jag riktigt trött efter jobbet, en liten förkylning håller på att smyga sig på. Guffi hade förstört sitt täcke och sadeln är klar så jag åkte ut en snabbis till stallet ändå. Båda hästarna stod inne och sov, de hade det nog skönt. Smörjde in Guffi och satte på ett helt täcke, dock skitigt, men bättre än trasigt. Så går det när man måste tvätta täcken för hand.

Provade att lägga på sadeln också och den låg mycket bättre, får se sedan när jag sitter i den också. För nu vill jag snart upp på min häst! Tänkte tömköra honom idag och kanske imorgon och sedan får vi se. Han måste få jobba bort lite energi först, också ska vi träna med sadeln lite till också. Nog för att han inte blir särskilt pigg av att vila, men man kan ju vara på den säkra sidan.

Nu ska jag åka iväg och köpa bättre stöttepinnar till min jättetomatplanta och ett nytt eksemtäcke. Visst kan jag laga de gamla men känns ändå bra att ha ett till helt eftersom de två gamla som är trasiga är ganska ihoplappade redan.

Hackamoret

Igår regnade det hela dagen så jag och Frida väntade ut regnet och åkte ut på kvällen. Men det var riktigt ruskväder, kändes verkligen som oktober, så vi höll oss i stallet. Först var vi tvungna att sy en stund. Båda två hade kliat små hål i sina huvor och jag ville byta täcke på Guffi eftersom han var så blöt, men var tvungen att laga ett band först. Sedan blev den insmörjning för fulla muggar och jag provade hackamoret som kommit med posten. Riktigt fint är det men vi är lite osäkra om det verkligen passar. Så nu ska ni få säga vad ni tycker. Det är två bilder, den första har han sitt egna ackstycke och den andra ett av Serstöks som inte används för det inte passat henne.
 
Vad säger ni?
 
Bild 1 med sitt egna nackstycke
 
Bild 2 med Serstöks
 
Ikväll var jag bara ut och lämnade en tratt jag köpt så jag kan hälla bio-skin från dunken till småflaskorna och tittade till honom. Smörjde med tjärsalva med gummihandske på för att slippa lukta tjära och massor med flugspray så nu överlever han natten. Han hade krypit ur ena bensnöret, eller så glömde jag spänna fast det runt benet igår...

Midsommarhelgens roligheter

Nu har vi äntligen kommit hem efter lite semester i Sundsvall. Åh, vad jag saknar berg! Tycker det är så härligt att se dom dyka upp bakom skogen när man kommer på E4an. Otur nog är det riktigt skitväder idag, spöregn och ordentligt med vind så att sitta hemma är ganska skönt.
 
Fredagen spenderades först på bröllop bakom kameran. Ett fint men lite annorlunga bröllop eftersom de satt sin egen prägel på det hela. Några fina bilder fick vi nog också till, har inte hunnit gå igenom dom ännu. Sedan åt jag, mamma och mormor grillat innan vi åkte in till Sundsvall med mormor. Jag skulle träffa sambon och hans kompis, men slarven hade glömt mobilen i bilen så jag fick själv lista ut var den här kompisen bodde. Vi spenderade resten av kvällen i en nybyggd bubbelpool, riktigt trevligt.
 
På lördagen gav vi oss iväg till Linnea och Jonatan och Linneas sommarstuga. Tänk er så långt ut i skogen ni kan komma, där alla myggen bor och där det inte finns någon som helst mottagning om man inte klättrar upp på en sten eller ett berg, så vet ni ungefär var vi var. Men det är riktigt mysigt iallafall och vi fick nybakad rabarberpaj. Sedan fortsatte vi hem till Linnea som också ligger ute i skogen, fast i en liten by med fler hus. Där blev det middag och kortspel resten av kvällen.
 
I söndags fixade mamma och jag mina nya köksgardiner och symaskinen. Hon hade gjort rent den så jag kunde ta med den ner så jag har något att laga eksemtäcken med. Skönt! Sedan blev det några timmar hos Emils båda föräldrar fast uppdelat så att säga. Emil fick också sin försenade födelsedagspresent, en elgrill. Så nu kan vi grilla på balkongen!
 
Hem färden blev längre än tänkt. Strax norr om Gävle tar det stopp som vanligt och vi satt i kö i en timme utan att det hänt något. Men till slut kom vi hem och Müsli blev så glad och hade så mycket att berätta för oss.

Bio-skin fynd

Jag hade gett mamma ett uppdrag: köp Bio-skin tills vi kommer upp. Idag ringde hon och berättade att hon hittat en 2,5 liters dunk på Equeen i Sundsvall för 870kr tror jag. Så hon genomförde sitt uppdrag väldigt lyckat! De brukar annars kosta lite över 1000kr så det var verkligen ett fynd. En sån där dunk räcker hela sommaren och förhoppningsvis även nästa, bara den får bo inne i värmen i vinter. Jag är lite ledsen över att jag inte kunde ta med mig Equeen ner hit, för det är verkligen en bra hästaffär.

Tigga vid uppsittning

Att en häst tigger är ju egentligen aldrig bra. Varför tycker jag då att det är bra att Guffi letar morötter när vi ska träna uppsittning?

När jag började rida Guffi tyckte hans tidigare ägare och min dåvarande ridlärare att jag skulle ge honom något gott så fort jag suttit upp. Detta gjorde att han glömde bort att jag satt upp och tänkte istället på att han skulle få morot. Jag höll på så ett tag men slutade sedan eftersom det gick bra.

När equiterapeuten var ute och tyckte jag skulle träna på uppsittning mer och att bara stå med foten i stigbygeln så tyckte hon att jag skulle ge honom något gott. Jag sa då att han inte brukar bli tiggig om man gör så, men hon sa att om han någon gång faktiskt fick bli det så var det just då. Jag håller verkligen med om det. Det gör inget att han vet att han får morot eller något annat gott när jag håller på med sadeln, vare sig jag sitter upp eller bara tränar på att vänja honom. För är det någon stund som han inte ska tänka på vad jag egentligen gör så är det då.

Grejen med Guffi är att han kan lära sig när han får något gott, men ändrar jag på det så fortsätter han inte att tigga utan accepterar att han inte får något. Och därför tror jag heller inte att han kommer bli helt odräglig om han får något gott varje gång jag sätter foten i stigbygeln eller sitter upp.

Lång stalldag

Idag blev det en hel dag i stallet men först en liten sovmorgon innan jag jobbar igen. Jag och Frida cyklade tillsammans och idag sken solen men vilken otrolig motvind vi hade! Ett tag kändes det mer som att vi åkte baklänges och aldrig kom fram. Vi hämtade in hästarna och alla huvor satt på, Guffi var till och med lite kladdig under den fortfarande. Serstöks mule var inte alls lika rosa, så de fick ett bra betyg. Vi tänkte träna lite uppsittning så vi började med Serstök. Någon måste hålla emot sadeln så den inte glider och jag vill inte att Serstök skulle stressa upp Guffi, så därför tog vi dom en och en. Efter 4 gånger upp och ner stod Serstök lugnt efter att Frida suttit upp och då var de nöjda. Antingen förstod hon eller så blev hon trött, men man kan ju hoppas på framsteg iallafall. Hon har blivit mycket lugnare inne också efter all träning.

Sedan fick hon gå in igen medans jag gjorde iordning Guffi i stallgången, och då stod han helt stilla när jag la på sadeln. Så jag tror verkligen han inte känner sig trygg just där när Serstök inte är med. Sedan tog vi ut dom båda. Serstök fick äta gräs under tiden. Då behövde han inte oroa sig över var hon var utan kunde koncentrera sig på vad vi gjorde. Han förstod på en gång var morötterna var, ett bra tecken för då focuserar han på det och inte vad jag gör. Idag kunde jag sätta foten i stigbygeln flera gånger, hoppa lite, stå kvar och flytta på foten utan några problem. Men jag satt inte upp. Ville att vi skulle sluta bra och det tyckte jag vi gjorde. Jag ska verkligen träna på uppsittning mycket mer än jag gjort framöver, för det behövs verkligen. Inget fusk!

Sedan blev det storstädning. Vi hade ställt ut några hinkar med vatten så det kunde värmas upp och sedan var det bara att börja skrubba hästarna rena. Guffi luktade nyskurat golv efteråt, grönsopa är bra att ha. Vi hade ställt dom ute vid uppbindningsplatsen, men när Fridas morfar började klippa gräset och jag samtidigt skulle tvätta Guffi mellan öronen ville han inte alls och drog bakåt. Han drog sönder haken och sedan drog även Serstök sönder sitt, så då gick det inte att stå där länge. Fjomphästar! Men rena blev de tillslut och vi kunde fika i solen medans Guffi torkade och försökte äta upp våra muffins och kakor, och helst hade han ätit upp festispaketen också. Man kan ju inte säga att han inte gillar fika iallafall.

Hem vägen blåste det åt rätt håll så det gick riktigt fort. Sedan fick jag vänta hemma hos dom på bussen. Deras nya lilla kattunge är väldigt ullig och söt och vill gärna vara med. Inte som Müsli som gömmer sig så fort det kommer någon som inte är jag eller sambon. När jag väl kom hem satte jag mig direkt i bilen och åkte tillbaka till stallet för att hämta sadeln. Sadelmakaren var nämligen hit och hämtade den så nu ska den äntligen bli omstoppad!

En nyduschad Guffi.

Nytt objektiv

Det har varit riktigt roligt att komma hem de senaste dagarna. I lördags hämtade jag ut två packet, ett med flughuvor och ett med tre böcker. Som jag ska läsa för nöjets skull! I söndags var jag och köpte ett nytt objektiv, ett Canon 50mm 1,8. På fredag ska jag nämligen fotografera min systers kompis bröllop och mina gamla objektiv räcker inte riktigt till inne i en kyrka så jag tyckte det var dags nu. Har länge velat ha det och nu är det riktigt roligt att fotografera igen. Har varit lite tråkigt ett tag faktiskt, men det blir det nog ändring på. Vi åker alltså upp till Sundsvall på torsdag efter att jag slutat jobba.

Müsli fick vara motiv för invigningen av objektivet.


Hackamore

Ikväll hittade jag ett hackamore som en tjej sålde på hästnet, så nu hoppas jag att hon inte luras och att jag får det inom några dagar. Ett väldigt lyckat fynd till ett bra pris!

Har länge tänkt att jag ska skaffa något bettlöst till Guffi men har inte kommit mig för, men nu när jag har ett jobb och faktiskt får in pengar, så fick det bli ett. Så jag hoppas han kommer trivas med det och förstår vad jag vill utan bett.


Födelsedagskalas

Idag cyklade jag och Frida tillsammans till stallet. Hästarna låg och sov i hagen och vill inte kliva upp. Serstök var påväg upp flera gånger men la sig ner igen, tills och ställde sig upp vände rumpan mot Frida och gick iväg. Det är hennes födelsedag, så då kanske man får göra som man vill.

Vi byggde en lite inhängnad så vi kunde ha dom lösa och träna lite kommunikation. Började med Guffi och han var riktigt duktig. Det enda han inte gör är att följa efter mig, det fattar han verkligen inte. Men allt annat gick bra. Han stannar när jag stannar och vänder sig mot mig. Springer med mig utan att bli rädd och spöt var inga som helst problem idag. Och det är nog första gången han inte blivit rädd för det alls. Stort framsteg.

Sedan tog Frida Serstök. Hon är inte så van vid sånt där ännu och dessutom var gräset mer intressant än Frida. Hon vågar inte riktigt gå på så jag hoppade in och hjälpte till lite, och sedan gick det mycket bättre. Serstök följer gärna efter Frida, men har istället problem med att gå ifrån, gå runt och springa. Så de är verkligen tvärtom varandra de där två hästarna. Tillslut fick de till det och Serstök började förstå vad Frida ville, så med lite mer träning har de nog koll på det hela.

Sedan gick vi in och gjorde tårta. Vi hade plockat hallonbuskblad, maskrosblad och klöder. Tårtorna innehöll även Irish Mash, Hestamix, mineraler, morötter och digistivekex till Guffi och pepparkakor till Serstök. Vi dukade upp ute på en bänk och båda två var verkligt skeptiska mot det hela, men Serstök vågade sig fram och sedan vräkte de i sig båda två. Sjung gjorde vi också! Fast Guffi var väldigt dåligt på det tyckte jag...

Var det så gott att Guffi himlade med ögonen?

Det verkade iallafall väldigt uppskattat av de båda. Hade tänkt dusch Guffi men det var lite dåligt väder så det får bli imorgon istället.

Jag köpte förresten nya stigbyglar igår, sånna med gummisnodd på sidan. Ända sen Sudri gick omkull för 2 år sedan och jag fastnade med foten har jag tänkt att jag ska köpa sånna för tanken att fastna i mina gamla är inte så rolig, fast när jag väl sitter på hästen har jag aldrig tänkt på det. Så det är väl egentligen en fixidé. Men nu är de inköpta och ska användas. Så om någon vill köpa ett par islandsstigbyglar kan ni hojta till!

Fikasugen?

Igår kväll var jag och Helen ut till hästarna på kvällen efter jobbet. Väldigt skönt väder men ofantligt mycket knott, som tuggade mig i huvudet som vanligt. När vi kom gick vi till Helens mamma pappa som satt ute med katten vid deras utemöbler. Efter en stund kommer Guffi gående i hagen och Helens mamma sa att han brukade alltid göra det när de satt där. Jag stod och åt min middag, en ostmacka. Och Guffi såg så sugen ut så jag gick in till honom och delade med mig som vanligt när det gäller ostmackor.

Jag berättade detta för mamma i kväll när jag ringde till henne, och hon säger: "Tror du inte han tror att dom fikar och vill ha?" Och det var precis min tanke! Jag tror verkligen han fattar att vid sånna där konstiga saker brukar människor sitta när de äter massa gott som självklart Guffi också vill ha. Han gillar nog fika lika mycket som jag.

Vi gick en sväng i skogen och smörjde in dom efteråt. Guffis eksem i svansen har verkligen slagit ut och jag får dränka in det. Täcket han har nu har kardborre vid "svanslappen" så man kan sätta fast den runt svansen, men jag tror det blir varmt och instängt där. Det började ju när jag bytte täcke, så det kan ju vara därför det kommit nu. Så nu tänker jag inte sätta fast det där. När vi släppte ut dom igen stod vi och tittade på dom. Serstök kastade sig mot varenda grässtrå hon hittade, men Guffi gick runt och valde vilka han skulle ta. Han tog nog en tugga medans hon åt upp allt gräs närmast grinden... Sedan sprang de iväg båda två.


Torsdag

Det går inte riktigt som det ska ju nu. Jag har inte kunnat lämna in sadeln ännu för jag och sadelmakaren ringer om varandra hela tiden. Ska försöka imorgon igen. Dessutom kan jag ju inte lämna in den utan hjälp av en bil och jag jobbar hela helgen så vi får väl se hur det ska gå ihop. Idag orkade jag inte cykla efter jobbet så jag åkte hem istället, men han överlever nog.

I tisdags var jag ute till Guffi. Tog bussen och sedan cykeln och möttes av ett ordentligt åsk- och blixtoväder. Jag som hatar åska! Varken Guffi eller Serstök ville välja med mig in i stallet och hålla mig sällskap så jag tog tag i att göra ren sadeln så jag slapp tänka på det där hemska mullrandet. Hästarna sprang runt i hagen och hade roligt under tiden. Sedan kunde Guffi följa med in, när solen kom fram igen.

Provade att lägga på sadeln när han stod i sin box och då var det inga problem. Provade också Serstöks barbacka sadel för att se om det var någon skillnad, men det var mest en underlig titt för den är ju alldeles lurvig. Så den kanske jag kan använda och träna gående med när sadeln är inlämnad. Jag tror inte han känner sig trygg att stå i gången när Serstök inte är med och man dessutom lägger på sadeln...hmmm....Jag vill inte sadla i boxen eftersom han är så bra på att fastna och jag tycker gången ut till den stora stallgången är så smal.

Eftersom sadeln var ren blev det tömkörning istället. Gick riktigt bra förutom att han tappade fokusen ibland, men det var bara att påminna om var jag var och ville. Traven var jättefin, han slösprang inte utan jobbade på riktigt bra. Tog också en sväng upp i skogen så han fick klättra lite och då kom ryggen upp ännu mer. Duktig kille!

När jag sedan skulle cykla tillbaka cyklade jag emot nästa regnväder, men som tur var kom sambon och hämta mig så jag slapp vänta på bussen i regnet.


Trasigt täcke och gåträning

Idag när vi kom ut var Guffis täcke trasigt. Rumplappen och ena bensnöret hade han spridit ut i hagen på sina bäst gömställen och resten satt på sne. Tur jag tog med det nya igår... Tillslut hittade vi nog alla delar, tur man har 3 personer som hjälper till att leta.

Idag tog vi och tränade som equiterapeuten tyckte jag skulle göra. Serstök och Frida gick ut först och började tömköra så Guffi blev lite stressad av att hon försvann. När jag skulle lägga på sadeln så blev han riktigt orolig och ville inte stå still. Väntade ut honom en stund och sedan var det lugnt. Men det blir definitivt ingen ridning innan den är omstoppad. Gick ut och började gå med honom vid sadeln. Böjde och stälde och gjorde volter. Försökte hålla mig väldigt nära, som skänklarna, men magen liksom puttade bort mig så det var inte det lättaste. Bytte sedan sida och där var det mycket svårare innan jag fick till det hela. Då gick det bra även där. Hade morötter fulla fickorna. Provade först att sätta foten i stigbygeln på höger sida och det gick ganska bra så han fick en morot, avslappnad var han med irriterad på alla knott. På vänster sida gick det dock inte alls bra, han ville verkligen inte stå stilla och flyttade sig så fort jag höjde foten. Han stod heller inte stilla även om jag inte gjorde något så knotten var nog orsaken till det hela. Men jag kunde hänga i sadeln och med händerna i stigbyglarna, röra och småputta med dom osv utan reaktion, men just när jag försökte sätta foten i stigbygeln blir det jobbigt.

Just nu känns det hela ganska jobbigt, men jag vill inte ge upp. Sadeln ska jag försöka lämna in imorgon eller på onsdag så det blir gjort, för nu tycker han det är obehaglig att jag lägger på den. Iallafall de gångerna Serstök inte står i stallet med honom. Annars går det ju bra och han har inte ont i ryggen heller. Vet inte riktigt vad jag ska göra, får väl fortsätta så här helt enkelt. Tålamod...

Eksemen har dessutom brytit ut ordentligt i svansen, senast i fredags var det ingenting alls där, men i dag var han hård och skorvig. Typiskt. Manen ser bättre ut, den är bara torr, även om jag verkligen dränkt in den de senaste gångerna. Såren i ansiktet och skapet såg iallafall bättre ut idag så det fick bli helosan igen.

Gårdagen

Det blev bara en lite promenad i skogen och små pyssel i stallet. Kändes som att det kunde komma åska, men som tur var slapp vi det iallafall. Jag är inte den mest stabila när det åskar, så att försöka träna på uppsitning då är nog ingen bra kombination. Gick direkt från hagen, var ganska mycket knott så han fick ha eksemtäcket på sig. Jag blev blöt om fötterna efter allt regn. Efteråt fick han smaka på nyponpulvret, jag tror inte det var en jättehit, men maten åkte ner ändå. Inte lika fort som vanligt, men tomt var det. Den nya saltstenen hängde jag upp på väggen, får väl se hur det går.

Han har fått mer och mer sår i ansiktet och på skapet det senaste och det kändes som att tjärsalvan inte riktigt hjälpt. Så jag smörjde in med Helosan istället, så att såran kanske kan läka. Annars tycker jag tjärsalvan brukar fungera, men ibland kan det nog vara bra att variera sig för att det ska hjälpa. Det tror jag iallafall. Han såg ut att ha fått krigsmålning, hihi.

När jag hämtade honom i hagen kom han faktiskt emot mig igår med, fast inte hela vägen. Fick ungefär hälften på film, så ni får se! Usch vad töntig man låter själv... Innan jag åkte hemifrån var jag upp på vinden och hämtade det hela nya eksemtäcket och hittade en till huva som jag glömt bort. Tur var det för som ni kanske ser hade han kliat sånder örat på huvan han hade på sig, och den andra i stallet var redan trasig. Jag har iallafall beställt nya till både han och Serstök med nosdel, så de kan matcha varandra.


Krukväxter/blommor tips

Mikaela ville alltså ha tips på bra krukväxter. Det här är alltså var jag själv tycker är hållbara och tåliga växter, så funkar det inte för er så skyll inte på mig!

 • Fredskalla - tåliga stora växter som tar upp mycket plats i fönstrena, så man behöver inte så många. Blommar gör de ibland. Man kan hälla på hinkvis (nästan) med vatten utan att de dör, för mycket vatten behöver dom. Om dom sedan vissnar och står så i någon dag eller två piggnar de till på en gång bara de får massa vatten igen.


 • Benjaminfikus - också en stor växt, men inga blommor. Jag märker knappt av den här i vardagsrummet. Vattnar den samtidigt som de andra, men så mycket mer än så behöver den inte. De ska vara helt torra innan man vattnar igen och då kan man hälla på ganska mycket. När bladen vissnar ramlar de av av sig själva, mycket smidigt.

 • Kantdracaena (eller Dracaena marginata på Ikea eller palm som jag säger) - Dom här kan man få i alla möjliga storlekar och på Ikea är de små väldigt billiga. Jag köpte en sån för många många år sedan och nu är den 1,5 meter och står på golvet i vardagsrummet, men jag har fler som är mindre. Müsli bröt av en gren på den stora och den satte jag i vatten så den skulle gro och nu växer den så fint på egen hand tillsammans med den stora. De behöver inte heller så mycket vatten, men vill stå ljust. På en har bladen blivit röda, men varför vet jag inte.

 • Många säger att Garderobsblomman (Zamioculcas) är väldigt tålig och ska kunna överleva i en garderob, men de gör de inte för mig. De dör vad jag än gör med dom så några sånna äger jag inte, men det kanske fungerar bättre för andra.


Där har ni några tips från mig. Jag vattnar alla växter ungefär en gång i veckan, men behöver någon mer så behöver de inte lida.

Skyfall och frukost

Åkte iväg på en liten rundtur. Först blev det Granngården och bambustrumpor, men inga blommor. Sedan åkte jag till Glada hästen. Ingen bra rea, men det blev nyponpulver och en ny himalayasaltsten. Om man sa "Borta bra men hemma bäst" i kassan fick man dessutom 20% rabatt på en vara, inte så tokigt ändå. Han i kassan frågade om jag brukade äta nyponen med fil till frukost, men jag sa att hästen får det nog med något annat. Tydligen är det vanligare att människor köper det till sig själva. Tog en sväng på Plantagen men hittade inget där. På vägen hem öppnade sig himlan och ut kom en riktigt monsunregn. Jag sprang från bilen allt var jag kunde, men dränkt blev jag ändå. Kvinnorna som stod innan för porten fnissade lite åt mig, men sånt får man väl ta.

Mikaela ville ha tips på bra krukväxter/blommor eftersom hennes har dött, så jag ska göra ett litet inlägg med det. Fast bara vad jag tycker är hållbara växter, behöver ju inte vara så för alla.

Ledighet

Det är så skönt att vara ledig! Jag uppskattar det mycket mera nu att faktiskt inte jobba på några dagar och få göra vad jag vill då. Annars har jag väldigt ofta tänkt "Äh, jag gör det imorgon istället". Nu ikväll har jag beställt tre nya böcker så jag kan börja läsa igen och för en stund sedan hade jag så tråkigt så jag gick ut på balkongen och har planterat om min paprika och lite andra växter. Sedan började jag rensa bort vissna blommor och blad. I en blomkruka hittade jag svampar, usch. Ganska stora var det också... Tror jag måste köpa lite nya växter för det är lite tomt i vissa fönster. Dessutom behöver jag nya stora krukor för mina jätteväxter har bara plastkrukor just nu eftersom de växt så fort. Nu känner jag mig inte lika uttråkad längre.

Imorgon ska jag försöka åka till Granngården och köpa strumpor, kanske blir någon växt också, och sedan en sväng förbi Glada hästen för de hade någon sorts rea pga Strömsholmstävlingarna och jag tänkte köpa nypon där till Guffi. På eftermiddagen ska vi ut till stallet, då ska jag arbeta från marken med sadel och göra lite som equiterapeuten föreslog.


Underligt beteende

I torsdags när Helen var ut till hästarna hade båda två varit riktigt sura och ingen ville bli insmord eller sprayad på. Serstök hade bara vänt rumpan emot och gått iväg, men Guffi stod väldigt motvilligt kvar. Hon lyckades smörja in honom med Serstöks solkräm på mulen, men det är ju bättre än inget, men sedan var det nog. De kunde ju bli lite unerliga efter nålarna.

Igår när jag och Frida kom ut i hagen började båda två gå emot oss, Guffi gick emot mig. Det är inte hänt många gånger, så nog har nålarna påverkat dom. Båda ville gärna följa med in och var ganska så lagomt runda om magarna så vi bestämde att vi skulle stänga av ner till ängen så de bara går i vinterdelen några dagar. Förhoppningsvis hjälper det. Guffi är väldigt pruttig när han kommer in...

Vi tog en promenad i skogen och ut till den lilla asfaltsvägen där för att träna Serstök på bilar. Nog för att det bara kom två, men bättre än ingen. Inga problem alls. Gick in på en ny grusväg där vi inte varit förut och den såg också ridbar ut. Det enda problemet vi upptäckt var att när vi gick på grusvägarna med lite större grus och stenar haltade Serstök till lite då och då, inte i varje steg utan något ibland. Så hon behöver nog ha skor iallafall fram om vi ska kunna rida där. På asfalten och grusvägarna med mindre steg och i skogen är det inge problem alls, men det går ju inte att undvika de där vägarna om vi ska komma någon vart. När vi kom in på skogsvägen igen sprang vi en bit med dom och Guffi tog sina längsta kliv så det var inte lätt att hänga med. Vi var alla nöjda när vi kom tillbaka till stallet.


När jag kom hem och hade legat i soffan några timmar kunde jag knappt röra på benen, men idag är de normala igen. Tur är det för jag och sambon har varit i Arboga och städat hans förråd, han har klippt sig och jag har gått runt på stan, och tillsist var vi och lämnade in hans nyligen köpta dator som gått sönder. Hoppas de inte försöker lura på honom att det är hans eget fel, för de ska hålla 2,5 vecka efter man har köpt dom tycker man....

Equiterapeuten

Idag var det då dags för equiterapeuten att komma. Vi hade med oss massor av fika och vädret var riktigt fint. Det var en trevlig kvinna med mycket smarta saker att säga och även Guffi som lätt blir lite nervös när någon ny börjar ta på honom var lugn. Ganska misstänksam mot henne, men inte stressad. Hon berättade en och annan historia om sitt arbete och att hon säljer St Hippolyt-foder, så nu slipper vi åka till Kvicksund för att köpa det.

Hon började med Serstök som var riktigt fundersam på vad hon höll på med. Hon hade lite spänningar mot baken och så, men annars var det ganska bra med henne. Lite stel och så där. Vi longerade henne ute, vilket inte var en lätt match. Jag fick ta över så det kunde bli någon trav, men vänster varv var hon totalt omöjlig i om inte Frida sprang bredvid henne. Tur jag har en häst som kan som har lärt mig. Sedan fick hon akupunktur och det var väldigt underligt tyckte hon, men det verkade släppa iallafall.

Sedan var det Guffis tur, han höll koll på henne hela tiden öven om han gärna såg ut att ville somna så hade han alltid ögat mot henne öppet. Hon frågade om han blivit spattröntgad, vilket jag inte alls vet. Hon sa att de brukar göra det inna de flyger från Island, men eftersom jag inte importerade honom är det svårt att veta. Någon som vet om det borde stå i passet? Han var iallafall på något sätt ihålig i musklerna ovanför svansen och det kunde tydligen vara spatt eller varit spatt, men hon kände inget annat som skulle tyda på det.

Det knackade och lät ganska mycket om Guffi när hon drog och tryckte, så stel var han. Hon tyckte jag skulle köpa Nypon för hans leder. Han börjar ju bli några år nu. Problemet med att sitta upp hade hon inte riktigt något svar på. Det kunde bero på att han haft spatt och att det gjort ont och att det satt kvar, men också stelheten, mentalt eller en olycka. Det är ju inte lätt att veta när man inte vet vad han varit med om tidigare. Men hon tyckte jag skulle träna mycket med att gå brevid med sadel på och träna på samma sätt som när jag rider fast från marken. Från båda sidorna. Sätta i foten i stigbygeln ibland och berömma med något gott när han är lugn och det går bra. När jag började rida Guffi gjorde vi just detta när jag satt upp, han fick morot när allt gick bra. Jag tror det är dags att börja med det igen.

Han fick akupunktur och somnade nästan medans vi fikade. Det var nog skönt för dreglet rann. Sedan verkade han mycket bättre, men om jag inte märker någon skillnad skulle hon komma tillbaka om tre veckor, annars blir det i höst.

När vi var klara vräkte regnet ner så vi tog det lugnt fast vi alla frös. Jag hade faktiskt vinterjackan på mig, burr. När det tog slut fick de gå ut insmorda och klara, annars är det ju ganska lönlöst att hålla på och smörja.


11 frågor

Jenny utmanade mig att svara på 11 frågor hon ställt, så här kommer svaren på dom.


1. Vilket är ditt första hästminne?
Första gången jag red en häst var när jag var 2 år och en ridskola hade invigning och jag skulle promt rida den största hästen, men det kommer jag själv inte ihåg. Min första är nog när jag blev trampad av min favorithäst på samma ridskola. Pascal hette han och var en snäll skimmel.


2. När fick du din första häst (medryttarhäst, foderhäst)?
Min första medryttarhäst fick jag 2005. Lagsur hette han, var knappt inriden fast han var 15 år, men roligt hade vi tillsammans. Det enda han kunde var skritt och grisepass och mamma fick gå före om vi inte hade ridsällskap med. När jag skulle göra skänkelvikningar under en lektion fick min ridlärare locka honom med havre samtidigt för att han inte skulle hitta på något annat. Jag har aldrig haft så ont i svanskotan av att rida barbacka och göra balanssits på en häst igen.3. Vad föredrar du, sto eller valack? Varför?
Jag föredrar nog valacker, inget jag direkt tänkt på men alla mina favorithästar har varit valacker nästan. Varför vet jag inte, det har bara blivit så.


4. Vilken är din favoritbok?
Mina favoritböcker måste nog vara Konsten att vara Ela (Johanna Nilsson), Tillsammans är man mindre ensam (Anna Gavalda) och de flesta som Marian Keyes har skrivit.


5. Vad har du för hobbyer utöver hästar och ridning?
Foto är ju min stora dröm, men än så länge är det bara ett litet företag på deltid. Annars gillar jag att läsa, peta på mina växter och se på tv-serier och film.

6. Nämn tio saker du vill göra innan du dör!
Nej, vad svårt....

 1. Ha ett någolunda framgångsrikt företag som fotograf
 2. Åka till Island
 3. Fotografera hästar på Island
 4. Se en säsong 3 av Jericho (som inte ens verkar finnas på någon annans hjärna)
 5. Rida barbacka på Guffi utan problem
 6. nu
 7. kommer
 8. jag
 9. inte
 10. på något mera...


7. Vilken är den värsta avramling du varit med om?
När jag var kanske runt 7år och nere i Danmark hos min pappa fick jag och min syster rida på en jättestor brun häst, men jag hade ingen hjälm. Jag ramlade av och vaknade igen på flaket på en traktor, inget minne av vad som hände.
Och när jag red min medryttarhäst Bothildur och vi skulle över en snövall till en väg som det bara var is på. Botta fastnade på något sätt och vi gick omkull, jag med benet fast mellan henne och den stenhårda isen. Blev bara en muskel skada som tur var men mitt vänstra knä är fortfarande mycket svagare än det högre.8. Vilket är/var ditt bästa ämne i skolan?
Svenska tror jag, eller Hantverksteknik (foto) som vi hade på gymnasiet.


9. Och vilket är/var det sämsta?
Har alltid varit idrott och kemi.


10. Finaste hästfärgen?
Oj...Jag gillar faktiskt Guffis färg på sommaren, han blir så röd då. Men isabell har jag också alltid gillat och skäckar med häftig teckning.


11. Vilka språk behärskar du?
Svenska, engelska och danska som jag lärt mig genom att lyssna på min pappa, bror och hans mamma och moster med familj sedan jag var 6 år.


Trött Frida

Jag lever, bara så ni vet. Har varit lite stall och mycket jobb, men en trött kropp men en del ont som ni börjar gå över. Ett och annat blåmärke finns dock kvar. Idag lyckades jag dock bränna mig på en av grillarna så två fingrar gör riktigt ont och det börjar bli blåsor. Jag känner att jag inte alls är van vid att jobba så här mycket, hela jag är bara trött. Så ska bli skönt att vara ledig i 4 dagar efter fredag. Imorgon är jag iallafall också ledig och då kommer equiterapeuten och tittar på hästarna....

Igår var iallafall jag och Frida ut till stallet efter att jag slutat jobba. Hon red och jag tömkörde. Gav henne lite tips och vad hon skulle tänka på med tölten och lite olika övningar hon kan göra. Det är ju inte lätt det där med tölten, har ju själv slitit i flera år och det är ju inte alls perfekt ännu. Guffi var mest irriterad på alla knott så blev inte så mycket ordentligt. Han ville heller inte ta i riktigt i traven. Får väl se vad som sägs imorgon. Han fick gå in också tittade jag när Frida träna på tölten på vägen, skrek när det var bra och försökte hjälpa tills så gott det går. Några steg fick de till så det går framåt iallafall.

Sedan blev det lite mat till Guffi, insmörjning och allmänt kladdande på hela honom. Allt regnade ju bort i helgen. Han står fortfarande lika stilla, förutom när Serstök går ut, då blir det lite jobbigt att stå stilla. Hans eksem ser ganska bra ut, fast han var lite torr. Örona har börjat läka igen, men skapet är riktigt sårigt. Men det går ju upp och ner det där hela sommaren.


Jaha och där for jag

Har mått lite underligt hela dagen så tog mig inte för att åka ut till stallet förän på kvällen för att få göra något. Tänkte ta en mysig tur i skogen bara och slappna av. Men tji det tyckte inte Guffi. Allt var som vanligt och han flyttade sig bara lite för sadeln när jag kom med den, men annars var han inte stressad eller så. Gjorde som vanligt och hoppade upp. Men lika fort som jag satte mig låg jag sedan på backen. Guffi började bocka och det fanns inte så mycket att göra förut om att åka av eftersom jag inte hann sätta mig ordentligt och få styr på det hela. Han fortsatte dessutom att bocka flera gånger efteråt, det har jag aldrig varit med om att han gjort förut. Min rumpa/höft gör ont och ett tag även örat. Det vet jag inte riktigt hur jag lyckades med men det brukar ju bli lite annorlunda krämper när man åker av herrn. Att köra bil hem var dessutom inte det bekvämaste och dessutom tog jag och handlade på vägen...

Guffi gick iväg själv upp mot skogen medans jag försökte hämta något i stallet att locka med. Jag hittade morötter och började prassla med påsen och då kom han gående emot mig. Det är ingen idé att jaga efter honom för då går han bara ifrån en ännu mer, men morötterna funkade visst. Trodde inte att han skulle komma så lätt. Sedan gick jag bredvid och jobbade med honom från marken en liten stund tills hans slappnade av. Rörde på sadeln och höll på men det reagerade han inte på. Mer än så ville jag inte göra.

Så nu blir det ingen ridning på honom tills equiterapeuten kommer på onsdag och sedan ska jag lämna in sadeln på omstoppning. Jag skulle verkligen ha gjort det för länge sen, men det har verkligen inte funnit några pengar till det tidigare och det har jag ganska dåligt samvete för. Men nu ska det bli ordning på det hela. Equiterapeuten hade kommit ändå, hon var redan bokad, men om det är något vill jag inte förvärra det. Fick verkligen en känsla av att något kanske är fel idag, det har ju varit lite problem det senaste med uppsittningen, så vill vara på den säkra sidan.RSS 2.0