Islandshästar rids inte i form?

Jag är medlem på ett forum där det finns sidor om allt möjligt mellan himmel och gjord. På vissa är det riktigt trevlig stämning med på andra kan det uppstå en del tjafs och fördomar. Idag läste jag i en tråd om man måste kunna rida hästen i form för att inte skada den. Då är det någon som kommer med kommentaren att islandshästar rids ju inte i form för det töltar och passar med sänkt rygg...

Jaså, är det så man ska göra? Då har ju Guffi gjort rätt alla dessa år och jag har försökt få honom att göra fel.

Jag stöter inte så ofta på fördomar mot islandshästar och oss som rider dom, jag är nog ganska skonad jämfört med vad man hör att andra får höra. Så jag blir lika förvånad varje gång jag stöter på sånt här. Jag vill inte starta någon hetsig diskussion nu, men måste bara få skriva av mig och berätta det jag läste.

De flesta av er som läser min blogg verkar ha islandshästar själva och precis som ni vet så vill vi visst rida våra lurvbollar i form och att de inte sänker ryggen i tölten. För då arbetar de inte som de ska och några muskler får de heller inte.


Lördag

Idag blåste det riktigt ordentligt och kallt ute och min höft har blivit lite konstig av att jag sitter på golvet och tittar på tv eftersom våran nya soffa inte har kommit ännu. Därför höll jag mig på marken och tömkörde. Först var jag förbi på en djuraffär och köpte en ny kattlåda åt Müsli. Hon skvätter kattsanden ut i hallen i den vanliga så sambon får bryt på henne. Så nu har hon fått en med tak, så jag hoppas det hjälper.

I stallet började jag med att lägga in spån i Guffis box innan jag hämtade in honom. Han vill självklart inte gå in själv i stallet, så jag släppte ut honom igen och tog in Serstök istället. Sedan hämtade jag Guffi och då kunde ha gå in utan problem. Serstök fick gå ut på en gång igen, och Guffi stod snällt kvar. Jag vet inte riktigt vad han sysslar med. Är det kanske för att allt är nytt och han inte kännes sig trygg själv i stallet? Han gjorde samma sak efter tömkörningen och fick stå i dörröppningen och äta för länge kom vi inte. Det roliga är ju att om jag släpper honom utanför står han ändå snällt kvar och väntar...

Tömkörningen gick riktigt bra iallafall. Var ett tag sedan nu och eftersom det inte finns något staket runt om planen bakom stallet krävdes det lite mer av mig. Lite missförstånd uppstod, men sånt får man leva med. Traven var otroligt fin och han sänkte sig på egen hand utan att jag knappt bad om det. Han har äntligen förstått att det är där jag vill ha honom! Vilken framsteg från för 2 år sedan när han bara sprang med nosen i vädret hela tiden! Gick en sväng på grusvägen ut mot stora vägen och längs med den en bit innan man kommer fram till en liten plan där det sitter en stor skylt om Västerås kommun. Vi fick lite problem när vi mötte Helens föräldrar i bil, men annars gick det riktigt bra och han brydde sig inte alls om trafiken, blåsten eller viltstängslet.

Sedan fick han som sagt äta i dörröppningen och bli avklädd utomhus innan han fick gå ut i hagen igen. Plockade undan, sopade ordentligt och packade hö till kvällen. Inget jag måste göra, men hjälper gärna till när jag kan. En trevlig stund i stallet trots att han inte vill gå in i det.

Torsdag

Det blev en kväll i stallet igen, men först hoppade jag upp på cykeln och cyklade nästan 1 mil hem till familjen som äger Serstök. Hästarna står hemme hos Helenes mamma och pappa om någon blir förvirrad. Det gick ganska fort, 40 minuter ungefär, men lite jobbigt med hostan blev det. Skönt att få åka bil sista biten iallafall.

Det blev ingen tur i skogen idag. Frida ville inte rida ut första gången hon red efter att Serstök kommit hem, så vi höll oss på planen på baksidan av stallet och på grusvägen. Det var ganska blött där så blev mycket skritt. Böjde och flyttade mycket så han skulle mjukna upp lite. Han hade lugnat ner sig sedan igår och det gick riktigt bra. Tog det ganska lugnt och tog det lugnt. Försökte mig på lite tölt där också, men det gick inga bra när det var så blött och tungt. Så vi fortsatte ut på grusvägen och då bara flöt han fram. Även om han inte orkar jättemycket än så är det så skönt att han faktiskt tar tölten så lätt utan bråk. Blev fram och tillbaka några gånger och sista tog vi en liten galopp som han själv valde och avslutade med lite trav.

Han såg nöjd ut och det var jag med. In i stallet var det inga problem att gå idag. Han fick stå i sin box och äta och skötte sig, stod och tittade på oss andra. Så bara han får vänja sig att gå in där själv blir det nog bra. Vi pratade om att göra om lite och sätta upp en till uppbindningsplats i stallet så man kan ställa upp två hästar samtidigt. Och Guffi slipper stå med huvuder 10cm från en bjälke i taket, för då slår han nog huvudet snart om han är på sånt humör någon dag. I helgen ska vi också fixa med spån och halm i boxarna, så det blir nog också bra.

Nu ska jag fortsätta titta på Biggest Loser och äta chips, det är väl så man ska göra?


Onsdag

Vilken eftermiddag det blev! Det började regna men jag fick låna bilen så jag åkte ut ändå. Jag gillar regn på ett sätt, även om det brukar bli väldigt...blött...

Tog in Guffi och Serstök stod snällt kvar i hagen, Guffi hade lite problem med att gå in i stallet men gick in efter bara en liten stund. Gjorde iordning honom och nu fäller han ganska mycket. Tog på utrustningen och gick ut, där var han väldigt på tårna så vi gick runt en stund först så han kunde lugna ner sig. Red upp i skogen och allt var frid och fröjd. Han trampa på i ett ordentligt tempo och tyckte det var riktigt kul. Inga tendenser till att försöka vända, vilket jag blev riktigt förvånad över. Vi red den stigen vi har gått tidigare men längst bort gick vi en bit till men vi kom inte så långt så jag vända. Och när vi kommer tillbaka tid vi vek av, springer det en älgko med kalv 30 meter framför oss. Först såg inte Guffi dom, men sedan blev han stel som en pinne och började skaka. Jag kände att om jag släppte honom i bara någon sekund skulle han skena iväg hemåt så jag hoppade av snabbt.

Då ringer min telefon och jag blir erbjuden jobb på fredag, bra tajming...Vi går iallafall mot där älgarna sprang för det är vägen hem. Guffi vill bara kasta sig hem men lyssnar ändå på mig när jag säger åt honom, kramp i armen fick jag ändå. Dessutom lyckas vi gå fel och då kommer älgarna tillbaka igen åt andra håller. Guffi frustar och skakar. Tillslut hittar vi ut till stigen och är nästan tillbaka i stallet. Då får jag en hostattack. Det har slutat regnat och jag är svettig och blöt. Guffi med och skakar som en tok. In i stallet vägrar han gå, står där och blir förbannad på honom men får svälja ilskan. Då går ju inte att bli arg på en häst som är så där rädd. Tillslut lämnade jag honom lös utanför stallet och hämtade mat, men inte ens den kunde locka in honom i stallet. Och stilla stod han snällt. Så han fick gå ut i hagen istället. Där kom Serstök fram men han bara gick, fort, fort ner i hörnet längst bort från skogen. Serstök gick efter honom sedan, och han kände sig nog tryggare där med henne.

Att vi ska ha sån jävla otur. Helen har aldrig sett en älg på alla sina år där, och första gången vi är själva kommer det ju självklart två. Jag är inte rädd för dom, men man ska vara försiktig när det är en älgko med kalv så man inte hamnar emellan dom. Men Guffi min stackars lurvboll, han blir livrädd bara av att se spår efter dom i snön...

Bilder söndag #2


Bilder söndag #1


Söndagkväll

Det ekar lite här just nu, men jag ska försöka få lite ordning på det hela igen. Vi har varit borta måndag och tisdag och i söndagskväll hann jag inte skriva något efter att jag kom hem från stallet.

Jag tog med kameran till stallet i söndags och fotade Guffi och Serstök i väntan på Helen och Frida. Riktigt mysigt var det i eftermiddagsolen och fint ljus, så bilder ska jag bjuda på sen. Att gå in i stallet var lite läskigt tyckte Guffi men tillslut så gick det och han verkade trivas bra i sin box. Jag måste nog köpa spån till honom också, ska se om de andra ska köpa också så kan vi göra det tillsammans. Kanske blir billigare då, vad vet jag. När han ändå bara står inne när man gör iordning honom är det ingen brådska tycker jag. Och det var lätt att bara sopa bort håret han släppte nu, han har äntligen insett att det kanske är dags att börja. Vi gick en promenad i skogen, Serstök var pigg och Guffi hängde på i rask fart. Han såg riktigt glad ut över att få komma ut i skogen och lufsa runt, han har nog saknat det lika mycket som jag. När vi sen skulle in i stallet igen var han lika motsträvig. Frida höll i honom så gick jag och gjorde iordning maten, då kunde han gå in. Man får ju muta dom lite ibland. Det var en mysig kväll i stallet med lite motion.

Guffi och Sérstök


Nu har Guffi flyttat

Nu står Guffi i en fin skogshage med sin nya kompis Serstök och har det bra. Lastningen gick först skit, men när vi backade transporten mot stallet och A hjälpte oss så gick han på och allt var frid och fröjd. En svettig Guffi klev av i Västerås och hungrig verkade han. Vi släppte ihop dom ganska omgående och de nosade på varandra sen var det inte så mycket mer. Lite tjaffs men inget farligt, så det där ska nog bli bra. Hon letar efter sitt föl och Guffi var ju tvungen att springa efter, fast han helst stod och åt så han tyckte nog det blev lite jobbigt. Jag och Frida (lätt att komma ihåg det namnet) gick en sväng i skogen, det måste ridas upp lite stigen men åh så mysigt det var där inne. Riktig trollskog.

Vad skönt att det är gjort nu och att det gick så bra. Jätteskönt väder hade vi också, så det har varit en trevlig dag. Imorgon blir det nog en promenad i skogen eller något annat mysigt. Nu väntar tvätten i källaren, tur Alexandra hittade nyckelhålet i hissen...

Efter flytten

Jaha, här ligger jag med världens förkylning, feber, hosta och halsont så jag inte vill prata eller svälja. Den har leget smygande tidigare med efter vi städat i söndags i gamla lägenheten kom frossa och sedan feber och sedan har jag inte kunnat göra så mycket. Vi har inga tv-kanaler ännu och först trodde vi att det inte fanns något internet heller, men igår kväll upptäckte vi att det gjorde det så nu har jag lite kontakt med omvärlden. Det är skönt att Guffi fortfarande är kvar i Arboga och lever livet, annars hade jag känt att jag måste åka till honom och det klarar jag ju inte så här. Nu hoppas jag att jag är någolunda frisk till på torsdag, eller iallafall fredag då jag ska jobba.

Någon som har något supertips mot halsont? Ibumetin, Zyx och te hjälper inte så jag behöver en dunderkur, eller lära mig teckenspråk.

Torsdag

Idag blev det sista cykelturen ut till Viby och det skönt på ett sätt. Kommer få fortsätta cykla men inte lika långt iallafall. Guffi stod ute i hagen i ett hörn tillsammans med Draumur, grabbhörnan kanske? Han var fint grå så det blev en lång borstning och idag var det riktigt skönt att ta det lugnt. Hade sån beslutsångest om jag skulle rida eller inte. Eftersom det gick så bra igår ville jag inte förstöra och sluta dåligt idag, när det blir sista gången på ett tag. Så jag tänkte att vi longerar istället.

Han fick ha sadeln men halsförlängaren fast i den. Men i paddocken stod en häst och i ridhuset var de andra. Så vi fick till den lilla runda hagen nedanför paddocken och försökte oss på någon sorts träning. Det var så blött där så han klarade inte av att trava, halkade och snubblade endel också. Så vi gick tillbaka till stallplanen och travade lite där på slutet. Han lyssnar bra på halsförlängaren nu fast jag inte hade spänt den alls, det är ju skönt.

Mys och stretshing ble det sen. Morötter var väldigt gott idag. Han är så söt när han ska ta morotsbitarna, stoppar in min fingrar innanför läppen och tar dom. Han råkade bita lite löst en gång, men annars är han väldigt försiktigt fast han stoppar in mina händer i munnen.Tog och mockade lite i hagen i dag också så jag gjort rätt för mig även veckan som kommer, och passade på att gosa lite extra med Uppepuffe.

Jag hoppas jag iallafall kan åka ut och kramas lite med honom på söndag, annars får jag försöka överleva tills nästa lördag. Det kanske blir lite hästtomt här på bloggen nu, men har ni något önskemål på något jag kan skriva om så säg till. Någon uppdatering efter flytten kommer nog.

Onsdag

Det var faktiskt tur att det inte blev någon flytt för då hade jag inte fått uppleva dagens härliga ridtur! Vi lyckades tölta i form i mer än en halv sekund, kanske 2-3 steg kunde han hålla den! Tänk om tölten kunde få vara så varje dag.

När jag kom ut till stallet red Johann en lite bråkig häst som gnisslade tänder. Man fick ont i tänderna själv bara av att titta på. A tyckte det var roligt att vi stannar några dagar till så de verkar inte ha något emot de ändrade planerna. Grattade också E som fyller år idag. Ute i hagen såg jag knappt hästarna, Guffi stod i diket bakom en stor sten så han syntes inte alls. Idag gick det riktigt bra att hålla i spöt samtidigt som ska borstade, nästan ingen reaktion alls. Den kom när jag viftade på spöt och det är ett stort fram steg. Vi tog svängen runt alltihopa och han kändes pigg och framåt för att vara Guffi, men det är väl snigelfart för andra börjar jag tro. När vi kom in på grusvägen ville han mer än gärna springa så vi tog tölten på en gång. Ute på en åker var det massor med svanar, tror jag, säkert 20 stycken! De flög iväg när vi kom närmare med Guffi brydde sig inte så mycket så dom har han nog sett tidigare. Tillslut släppte tölten och han sänkte sig och gick i form kanske 2-3 steg i taget och jag kunde bara njuta! ÄNTLIGEN! Jag hoppas han kommer ihåg detta och äntligen börjar jobba rätt i tölten. Tog lite galopp innan bron och sedan tillbaka längs med ån. Tog lite trav första biten där det var blött så han fick trampa ordentligt. Det kändes som en riktigt fin trav! Sista biten upp vid hagarna tog vi en avslappnande galopp och det var bara att njuta.

Vi stod och myste som vanligt när han ätit och han slickade i sig mycket saltsten idag. Mockade en kärra i hagen också och Guffi såg ut som att han gärna hade åkt med i skottkärran, haha. Fina killen!

Miniguffi?


Ingen flytt idag

Nähä, det blev inte som planerat. Hela familjen hade tydligen blivit ordentligt sjuka så vi fick ställa in och tar det en annan dag istället, möjligtvis nästa lördag. På ett sätt känns det skönt för då behöver jag inte känna pressen på att åka ut till honom nästa vecka när jag kanske egentligen måste plugga inför tentan. Men samtidigt lite tråkigt att behöva vänta. Han får alltså lite vila nästa vecka, bara umgås med kompisarna det sista och ha det skönt. Precis som Guffi vill...

Jag var ute igår på kvällen. Det blåste så hemskt mycket hela dagen så jag kände inte för att blåsa bort med cykeln, så jag väntade till sambon kom hem så jag kunde låna bilen. För en gångs skull var det massa folk där, brukar ju vara själv på dagarna. Det var lektioner och hästar utifrån kom för kurs igen med Johann. Hämtade Guffi och borstade och myste lite, packade också ner alla saker så det skulle vara klart. När jag kom hem sedan fick jag reda på att de var sjuka så vi fick ställa in det hela. Pratade med A, hon blev glad att jag erbjöd mig att fotografera och släppa in ekipage på banan under tävlingar, så vi kommer nog träffas igen ändå. Frostros ägare var där och red lektion så jag var tvungen att titta en stund på den. Det var roligt att se henne rida Frostros, det har jag faktiskt inte gjort tidigare så de är nog på rätt väg iallafall. När jag skulle åka hem sa jag hejdå till Es dotter som såg lite ledsen ut för att vi ska flytta, men A sa att vi nog träffas igen på någon tävling. Sötare unge får man nog leta efter.


Måndag

Här är det ingen lugn och ro. I helgen var jag på utställning i Kumla och fotade massa söta ponnyer och nu vill många kunde se fler bilder. Stressigt men roligt att så många är intresserade. Igår hade vi packdag så nu är det mesta nerpackat men en del återstår så det ska man hinna med. Plugga ska man försöka hinna med där emellan och inte minst Guffi. Jag ska också ha tid att äta... Nu är iallafall en transport fixat så det slipper jag oroa mig för. De mesta är färdigpacketerat i stallet, imorgon tar jag det sista så är det klart. Puh...

Idag har det varit riktigt varmt och skönt ute, kunde hänga ut två nytvättade mattor på tork på balkongen. Cyklade ut i det fina vädret och behövde bara ha en tröja och jacka. Inga vantar behövdes heller. Hästarna stod längst ner i hagen och Guffi började faktiskt gå emot mig, om nog bara så 10 meter, men han gick ju åt rätt håll iallafall! Idag utökade jag min spöträning och höll i ett när jag borstade han tyckte det var otäckt i början och kastade sig bakåt och spottade slem på mig, kändes det som iallafall. Det fick bli lite skutt och bommar i ridhuset idag. I paddocken stod Sprengur och Krafla och jag orkade inte sätta på broddarna bak om vi skulle rida ut. De behövs inte kanske, men det blir så ojämt att bara ha fram. I ridhuset stod ett lite hinder upp så jag la bara ut tre bommar och red nästan hela passet runt detta. Han var på riktigt travhumör idag och ganska orolig i munnen. Han tog tag i bettet några gånger så jag hade inga krav på form eller böjning. Bara framåt och över så var jag nöjd. Tog lite tölt i några varv, men den var inget att hurra över. Men ändå ganska bra för att vara en travdag. Han verkade ha roligt iallafall. Avslutade med att rida ut ur ridhuset (första gången!) och förbi släpvagnen som stod utanför och över en grushög. Sedan red vi ner längs med hagarna och galopperade upp igen. Åh, vad härligt det var och småhingstarna sprang med på andra sidan staketet. Guffi blev inte alls stressad av dom, kanske var värmen som gjorde honom lite trött.

När han hade ätit flyttade vi lite bakdel med spöt. Sitter riktigt fint nu så jag hoppas det hjälper på onsdag. Han går också lätt framåt när jag står vänd emot honom och bakar ganska bra, inte så rakt men bakåt iallafall. Vi myste lite i solen också, han står snällt kvar.

Nu ska jag laga mat och fortsätta med fler bilder, ikväll kommer Ann förbi och ska titta på bilderna på Merlin och Hilma, så här kan man inte sitta och ta det lugnt.

Fredag

Usch, idag var det hemskt att cykla hem. Motvind hela vägen och mitt knä gjorde bara ont och ville inte vara med.

Men det var en trevlig stund i stallet, trots det tråkiga vädret. Hovslagaren kom vid 11 och innan dess hade jag hämtat Guffi, borstat av honom och dragit in vattenslangen. Denna gång blev det ingen plast alls, alla hovar såg bra ut och alla skor kunde sättas på normalt. Vad skönt! Mycket billigare blir det ju då också, inga skor eller broddar behövde bytas heller. Han får fortsätta vara utan broddar bak, så det inte händer något i hagen. Han var sitt vanliga jag idag, hovslagren undrade vad som hänt med honom och om jag gett honom lugnande. Men det är så där han är i vanliga fall när han inte är uppskrämd av raketer.

Sedan red vi en lite stund i ridhuset. Han var riktigt pigg men ville inte hålla på så länge. Det blev mycket skritt, lösgörande, böja hit och dit, flytta bakdel, stopp/stanna osv. Avslutade med lite kravlös galopp och då ville han nästan inte stanna, var nog skönt att få springa av sig utan krav tror jag. Sedan hoppade jag av och flyttade bakdelen med spöt igen så vi kommer in i det hela. När Guffi sedan stod och åt kom E och As hovslagare så jag fick ta in Krafla åt honom för de hade missuppfattat tiden lite fel. Innan jag släppte ut Guffi stretchade jag honom lite mer godis, gick ganska bra ändå. Tog och packade ner lite täcken som har hängt uppe så var det gjort. Är ju bra om så mycket som möjligt är klart på onsdag.

Nu är jag trött, men sambon kommer snart hem och vi måste nog börja flyttpacka lite, så jag får försöka pigga på mig lite. Pannkakspytt med massvis med socker kanske hjälper.

Torsdag

Nu har vi bestämt att flytten blir på onsdag. Så idag har jag försökt hitta en transport i rätt storlek för deras bil och än har jag inte fått napp. Men jag får väl leta vidare.
Dessutom har jag gjort om designen igen, jag blir aldrig nöjd men nu känns det bra. Guffi får vila i det här skitvädret, blötsnö vill jag inte ut och cykla längre än till mataffären i.

Nu ska jag laga lax och citronsås för sambon är bort igen, då får jag passa på och äta fisk.

Onsdag

Idag överraskade Guffi mig, blev riktigt stolt även honom. Hovslagaren skulle komma runt 1-2 så cyklade ut då och tänkte oatt om jag hinner så longerar jag honom över bommar i ridhuset. Får ju passa på nu när man kan. Fyllde badkaret med vatten också för där var det tomt, törstiga hästar idag.

Vi hann med longering, det blev till och med så att hovslagare kommer på fredag för hon hade ingen bra dag och var allmänt stressad. En annan islandshäst hade tydligen förstört hennes grejer igår också. Så jag la fram 4 bommar i mitten av ridhuset och började, hade spöt med idag hela tiden också. Först snubblade han mest bara, jag är inte så bra på det där med avstånd men till slut fick vi till det och och längde stegen fint och ordentligt. Han kan bli lite såsig och tar inte ut stegen ordentligt så tänkte det kunde vara en bra träning för honom. När det fungerade bra i båda varven fick han vara lös och först sprang han bara förbi bommarna, men när han insåg att han fick beröm om han så bara sprang över en, så blev det väldigt roligt att springa över dom. Så i höger varv sprang han glatt på och visade hur duktig han var. Jag fick styra lite grann, men när han väl fattade så behövdes det inte mycket. Jag blev riktigt förvånad och som sagt stolt över honom. Vänster varv gick inte lika bra men tillslut förstod han även där och då slutade vi för idag. Påminde också lite om det vi gjorde igår, men spöt är fortfarande lite läskigt.

När han ätit sin mat stod vi i solen en stund och han snosade mot min kind, om så bara för några sekunder, så var det himla mysigt. När jag sedan släppte ut honom gick stona iväg, men den nya killen kom och mötte och och vill prata lite med Guffi. Draumur heter honom och han gick fram och drack vatten, medans Guffi snällt stod bakom och väntade på sin tur, så nog kommer de överens iallafall. Draumur har ju tydligen inte fått komma fram till vindskyddet, vattnet och maten, men nu verkar det gå bra. Lite tråkigt att han fått en killkompis igen precis när det är flytt på gång.


Tisdag

Igår blev det lite bus och allvar i ridhuset. I paddocken stod Sprengur så vi tog ridhuset istället. Först pratade jag med A som hade ridit Krafla om när vi ska flytta, var och transporteringen av Guffi. Sedan fick Guffi springa lös, han har börjat ignorera mig lite så de senaste gångerna har jag tagit ett långt spö och då blir det mer fart på honom. Men jag måste nog köpa ett eget nu. Han är inte rädd för det på det avståndet, men han skärper till sig lite. Sedan gick jag närmare med spöet och hade honom i grimskaft. Han är inte förtjust i spön när de kommer för nära. Han frustade och var lite spänd så jag började med att dra det på kroppen. Sedan petade jag på rumpan så han skulle flytta den, åt båda sidorna. Vissa gånger hoppar han nästan när man knappt rör honom och andra får man ta i lite mer. Vi backade och gick framåt. Tillslut flyttade han sig nästan innan jag ens rörde på spöt, och det är väl bra på ett sätt, men det var inte det jag var ute efter. Jag ville att han skulle flytta sig när jag gör något med spöt, så vi behöver lite mer träning på det.

Ringde också till hovslagaren för plasten hon satte på sist hade lossnat. Hon kommer redan idag så vi inte riskerar att han tappar skon och vi får börja om med plastningen. Ska prata om att ha honom barfota i vår/sommar och se vad hon säger. Vi kommer ju leva i skogen framöver känns det som, så det blir nog inte så mycket hårda underlag.

Bestämt mig

Jag har bestämt mig för det där stallet. Har inte hittat något annat och det kändes bra. De var så trevliga och mysigt stall, med mycket förvaring. De vill gärna att han kommer dit så fort som möjligt, men vi får se hur det går med tiden. De måste hjälpa mig att köra och under de närmaste helgerna ska jag fota utställning, flytta och sedan flyttstäda. Så det kanske får bli en vardag. Måste också lastträna Guffi lite, det går ju inte att försöka lasta i 2 timmar som sist. Men nu kanske jag får hjälp av E och A också, de är ju vana.

Stallet vi tittade på i går

Skulle ju skriva om stallet vi var och tittade på igår också. Det verkar väldigt bra, och är det enda jag hittat som inte ligger lite för långt bort. Det ligger några kilometer norr om Erikslund, dit går det bussar och sedan kan jag cykla eller åka med de som har stallet. Det är en familj som har det, de har två islandshästar, ett sto med föl, men det ligger på morföräldrarnas gård. Därför jag kan åka med dom den sista biten eftersom de bor där. Deras hästar var just nu borta, stoet var på inridning och fölet var med.

I stallet var det mysigt och Guffi skulle få en egen box fast vi kom fram till att de ändå ska vara ute dygnet runt om han flyttar dit. De ville också hellre ha stoet ute. Fölet ska på hingstbete över sommaren. Det fanns en fikarum och en jättestor sadelkammare där jag får två garderober isåfall, då behöver jag inte ha något hemma. Det låg precis vid skogen och fanns många stigar. De ägar skogen så man fick rida upp egna stiger och kan man kan bygga några naturhinder kanske. De hade flera hagar som räcker för tre hästar och det gick även två hästar till bredvid som tillhörde granngården.

De var väldigt trevliga och ville gärna ha sällskap till sitt sto, ridsällskap kommer vi få. Det fanns ingen paddock, men en liten plan att rida på där de brukade ordna lampor när det är mörkt. Sedan kan man rida på grusvägen upp till gården också.

Igår fick också Guffi en killkompis i hagen här, lite tråkigt nu när vi ska flytta. Men han har ju haft det bra med sina tjejer. Ihopsläppet hade tydligen gått väldigt bra.

Ridbilder från i lördags

Mamma hann ta många bilder, men de mesta blev inte så bra. Mest på grund av mig och Guffi. Såg inte alls så bra ut som det kändes faktiskt. Han ser framtung ut i galoppen, och kör bara upp huvudet i tölten. Men mamma tyckte att han utvecklats mycket sen senaste, och massor sen i början, så något har ju hänt iallafall sedan vi flyttade. I skritten och traven såg det lika bra ut som det gick. Han har kommit på att om han sänker sig själv och jobbar med ryggen så bråkar jag inte med honom. Fast jag vill att han ska böja sig lite mer, så lite bråk blev det ändå. Men det är skönt att han äntligen fattat lång låg och nästan gör det själv, iallafall i paddocken. Men det var en trevligt pass och jag var riktigt nöjd med honom efteråt. Varmt och skönt var det, mamma ville inte alls åka hem till snön efter den dagen. Bilderna kan också se lite konstiga ut för det är inte lätt att försöka redigera dom på den här skitdatorn...Söt Puffis!Helgen

I helgen har mamma varit här och hälsat på. Vi har varit hos Guffi och hon fotade när jag red så det kommer lite bilder imorgon kanske, planterat om alla min blommor så de ska må bra, promenerat längs Arbogaån och de gamla husen och idag var vi i Västerås med min sambo och tittade på en stallplats och fikade på Djäkneberget innan hon åkte hem med sin jobbarkompis som också var i Västerås och hälsade på sin son. Vi åkte också förbi och visade var vi kommer bo, men vi kunde inte gå in och visa lägenheten, så hon får komma tillbaka senare och se den.

Nu måste jag göra klart min uppgift som ska vara inne imorgon bitti, så en uppdatering med nya bilder och lite om stallplatsen kan ni se fram emot vid ett senare tillfälle.

Guffi springer mot mig

Nu kommer filmen. Ni får gärna stänga av ljudet så slipper ni höra mig...


Torsdag

Idag var det lika fint väder, man blir riktigt bortskämt. Nästa vecka ska det bli kallare igen.
När jag kom ut stod Es dotter och en annan kompis och fixade med två hästar. Man får väl passa på när man har sportlov. I hagen busades det, först kom Naggur och Djörfung i hagen brevid, sedan dök Urga och Unnurbra upp över kullen. De racade rakt emot mig men jag hann inte få upp mobilen förän de var framme så jag kunde filma. Guffi och Kná kom sedan och tillslut Frostros. Detta hann jag filma så det kan ni se i här nedanför. GUFFI SPRANG EMOT MIG! Har ni hört? Han som knappt vänder sig om när jag kommer, sprang och stannade vid mig fast de andra två damerna gått ifrån mig då. Vad glad jag blev!

Vi körde lite löslongering i paddocken som var ny harvad. Han fick ha halsförlängaren i grimskaftet runt magen idag igen, budgetvarianten... Han var ganska trög idag, försökte undvika jobb och sänkte sig inte riktigt. Hade bara grimma på honom så det kanske berodde på det. Men trög var han iallafall. A kom och berättade att de hade sprungit ganska mycket i hagen under dagen så det var väl därför. Men när hon hade gått fick vi lite fart iallafall, lite galopp och bus. Gick tillbaka till bommen och hjälpte tjejerna igen och Guffi fick vänta på sin mat så det inte skulle bli något bråk. När de gått fick han sin mat och vi stod och myste. Det är så skönt att bara stå där en stund. Tittade en stund när tjejerna red, pratade med E och hjälpte dom när de skulle byta häst.

Jag har förrsten upptäckt att min dator är på fast skärmen dör, så nu behöver jag förhoppningsvis bara en liten sladd och en skärm så kan jag använda den. Budgetvarianten här med...

Ni får tyvärr vänta på videon till ett senare inlägg, det vill sig inte riktigt med filer som inte går att läsa, uppdaterande hemsidor och annan tekniksskit som inte vill som jag! Windows är sämst!

Barfota...

Jag har börjat fundera på om Guffi ska få vara barfota när vintern är slut på riktigt och all is är borta. En del säger ju att de brukar få bättre hovar om de går barfota en tid. Men samtidigt är det svårt att veta om han sliter ner dom efter som de har så dålig kvalitet. Någon som har erfarehet av detta?
Jag har inte så stor erfarenhet av att ha hästar barfota, så jag funderar också på om det går att ha dom barfota hela året förutom på vintern. Nog för att han är väldigt stabil och de får bra fäste när de är barfota, så är man ju lite feg när det gäller is.
Dessutom är det ju billigare att bara verka än att sätta på massa skor och grejer. Självklart ska jag prata med min fantasiska hovslagare och se vad hon säger, men vore ändå roligt med era åsikter och synpunkter.RSS 2.0