Longering och slappdag

Igår åkte jag ut en snabbis till stallet efter jobbet. Det spöregnade så klart så jag drog på mig regnkläderna i stallet, när jag sen gick ut hade det så klart slutat. Hämtade in Guffi som fick äta lite medans jag snyggade till svansen på honom. Jag skulle ta om en bild på svansen till projektet, så sen gick vi ut med täcketuppdraget, men repgrimma och longerlina. Bilden blev snabbt tagen och sen longerade jag i ca 10 minuter. Ja, han hade eksemtäcket på, jag var lat och det var dessutom blött och då är det så jobbigt att hålla på med, men han verkade inte bry sig särskilt om det. Skrittade på i ett raskt tempo och tänkte mycket på att han skulle vara ställd inåt. Tog sedan trav och den fölt på riktigt bra, fast han ville inte sänka sig. Var rätt spänd i halsen, men några få gången mjuknade han och sänkte sig lite. Sedan sprang vi ut på vägen, han var dock överilad och försökte preja ut mig, tror nästan han tog något töltsteg. Så vi tränade på att han skulle flytta sig från mig och sedan skritta tillbaka på lång lina i mitt tempo. Tillslut så gick det och då sänkte han sig faktiskt och slappnade av.
 
Idag har jag tagit helt ledigt, inget jobb eller stallbesök. Istället hade jag en lång sovmorgon. Sedan åkte jag ner till stan för att köpa present till sambon som fyller år i helgen och sen var jag på massage! Det känns mycket bättre i nacken nu. Sedan gick jag hem, först i regn men sen kom solen tillbaka. Var in på affären och köpte munkar också innan jag gick hem och planterade om mina tomater och paprikor, och planterade vitlök och några gurkfrön. Jag hoppas tomaterna överlever min kanske lite hårda omplantering, dom ser väldigt hängiga ut... Müsli roade sig med att titta på och skrika lite åt mig, hon är en riktig gaphals ibland.

Spänd och ointresserad

Vilken träningsvärk i ryggen jag har idag! Så det märks att jag fick jobba ordentligt igår, rätt skönt ändå. Kände dessutom när jag satte mig i sadeln att mina sittben var rätt ömma och sadeln kändes obekväm.
 
När vi kom till stallet började vi med att fota Guffi till projektet jag nämde i ekseminlägget. Han var inte så pigg på att vara med på bild idag, öronen bakåt hela tiden, hur vi än tjoa och hoppa. Tillslut efter 20 minuter vända han huvudet en aning mot kameran med öronen framåt så jag fick några bra bilder, tur man har tålamod.
 
Sen gjorde vi iordning dom för lite ridning. Tog ur Guffis broddar också, det har varit lite is i hagen på ett ställe men nu har det smält. Det hade börjat blåsa rätt rejält så Serstök var lite hispig och Guffi blev lite spänd eftersom Serstök var hispig. Vi tog bara en lugn skrittur idag, dom fick skritta igenom för att slippa allt för mycket träningsvärk. Ute på åkern var han hispig men inne i skogen var han lugn och skrittade på i ett bra tempo. VI tog några korta travsträckor på åkern, han tog 1-2 töltsteg innan han gick över i trav, jag hoppas det var allt jobb igår som märktes av. för några töltsteg kan jag acceptera just nu bara han väljer traven sen. Hoppas han insett att det är lättare att göra som jag vill. Fick till en riktigt bra sträcka på åkern och en ute på vägen sen. Hans fina trav var det, och han sänkte sig utan tjafs längre stunder. Sista biten på vägen lyckades vi till och med med en avsaktning till skritt utan att förlora formen eller höja huvudet.
 
Hur tycker ni han ser ut i kroppen? Jag blev glatt överraskad, trodde det såg värre ut faktiskt.

Guffis eksem

Tänkte skriva om hur jag gör med Guffis eksem och vad jag använder för att skydda och hjälpa honom. Börjar med det vi använt oss av under längre tid och slutar med det som jag ska testa för första gången i år. Vad jag tänker på när jag väljer produkter osv är att det ska vara så naturligt som möjligt, Guffi hud är känslig och även insidan, magen, tarmarna och immunförsvaret, tror jag och därför vill jag behandla med så bra produkter som möjligt med naturligt innehåll.
 
Eftersom vi bytt miljö några gånger är det svårt att veta exakt om det är miljön eller de nya produkterna som gjort skillnad, förhoppningsvis en kombination. Det blåser rätt mycket här eftersom det är så pass platt och även om de har lite träd i hagen är det ingen skog som stoppar vinden. Förra sommaren var också väldigt regnig och blöt, jag hoppas på en torrare sommar i år.Vi ska i år dessutom vara med i ett litet projekt om eksem, på sommareksem.se. Jag hojtar till när det hela har kommit igång.
 
Först och främst, täcke och huva. Han vägrar ha på sig riktiga eksemhuvor, dom åker av på en gång. Istället använder jag flughuvor men öron och helst hål för manen, annars gör jag ett eget. Just nu har han täcken från Hansbo, Hööks och Gekås.
 
Jag smörjer in hårbotten i man och svans med Leovet Bio-skin oil. Har inte börjat smörja än eftersom han inte är torr och dessutom väntar jag på leverans från Nederländerna. Det är mycket billigare att beställa utomlands än i Sverige. Ibland använder jag även detta i ansiktet, öronen och virvlar när han blir torr även där. I somras smörjde jag en gång i veckan ordentligt eller efter regn och vid behov när han var torr.
 
I ansiktet, öronen och skapet kan han som sagt bli torr och få sår. Jag brukar använda lite olika produkter där, det beror på om det bara behövs skyddas eller blivit ordentliga sår.
  • Zinksalva från Barnängen. (Tack för tipset Carro!) Otroligt bra salva jag började med förra året och aldrig tänker sluta med. Den är dryg, sitter kvar i över ett dygn och läker sår riktigt bra. Använder den även på sår som inte har med eksemen att göra.
  • Skillingaryd Fyra-ess hästsalva. Den skyddar bra mot insekterna eftersom den innehåller tjära men läker inte sår så bra. Dessutom är jag lite försiktig med den när solen gassar som helst eftersom jag hört att de kan få brännsår av just tjäran.
  • Helosan. Ja, det vet väl det flesta vad det är. Den har lite samma egenskap som zinksalvan, men håller inte lika länge och är inte alls lika effektiv. Den är mest ett kompliment till både Zinksalvan och Fyra-ess om det är stora områden de där varmaste soligaste dagarna.
  • Och som sagt, Leovet Bio-skin oil när huden blir torr.
Flugmedel, ja vad fungerar egentligen? Jag har provat rätt många, Absorbine Ultra-shield har jag använt ett tag men tyckte inte det fungerat så bra som många säger. Förra sommaren provade jag Prob sommardeo som man blandar ut med vatten och det är det mest effektiva jag provat. Eftersom även myggen älskar mig också så använder jag MyggA spray. Det är väldigt synd att dom inte tillverkar stora flaskor till hästar för det fungerar verkligen på mig.
 
Guffi har ätit St Hippolyt Hestamix i lite över 1,5år nu sedan vi flyttade från Sundsvall. Jag hoppas att det hjälper, men det är ett bra foder som Guffi gillar oavsett. Han har också fått Kiselgur i närmare 2 år, främst för sina dåliga hovar, men det ska vara bra för bättre hårrem också. Han har också fått linfröolja i två år.
 
I år har jag tänkt prova tre nya saker/produkter. Den första är ett halsband mot insekter. Förra året var han väldigt orolig med huvudet, trotts huva och flugmedel, och skakade bort insekter nästan konstant ute i hagen. Förhoppningsvis får det sitta kvar på honom och jag hoppas det hjälper.
 
En annan sak är Zink. Jag pratade med min equiterapeut som sa att det brukar dom rekomendera från St Hippolyt mot eksem, så det testar jag i år. Eftersom Zink inte är någon quickfix så kanske det inte syns någon skillnad förän nästa år. Eftersom zinksalvan fungerar så bra på utsidan hoppas jag att zinken även gör det på insidan.
 
Samtidigt som jag beställde Bio-skin beställde jag också Leovet No-rub. Dessa två ska tydligen komplitera varandra och jag hoppas det ger någon effekt. Jag har också köpt ett schampoo, Coal Tar, Neem & Teas Tree från Hilton Herbs (tack för tipset igen Carro!) som jag ska tvätta honom med. Måste tvätta honom oftare i år än vad det blev förra sommaren, men det är svårt när de har egen brunn och ingen vattenslang i stallet. Jag får helt enkelt ta med vatten.
 

Dagens ridlektion

Idag var det dags för ridlektion igen, vilket verkligen behövdes. Hjälp med traven som inte riktigt fungerat som den brukar det senaste, Jag hade klätt mig lite för varmt i den strålande solen, men det gick bra ändå. Guffi var rätt seg när vi gick till paddocken men när vi kom fram blev han nästan lite hispig istället.
 
Vi började rida på en åttvolt, på varje "volt" stod det tre koner som vi skulle flytta runt. Guffi fattade på en gång, slarvflyttade innan jag hann tänka nästan först. Tillslut skärpte han till sig och det gick riktigt bra. Han blev mjuk och lyssnade på mina hjälper. Han blev dock lite stressade. Serstök är inne i en tjurig period och vägrar ibland gå framåt, så Frida och Frida fick bråka lite med henne. Guffi regerade mer på smackningar, spö och allt det där än vad Serstök gjorde och han stressade upp sig. Han kunde iallafall lugna ner sig rätt snabbt igen.
 
Sedan övergick vi till trav, även om han var lugn innan så stressade han upp sig så fort vi tog trav i början. Han slängde in både tölt och galopp, vilket egentligen var bra så jag fick hjälp med problemen vi haft. Jag fick koncentrera mig mycket på att slappna av och tänka på min kropp, böja honom inåt och flytta. Han blev riktigt tjurig några gånger när det blev jobbigt och försökte sticka, då var det bara att böja honom inåt och ligga steget före honom. Han får som en damputbrott och kastar sig iväg några steg innan man får ner honom på jorden igen. Så fort han tog tölt eller galopp fick han jobba ännu hårdare, det ska vara jobbigt att göra fel. Men den gången han slog upp i galopp var han riktigt fin. Rundade sig, jobbade på ordentligt och jag satt som i en uppförsbacke, Frida tyckte hans galopp var riktigt fin. Tillslut släppte han i traven och gick riktigt fint, han insåg att det lättaste alternativet var att hålla sig till trav. Sänkte sig, kom ihop lite och böjde igenom fint. Lätt att flytta var han också. Så det var det här vi behövde.
 
Frida, alltså tränarFrida, konstaterade att hon aldrig sett en häst planera så i förväg vad han ska göra, hjärnan arbetar på högvarv hos honom och han är riktigt smart. Sånna här dagar är han inte lätt att rida. Han gör allt för att komma undan och slippa jobba. Men jag är glad att det var just en sån dag idag så vi fick hjälp med det. Det var länge sedan han var så här tjurig och verkligen försökte stick ifrån ordentligt, 1,5 år sedan kanske, men svårighetsgraden har ökat och han får mer press på sig så jag tror det är därför. Han ska bara inse att det inte lönar sig, det blev bara jobbigare, och jag måste vara jäkligt konsekvent. Han har blivit en riktig tölthäst nu, han har insett att det är lättare att tölta än trava.
 
Jag är riktigt nöjd med lektionen, trots tjurigheten och lite stress. Vi fick lite verktyg att lösa problemen när de kommer och det är vad jag var ute efter. Sen är det bara att kämpa vidare.

Löshoppning

Nu är jag riktigt trött efter många timmar i stallet. Innan jag berättar om dagens ridlektion tänkte jag skriva om gårdagens löshoppning. Det har inte regnat på några dagar så vi tänkt passa på när det var rätt torrt. Men innan vi åkte till stallet var vi på Hööks och deras superfredag. Så värst mycket erbjudanden tyckte jag inte det var, men ett svart schabrak med silverkant fick följa med hem iallafall. Nu ska jag bara hitta något sätt att brodera/sy fast en Långben på det!
 
Byggde upp ett litet hinder i björkhagen fakiskt och drog en lina bland träden. Började med Guffi som fattade rätt snabbt, han vet ju hur man gör men behövde nog en påminnelse eftersom det var några månader sen nu. Sedan tog vi in Serstök samtidigt, hon som inte riktigt har hoppas förut. Tänkte att det kanske kunde hjälpa henne att ha sällskap av Guffi. Och det gjorde det! Hon kastade sig gladeligen över hindret och efter först hoppet var det som att hon förstod vad det hel gick ut på. Man skulle hoppa! Guffi sprang sedan efter henne, låg hon före så saktade han ner så hon kom om. Han styrde henne rätt och jagade på henne. Vilken duktig kille jag har som förstod att han skulle hjälpa henne. Tillslut behövde inte vi driva på så mycket utan de sprang själva. Blev en liten film på ett hopp. Ni kan ju sänka ljudet om ni inte vill höra mig i början... Duktiga var dom båda två, och jag blev stolt över Guffi som tog sig an rollen att lära Serstök på en gång. Sen åkte eksemtäcket på och massor med anti-bit. Vindur nafsade lite i täcket men Guffi sa ifrån på en gång eftersom han var lite trött, men de leker en del annars och då kan det ju hända ett och annat. Men han ska vara äcklig att tugga och klia på iallafall.
 

Muskelknutar

Ja, jag tror jag har lyckats få några muskelnkutar i nacken, iallafall en som gör riktigt ont. Idag domnade ibland armen på jobbet och igår fick jag ont av att hålla i grimskaftet när vi var på promenad i skogen. Så Guffi fick gå lös själv, mycket bättre tyckte både han och jag. Han tog tillfället i akt och gick lite som han ville, fast han oftast gick efter snällt. Några avstickare och gräs-ätar-stopp men annars gick det bra som vanligt. Men jag kan säga, hungrig på gräs var han! Fast ibland kan han vara lite dum. Han stannade flera gånger för att äta vilket han inte får, men när vi stannade och han fick äta en stund när Frida spanade på diken så äter han inte. Då står han bara där snällt. Hur vi ska ta oss ut på andra sidan skogen är fortfarande ett mysterium när vi inte får på över kalhygget vi gjorde förut, men det löser sig nog. Får väl ta ett snack med markägaren bara.
 
Jag har haft en sån fredagskänsla idag bara för att jag är ledig nu. Även om det bara är torsdag så kan jag ju låtsas och äta lite chokladkanin och kurera min nacke. Jag hoppas det blir bättre tills på lördag när vi ska rida lektion så jag faktiskt har känsel i båda armarna. Jag funderar på att sätta på eksemtäcke till helgen också. Dödade den första myggan i år så nu är de på väg. Någon annan som har sånna planer?
 
Müsli i sin favoritfilt får pryda detta inlägg. Hon vet iallafall hur man myser när hon inte försöker klättra i palmer.
 

Ridning i regn och nya boots

Innan jag hämtade Frida for jag en sväng på Glada hästen för att köpa mera nypon. Köpte även ett par nya boots. Klockor blev det den här gången, 230g. Dom andra jag köpte har jag ännu inte fått att passa och jag tror vikten blev lite för lätt. Så om någon vill ha ett par läderboots 150g så hojta till.
 
Självklart så regnade det bara mer och mer men jag skulle rida. På med regnkläderna bara. Invigde de nya bootsen och de satt riktigt bra. Även om vi red på åkrarna som är rätt blöta och ojämna satt de där de skulle. Märkte kanske inte så stor skillnad, han tog nog i lite mer och längde stegen lite. Traven blev riktigt fin bitvis, när jag skärpte till mig och red ordentligt med stadiga händer så sänkte han sig fint och gick kvar där. Galoppen kändes det nog mest skillnad på, riktigt stora steg så jag studsade mer än vanligt. Riktigt härlig var den, han kändes maffig. Tölten gick rätt bra också, men det var tydligen svårt att hålla det tempo jag ville så vi hade några diskussioner. En vända sänkte han sig flera gånger lite längre bitar så snart så kanske han orkar ännu länge. Men helst ville han springa fort fort. Skrittade av ute på åkern och då ville han springa ännu mer, så pigg är han iallafall. Sen stod han i stallet och suckade högljud flera gånger innan han fick gå ut igen.
 
När vi åkte hem tittade solen fram...
 
 

Måndagsaktiviteter

Nu är tvätten och deklarationen kvar. Har haft lite ont i magen över deklarationen eftersom det är första gången med mitt företag, men det gick nog rätt bra. Bara jag gjorde rätt... Jag har också bokat in en ridlektion på lördag. Det var ett tag sedan nu så det ska blir roligt. Katten har haft damp hela förmiddagen. Vaknade i natt av att hon hade vält palmen på golvet i vardagsrummet så hon underhöll sig själv med att jaga blad och kasta sig igenom hela lägenheten. Nu har hon äntligen somnat.
 
Jag och Frida ska till stallet sen. Blev inget i helgen för sambons syster har varit här, väldigt synd när det var så himla fint väder igår. Så idag är ridsuget på topp, hoppas det är det hos Guffi också.

Galenpannan som liten plutt.

Mera trav

Idag hann det bli rätt sent innan jag åkte till stallet fast jag var ledig. Det har spöregnat och stormat fram tills eftermiddag så därför höll jag mig inne. När jag väl kom till stallet hade vinden avtagit och det var uppehåll som tur var. Men det var istället översvämning i alla diken. Även Helen kom ut efter en stund. Bestämde mig efter lite velande att jag skulle ta en kort ridtur ändå. Borstade Guffi och kunde knappt andas. Tog av mig glasögonen så jag skulle se något efteråt också. Riktigt fin lerinpackning.
 
Ridning gick rätt bra. Började på volt och böjde och flyttade. Han var mjuk och följsam. Travade sedan några vänder på vägen. Han höll sig i trav nästan hela tiden, en liten galopp klämde han in, men inga töltinslag iallafall. Fortfarande flaxig i formen, men betydligt bättre steg. Helt okej, inte trippigt men han kan vila mer på stegen. Sedan tog några en galoppfattning uppför backen mot skogen och travade lite där upp där vi fick till den fina traven igår. Gjorde så några vändor. Struntade i formen och bara lät honom springa och sista vändan kom den där fina traven tillslut och han sökte sig neråt. Känns som att traven backat väldigt många steg, så man får vara glad för det lilla. Men vi ska träna på den nu så är den nog tillbaka snart.
 
 

Trav i töm

Idag kändes det som att jag och min lilla bil skulle blåsa bort i de starka vårvindarna. Den är rätt liten och lätt så att säga. Har bestämt mig för att vi måste göra något åt traven nu. Det har inte varit bra det senaste, han kan så mycket bättre. Så idag blev det tömkörning. Började med att borsta den leriga hästen som hårar ordentligt. Men han har faktiskt tappat alla långa hårstrån och har de korta kvar så han ser lite konstig ut tycker jag. På halsen är han nästan grå fläckvis.
 
Började med att gå ut mot åkern på andra sidan skogen, men precis när vi kom ut på den svängde vi upp i skogen. Där kan man gå runt och kommer ner vid stallet igen. Tänkte att det var bra med lite skog och lite miniklättring. Tgo två varv där innan vi gick ut på stallplan och travade. Vänster varv gick faktiskt bäst, han var stabilare i formen där. Lite dåligt påskjut bakifrån, så fort jag smackade på hoppade han till idag. Lite nervig av blåsten så jag fick nöja mig med det som blev. Ställde honom inåt och han sänkte sig fint. Höger varv var det lite mer flaxigt, fick till några bra stunder iallafall. Sedan gick vi upp till skogen igen och tog en liten sväng trav. Åh, där kom den! Det lät som en stor maffig nordsvensk som var ute och travade i skogen. Stora stabila steg i ett raskt tempo, men jag lyckades ändå hänga med där bak. Så ut i skogen ska vi och trava verkar det som. Gick lite längre in i skogen för att skritta av innan vi gick in i stallet och mumsade på mat, digestivekex och päronfestis. Gå lös ut till hagen kunde man idag med, men när någon går före med en höbal kanske det inte är så svårt.
 
Som ni ser, min bil är så liten att Guffi är större!
 
Ser ut som att han är ute och skakar rumpa.
 
 

Stallkväll i dimman

Ja, ikväll såg man inte mycket. Jag hämtade Helen och åkte ut till stallet. Tog in hästarna och lullade runt mest. Ingen träning alltså. Vi var ut och fixade lite i hagen. Flyttade gammalt blött hö från trädet och våran provisoriska halmbajshög utanför lösdriften till leran. Förhoppningsvis hjälper det lite så det inte är lika blött. Det har tinat väldigt mycket de senaste dagarna så idag sågs gummistövlarna fast några gånger. Det skulle behövas lite grus egentligen.
 
Guffi var himla mysig och social. Stod med huvudet utanför boxdörren och hade stenkoll på oss hela tiden. Dessutom gick han helt själv både in och ut. Vi tog dom andra först och lämnade grinden öppen för Guffi stod en bit bort och brukar inte följa efter då. Men när jag kom in i stallet med Serstök hoppade hon till och man hörde hur någon kom racande utanför. Han sprang antagligen ner för kullen och stannade snällt utanför stalldörren innan han gick in.
 

Guffi gnäggade

I söndags när jag värmde upp  på volt på baksidan av stallet kändes Guffi riktigt mjuk och trevligt. Han flyttade väldigt mjukt, behövde nästan bara tänka så gjorde han. Dessutom hände något lite roligt. Så fort vi gick på den halvan av volten så han såg mamma och stallkatten Tova började han gnägga. Flera gånger dessutom. Jag är inte helt säker men det var nog första gången jag hört honom gnägga faktiskt. Han är väldigt tyst, mumlar lite ibland, men inte mer än så. Jag blev riktigt förvånad första gången och sen gjorde han det om och om igen. Kunde inte hålla mig för skratt. Han är rolig ibland min gubbe.
 

Film från idag!

Min mamma har varit här och hälsat på i helgen. Igår var vi på trädgårdmässan i Stockholm och idag en tur till Guffi. Jag passade på och rida och satte mobilen i handen på henne så hon kunde filma. Hon missade några bitar av tölten, men det blev iallafall några vändor. Så här ser det ut en normal dag för oss, inga underverk, tänk på det. Dessutom är han rätt skitig, jag skyller på årstiden och att det spöregnade hela dagen igår. Red rätt kravlöst, tänkte mest på att hålla det tempot jag vill men annars var det inget tragglande med formen. Mest för att jag vill se var han väljer att hålla huvudet nu, och jag tror nog det sänkts lite iallafall. Han var kanske lite högre än vad han varit den senaste tiden, men framsteg tycker jag nog jag kan se. Traven blev väl lite springig och flaxig i formen, men jag fokuserade inte så mycket på den. På slutet tog vi lite busgalopp ute på åkern så han fick springa av sig. Galoppfattning från skritt, sitter som ett smäck! Och roligt hade vi. Mamma som varit med oss från början tyckte iallafall det var stor skillnad.
 
 
 

Skröltträning

Idag tog vi en liten tidtur på kvällen. Det är så skönt att det är ljust så länge nu. Fick hjälpa Frida upp först för hon reed barbacka. Guffi stod snällt lös och väntade på mig. Vi började med en varv runt åkern, båda hästarna var riktigt pigga. Böjde honom nästan hela varvet runt, bytte håll när det kändes bra. Han var lite tung i handen. Han smög upp i tölt, helt avslappnad en gång också. Skönt att han hittat lugnet även där, var rätt mycket stress förknippat med tölten förut.
 
Ute på vägen sen försökte jag hjälpa Frida att hitta lite skrölt medans jag själv försökte hålla Guffi där, inte det lättaste. Han gick riktigt fint till stor del, men han blev lite less och tyckte det var jäkligt jobbigt när det blev väldigt mycket samling i skritten för att Frida och Serstök skulle få till det. Han fick en liten vända med lite mer tempo annars var det riktig kort tölt. Första gången på rakt spår vi fått till det så där jäkla bra med kort tölt. Riktigt långsamt gick det ibland och hela hästen jobbade under mig och var riktigt kompakt. Duktigt kille! Vi skulle ta en sista vända på vägen i trav, men då tog han galopp istället så jag lät honom rulla på. Lite belöning måste man ju få. Tog lite trav igångsättningar/nedtagningar på baksidan där den mesta snön smält bort. Rätt blött men bra för att träna traven iallafall och den fungerade också rätt bra.

Barbacka!

I kväll lånade jag Serstök och red barbacka! Åh vad det är härligt. Senast var för 1,5år sedan när jag hade min sista stalltjänst i Sundsvall och tog en tur i hagen på Bothildur. Jag kan ju säga att min balans var inte den bästa. Jag vinglade hit och dit och Serstök tar lite andra steg än Guffi så det hjälpte inte. Men sen fick vi till det. Vi gick ett varv runt åkern, Frida gick med med Guffi. Hon hade lite roligt åt honom. Serstök ökar tydligen farten så fort Frida gör det, men Guffi, nej, han håller samma takt och lunkar på i sin egen värld. Ja, det stämmer in rätt bra på honom. Provade lite trav ute på vägen, rätt bekväm var den, studsade inte runt som en boll iallafall. Frida sprang med Guffi och hon insåg varför jag brukar komma närmare och närmare diken när jag springer med honom, han är bra på att preja ut en. Försökte oss på lite kort skritt, samling och smyga upp i skrölt och det gick faktiskt. Rent kändes det men väldigt långsamt, men den finns där. Hon blev lite förvirrad över förhållningarna samtidigt som jag drev på, men tillslut förstod hon. Jag ska försöka hjälpa Frida med att få till det, men jag är så himla dålig på att förklara för andra hur de ska göra. Jag bara göra och blir det rätt så fortsätter jag så, annars provar jag något annat, men vad jag egentligen gör kan jag inte riktigt sätta ord på. Serstök är iallafall en dam med mycket vilja och humör, hon tycker bäst om att bestämma själv. Det var länge sedan jag fick driva så mycket när hon gör sina "nä nu tänker jag stå här!" kan jag säga. Guffi behöver man bara klämma lite med låren/vaderna så går han framåt eller ökar farten.
 

Säljes

Jag la ut det här för ett tag sedan men eftersom jag inte fått något sålt gör jag det igen med lite sänkta priser., vilket också går att diskutera. Allt är använt men i fint skick.

Lila schabrak allround (tror jag det är) 75kr
Det är ganska tjockt men väldigt fint. Passar till min islandsadel
 
 
 
Vävribbstyglar 30kr/st
Bruna med silverspännen
Svarta med mässingspännen

Hackamore, nosdelen är i svart tyg med ludd påinsidan, väldigt ställbart100kr

Tredelat bett med fasta ringar 12,5cm 30kr
 
 
Om du är intresserad av något är det bara att säga till. Frakt tillkommer om sakerna måste skickas annars kan de hämtas i Västerås.

Idag kunde vi!

Idag kunde han iallafall trava! Vi red ut på den andra åkern för att få lite variation, det är rätt mycket snö på halva den så vi fick börja med att pulsa lite. När vi sen kom ut på gräset gick Guffi jättekonstigt, stapplade fram och hade inget fäste, så jag hoppade av. I framhovarna hade han lyckats packa snön till is, så jag fick ta Fridas spö och hacka lös det. Sen gick allt mycket bättre. Hann få panik en stund, Guffi går ju aldrig så där, är han halt? Vad är fel? Är det därför han inte ville trava i fredags? Ni vet... Fick lite uppsittningsträning iallafall.
 
Sen sprang vi några varv, mest trav och i dag fungerade det. Rätt långa tyglar och snäll ridning, men bättre det någon gång ibland än att alltid bråka. Han säkte sig ner fint. Fokuserade mest på att hålla ett lagom avstånd till Serstök så det blev en del tempoväxlingar. Han springa gärna så nära han kan, men det vill jag inte. Bra gick det för det mest, när Serstök inte tvärnitade, då hann vi inte riktigt. Tog en sväng tölt också, rolligt bitvis. Tog en lång galopp också. Sen red vi tillbaka och tog en sväng på grusvägen. Jobbade honom lite mer i tölten där och han sänkte sig några steg bortåt, bra takt och tempo. TIllbaka mot stallet ville han springa fortare och rullade upp i galopp, men jag fick ner honom tillslut och då var det riktigt bra. Lite hög kanske men, MEN, i form ändå! Innan han tappade det tog jag en övergång till trav och det satt som ett smäck, inga problem och han hittade en lång låg form på en gång. Duktig kille! Han kan ju, det var nog bara en dålig dag i fredags. Det är så härligt att han blivit så lättväxlad och det är så roligt att rida när man kan byta gångart så lätt. De dagarna det fungerar alltså.
 
Bilderna är från 11 mars när Alexandra var med ut till Guffi.

Inte trav men mycket tölt

Nej, usch. Idag vet jag inte riktigt vad vi sysslade med. Red själv ute på åkern, uppsittningen gick jättebra, inga problem. Han var rätt okoncentrerad, blev skrämd av en hare/karin/skuttande litet djur och vägrade trava. Red på en volt för att få till ett bra skritt, han var lite trippig och slappnade inte av och längde stegen. Men vi fick till det faktiskt några bitar. Men när vi skulle avancera till trav blev det bara pannkaka av allt. I vänster varv gick det, nog för att han töltade och galopperade innan traven kom så höll han traven när vi väl travade. I höger varv var det katastrof, fick göra riktigt "minhästkanintetrava-travfattningar". Långa tyglar och ställa sig upp i sadeln, men ändå började den jäveln töltgalopperatjohotjohej, vete fan vad man ska kalla det. Halt med djupa andestag och sen kunde vi trava ett varv på volten, helt utan tydgelkontakt, jippi. Skit. Men han kunde skritta på bra med ordentliga steg emellan travförsöken iallafall. Vet inte om det var underlaget som var jobbigt. Fryst åker med ett tunnt lager blött gräs ovanpå, vad tror ni?
 
Sen fick han galoppera av sig lite, men i vändningarna slängde han in den där blandningen igen, det ska vara trav innan galoppfattning och innan vi saktar av till skritt, så är det så han fick gott vänta på den där galoppen idag tills traven kom, men det gick väl till slut. Tur man är envis. Sen tog vi tölt ute på vägen, hej vad det gick! Äntligen någon som fungerade! Inga stora krav på form, men rätt tempo fick han hålla så han inte skulle slå upp i galopp. Tog en vända i trav och då fungerade det faktiskt, bättre underlag på grusvägen. En sista töltvända och då bröt han av till trav en gång, som det brukar vara, haha. Då kändes det lite bättre. Tror han är inne i en riktigt töltperiod nu, det kanske är våren som gör det? För 2 år sedan när tölten släppte första gången, vi kunde tölta mer än 2 steg i taget alltså, då tappade han också traven huxflux, så jag får väl hoppas att det är samma sak denna gång. Jag får vara glad att det går så bra med tölten, men min häst kan ju för tusan alltid trava så man blir lite frustrerad. Vi avslutade som vänner iallafall.
 
Inne i stallet igen ville inte Guffi gå in i boxen så han fick stå en stund i stallgången. Stretchade lite och bakbenen fick jag ingen hjälp mig. Antagligen hade han lite träningsvärk sen igår också. Dessutom snorade han rätt mycket, vitt tjockt snor. Visst är det inget farligt så länge snoret är vitt? Får hålla lite koll på honom, men jag glömde ta tempen. Kanske är zinken som spökar eller vårdamm?
 
Tur att han är den sötaste som finns.

Solig uteritt

Igår blev det lite lätt tömkörning ute på åkern på kvällen. Han kändes rätt mjuk och var pigg. Blev nästan bara skritt förutom 10meter slowmotiontrav för att komma i kapp Serstök, helt lagom tempo när jag ska springa efter.
 
Idag var det varmt och soligt ute. Jag kunde rida i dunväst och ridbyxor, även om jag hade långkalsonger under. Jag har lite problem med mina knän, blir det för trångt får jag ont i dom och därför är jag lite efter alla andra. Men idag gick det! Vi var nog ute i närmare 1,5 timme och hästarna ville som vanligt inte gå hem. Vi kom över stora vägen riktigt snabbt och hästarna blev så glada och pigga. Skritten kändes riktigt fin, han gick igenom hela kroppen med långa steg där inte underlaget blev lite trixit. Guffi var på riktigt galopphumör, det blev galoppinslag i allt tror jag. Men han galopperar med fina kliv och ibland riktigt samlad, eftersom Serstök sprang före. Ibland blir man förvånad att han faktiskt får plats. Han fick mest springa på som han ville, men vi försökte hålla rätt gångart, men det var som sagt inte så lätt idag. Roligt att han är så pigg och glad ändå, och han sticker aldrig så då kan man få busa lite. Han försöker nästan luras, går upp i galopp men håller precis samma tempo som innan. Men det märks ju, så att säga. Roligt hade han iallafall och när vi töltade på grusvägen var det riktigt mums! Han slängde in en hel del galopp, han var nog lite trött då efter över en timme ute, men när det väl var tölt gick det i ett riktigt högt tempo och han ville iallafall inte bryta av till trav. Det var som att sväva fram, åh så härligt! Krävde ingen form eller så, han fick flyta på bara. Tror verkligen han har hittat en helt okej grundform nu, ryggen ska bara upp lite till så han arbetar bättre med den.
 
Jag är riktigt nöjd med dagens långa tur, även om det blev fel gångart hit och dit så hade vi roligt och man kunde bara sitta och njuta.
 

Dagens mysterium

 
I hestamixsäcken hittade Frida idag ett antal mystiska klumpar... Riktigt hårda var dom, lite kladdiga och konstiga. Satte man ihop som blev det en ring. Skickade bilden till våran equiterapeut som vi köpte maten av: "Hej! Frida hittade massa konstiga klumpar i hestamixen. Dom är stenhårda. Normalt? //Frida och Frida i Fridhem." Låter alltid så virrigt när man pratar om någon med samma namn...
 
Hon trodde att det kunde var melass, hon hade sett det i lightversionen av hestamix. Nu ligger klumparna i fönstret i sadel/foderkammaren och myser i solen.

Hemma igen

Nu är vi hemma efter ledigheten. Har varit skönt med mat, godis, sol och roligheter. Vi var på Boda Borg igår med sambons familj som födelsedagspresent till hans lillebror. Det är riktigt mycket snö kvar hos mamma, det var skönt att komma tillbaka hit där den verkligen smällt under tiden.
 
Müsli fick prova att vara ute i koppel, men hon är rätt mesig och ville bara gå in. Först fick hon dessutom panik inne när hon satt fast men mig efter och hon trasslade in sig i allt.
 
Åskar ville så klart inte vara med på bild, sån har han alltid varit, min fina svarta pantar.
 
Min systers katt Vilgot vet iallafall hur man går i koppel och chillar i solen.
 
Och blixten vet hur man gör framför kameran, den stiliga gamla mannen.


RSS 2.0