Guffis eksem

Tänkte skriva om hur jag gör med Guffis eksem och vad jag använder för att skydda och hjälpa honom. Börjar med det vi använt oss av under längre tid och slutar med det som jag ska testa för första gången i år. Vad jag tänker på när jag väljer produkter osv är att det ska vara så naturligt som möjligt, Guffi hud är känslig och även insidan, magen, tarmarna och immunförsvaret, tror jag och därför vill jag behandla med så bra produkter som möjligt med naturligt innehåll.
 
Eftersom vi bytt miljö några gånger är det svårt att veta exakt om det är miljön eller de nya produkterna som gjort skillnad, förhoppningsvis en kombination. Det blåser rätt mycket här eftersom det är så pass platt och även om de har lite träd i hagen är det ingen skog som stoppar vinden. Förra sommaren var också väldigt regnig och blöt, jag hoppas på en torrare sommar i år.Vi ska i år dessutom vara med i ett litet projekt om eksem, på sommareksem.se. Jag hojtar till när det hela har kommit igång.
 
Först och främst, täcke och huva. Han vägrar ha på sig riktiga eksemhuvor, dom åker av på en gång. Istället använder jag flughuvor men öron och helst hål för manen, annars gör jag ett eget. Just nu har han täcken från Hansbo, Hööks och Gekås.
 
Jag smörjer in hårbotten i man och svans med Leovet Bio-skin oil. Har inte börjat smörja än eftersom han inte är torr och dessutom väntar jag på leverans från Nederländerna. Det är mycket billigare att beställa utomlands än i Sverige. Ibland använder jag även detta i ansiktet, öronen och virvlar när han blir torr även där. I somras smörjde jag en gång i veckan ordentligt eller efter regn och vid behov när han var torr.
 
I ansiktet, öronen och skapet kan han som sagt bli torr och få sår. Jag brukar använda lite olika produkter där, det beror på om det bara behövs skyddas eller blivit ordentliga sår.
  • Zinksalva från Barnängen. (Tack för tipset Carro!) Otroligt bra salva jag började med förra året och aldrig tänker sluta med. Den är dryg, sitter kvar i över ett dygn och läker sår riktigt bra. Använder den även på sår som inte har med eksemen att göra.
  • Skillingaryd Fyra-ess hästsalva. Den skyddar bra mot insekterna eftersom den innehåller tjära men läker inte sår så bra. Dessutom är jag lite försiktig med den när solen gassar som helst eftersom jag hört att de kan få brännsår av just tjäran.
  • Helosan. Ja, det vet väl det flesta vad det är. Den har lite samma egenskap som zinksalvan, men håller inte lika länge och är inte alls lika effektiv. Den är mest ett kompliment till både Zinksalvan och Fyra-ess om det är stora områden de där varmaste soligaste dagarna.
  • Och som sagt, Leovet Bio-skin oil när huden blir torr.
Flugmedel, ja vad fungerar egentligen? Jag har provat rätt många, Absorbine Ultra-shield har jag använt ett tag men tyckte inte det fungerat så bra som många säger. Förra sommaren provade jag Prob sommardeo som man blandar ut med vatten och det är det mest effektiva jag provat. Eftersom även myggen älskar mig också så använder jag MyggA spray. Det är väldigt synd att dom inte tillverkar stora flaskor till hästar för det fungerar verkligen på mig.
 
Guffi har ätit St Hippolyt Hestamix i lite över 1,5år nu sedan vi flyttade från Sundsvall. Jag hoppas att det hjälper, men det är ett bra foder som Guffi gillar oavsett. Han har också fått Kiselgur i närmare 2 år, främst för sina dåliga hovar, men det ska vara bra för bättre hårrem också. Han har också fått linfröolja i två år.
 
I år har jag tänkt prova tre nya saker/produkter. Den första är ett halsband mot insekter. Förra året var han väldigt orolig med huvudet, trotts huva och flugmedel, och skakade bort insekter nästan konstant ute i hagen. Förhoppningsvis får det sitta kvar på honom och jag hoppas det hjälper.
 
En annan sak är Zink. Jag pratade med min equiterapeut som sa att det brukar dom rekomendera från St Hippolyt mot eksem, så det testar jag i år. Eftersom Zink inte är någon quickfix så kanske det inte syns någon skillnad förän nästa år. Eftersom zinksalvan fungerar så bra på utsidan hoppas jag att zinken även gör det på insidan.
 
Samtidigt som jag beställde Bio-skin beställde jag också Leovet No-rub. Dessa två ska tydligen komplitera varandra och jag hoppas det ger någon effekt. Jag har också köpt ett schampoo, Coal Tar, Neem & Teas Tree från Hilton Herbs (tack för tipset igen Carro!) som jag ska tvätta honom med. Måste tvätta honom oftare i år än vad det blev förra sommaren, men det är svårt när de har egen brunn och ingen vattenslang i stallet. Jag får helt enkelt ta med vatten.
 

Kommentarer
Postat av: Carro

Varsågod för tipsen :D haha, hoppas som sagt att Guffi får en lugn sommar iår!:) Och schampot är så galet bra! Och lite tack för påminnelsen, måste själv beställa en ny flaska, den jag har kommer inte räcka hela sommaren!.

Svar: Nu hoppas jag det är så bra som du säger :) Varsågod! :)
guffiframidfelli.blogg.se

2013-04-28 @ 22:15:48 / URL: http://whyevenbother.blogg.se
Postat av: Jenny

Det är ett gissel det där, och dumt att det alltid är olika saker som fungerar på olika hästar, man måste ju alltid prova sig fram med vad som funkar för ens egen häst. Jag hoppas zinken hjälper, och även de andra nya grejerna du tänkt testa i år.

Svar: Det är verkligen det och jag tror miljön påverkar mycket också, även stress osv, så det är svårt att veta vad som ger den bästa effekten.
guffiframidfelli.blogg.se

2013-04-29 @ 22:51:04 / URL: http://videungens.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0