Fraktfritt = soffshopping

Perfekt en kväll som denna när all energi tog slut på jobbet innan man masade sig till stallet och hjärnan lagt av. Emmishoppen hade fraktfritt hela februari, men bättre sent än aldrig.
 
Mina fina inköp blev iallafall ett par läderboots från Fakur. Har inte sett att dom haft dom förut så blev glatt överraskad när de fanns i en vikt som jag kände passar oss. 150 gram blev det, tror det är bra att börja med. Nu hoppas jag att det är bra kvalitéet på dom, deras träns är ju det så man får hoppas.
 
Den andra saker blev ett halsband mot insekter. Lite tidigt kanske, ja, men när jag upptäckte detta i somras och beställde det tog det lång tid innan de ens hann skicka det så jag avbeställde det. Det kändes som att insektssäsongen nästan var slut så jag tänkte beställa ett nu i vår istället. Så nu gör det inget om det tar tid innan det kommer för jag har några månader på mig. Bara det inte kommer för tidigt och effekten hinner försvinna...Men det borde det ju inte göra om de har det på lager. Jag hoppas verkligen att det fungerar och gör livet lättare för Guffi på sommaren. Så han slipper vifta på huvudet hela tiden och vara trött hela sommaren.
 
 

Bråk över bommar

Igår tänkte vi inviga de nya cavalletiblocken. Lite tömkörning över bommar. Det tyckte inte Guffi. Han började fjanta sig på en gång, kunde inte ens gå brevid bommarna normalt. Backade och krumbuktade sig för att komma undan. Tillslut var jag rätt irriterad på honom men försökte hålla det inombords.

Jag lyckades övertala honom att gå över dom efter ett tag, envis som åsnor kan vi vara båda två men han ska inte få bestämma och låtsas vara rädd när han inte är rädd för bommar. Han försöker bara slipper undan när han håller på så. Sen när man fick beröm för att man gick över dom var det jätteroligt och ingen fara alls. Så vi slutade som vänner iallafall, bommarna måste vara med oftare igen.

Fantastisk underbar dag med lång skrittur på speed

Som rubriken lyder, vaknade till en otroligt fin dag. Solen visade sig för första gången på länge på en klarblå himmel. Frida har dessutom sportlov och jag var ledig. Vi började med att åka till Hööks. Frida köpte ny sadelgjord och tillsammans köpte vi cavalletiblock. Nu ska bara Fridas pappa fixa fler bommar av träden de gallrar ut i granskogen. Sedan åkte vi till hon vi lånar paddocken av och frågade efter ridvägar i skogen på deras sida. Vi var himla sugna båda två på en ordentlig uteritt. Senast var väl i höstas eftersom vi inte kommer igenom skogen med alla vattenfyllda diken. Vi åkte till stallet sen och fikade lite innan vi gjorde iordning hästarna som redan var svetttiga efter massor med bus i hagen och den varma solen.

Sedan gav vi oss av, över stora vägen och in genom grinden på andra sidan. Där fanns det oändligt med ridväg kändes det som. Först en gammal skogsväg som övergick i Bruksleden som vi följde i skogen. Riktigt härlig skog med lite klättring. Vi kom sen ut på en ny skogsväg som var plogad! Antagligen travstallet i närheten som gör det. Hur lång som helst var den med bra underlag förutom isen man kunde skymta under snön på sina ställen. Båda hästarna var riktigt pigga och glada, snabbt snabbt skrittade dom. Ibland blev de lite stressade av allt det nya och snön som rasade från träden, men de skötte sig ändå bra. Vände efter några kilometer men vi hade nog kommit hur långt som helst på den där vägen. På vägen hem följde vi en annan stig och trodde vi skulle komma ut vid en annan gård längs vägen till paddocken, men efter att ha tappat bort stigen och dykt igenom snårskog såg vi helt plötsligt den första skogsvägen igen! Båda hästarna var riktigt svettiga och alla var vi riktigt glada efter den trevliga skritturen. Dit vill vi igen!

När vi vände kom jag på att starta runtastic på mobilen och jag kan säga att det gick jäkligt fort idag! Medelhastigheten enligt den appen var 4,6km/h vilket den brukar vara när vi även travar, töltar och galopperar. Är det bara skritt brukar det vara runt 3km/h.
 
Pilotbild på vägen hem

Söndag

Efter jobbet åkte jag ut till Guffi. Fantastiskt nog var det fortfarande ljust, himla skönt och så här fint var det!
 
 
Tog repgrimman och longerlinan och hämtade Guffi. Först gick vi en sväng på åkern för att värma upp. Försökte oss på lite trav ute på den stora volten vi ridit upp där men den var alldeles för stor.

Tillbaka vid stallet försökte vi oss på galopp. Det brukar vara lite omöjligt eftersom Guffi tycker jag blir väldigt läskig när jag försöker driva på honom och tillslut brukar han vända sig mot mig och tvärstanna alldeles uppstressad. Men vet ni vad 3 galoppsteg fick vi till i vänster varv! Visst var han stressad och gjorde för det mesta som vanligt men det kom några steg iaf. Det nöjde jag mig med och sedan skrittade vi lugnt en stund. Han måste förstå vad jag vill innan vi kan göra någon mer. Flyttade lite bakdel för tryck och böjde stillastående innan vi gick in och åt digistivekex med Tova. Vem tror ni tog kexet först?
 
 
 
Tog en bild på Guffi i hagen där han stod rätt bra. Lite tokiga propositioner blev det nog och dålig kvalité på bilden men ni ser iallafall. Vad tycker ni om lurvas kropp med all päls ivägen?
 

Dagens träning - trav

Jaha, idag tog vi nästa gångart - trav. Känns bra att dela upp dom dag för dag just nu, det blir bra resultat av det för det gick bra även idag. Även om jag koncenterar mig på en så blir det en lite sväng i de andra också.

Men första måste jag berätta att jag har VÄRLDENS JÄVLA träningsvärk i ryggen! Även i låren och magen, men ryggen usch usch. Trodde nästan jag inte jag skulle lyckas ta mig ut på Guffi men det gick faktiskt. Trots att jag kände mig stelopererad. När jag väl satt där kände jag inte av det så mycket, skönt.

Började på en liten fyrkant, böjde utåt och inåt i båda varven och flytta bakdelen. Koncentrerade mig på mig själv och sittbenen. Blev sen en volt och tog trav. Var lite draghjälp åt Serstök som har lite svårt med trav på lite volt. Helt plötsligt har vänster varv vårat lätta. Försökte böja igenom honom i traven och det släppte rätt bra. I höger varv var det mycket svårare och kom bara bitvis och vi lutade väldigt mycket inåt. Men jag kände ändå hur ryggen kom upp för det mesta.

Vi red sen ut på åkern och travade på samma volt som igår så det blev lite lättare för Serstök. Han fick springa på som han ville mest, men i rätt tempo och inte utåt ställd. Ibland fick han till det med någon himla storhästtrav så jag flög som en vante, men roligt var det! Lite galopp tillbaka och lite tölt på vägen. Inte så stora krav på den eftersom det var en travdag, men han sänkte sig fint en liten bit innan vi saktade av och skrittade av.

Duktig kille även idag!
 
Bild från 20 januari

Galoppträning på åkern

Idag red jag själv, helt själv! Andra gången sen han bockade av mig i somras. En del tycker väl jag är mesig, feg eller vad som helst men Guffi blir lugnare med sällskap men nu känns det så pass lugn och säkert vid uppsittningarna att vi klara oss på egen hand.

Jag tog in de andra två också, det blåste isande kallt idag och Serstök ville inte öppna sina känsliga ögon pga det. Vindur blir gladast av alla när han får komma in, lilla sötkillen. Alltid lika glad och nyfiken. Guffi fick gå lös efter Serstök så behövde jag bara gå två vändor. Han var på väg åt ett annat håll men när jag ropade på honom följde han efter igen.

Uppsittningen gick utan problem. Först red jag lite på baksidan och i hagen, böjde, flyttade, halt. Han lyssnade riktigt bra så vi red ut på vägen. Tänkte på mina knän och sittben, vilket fungerade även i dag. Vi red ut på åkern och tränade galoppen, vilket vi inte gjort på länge. En stor volt och han jobbade på riktigt bra i en stadig form. Gick bättre i vänster varv, vårat dåliga. I höger lutade vi väldigt mycket inåt volten, men det var nog jag som inte lyckades ge honom rätt stöd. Jag är ju svagare i vänster sida. Växlade med lite trav och skritt emellan. Vi kan fatta galopp från skritt upptäckte jag också! Vi tog en racergalopp över åkern tillbaka utan krav, roligt tyckte Guffi. Vi tog tölt några vändor ute på vägen sen, det gick riktigt bra! Det kändes lätt och harmoniskt för att vara oss, han sänkte sig några gånger och då lyfter jag i sadeln upp med ryggen. Han bröt av till trav en gång, men det löste vi snabbt igen. Några korta busgalopper till innan jag skrittade av från marken. Kort och intensivt blev det idag, stretching efteråt blev det också. Det knakar i den där vänstersidan...

När jag släppte ut dom stod Guffi kvar med mig och letade efter gott mellan frambenen, han har verkligen lärt sig det där nu. En puss fick jag också!


Min fina i lila och grönt.

Gårdagens påhitt

Igår var jag himla ridsugen men för trött så det blev tömkörning istället. När vi hämta dom från hagen skulle jag stänga efter oss så jag la grimskaftet över halsen på Guffi. Först följde han efter mig, sen stod han stilla innan han insåg att han kunde gå iväg. Så det gjorde han, efter de andra och in i stallet. Han fick stå lös i stallgången också. Duktig kille!

Tömkörningen gick bra, blev bara skritt och trav, så han inte skulle få träningvärk efter söndagen. Böjde, ställde, flytade lite kravlöst och sen fick han trava av sig. Vilket var lite problematiskt när han travade på tvären bort från mig mot Serstök och Frida. När vi klarade några varv i varje varv utan problem nöjde jag mig. Vi tog en sväng på vägen och åkern också. Pulsa lite i snön, båda två tyckte det var skönt att slippa gå runt runt en stund.

Dagens lektion

Fina fantastiska häst! Han var så duktig och gick så fint idag!

Vi började med att koncentrera oss på sittbenen. Det inre eller det åt de håll vi böjde skulle vi sänka knät och sitta mer på det sittbenet. Riktigt svårt, speciellt när vi böjde utåt, men det gav verkligen resultat. Jag märkte en tydlig skillnad på Guffi och han reagerade väldigt tydligt på en sån liten sak. Även i vårat svåra varv ställde han sig lite inåt bara jag ändrade på sittbenet.

Sedan gick vi över till tölten. Först ville han inte riktigt släppa efter, huvudet högt och ville bara springa ifrån. TränarFrida ville då rida så det fick hon. Guffi var mycket lugnare även med henne, om man jämför med förra gången. Här blev det verkligen skillnad och han gick så fint! Han bråkade lite precis som han gör med mig för att slippa undan, men han gav med sig. Jag filmade en liten snutt så ni får se, inte den bästa stunden för då ville jag titta och lyssna.

Sen hoppade jag upp igen, bra uppsittningsträning. Det var verkligen skillnad, men mycket handlade om hur jag satt och red. Mjuk i handen men hålla emot när han vill öka eller höja huvudet och driva bort problemen. Stundvis alltså, när ryggen kom då kändes det som att jag höjdes högt högt upp i luften! Vilken känsla! Jag satt där och log som ett fån och skrattade högt. Min fantastiska häst som kan!

Frida tycker han är en väldigt trevlig häst att rida, han har blivit mycket mjukare och lugnare nu. Han har stora luftiga steg och blir aldrig tung i handen. Att få höra sånna fina ord om sin häst som var den fula ankungen förut gör en så glad. Nu är han snart en vacker svan! Nu ska här tränas, speciellt på vad jag sysslar med.


Hit och dit

Igår var ridkänslan inte på topp. Vi började med att rida på åkern och in i skogen. Där gick det bra och vi lulla runt mest. Sista biten jobbade jag ihop honom och jag kände hur ryggen kom upp och han jobbade på.

Sedan gick det utför, med några ljusglimmar. Först var tölten blä, det gick lite långsamt, inget driv från Guffi själv. Snö rasade från taken som vi hoppade jämnfota på tvären och Serstök dök ner på knä. Ena stunden var Guffi lugn, mjuk och följsam för att nästa sekund spänna sig, upp med huvudet och trippa, försöka springa iväg. När han inte fick det gick han på tvären och överböjde sig fast jag verkligen försökte få tillbaka honom. Nästa sekund var han lugn igen...

Vi fick iallafall till en bra travsträcka tillslut. Drivet kom tillbaka och jag fokuserade på att ha stabila händer och inte pilla för mycket. Han jobbade på i en fin form och med ryggen. Kändes som att han använde en del energi även uppåt och inte bara framåt. Så jag får väl vara nöjd med det iallafall. Hoppas det går bättre imorgon när vi ska rida lektion igen!

Boots...

Jag skulle vilja prova att sätta viktboots på Guffi, för att se vad som händer och om det kan hjälpa honom med gångarterna. Alltså inget jag tänker använda jämt och ständigt, utan någon gång i bland, om det nu hjälper honom. Men nu till frågan: Ska man köpa klockor eller liknande g-boots?

Jag vill inte ha så tunga heller, 190g verkar vara det lättaste på många jag sett. Hur tungt är det egentligen för hästen? Och någon som har tips på var man kan hitta lättare som inte kostar massor?

Guffis nya träns!

När jag skrev ett inlägg om mina träns och att jag ville ha lite nya så antydde jag att det var ett väldigt fint träns jag ville ha. Nu är det här! Hämta det på posten på väg till stallet och Guffi hade det på sig när vi tömkörde, så ni har redan sett det om ni tittade noga. En väldigt dålig bild blev det men snyggt är det ändå på min fina Puff! Fast jag gillar inte riktigt den lilla pärlan eller vad det är där snorremmen ska sitta. Kan man ta bort den tro? Snokremmen gick inte att ha på med det där bettet.
 

Tömkörningsfilm

Jag blev det en tur till stallet på egen hand och tömkörning fick det bli. Filmade oss under tiden, mobilen fick stå på en pall under tak eftersom det snöade. Så nu ska ni få se min snygg stil när vi försöker få till tölt. Mina händer är lite hit och dit, jag vet. Ni får se en riktig Guffihalt också, halt och sedan en halv bakdelvändning åt något håll. Han gör även så från ryggen fast jag inte försöker förflytta honom, det är något han har inlärt från tidigare.

Att tölta i vänster varv gick inte bra idag, ni kommer se i första "tölt"klippet att han tvärar i från mig och så gjorde han för det mesta i det varvet. Men det gick lite bättre i slutet. Höger gick mycket bättre, det som brukar vara det svåra varvet. Snyggt är det inte, men det kändes ändå bättre idag. Han hoppade inte i igångsättningarna och huvudet var inte lika högt som i lördags. Högt är det iallafall, men det blir bättre med tiden och en hel del travtakt på sina ställen. Vi försöker så gott vi kan och det kan bara bli bättre.
 
Han var riktigt lång och låg i traven, helt på egen hand så han fick mest trava på med slappa tömmar och frustade nöjt. Var säkert skönt efter den jobbiga tölten.
 
Skritten i början är snabbspolad, antagligen inte så roligt för er att titta på. Ni kan iallafall se i höger varv att han tittar utåt när han egentligen ska titta inåt eller iallafall vara rak, det är ett problem vi har. I andra klipp går han böjd utåt, och då är det meningen att han ska göra det. När vi skrittade av ute på vägen hade han en hovs övertramp. Jag är nöjd med honom och han var lugn i stallet helt själv dessutom.u
 
Vill ni hoppa över skritten, så börjar vi "springa" runt en minut in.
 
 
Jag måste köpa nya tömmar, de där är hemgjorda med båtrep och eftergiften kommer inte i rätt stund eftersom de fastnar lite i ringarna. Några med gummiband i början skulle vara bättre tror jag.

Bett

Jag halkade in i en diskussion om bettstorlek på islandshästar. Någon blev "rädd" av att se att så många annonserade ut bett som är 12,5cm på en sida för islandshästsaker på facebook. Denna menade också att 9,5cm är standard storlek för just islandshästar.
 
Guffi har 12,5cm på sina bett och har ett rätt stort huvud med en bred nos. Han har mest raka bett, han trivs bäst på dom och han är jäkligt mycket "läppar" kan jag säga. Även om han inte har något i munnen så är det små rynkor i mungiporna. Att försöka klämma in ett mindre bett i hans mun skulle bara klämma ihop allt ännu mer och bli rätt obekvämt tror jag. Att sänka nackstycket för att bli av med rynkorna gör att bettet hamnar för långt ner. Han har helt enkelt väldigt mycket hud runt munnen.Vad jag läst mig till är det inte lika viktigt med storleken på raka bett, de kan ju inte böja sig åt fel hål i munnen, rätt mig om jag har fel. Det enda tredelade bett jag använder är också 12,5cm, det skulle nog passa lite bättre om det var 12cm, men nu är det så. Bettringar kanske skulle hjälpa lite. 11,5 blir som sagt för trångt för hans stora fläskiga läppar. Veterinären hittade heller inga sår i munnen eller andra skador, så jag tror verkligen inte att storleken på hans bett skadar honom.
 
Guffi är sån att när han inte gillar ett bett så vägrar han öppna munnen efter några gånger. När han gör det slutar jag använda bettet och testar något annat istället. Att tvinga in ett bett är helt fel! Han ska framför allt trivas med det och vara bekväm. Man får prova sig fram tills man hittar det som passar, både i storlek och att hästen trivs med det, lyssnar på en osv. Man kan säkert behöva ha olika storlekar på olika bett, bäst av allt är att prova.
 
Vad har era hästar för storlek på bett och vad anser ni i den här diskussionen?
 

Guffi kan själv

Vi har en ganska liten "stallgång" i stallgången, men två hästar får iallafall plats mitt emot varandra. I lördags ville jag prova om Guffi kunde stå stilla under att sitta fast när jag gjorde iordning honom. Serstök står framför honom med dörren bakom henne. Åt sidorna är det en skräpbox och en stängd dörr till resten av stallet och bakåt sadelkammaren. Han kan alltså inte komma någonstans, men jag trodde inte han skulle försöka heller. Jag har duschat honom lös tidigare tex. Det gick helt utan problem. Han tog några steg fram mot Serstök i början, men när jag backat tillbaka honom några gånger stod han snällt stilla resten av tiden.

Han har inga problem med att vara lös, han går ju lös i skogen och till och från hagen ibland, in i stallet till sin box osv. Det roligaste exemplet är när Frida ber mig hålla i hennes spö när hon ska sitta av, jag släpper Guffi och håller i spöt istället... När vi kommer in efter ridturer tar jag av honom sadeln, lägger tyglarna över huvudet, går i väg med sadeln och han går in i sin box åt ett helt annat håll i stallet.

Jag skulle inte våga göra så här om jag inte litade på honom, men det gör jag. Min lilla prins!

Duktig Guffi

Guffi var riktigt duktig igår när jag tömkörde. Han böjde sig fint, men i vänster varv var det lite svårt som vanligt, men vi försökt och det släppte ibland. Traven var riktigt fin, han sökte sig neråt i formen och upp med ryggen med ett trevligt steg. Hade det nya äppelbettet med parerstänger även i dag och jisses vad det skummade! Jag har aldrig varit med om så mycket skum på honom förut, det hade stänkt på bogen! Det krävs jäkligt mycket för att få lite lite skum på honom, men med det där bettet kom det rätt fort. Inte för att jag kräver mer bara för att han ska skumma, nej nej, det var bara roligt att se att han kan. Inte ens efter en ordentlig lektion med tränarFrida brukar det bli något skum.

Vi testade även tölten idag. Har inte töltat så mycket när jag tömkört, det har inte riktigt fungerat. Han har nog inte riktigt orkat faktiskt, men nu när den blivit starkare från ryggen tänkte jag vi kunde börja jobba med den från marken också. Särskilt snyggt var det inte men han kämpade på och förstod var jag ville. Några steg sänkt han sig och böjde sig på volten, men det var inte långlivat. I igångsättningarna körde han upp huvudet och tog ett skutt, vet inte riktigt hur jag ska förklara. Så gjorde han alltid förut från ryggen när vi skulle tölta, men nu insåg jag att han faktiskt slutat med det. Så jag måste göra på rätt sätt från marken också och vi behöver träna mer så ska det nog fungera. Han behöver skaffa lite egen styrka för att orka också.

Ni skulle ha sätt min stil under tiden. Jag försöker "hjälpa till" och töltade själv, nästa gång får Frida filma mig så ni får er ett gott skratt!

På vägen hem skulle jag tanka. Tror ni inte att tanklocket frusit fast! Med lite hjälp från sambon hemma fick vi upp det iallafall och jag kunde tanka imorse på väg till jobbet.
 
Ungefär så här ostilig var han, bilden är från november 2011.

Full fart i snön

Idag var det riktigt halt att ta sig ut till stallet och genom stan för att först hämta Frida. Det har snöat i 4 dagar nu, jag hoppas verkligen det slutat imorgon för då ska jag göra något roligt men snön blir lite i vägen då, iallafall om den faller från himlen.
 
Det var uppehåll när vi red iallafall och jag invigde det nya bettet. Tyckte det fungerar rätt bra, ungefär som det vanligt raka. Han var väldigt skummig i munnen efteråt, vilket Guffi sällan är och det brukar krävas en del för att det ska blir något skum. Han var inte så arbetsvillig idag, men det var nog inte pga bettet. Han flyttade sig fint och böjde sig igenom kroppen när jag verkligen red, men efter några gånger blev han less och tog tag i bettet, gapade eller flyttade baken åt det motsatta hållet, bara för att slippa undan och jävlas kändes det som. Så vi lät dom få springa av sig lite på åkern och vägen, pigg Guffi kan jag säga. Både trav och galopp blev det och han sprang för glatta livet med Serstök hack i häl. Tog lite tölt på vägen, första vändan ville han inte alls. Han körde sin fusktrav, man sitter precis lika stilla som i tölt, men det är trav, kort kort. Andra vändan fick vi till det lite bättre, ren tölt var det iallafall och då avslutade vi. Han skötte sig ändå riktigt bra för att vara på det där humöret, jag fick igenom det jag ville och han var mjuk.
 

Nytt bett och uppdatera tränsgarderoben

Jag har ett tag tänkt köpa ett rakt äppelbett med fasta ringar. Har ett med lösa som jag köpt begagnat, men det var tuggat på sedan innan så har inte använt det så ofta för att han inte ska få ont. Nu hittade jag ett med parerstänger, begagnat det med men knappt använt så inget att skada sig på det. Jag har aldrig använt bett med parerstänger tidigare, men jag hoppas Guffi kommer gilla det. Han går bäst på raka bett och jag vill ha något mer att variera med.

Jag har också tänkt uppdatera mina träns. Det flätade använder jag mest och det gillar jag verkligen. Mitt bruna med aachennosgrimma gillar jag inte alls. Jag har klippt av käkremmen så jag antar att ingen kommer vilja köpa det av mig heller. Det sista är ett svart nackstycke med en omatchande nosgrimma som jag inte gillar heller. Nackstycket är det inget fel på. Om ni undrar varför jag har träns jag inte gillar så är svaret att de var billiga och pengar till andra fina inte fanns förut.

Nu har jag hittat ett väldigt fint träns som jag hoppas blir mitt snart! Det kommer passa väldigt bra med mina tyglar... Nu letar jag bara efter en nosgrimma till det ensamma nackstycket. Gärna en med flätade detaljer.

Om någon vill köpa ett brunt träns för en väldigt billig peng är det bara att hojta till. Tyglar ingår.
 

Släppa på kraven-dag

Idag kände jag att jag och Guffi behövde ta det lugnt på egen hand, inga krav och bara gör något mysigt. Så jag åkt ut till stallet efter att jag varit på massage. Tog honom från hagen och sedan gick vi en promenad över åkern och inne i skogen. Det snöar även i dag så var skönt inne i skogen där det var vindstilla. Guffi gick gå löst och filosofera. Han stannade några gånger för att titta och lyssna, men följde sedan efter mig igen. Försökte få honom att trava genom att springa före, men det fungerade inte alls. Han stannade istället och funderar nog över vad jag sysslade med.
 
När vi kom tillbaka gick han snällt in i stallet efter mig. Annars brukar han tveka lite när han är själv och då får han gå före mig, men det behövdes inte idag. Han var dessutom rätt lugn i stallet för att vara själv. Vi åt lite ostmacka och hade det mysigt innan han fick gå ut till de andra igen. Tog några bilder med mobilen på tre väldigt fotogeniska hästar för dagen...
 

Bettlöst - stel, tung och pigg häst

Nu har det snöat i två dagar, så någon is ser man inte men vet man att den finns där blir man lite feg ändå. Jag hade inte alls tänkt åka till stallet igår men så blev det ändå. Jag och Frida bestämde oss för att rida och jag invigde det bettlösa tränset från ryggen.

Det fungerade, svänga och stanna var inga problem, men att böja eller bara ställa lite, nej det gick inte. Guffi kändes som en planka, stel och hård. Jag blev hård i handen för att det inte fungerade som det brukar med bett och han ännu värre. När jag koncentrerade mig på mig själv gick det till slut lite bättre men vi behöver träna på det där. Han brukar alltid pusta och frusta efter några minuter, men igår gjorde han det inte förän vi red ut på åkern för att trava. Jag kända att han inte riktigt var bekväm. Han hade gärna sprungit 70 varv kändes det som, det är ju bra att han är pigg igen efter vaccinationen.

Det gick alltså inte så bra igår, men så är det ibland och det var första gången jag red bettlöst. Jag får vara glad över att han lyssnar på sväng och stop, och att jag kom upp utan problem. Och det var trevligt att få sitta på min häst, så höga krav har jag.

En piggare Guffi

Igår var Guffi lite piggare så vi tömkörde lite. Men först började vi med att äta grillade hamburgare ute i solen, riktigt trevligt.
 
Det blev en hel del kringelokrok i björkhagen. Han hade det bettlösa reptränset igen, måste ta och rida i det snart för nu lyssnar han väldigt bra på det. Fast vi hade någon diskussion om vilken sida av träden vi skulle gå ibland. Vi lyckades hitta ett litet hål mellan träden där vi kunde trava på volt. Helt kravlöst, bara så han vi springa lite grann. Jag halkade lite här och där, och jag tror jag sträckte mig. Det gör lite ont i låret idag, men Guffi var stadig på benen.
 
Idag har jag jobbat och var bara ut och gav dom hö i mörkret. De stod på andra sidan hagen så jag hälsade inte ens på dom, ropade lite på dom men ingen ville komma.
 
Var snabbt in på Hööks också. Skulle titta på gummiplattorna och gummiringarna de har i lila nu, men jag hittade bara plattor. De hade dessutom en riktigt meslila färg så jag blev riktigt besviken. Färgen är mycket fina på bilderna på internet och katalogen, fast det kan ju ha varit någon annan variant jag såg. Förresten så brukar personalen där komma och köpa lunch av mig, den ena ska en väldigt speciellt tunnbrödsrulle.

Dagens äventyr

Idag blev det en lugn dag i stallet. Guffi kändes lite trött och hängig, beror väl på vaccinationen hoppas jag. Jag kom ut lite tidigare än de andra så jag tog med mig kameran ut i hagen och satte mig på en sten. Guffi var riktigt mysig och jag fick en del mulpussar och imma på glasögonen.

Jag fick hjälp med bilen också, sånna otroligt snälla människor jag fått turen att träffa genom att ha Guffi hos dom. Så nu hoppas jag problemen är lösta.

Jag och Frida tog en promenad bort till paddocken på andra sidan vägen för att kolla underlaget. Massa is där också tyvärr. Men grusvägen dit var rätt bra. Vi pratade en del med hon som äger gården och blev skällda på av tre hundar, några barn sprang omkring osv men hästarna höll sig lugna. De blir ju lite isolerade så det är bra med lite stoj och liv. Serstök ville inte alls gå hem, men Guffi var som sagt hängig och vill varken gå dit eller hem. Hoppas han är piggare imorgon.
 

Sur blev glad

Jag hann inte vara med i dag när veterinären var ute så Frida fick sköta det själv. När jag kom ut till stallet stod hästarna inne och Guffi såg så jäkla sur ut. Han är så söt min fluff! Han visar så tygligt vilket humör han är på, det syns i ögonen. Han verkade bli lite gladare när han fick digistivekex och sen gå ut igen.

Allt hade gått bra. De fick raspa tänderna men det var mycket mindre än vad jag trodde det skulle vara. Frida hade fått stå med hans huvud på sitt huvud. Han är bra på att höja huvudet och Frida är ingen lång person direkt. Hon hade sett på honom att han tyckte det var lite jobbigt, men han hade stått snällt och inte varit besvärlig alls.

Jag har funderat ett tag på varför Guffi bara krånglar och säger ifrån mot mig. Alla tycker han är så himla snäll, och det är han, men han uppför sig alltid med alla andra. Jag vet att det finns en liten buse där inne. Jag tror att det är för att han är trygg med mig och litar på att jag inte gör honom något illa om han inte "uppför" sig. Han har svårt att lita på människor han inte känner och därför tror jag att han skärper till sig och vågar inte göra fel, för då vet han inte vad som kan hända. Jag tror att han blivit rätt dåligt behandlad tidigare och eftersom han är den han är har han blivit sån här. Snällare häst kan man inte hitta, men samtidigt vill jag inte att han ska vara snäll för att han är rädd.
 
 Så här såg han ut när han var sur 4 januari.


RSS 2.0