Varma dagar och trampad på

Det har varit riktigt varmt i flera dagar som det säkert varit hos många andra med. Jag orkar inte tänka när det är så här varmt! Iallafall, i torsdag skulle vi rida på kvällen, men precis innan jag skulle åka kom det världen åsk och regnskur. Jag är lite rädd för åska, så även om det slutat när vi väl kom till stallet det blev en lite skogspromenad istället. I fredags skulle vi rida ut över stora vägen, men Guffi var svettig när han kom in i stallet och vi andra svettades bara av att gå ut ur stallet. Men vi red iallafall, men det blev i våran egna närmaste skog i skuggan. En kort tur men mycket skritt, lite trav i skogen och en krock med en stor gren. Den dök bara upp helt plötsligt. TIllbaka vid stallet testade jag tölten på vägen, gick rätt bra fast orken egentligen inte fanns där hos någon av oss. Igår åkte vi och tittade på Gaedingakeppni och hejade på Alexandra och Frodi. Ska bjuda på lite bilder därifrån när jag fått tillbaka orken. Det var riktigt varmt, att alla hästar och ryttare orkade!
 
Idag skulle vi rida igen på kvällen. Lite svalare väder har det varit idag och vinden har dessutom kommit tillbaka. Så när jag kratsar hovarna på Guffi lutar han sig mot mig, vilket inte brukar vara något problem för man kan bara putta till honom. Men idag tappade vi båda balansen och han var på väg ner på knä innan jag hann släppa benet. När jag väl gjorde det lyckades han sparka till eller kliva på min fot, uppe på vristen ungefär. Aj så in i! gjorde det, ett fint blåmärke kommer jag nog få där. Så vi gav upp ridningen även ikväll och gick en promenad istället. Jag har ändå ridit tre gången den här veckan, sommarens varmaste vecka dessutom, så jag är nöjd med det.

Ny hage

I måndags byggde vi klart den nya hagen ute på åkern. Den gamla hagen behöver vila lite har vi insett, så de behövde en ny hage. De har haft väldigt magert bete hittills, alldeles perfekt egentligen och den nya hagen blir ute på åkern där vi tagit in hö. Men, just den biten där hagen skulle vara har du inte slagit och våran mark/stallägare vill inte göra det heller., även om vi hästägare vill det. Så vi byggde klart hela stora hagen, men delade sen av så de bara får en bit att börja med och går där bara några timmar om dagarna till en början. När de sedan ätit upp lite ska de gå där dygnet runt och sen kommer vi flytta avdelningen en bit i taget för att det inte ska bli för mycket på en gång. Det känns bra att vänja in dom en liten bit i taget när gräset inte blev slaget. När vi släppte ut dom sprang de runt som galningar i björkhagen först innan de insåg att det var öppet hela vägen ut på åkern. Vilken lycka! Försökte fotografera med Fridas kameran, men jag skäms nästan över att visa bilderna. Överexponerat så Serstök nästan försvann, men några få okej blev det iallafall.
 
 Sista bilden är till dig Carro!

Perfekt!

Kanske inte i normala mått mätt, men med de kraven jag hade dag. En avslappnad häst och gärna lite tölt. Och det fick jag! Var själv ut idag så jag fick släpa in alla hästar. Eller, de följde gärna med eftersom det var rätt varmt redan vid 10, och Guffi gick helt själv så så ansträngande var det inte.
 
Guffi var lite motvillig att gå ut ur stallet, men med lite tålamod kom vi ut till slut. Började med att hoppa och skutta, shit vad trött man blir av det i den här värmen! Red lite från marken och hoppade lite till. Guffi gäspade mycket, det tar jag som ett tecken på att han slappnar av. Hängde en gång utan att sitta upp, efter andra gången jag hängt satte jag upp och Guffi stod helt stilla. Han brukar ibland höja huvudet lite när han inte är helt avslappnad, men idag rörde han det knappt en milimeter. Han har haft ett insektsbett precis där manen tar slut, där manen nu har lossnat. Rör man där börjar han rycka, så jag får vara försiktig med att inte nudda där eller att tyglarna kommer åt för mycket.
 
Han höll sig lugn hela tiden sen, även fast bromsarna irriterade en del. Red volter och åttor på planen en stund innan vi gick över till tölt på volt. Fick till rätt bra böjning, men han tappade lätt tölten. Vi gick sen ut på vägen och där flöt det på mycket bättre på rakt spår. Red ut på åkern i trav och tog sen galopp där ute. Kände hur Guffi verkligen tyckte det var roligt att få springa av sig, han fick bestämma tempot och på tillbaka vägen tog han i med hela kroppen. Men lika lätt fick jag ner honom till trav där man måste svänga och rida mellan två diken, innan vi tog galopp igen. Kändes så skönt att få sitta på sin egen häst och verkligen sitta som gjutet. Efter att ha ridit en annan häst i tre dagar kändes det som hemma i sin egen sadel på sin egna häst igen.
 
Efter ridningen fick Guffi en tvätt av manen och svansen, han har sett rätt sliskig ut de senaste dagarna. Gjorde en liten "inhägnad" mellan stallet och björkhagen så han kunde gå lös utan att försöka rymma som han gjort andra gånger när han blivit less på mig. Det fungerade rätt bra, fast han blev irriterad på mig när jag hällde vatten i luggen på honom. Han är väldigt fin nu, inte mycket eksem även om han tappar rätt mycket tagel. Medans han torkade sen städade jag bilen. Den var inte städad när jag köpte den så någon annans skräp har legat kvar i den, men nu är det...iallafall bättre. Ren blir den nog aldrig, den gamla lilla saken. Sen åkte jag hem och har haft min moster och kusiner från Danmark på besök en liten stund på väg upp mot Sundsvall.

Gårdagens uppsittningsträning

Igår blev det lite upssittningsträning och grodhopp runt Guffi. Alla hopp och skutt, flaxande med armar och ben tog han med ro, han börja vänja sig. Fast i början var han faktiskt på väg ifrån mig och hade nog en plan på att gå in i stallet igen.
 
Första uppsittningen blev så där, inge problem när jag hängde eller satte mig, men precis efteråt blev han väldigt spänd och trippade i väg i något skröltliknande. Inget utbrott, men inte lugnt och trevligt som jag vill ha det. Efter att ha gått bakom Frida och Serstök en stund lugnade han ner sig och jag hoppade av. Andra uppsittningen blev också lite tok efter att jag satt mig i sadeln. En broms satte sig på honom precis bakom sadelgjorden, han spände sig när han försökte få bort den och lyckades inte. Så jag hoppade av ganska direkt och då flög bromsen så klart iväg. Sista gången gick det nästan smärtfritt, bättre än de andra två gångerna iallafall. Han stod stilla tills jag bad honom att gå framåt, men lite spänd var han. Vi red en sväng ute på åkern, ville att han skulle slappna av och skrittade därför mycket. Vi sprang en liten bit, väldigt spänd och en stor blandning av gångarter, så det kändes inte som någon idé att få honom att slappna av i ett högre tempo än skritt. Innan jag satte av utanför stallet kändes han lugn och avslappnad.
 
Nog för att det inte gick exemplariskt, men vi hanterade båda problemen utan att få utbrott (Guffi) eller ge upp (jag). Så jag hoppas att vi båda lärde oss något.

Fobier

Ibland krånglar man verkligen till det för sig själv. Jag är verkligen livrädd för ormar, bara tanken gör mig nervös. I söndags var jag i stallet helt själv och tanken slog mig "vad gör jag om det kommer en orm!?" Sen satte hjärnan fart och det gick inte att stoppa. Skulle longera Guffi så tog bara in honom och redan från hagen var han nervös. Under longeringen kändes han spänd, mot slutet slappnade han av lite, men han gjorde ett hopp upp i luften och tänkte springa ifrån mig vid ett tillfälle. Riktigt uppstressad var han då. Vilket han sällan brukar göra vid longering om det inte är något som skrämmer honom.
 
Vi gick sen ut på grusvägen och det var då jag insåg, det var jag som gjorde honom sån där. Jag gick och var nervös över ormar, klart som tusan att Guffi också blir nervös och spänd då. Jag hade inte tänkt på det först och tyckt han var ovanligt stirrig, men det hade ju en rätt simpel förklaring. Tur jag insåg det till slut iallafall.

Tömkörning i lördags

I lördags tömkörde jag en stund i värmen och mamma fotograferade. Guffi skötte sig bra efter sin lilla vila och vi tog det ganska lugnt. Mycket skritt, men lite trav och ännu mindre tölt blev det iallafall. Hade satt ut konor som i ett kors, så vi kunde köra slalom och flytta runt koner i en fyrkant. Så här kommer lite bilder.
 
Ja, trött är han fortfarande...
Bra att någon använder hela kroppen iallafall...även tungan.
Han har blivit väldigt duktig på att flytta bakdelen vid tömkörning nu, efter något varv vet han precis vad jag vill och han fuskar bara mindre och mindre.
Här tror jag nästan han somnade men han tog ett ordentligt steg iallafall.
Trav är ju hans favorit och vid tömkörning fungerar den alltid, han är också mycket stabilare i formen när vi tömkör och söker sig hela tiden nedåt själv.
Lite tölt fick vi som sagt till. Han gör det rätt bra tycker jag, för tre år sedan tog han knappt ett steg i tölt. Vid ridning har det verkligen hänt mycket, men det börjar ta sig vid tömkörning också även om det är lite svårare att få ihop honom då.

Bilder från Bohuslän

Att åka på semester till sin moster kan vara rätt jobbigt ibland. Jag hade roligt på alla sätt och vis, men någon lugn stund vad det aldrig, förutom när man åt eller fikade. Ridning tre dagar i rad. Det jobbiga var att det knappt är platt någonstans där så det var bara massa upp och ner kändes det som. Jag fick rida deras bruna sto Brana. Hon har haft fång och går med munkorg, vilket resulterar i en hungrig häst när man ska rida. Hon försökte äta vid varje chans hon fick och när man stannade skakade hon på huvudet och försökte rycka tyglarna ur handen, men redan andra dagen var hon bättre och hade lärt sig att det inte var lönt att hålla på så med mig. Man behövde bara vara konsekvent med att hon inte fick äta. Så hon lärde sig snabbt och var rätt rolig att rida. Men någon tölt kunde hon inte. Det blev också en del andra utflykter, ut till havet och klättra på klippor, klättra upp för berg och bada och massa kanelbullar. Skäcken är min kusins häst, lite tjock men söt.

 

Kubbhästar

Idag blev det några timmar i stallet. Guffi visade ingen större reaktion på att jag var tillbaka, men Frida sa att han både suckat och stönat över dom när de försökt ta av och på honom täcket under veckan. Hon tyckte också han var mycket lugnare när jag var med, speciellt när vi smörjde in honom. Vi tog en rätt lång promenad idag bara, 3,5km blev det. Hästarna var rätt trötta så det gick inte så fort. De tog också alla chanser till att äta gräs, rödklöver och annat gott så vi var iallafall trötta när vi kom tillbaka.
 
Guffi har fått en stor knöl längst ner på manen, antagligen en bett av något slag. Manen har lossnat, det var flagningt och han ömmar. Jag hoppas det går över till helgen eller nästa vecka. Förra sommaren blev det likadant och då var det svårt att sitta upp utan att nudda det och han försöker bli av med en. Jag dränkte det med bio-skin och aloeverasalva iallafall.
 
Vi testade också en ny sak idag. Jag har läst om att bittermandelolja ska fungera mot bromsar, det gör det mot bin iallafall har jag fått bekräftat. Jag köpte en flaska med bittermandelarom, det var det enda jag hittade, och blandade ut med vatten. Guffi och Serstök luktade kubb under våran promenad men det verkade fungera. Så mycket bromsar var det inte idag eftersom det var så svalt ute, men de andra insekterna var inte så på heller. Flugorna flög 10-20cm från hästarna utan att landa och Guffi var inte alls lika irriterad som vanligt. VI ska prova igen någon annan varm dag när de är mer bromsar så får vi se hur det går.
 
Müsli och jag får pryda detta inlägg, hon verkar väldigt nöjd över att vara hemma och mysa i soffan. Min arm var tydligen bekväm att ligga på.
 

Hemma igen

Nu är vi hemma från våran lilla semester i Norrland. Vi har ätit massor, fikat, ätit popcorn och glass. Åkt hit och dit för att hälsa på alla. Müsli har bott hos mamma med Blixten, men de saknade nog Åskar lite. Jag har ridit lektion för Måns Bromée med mamma och lärt mig att bara röra på handleden. VIlket ledde till träningsvärk i hela armen. Vi har spelat minigolf, kortspel, tv-spel och suttit i ett växthus med en tokig kanin. Promenerat längs gamla ridvägar och inne i stan och sovit en hel del. Vi har haft det trevligt iallafall.
 
Senare idag kommer mamma ner hit och imorgon åker vi till min moster. Det blir nog en hel del pysslande med deras hö och lite ridning skulle jag tro. Dom har tre islandshästar, är det någon i min släkt som inte rider? Snart ska jag ta och åka till Guffi. Jag hoppas han haft det bra under sin lilla vila, och det får han fortsätta med i några dagar till. Jag hoppas det gör honom gott. Saknat honom har jag gjort iallfall, fast det varit skönt med lite ledighet från allt smörjande. Förhoppningsvis slipper jag sy idag, men man vet aldrig vad han kan ha lyckats med.

Idag kunde han tölta!

I dag fick vi nästan solsting, vilken värme! Vi åkte ut på förmiddagen för att hinna rida innan det blev som varmast. Det gick riktigt bra idag, båda hästarna skötte sig exemplariskt trots den stora insektssvärmen som förföjde oss, det var nästan svart runt Guffis huvud ibland. Vi red upp i skogen och ut på andra sidan, hittade en bra lite torrare väg genom hagen vi får gå igenom. På andra sidan pratade vi med ägaren som visade oss var vi kunde gå så vi slapp gå förbi deras garage om henne man höll på men hemska maskiner där inne.
 
Vi red upp mot kalhygget och följde sedan grusvägarna på andra sidan. Red för första gången på länge runt utan att vända, riktigt roligt var det. På grusvägarna flöt Guffi fram i tölt! Jag hade inga stora krav på honom, bara det var tölt och mulen inte pekade rakt upp var jag nöjd, jag ville bara ha roligt. Han hade ändå ett ganska okej läge på huvudet och var avslappnad, trots som sagt den lilla svärmen efter oss. Men det var nästan lugnast att springa än skritta. Traven fungerade också rätt bra idag, men blev inte så mycket av den. En kort galopp slängde vi in på slutet också, men mest blev det tölt. Vi red förbi en gård med massa husvagnar, två gubbar var ute och vi frågade om vi kom ut på vägen genom att fortsätta rakt fram. Dom svarade glatt ja och sen kunde vi välja mellan att rida till Hallstahammar, Vångsta eller Göteborg tyckte dom. Vi gjorde ridpremiär längs asfaltsvägen och mötte två bilar. Serstök och Frida har bara mött en bil ridandes tidigare, då var det våran tränare och Serstök körde ut rumpan och konstrade, så Frida har varit väldigt osäker om de ska klara av att möta någon annan bil, ni vet ju hur bilister ibland kan vara. Men Serstök skötte sig galant, coollugn. Guffi är ju van sen innan så han rörde inte en fena.
 
Det var så härligt att rida idag, trots värmen och alla insekter skötte sig Guffi utmärkt och jag kan imorgon gladeligen åka bort i en vecka. Nu förtjänar han lite vila, så kanske det går ännu bättre sen om man har tur. Efter ridturen fick hästarna stå inne i några timmar. Vi krattade hö ute på åkern, åt lunch och smörjde in Guffi innan jag åkte hem och lämnade det jobbiga hölassandet åt de andra. Mitt knä som jag slog i onsdags på jobbet gör fortfarande rätt ont, det värker i hela benet. Kanske inte det bäst för det med ridningen, men nog fan var det värt det! Och varför ska jag alltid slå mitt dåliga knä?
 
 
 
 
 

Fy fan för alla bromsar

Idag var jag och Guffi förföljda, av en jäkla massa bromsar. Jag tömkörde idag och det gick riktigt bra. Vi började på planen med lite koner som vi körde slalom mellan och flyttade bakdel. Han flyttade fint, men var stel i vänster sidan men det lossnade lite tillslut. Tog trav på volt och höger varv var riktigt bra. Vänster lite svårare, ville inte riktigt gå böjd lite länge där. Testade lite tölt när jag sprang bakom och det gick rätt bra, sista biten fick vi till det rätt bra för att vara i töm.
 
Sen gick vi ut på åkern och kokade nästan upp, så vi sprang in i skogen och skuggan. Bromsarna stannade i solen, men istället kom alla knott fram. Så det blev lite trav även i skogen, Guffi tyckte vi skulle springa nerför alla backar, vilket jag inte alltid hängde med på. Vi vände efter en stund och när vi kom ut på åkern kom bromsarna tillbaka, så vi tog lite tölt. Åh, det kunde han riktigt bra helt plötsligt och han sänkte sig till och med sista biten! Sen bröt han av till trav, men va fan, det går! Sen kokade hela jag och det brände om kinderna. Det var länge sen jag blev så andfådd, svettig och törtsig kan jag säga, men det var det värt när det gick så bra.
 
 

Film från löshoppningen

Två små skutt från i torsdags. Jag springer som en kratta. Jag slog knät på jobbet dagen innan och hade fortfarande ont.
 
 

Semester!

Nu har jag äntligen semester i 3,5 vecka! Åh vad det känns skönt och det firades med många timmar i stallet igår kväll och idag. Igår stod det löshoppning på schemat, men ingen av hästarna var särskilt motiverad till det. Guffi hoppade iallafall. Hemma var jag inte förän efter 10.
 
12 timmar senare var jag på väg ut till stallet igen. Det blev lite ridning som inte gick särskilt bra. Först hade vi lite problem med var vi skulle rida. Det hölls på med traktorer och grejen överallt, men tillslut så. Uppsittningen gick iallafall bra, inga problem. Sen ville Guffi ut på åkern där vi nu kan rida igen eftersom de tagit in höt. Han var tung i handen, tog bettet, ville inte jobba, tjurstampade när det blev för jobbigt eller flög i luften. Travade när jag ville tölta och töltade när jag ville trava. Inte så lyckat alltså. Men vi avslutade bara iallafall med trav ute på grusvägen och den var fin. Lång låg och ryggen kom upp så jag får väl vara glad för det lilla idag.
 
Sen blev det storstädning av Guffi. En riktigt ordentlig dusch över hela kroppen. Han är fin i eksemen nu, lite torr men det har inte blivit några sår och bara lite skorv i svansen. Sen fick han gå utan täcke och torka, gnäggade efter dom andra två som var inne i stallet. När dom kom ut var han rätt nöjd sen. Undertiden började jag lagade det "nytvättade" täcket, särskilt rent blir det inte när man gör det för hand men något annat alternativ har jag inte. Vi fotograferade honom till eksemprojektet innan han fick komma in igen. Min assistens Frida hjälpte mig sen att sprätta lite medans jag smörjde manen, sen sprättade jag medans hon borstade svansen och när hon var klar med det racersydde jag det sista innan vi smörjade in svansen tillsammans. Det tog nästan två timmar innan vi var klara och då var jag vrålhungig. Men Guffi blev ren och fin och välsmord.
 
Hur tycker ni han ser ut i kroppen? Jag tror nog magen dragits upp lite mer och halsen har musklat om sig lite sedan juni när jag tog bilden här nedanför.
 

Vad vi pysslade med...

...en kväll för två veckor sedan kan ni se här!
 
Serstök är verkligen inte den lättaste hästen att fotografera, stilla kan hon inte stå särskilt länge och gräset var mer intressant än oss andra. Men det blev rätt bra ändå. Om någon är intresserad av en fotografering i närheten av Västerås (eller nästa vecka i Sundsvall) är det bara att hojta till. För er som inte vet har jag ett eget företag som fotograf på sidan om min andra jobb, men jag hoppas att det en dag blir en heltidssysselsättning.

Mycket trav idag

Idag tog vi en rätt lång uteritt, genom skogen och premiär genom hagen. Gick riktigt bra, fick även lite uppsittningsträning eftersom någon måste öppna hagen så vi tar oss igenom. Fungerar även ute i skogen med att jag hopar runt och beter mig som en galning. Det var en riktigt travdag idag tyckte Guffi. I början var han spänd, men till slut kunde han slappna av även i skritten. Han travade på bra och sökte sig neråt lång låg även själv på slutet. Någon liten galopp klämde vi in också, men annars blev det mest skritt. Vi provade lite skrölt när vi behövde komma ikapp Frida och Serstök, men inget att hurra för idag. När vi red förbi stället där vi svängde in på kalhygget förut kastade sig båda hästarna åt sidan och tänkte ta den vägen, sen blev dom riktigt sura båda två och skulle definitivt inte gå förbi och ta den andra längre vägen hem, men till slut så. Jag tror Guffi har vant sig vid Frida och spöt igen, han är nästan lika lugn som vanligt för det mesta när hon viftar eller kommer emot oss.
 
Jag tror vi lyckades klampa rakt igenom någon slags blålera sen, Guffi ben var täckta och en stor klump satt på sadelgjorden och inte var det enkelt att få bort. Han tyckte det var väldigt skönt att vi avsvampad efter ridturen också, han hade inte alls särskilt bråttom in i stallet. Sen tog han en liten tupplur med läppen på häng.
 
 


RSS 2.0