Snäll vs. ond

Nä inte riktigt men lite grann. Hela förra sommaren och hösten red vi genom skogen, över ett kalhygge och ut på andra sidan där det finns massor med fina grusvägar och stigar i skogarna. I vintras när vi gick över kalhygget en gång ringde dock markägaren och klagade på oss. Han hade sått massa granplantor som han inte ville vi skulle gå över. Vi blev visade denna vägen av en annan person som bor på den sidan av skogen och också har en del mark, som sa att det var okej för oss att gå där. Sedan dess hade vi varit lite putt över detta och har försökte hitta någon väg runt eller förbi plantorna, men det har inte gått. Så idag gick vi över till dom som visade oss vägen, där vi fick tillåtelse att gå igenom deras hage istället. Det kallar jag snälla "grannar". De har själva hästar så de vet väl hur det är. Så nu kan vi äntligen rida åt det hållet igen! Vi ska bara fixa ett handtag så vi kan öppna och stänga hagen enkelt.
 
Igår longerade jag Guffi över bommar och han skötte sig bra, skuttade mest över dom men travade också några gånger. Idag fifflade vi bara lite med ledrepet, hoppade och skuttade lite och stretchade. Frida provade också att longera Serstök, (dom har kommit hem nu!) och det gick även bra för dom. Fick hjälpa till att få igång henne i trav, det var mer intressant att försöka äta gräs.

Två olika

Idag gjorde vi samma sak, men inte lika länge. Jag har träningsvärk sen igår, ja jag är nog lite klen, så jag orkade inte riktigt lika mycket. Men han höll sig lugn hela tiden. Satt upp två gånger idag innan vi travade ut mot stora vägen, tog galopp tillbaka och sen gick en sväng i skogen. Han bråkade lite vid ett dike men jag lyckades övertala honom att kasta sig över tillslut. Insekterna var rätt irriterande men det gick bra så länge vi rörde oss framåt. På de få ställen man kan springa lite travade vi för att bli av med dom. Är på två ställen på kanske 20-30 meter det går att springa. Helt kravlöst även idag, men rätt mysigt.
 
Sen tog jag en sanbb fika innan jag satte igång med Serstök. Hon var på bättre humör än i söndags. Förresten, igår skulle jag träna longering med henne. Hon har verkligen inte fattat att hon ska gå runt förut, men igår så bara kunde hon på en gång. Hon lyckades även hålla traven ett helt varv i båda varven. Men idag då, hade satt ut lite konor som vi red runt. Från början går hon och tittar åt höger och släpper inte efter. Hon tog bettet i början och ville inte alls, men sen sa det klick och det fungerade. Visst är hon som en sladdrig gummisnodd och bogarna far åt alla håll och kanter stup i kvarten, men hon släppte efter och kunde böja sig runt skänkeln och fortsätta gå framåt iallafall. Högre krav än så kan man kanske inte ha på henne än så länge, men det går ju framåt iallafall. Sen tog vi trav några varv för att få lite framåtbjudning och sen lite mer trav och en liten galopp ute på vägen.
 
Man får verkligen rida på den där hästen, det är så annorlunda mot Guffi. Tror jag börjar hitta lite knappar nu. Man måste verkligen ha koll på sin egen kropp för hon vet nog inte ens var hennes egna öron sitter. Det är så obalanserat ibland. Visst får man rida Guffi ordentligt också, men de enkla sakerna som att böja och flytta gör han nästan bara av att jag tänker det. Det blir liksom så lätt då. Sen listar han ju ut på två sekunder vad han ska göra och sen kan han, Serstök däremot är lite långsammare och när hon lyckats en gång tycker hon det räcker.
 
 

Ett steg mot dårhuset?

Ja, det är väl vad folk hade trott om de såg mig idag. Alla utom min tränare, som gav mig idén. Tur att jag var själv på gården när jag höll på. Idag kände jag mig lite mer positiv och Guffi busade till det från hagen och gjorde mig lite gladare. Tog in Vindur och Serstök och släppte bara ut Guffi ur hagen. Han gnäggade efter Serstök innan han  ställde sig och åt gräs på en gång så jag fick gå tilbaka efter honom. Då springer han före mig raka vägen in i stallet. Han som aldrig rör på sig i onödan.Det har varit molningt och inte så varmt hela dagen, så han kändes piggare idag.
 
Guffi är en riktigt sucker för beröm så jag började redan när vi var på väg ut ur stallet med att berömma varje litet steg han tog. Han gick inte raka vägen ut så att säga. Sedan ställde jag honom på stallplanen och började hoppa runt, vifta på armarna, skutta hit och dit och hoppa brevid honom samtidigt som jag höll i sadeln. Jag gjorde det för att han ska lita på mig, så jag kan lita på honom tillbaka. Jag är inte farlig bara för att jag rör mig. Först var han misstänksam, men tillslut såg han lugnare ut och liksom accepterade att jag betedde mig som en galning. Jag hoppade så mycket att det brände i benen, men det var nog värt det. Ibland följde han med mig runt när jag hoppade runt honom, så han tog det hela med ro skulle jag säga. Sen red jag lite från marken, kollade så han var med och lyssnade fast jag hade det bettlösa tränsen. Bara fram, stopp och svänga, inget mer avancerat än så. Sen hängde jag på sadeln, gick några varv, hängde igen och satte upp. Skrittade ett varv och började sedan om med lite hopp och skutt emellan. Lugn häst för det mesta. En gång dunsade jag ner lite hårdare i marken vid avsittning så han röck till men jag fortsatte hoppa som om ingenting. Sista gången jag satte upp grejade han med min fot så jag spände mig och han gjorde likadant. Vi tog en sväng på grusvägen ut till stora vägen, trav bort och en flack galopp tillbaka, men det spelade ingen roll hur det såg ut eller så, jag red iallafall min häst och var glad.
 
Jag måste skärpa till mig och faktiskt träna på uppsittning oftare, vi behöver det. Ta en dag i veckan och bara träna på det. Jag får heller inte glömma att när jag har en dålig dag så smittar det av sig på Guffi och allt blir dåligt. Han är så lätt påverkad och känslig, det vet jag men glömde nog bort det här en stund. Och att komma till stallet ska vara roligt, man kan släppa alla måsten och annat för en stund och njuta. Det är tur jag har min tränare som kommer med galna idéer som faktiskt verkar fungera.

Små steg någonstans

Det går väl varken framåt eller bakåt. I söndags försökte jag muntra upp mig med en ridtur på Serstök, men det fungerade inte riktigt. Serstök är en riktig liten surkärring ibland som ska testa en minst 10 gånger om. Jag fick rida iallafall och vi fick till både trav, skrölt och galopp men mycket framåtbjudning så något fick vi väl ut av det. Backa tyckte hon visst också vi skulle träna på...
 
Igår blev det bara smörj, täckeslagning och en lång väntan i stallet. Det började regna när jag smörjt inte Guffi, samma otur som jag alltid har och jag trodde det bara skulle komma en skur. Efter en timme gav jag upp för det blev bara värre och värre.
 
Idag försökte jag komma ut till stallet tidigt, men det var redan varmt ändå. Vi försökte oss på lite tömkörning så svetten rann, insekterna flockades runt oss och Guffi vill bara vända i skogen. Så särskilt bra gick det väl inte, men runt kom vi till slut. Han hade dessutom förstört sitt täcke igen, bensnörena var lite kaputt även denna dag, så han fick ta ett annat täcke för jag orkade inte sy. Sen åkte jag och tog första vaccinationssprutan mot TBE så nu gör min arm ont. Det känns som att någon har legat på den, men det är lika bra att göra det när jag bor där jag bor och är ute i stallet hela tiden. Jag tröstköpte en tröja, en stor kruka och 12 glas på rean på Ikea sen och åt en glass innan jag åkte hem i bastubilen.
 
 

Ett tydligt nej

Det var vad jag fick av Guffi idag. Jag kände det på mig, jag var omotiverad, så jag skulle ha låtit bli. Gick och tänkte att jag ville att han skulle visa mig tydligt om han inte ville, och det gjorde han. Vilket jag är glad över att han gjorde, annars vet man inte vad som hänt. Jag vill inte ge upp, men just nu vet jag inte vad eller hur jag ska göra. Jag älskar min häst och jag älskar att rida, men det gör inte han.

En torsdag

Vi ligger lite lågt just nu, har inte hänt mycket sen i måndags. I tisdags fick Guffi sova lite i stallet medan jag, Frida, Serstök och Helen gjorde annat, vad kommer ni se en annan dag. Igår tog jag en hästfri dag, men ikväll har jag varit ute och longerat lite med halsförlängaren. Gick rätt bra, han tyckte det var varmt och mycket insekter, men jobbade på rätt bra ändå. Sista varven i traven när han fick med bakdelen var riktigt bra, lite mer undertramp fick han. Han är rätt dålig på det där med undertramp, men slängtrava är han expert på.
 
När han sen fick gå in i stallet och äta och krypit i sin pyjamas igen tror jag han somnade. Han stod stilla i 20 minuter, minst, rörde knappt på huvudet och underläppen hängde och dräglet rann. Ja, han dräglar när han blir trött. Så ikväll får han stå inne en stund igen, var några dagar sedan nu, men ikväll behövdes det nog.
 
En hängläpp från förra sommaren.

Uteritt

Idag tog vi oss en lång uteritt på närmare 1,5 timme. Hästarna var riktigt pigga, solen sken och fort gick det ibland. När vi skulle över stora vägen stod där dock en trasig långtradare och en lite barnfamilj med hund, så jag hoppade av igen och gick också över. Annars brukar jag rida, men nu fick vi lite extra uppsittningsträning och det gick bra.
 
Över stock, sten och lera i skogen innan vi kom ut på mer springbara vägar. Idag fungerade faktiskt alla gångarter rätt bra. Det blev mest trav och galopp förutom skritt då, med några töltsträckor. Han orkar inte riktigt med när Frida och Serstök är före och de travar lite fortare, så då är det bättre att trava. När vi kom ut på raksträckan tog jag först tölt, men han ville bara öka och komma ikapp, så jag släppte upp honom i galopp och gisses vilken fart han fick. Länge sen det gick så fort. Helt plöstligt tvärnitade dock Serstök för en vattnpöl och Guffi tänkte hoppa ut i diket på sidan med massor av stenar, men tänkte om i sista sekund och tvärnitade han med som tur var. På vägen tillbaka försökte jag med tölten igen när vi red först, men nä, det gick inte riktigt heller och gick över i galopp, med en tävlingssugen Serstök efter oss så den stoppsträckan blev lite överdrivet lång.
 
Vi provade en ny stig med många valmöjligheter, man kunde helt enkelt gå runt på flera olika stigar och komma tillbaka på samma ställe eller lite längre hemåt. Det var väldigt fina skogstigar dessutom, men insekterna var väldigt irriterande tyckte Guffi. De två sista sträckorna med tölt sen blev iallafall väldigt lyckad, när det inte gick så fort. Han gick inte som under de magiska stunderna i onsdags, men en klar förbättring. Höjden på huvudet har sänkt och han gick där stadigt utan att nicka upp och ner. Så lite har nog fastnat för oss båda iallafall, inte bara han måste bli stadigare utan även jag och inte släppa efter för lätt. Våga rida!
 
Han fick vila en liten stund i stallet från alla insekterna men sen gick han gärna ut till de andra. Han skulle så klart rulla sig, så här har ni en liten film på en nöjd Guffi.
 
 
 
 

En lördag

Jag hoppar den här helgen så det händer inte så mycket. Helen hade tagit in hästarna, dom stod och sov när jag kom ut. Hade först funderat på att kanske rida lite, men eftersom han såg trött ut och det verkade klia en del i manen blev den en ordentlig insmörjning istället. De först ca 20cm bakom öronen är väldigt torrt nu, han har kliat bort lite man också. Inga sår iallafall vad jag såg, men han är öm och höjer huvudet så det är svårt att se när man smörjer. Men jag kände bara torr hud iallafall. Resten är jättefint och mjukt iallafall, svansen också men den är lite torr. Alla sår i ansiktet har läkt, det är bara hår som saknas. Öronen och också rätt fina, men skapet är inte riktigt på topp. Men det går ju lite så här i omgångar. Guffi ville väldigt gärna gå ut sen, vilket var skönt tyckte jag. Han är ju ingen innehäst, men på sommar får man nästan dra ut honom ur stallet ibland, men inte idag.
 
Imorgon hoppas jag på fint väder, iallafall när jag slutar jobba för då ska vi göra något roligt! Så länge får ni njuta av min djungel av grönsaksplantor på balkongen och katten på ett hörn så klart. Tomaterna trivs verkligen som vanligt, stödpinnarna är 1,2m. Det är flera paprikor på gång också!
 
 

Regnet det bara öste ner

Ja, vi blev rätt blöta och hästarna såg rätt eländiga ut idag. Men med ett glatt humör och regnkläder gick det bra, fast min regnjacka var inte riktigt tät och Fridas skor sög åt sig som svampar, men vi överlevde. Satte upp en lina runt planen på baksidan så vi kunde ha hästarna lös så de fick springa av sig. Tog båda två först samtidigt, men Serstök var på riktigt muckagrälhumör och skulle sparka på Guffi, som gav igen, men såg rätt less ut på henne. Så hon fick stå utanför med Frida och titta på en stund så sprang jag och Guffi själva.
 
Han gjorde det riktigt bra idag och slappnade av mot slutet. Den fina traven kom fram ibland, men han tar det helst i sitt egna behagliga tempo. Sen är han lite svår att berömma när han faktiskt sänker sig för jag måste smacka på direkt efter om han inte ska stanna, och då åker huvudet upp igen. Men på slutet åkte det ner igen lika fort. Fick faktiskt till lite galopp i vänster varv också! Höger gick det inte alls, men det har nästan inte alls fungerat förut i något varv så det var roligt. Tror det hänger i hopp med att han blivit så mycket mjukare och smidigare i kroppen, och mer styrka så klart.
 
Sen tog vi Serstök. Frida fick ont i huvudet så jag fick hjälpa till att springa med tanten. Det är lättare med Guffi, han behöver man bara gå med runt och han springer på själv. Men hon gjorde det bra idag, bjöd på fin trav och det finns nog en liten racerhäst där inne som är på väg ut. Några galoppsteg fick hon till när Frida sprang med också.
 
Nu har jag impregnerat mina regnkläder, ska ta och stryka regnjackan så det sätter sig ordentligt. För man behöver ju egentligen inte stycka den...

Min fantastiska häst!

Åh, vilken häst jag har! Tänk att det här fanns inom honom hela tiden. Jag fick verkligen en uppenbarelse idag.

Vi gick bort till paddocken där det stod nya hästar vid paddocken och en hel hög med hundar som var där på hunddagis skällde och höll på i sin hundgård. Det var ordentligt med ljud och rörelse runt oss, men det hela gick rätt bra. Paddocken var också nyharvad, torr så det dammade massor och rätt tung. Det som var farligast var så klart när Frida och Serstök red emot oss, tokhäst. Vi började på en stor volt och varierade mellan att böja, flytta bakdel och skänkelvikning för att sysselsätta Guffi hela tiden. Han är snabb på att lista ut precis vad han ska göra och göra det innan man hinner göra något. Provade sen att gå över i tölt men bytte sedan till trav för att få igenom honom där. Här var det bara att jobba hård för mig. Bitvis gav han med sig och gick fint, men han var rätt tjurig, flög iväg, stretade emot, tog bettet osv. Det mesta han kunde komma på för att komma undan helt enkelt. Sedan tog vi tölten igen och det kom några fina stunder, men inget vi kunde hålla mer än några få steg och jag fick inte riktigt igenom böjningen.

Frida hoppade upp sen för att få känna vad han gjorde. Han försökte först med alla sina knep för att komma undan och skrämma henne men det fungerar inte, så till slut gav han med sig. Åh, är det där verkligen min häst? Så jäkla häftig var han och han kan tölta lång låg! Inte bara ett steg här och där, utan varv på varv på varv! Jag hoppade sedan upp igen och fick känna på den där tölten. Han bara dansade fram under mig! Ingenting i handen och jag kunde nästan bara åka med förutom lite drivning och han bara töltade på lång låg. Jag satt där upp och skrattade och log, vilken känsla! Nu vet jag vad han kan, vi ska bara få till det själva också. Det kommer inte vara lätt kan jag säga. Det är synd att ingen kunde vara med och fota eller filma idag, men den där synen och känslan kommer jag aldrig glömma. Min fina häst! Han var riktigt trött efteråt och behöll sig lugn fast Frida och Serstök tränade galoppfattningar mot oss.

 

Min bruna blev isabell

Idag blev det tömkörning på kvällskvisten. Guffi kändes rätt pigg trots att det varit varmt idag och insekterna var inte allt för jobbiga. Gjorde samma saker som sist, flytta bakdelen, slalom och böja igenom och trav på volt. Frida red samtidigt och den senaste tiden har Guffi blivit lite spänd när dom är med. Promenader och sånt går bra iallafall. Idag insåg jag att han spände sig och försökte komma ifrån dom så fort de gick emot oss. Han nästan tvärar åt sidan för att komma undan. Så det tränade vi på idag, när vi körde slalom gick dom på en volt runt och igenom så vi skulle mötas. TIllslut gick det mycket bättre. I början körde han upp huvudet och försökte vända, efter ett tag stannade han och tillslut fortsatte han att gå på som vanligt utan problem. Så framsteg gjorde vi där.
 
Jag hoppas han kommer ihåg det här tills imorgon, då ska vi rida lektion för Frida igen och då brukar vi komma emot varandra ibland. Får se vad hon säger också, han började med detta efter den förra lektionen när de andra försökte med alla möjliga  (snälla) medel att få Serstök att gå framåt. Jag hade hoppats på lite nya bilder från lektionen, men det blir nog svårt i morgon.
 
Guffi fick dessutom sitt nya eksemtäcke idag från Catago. Ljusbeiget var det så helt plötsligt hade jag en isabell. Det följde med en huva på köpet så han får prova den i natt, får väl se om han tar av den som han brukar med de där eksemhuvorna. Men det var några år sedan han hade en nu så man vet aldrig. Annars har han bara en vanlig flughuva. Han såg inte så jättenöjd ut...
 
Jag har nog bestämt mig för vilka eksemtäcken jag gillar bäst efter att ha provat några olika sorter. På Guffi tycker jag att Hansbos täcken sitter bäst. De är tillräckligt stora och täcker bra, de håller bra och är ordentligt sydda till ett bra pris. Jag brukar köpa dom hos Citygross här i Västerås. Visst skulle jag vilja ha ett Boettäcke, men jag är en snål människa och det kommer tillslut gå sönder. De här täckena fungerar precis lika bra tror jag på Guffi.
 
 

Täckestvätt och skogspromenad

Åkte ut nu på kvällen och umgicks lite med Guffi. Först letade jag efter halsbandet i hagen som han hade tappat igår, men jag orkade aldrig leta efter det då. Det låt under en träd, helt och luktade fortfarande så han fick ta på sig det sen igen. Tog sedan med honom ut på en lite promenad i skogen, huvan slapp han en stund men jag orkade inte ta av täcket. Han fick gå lös en liten stund, då stannar den busen, tittar sig omkring, och vänder och går tillbaka. Efter några meter stannar han och kliar sig på en björk. När vi nästan var tillbaka blev han lite stressad, jag tror Vindur sprang i hagen, men det hade ju kunnat vara en älg. En snabbvisit i stallet med mat och insmörjning och sen ut i hagen igen.
 
Tog sen och tvättade täcket som legat i blöt sen igår. Det är inte lätt kan jag säga. Svårt att få det rent och hålla sig själv torr, så tillslut får man helt enkelt ge upp för bättre blir det inte. Det är väldigt svårt att få ur vattnet sen också när man är själv, så det fick helt enkelt rinna av när jag hängt upp det på hövagnen som står under tak. Plockade lite Lupiner och lyckades bränna mig på brännäslorna så klart, men fint på köksbordet blev det iallafall.
 
Alierna anfaller!

Klia klia klia

Just nu förstår jag verkligen hur Guffi har det. Jag har fått tusen knott/myggbett över hela kroppen som vägrar sluta klia! Jag hoppas iallafall det är det, och inte sandloppar som jag får ibland. Jag håller på att bli tokig!
 
Blev väckt i morse med dunder och brak, ett riktigt åskoväder drog förbi och jag som hatar åska! Dessutom kändes det som att något var fel, var var Müsli? Hon hade inte väckt mig en enda gång under natten. Så sambon börjar leta för jag vågar inte kliva ur sängen så länge det åskar. Då inser han att jag igår kväll lyckats stänga ute Müsli på balkongen! Stackars lilla katt! Där har hon suttit hela natten, i spöregn och åskväder, själv ute på balkongen. Snacka om att jag kände mig rätt hemsk, så jag matade henne med godis, blötmat och skinka, sen var jag förlåten. Stackars katt.
 
Hästarna mår iallafall bra och hade hållt sig i hagen i natt. Ringde till Helens föräldrar och de hade kommit hem så det slipper jag oroa mig för. Ska nog åka ut sen ikväll, måste mäta det nya eksemtäcket som inte passade alls på Guffi. Ska försöka sälja det. Skulle ju sätta på ett rent täcke igår så tog det oanvända inköpt förra året, men det var så kort på sidorna och smalt i halsen så Guffi såg ut som en stoppad korv. Han fick istället låna Serstöks som hon inte använder istället. Förhoppningsvis kommer mitt nyinköpte täcke med posten imorgon, sen får jag börja leta ännu ett till för jag vill ha 3 stycken.
 

Dubbeldusch

Varför börjar det alltid spöregna så fort jag har smörjt in och släppt ut Guffi? Så jäkla typiskt!

Släpade in alla hästarna även idag och gjorde iordning Guffi för ridning. Det är över ett år sedan Guffi bockade av mig senast nu, så jag väntar bara på att det ska hända. VIlket jag inte vill, men ni vet, hjärnspöken. Han skötte sig iallafall utmärkt även idag. Han kändes lugn även idag och jag sjöng Idas sommarvisa i huvudet för att tänka på annat, och jag tror nog det fungerade. Jag vågade dessutom rida ordentligt och kräva lite av honom, så himla skönt. Hoppas det går bra även på onsdag när vi ska rida lektion igen.
 
Iallafall, började på lilla planen på baksidan av stallet. Böjde lite, flyttade mycket och kollade om han var med och det var han. Övergick i tölt när alla fungerade, och för första gången på länge nu sökte han sig neråt några gånger, bara något steg åt gången, men det är åt rätt håll iallafall. Jag måste bara få igenom böjningen i tölten så sänker han sig, men nog får man jobba för att få något av honom. Sen red vi upp i skogen och ut på åkern och busgalopperade. Vi behövde ha bara roligt och han springa av sig, härligt var det! En liten sväng trav utan krav blev det också. Det kändes verkligen som sommar i det höga gräset och solskenet.
 
Han fick mat och jag gjorde iordning för en dusch, eller bad, eller vad man nu ska kalla det. Blöt blev han och ren. Fick till och med tvätta honom i ansiktet fast han inte alls var glad då. Stolen som höll upp stalldörren skrämde livet ur honom när det blåste omkull men annars gick det bra. Förutom när han tänkte ta en sväng själv ut mot stora vägen så jag fick gena över gräsmattan med mina längsta steg så jag hann före honom och fick stopp på han. Då tror jag han var lite sur på mig. Han fick torka en liten stund med de andra i björkhagen och rullade sig så klart innan jag smörjde in honom på nytt. Han har fått lite sår och kala fläckar högst upp bakom öronen och en bit ner, och han vill inte riktigt att man tar där så jag tror det göra lite ont. Så det blir att smörja där lite oftare så det läker snabbt. Annars ser han väldigt fin ut, inte mjällig, skorvig eller svullen och han är mjuk i hårbotten överallt annars.
 
Sen kom så klart regnet, inte så farligt till en början men jag väntade tills det blev uppehåll igen innan jag släppte ut honom. Men tji fick jag, för när jag sedan satt mig i bilen och åkte hem öppnade sig himlen och jag såg knappt vägen... Alltså, var enda jäkla gång! Jag hoppas iallafall de håller sig i hagen i natt, för det är bara jag hemma. De har ju rymt tidigare när de varit ensamma...
 

Två duktiga hästar

Idag var en riktigt härlig dag! Tog in alla tre hästar, ett jäkla spatserande fram och tillbaka innan det är klart. Guffi fick gå lös och skötte sig som vanligt fast vi tog den långa vägen mellan hagen och stallet.

Började med att tömköra Guffi och det riktigt jäkla bra idag! Han var lugn och avslappnad från början, vilket känns som att det var en tag sen nu. Han höll sig sen lugn nästan hela tiden, blev rädd för en kona som vi var på väg in i och ville inte gå ut på vägen för att skritta av, men annars så. Hade satt ut konerna som ett kors, så man kan gå i en fyrkant och flytta och slalom utan att behöva flyta på konerna. På så sätt kunde jag variera vad vi gjorde innan det blev tråkigt och han börjar slarva. Började med att gå på en fyrkant runt bommarna och flytta bakdelen, har inte gjort det tidigare i töm, men det gick riktigt bra. Han fattade på en gång vad jag ville och flytta fint, lite slarv ibland när jag inte riktigt var med. Fungerade lika bra i båda varven. Sen bytte vi till att köra slalom och det fungerade också bra. När raden med konor tog slut vände vi åt ett håll, varannan blev det, och jag böjde honom inåt. Sen tog vi en liten sväng skrölt och även där kändes han lugn. Visst åkte huvudet upp men inte av stress och för att komma undan, utan just för att det var skrölt. Tog sen trav på volt, vänster varv gick bra, han sökte sig neråt fint. Lite enrgifattigt men helt okej. Sen bytte vi varv och det blev ännu bättre! Tömmarna hängde nästan hela tiden, han var ställd inåt och sänkte sig till stor del på egen hand! Duktigt kille!
 
Serstöks tur blev det sen, med lite ridning. Fick hjälp att borsta av en liten besökare på gården så hon blev ren och fin. Hon var inte på något superhumör men det mest gick bra. Det är väldigt ovant att sitta på någon annan häst, sadeln och jag kommer inte riktigt överens och Serstöks steg är 70% mindre än Guffis känns det som. Dessutom är hon stel som tusan i vänster varv och bogarna far åt alla håll, sen krullar hon ihop sig lite också och är väldigt ostabil om man jämför med Guffi. Så vi tog det rätt basic på volt först så hon skulle lossna i den där vänster sidan. Poff sa det så var hon som spagetti, men så fort man inte böjde henne gick hon ställd åt höger. Men ett framsteg blev det ju iallafall. Körde lite slalom mellan konerna innan vi tog trav på en stor volt. Bara fokus på att hålla traven där. Sen gick vi ut på vägen och tog trav och sen galopp tillbaka. Hon tröttnar fort när det är "jobb" så tror hon behöver en lite busgalopp ibland. När vi sen vände tillbaka en sista gång blev hon riktigt tjurig och vägrade gå framåt på grusvägen. Vi bråkade i flera minuter, hon bakade och höll på innan hon tillslut gav mig sig. Provade lite skrölt på vägen tillbaka sen och det gick riktigt bra och avslutade med en till galopp. Hon såg rätt nöjd ut sen och jag tyckte hon skötte sig bra trots den lilla diskusionen.
 
Efter detta blev det en päronfestis innan insmörjning att alla påbörjades. Guffi tog sig en tupplur med mulen på boxdörren och jag fick sy lite täcke också. Vindur lyckades rymma ur sin bok och gick in i sadelkammaren, trots att stalldörren stod öppen. Lite tur hade jag nog där, för han vet man inte riktigt vad han kan hitta på.
 
 
Och om min bästa moster läser det här så kan jag berätta att jag drömde att vi hälsa på er i natt och ni hade helt plötsligt 7 hästar och mormor var med, pigg som aldrig förr!

Ledrep

Idag ringde Helen när jag jobbade, de var oroliga för Guffi åt inget, han bara stod där. Han sov antagligen tror jag. Han åt tydligen inget på några timmar, men när jag och Frida kom ut på kvällen var han som vanligt och hade ätit.

Jag har köpt ett ledrep, 3,6meter långt, som jag testade idag med repgrimman. Det fungerade bra, longerade lite, flyttade lite och lite stretching. Han fick också springa lite i trav, han såg ut lite som en kamel men ville inte sakta av så han fick springa tills han ville stanna. Sen sprang vi på vägen efter Frida och Serstök. De försökte sig på lite tölt och jag tror det gick bättre än sist. Guffi kunde trava långsamt efter dom. Sista svängen fick jag honom att galoppera! Fast jag kunde inte riktigt hänga med då så han sprang före mig innan jag fick stopp. Men det är ändå duktigt av honom, kanske hjälper att få till galopp vid longering och tömkörning sen. Han fick stå inne ikväll, hoppas det går bra, det har det gjort tidigare iallafall.

I helgen ska jag ta hand om alla tre hästarna. De andra åker bort så jag ska passa på att rida Serstök. Förra gången de åkte bort och jag skulle rida henne på egen hand, bockade Guffi av mig, så den här gången börjar jag med Serstök. Dessutom ska jag försöka hinna med att duscha Guffi och göra rent min sadel. Och bilen måste få lite manikyr, listen runt framrutan tänkte flyga av idag så nu är den fasttejpad med silvertejp.

Det går...

Sådär just nu. I lördags totalkvaddade Guffi ett täcke, men han har inte så mycket eksem än iallafall. I söndags tänkte vi rida, men det var gassande hett, inget blåst alls och hästarna ville bara in och sova i stallet. Så vi fotade Guffi en snabbis och gick en promenad i skogen dränkta i flugmedel istället. Sen fick de stå inne några timmar.

Igår var det svalare så vi red då istället. Så jäkla bra gick det ju inte. Guffi ville inte gå ut ur stallet och när jag skulle lägga tyglarna över huvudet var jag jätteläskig! Tog det väldigt lugnt med uppsittningen, fick hänga två gånger innan jag kände att det var lugnt att sitta upp. Sen kunde jag inte riktigt rida, vågar liksom inte kräva något när han är så här, oarbetsvillig till tusen. Men vi fick till lite helt okej tölt ändå. Han tog sina chanser ute på åkern och fick utbrott när det blev för jobbigt och for iväg i galopp, men då får man faktiskt jobba ändå. Försöker man tvärbromsa honom kör han bara upp huvudet och springer fortare, så bästa sättet är att göra det jobbigt för honom. I skogen sen uppförde han sig iallafall.
 
Han ska få börja stå inne några timmar på kvällarna nu, han behöver få komma in och vila och då slipper han även när det är som värst med insekterna. Men längre än några timmar vill han inte vara inne, därför blir det inte hela nätterna.
 


RSS 2.0