Vårbilder

Igår var min kompis Linnea med till stallet och fotade mig och Guffi. Vi försökte få det fint uppe i skogen med vitsipporna, men jag vet inte om det gick så bra. Guffi var ganska tjurig och blev värre ju längre vi höll på. Gräs var mer intressant än oss. Dessutom fanns det inte så många ställen där det växte mycket vitsippor och en häst fick plats, så det blev inte så mycket vitsippor på bild. När vi borstade honom i stallet hade han stenkoll på Linnea hela tiden, men han tyckte nog inte hon var så farlig. Men man måste ju hålla koll på nya människor. Efteråt fikade vi i den kalla blåsten medans Guffi också försökte fika men nöjde sig med lite gräs tillslut. Fast han fick smaka lite sockerkringla.
 
Så här blev iallafall resultatet. Bjuder på några mer ordentligt bilder först, sen ska ni få se alla failbilder så ni får er ett gott skratt.
 

När man trodde med sytt ikapp...

Igår bytte jag eksemtäcke på Guffi och tog hem det som var trasigt för att tvätta och laga. Idag lagade jag det tredje täcket jag har och tänkte att det var så skönt att jag liksom "kommit ikapp". Att jag alltså hade en täcke på hästen och ett i stallet som var helt och rent att kunna byta till om det behövs. Så jag åkte med täcket till stallet och tog in Guffi. Han skulle inte gå in i stallet idag så jag lät honom gå före, och när han går in så ser jag två hål på rumpan. Jahapp...där tog den glädjen slut. Så det var bara att byta täcke idag igen och ta hem och sy ännu mer. Dessutom började det regna.
 
Vi gick iallafall ner till paddocken och fick vara lös. Han började med att följa efter mig på en gång. Sen fick han trava och lite galopp på volt. Han var inte så pigg på galopp men tog några fattningar. Flyttade bakdel och framdel sedan. Det har verkligen släppte med framdelen nu och han flyttar ganska lätt, ibland blir det bakåt men det tror jag beror på min placering. Sen provade jag att han skulle flytta ifrån mig i sidled, vilket gick väligt bra. Han förstod snabbt när han gjorde rätt och fick mycket beröm. Körde lite att han skulle följa efter mig, blandat med halt och backa innan jag kände mig nöjd för dagen. Var lite kallt i duggregnet så ville inte hålla på så länge.
 
Eftersom det blev nytt täcke sprayade jag med Anti-bit igen och när jag släppte ut honom kom Iza fram och tyckte han luktade väldigt konstigt.
 
 
Även om det inte gick som jag ville med täckena idag, så fick jag ett väldigt bra besked. Till hösten har jag fått jobb! Nu ska jag bara se hur det går i sommar.

Ett hav av vitsippor

Idag bestämde jag mig efter liite velande för att träna uppsittning och sen ta en kort kort uteritt själva, helst utan att bråka om att vända hem. Uppsittningen gick bra fast det var folk och ljud runt omkring, i paddocken var vi själva iallafall. Sen ville han inte gå ut ur paddocken men jag kunde övertala honom, första hästen jag träffat som inte vill lämna en paddock...
 
Så red vi iväg, först hindret var när vi skulle ut på vägen och red emellan en soptunna och en parkerad bil där några stod och pratade. Lite tveksam men gick förbi. Han kunde även för första gången gå förbi stockarna på sidan av vägen utan att vända hem. Inte ens något försök till det, även om han inte kändes helt säker. Tog trav och sen galopp upp för backen, helt utan krav bara så det skulle vara roligt. Sen gick vi in i skogen upp för berget. Det var så fint där inne med solen, alla vitsippor och fågelkvitter. Hur mycket som helt var det! Dum som jag är tog jag ingen bild, men ska försöka få med mig någon dit en annan dag. På en gång när vi kom i i skogen kändes Guffi lugnade, men piggare på att gå framåt. Det känns att han gillar skogen. Sen kom vi ut på travvägen och han fick välja, han gick neråt så klart. När vi kom ut på vägen vände vi hemåt och töltade större delen av vägen och han bjöd på en riktigt fin tölt. Så idag var det bara krav på bra uppsittning och framåt i en lagom takt, vilket gick utmärkt. Och det kändes riktigt bra att han inte försökte vända en enda gång!
 
Sen blev det lite smörj i man och svans medans han åt hö. Det är lite besvärligt med en häst som gärna håller huvudet högt, då får man hitta på små knep. Men han verkar än så länge inte ha kliat sig något mer. Fick byta täcke idag eftersom det han hade på sig var ett spänne trasigt på i fredags. Men först fick jag tejpa ihop ett spänne på det jag skulle byta till. Det var bara en spricka och det kändes onödigt att byta när man bara kan tejpa lite. Han fick äta lite gräs innan vi gick ut i hagen.
 

Löshoppning!

Idag stod det löshoppning på schemat. Vi frågade äntligen Anki om de hade några bommar, och de låg nere vi paddock men vi har totalt missat dom. Kristina och Saga var med, och även Ida och Hugur kom ner och ville vara med. Först var Guffi som vanligt rädd för bommarna och skulle absolut inte gå över, tills Saga gick före och då var det ju lugnt. Sen behövde han en del draghjälp för att hoppa, men han sprang på bra där det inte var något hinder. Han blev lite stressad när vi var så många och andra som drev på honom, men han hanterade det ändå bra för att vara han. Så här kommer en film på de glada hästarna. Saga tyckte det var roligast och hoppade gärna över annat än hindret som ni kommer se. Alla hästarna tyckte det nog var roligt och jag tyckte det var roligt att de alla tre kom så bra överens för att var första gången lösa tillsammans så där. Saga och Guffi går ju tillsammans i hagen, men Saga har ju en del humör. Och Saga och Hugur har gått tillsammans förut så de känner varandra, men Guffi och Hugur skötte sig väldigt bra för att vara första gången. Ni får ursäkta mitt hemska skratt, men det bjuder jag på!
 
 

Enmilatur

Idag blev det en lång härlig tur med Kristina och Saga. Vi skulle prova en nya väg, en ganska lång med en tredjedel skog och resten grusvägen typ. Det var inte så jättevarmt idag så det passade perfekt med en lite längre tur. En riktigt trevlig ridväg blev det, en mil runt som för oss tog 1 timme och 30 minuter. Hästarna var faktiskt inte så pigga idag utan tog det ganska lugnt, fast dom gärna sprang på ändå. Det var rätt blött på vissa delar i skogen, men man tog sig förbi och bara det för tina ordentligt i marken och torka upp blir det nog en väldigt bra väg. Vi höll oss till skritt genom skogen, sen kom vi ut på en lite bättre skogsväg där det gick att springa lite mer.
 
Guffi skötte sig utmärkt, det var bara trevligt att få sitta på hans rygg idag och njuta. Vi kunde tölta bakom dom andra, när de verkligen ansträngde sig på att tölta långsamt, och jag kände inga tendenser till att han bara ville springa i kapp när vi hamnade lite efter. Jag tror jag helt plötsligt har börjat rida med händerna lite högre, de är fortfarande inte högre än 90 graders vinkel från överarmen men högre än vad jag brukar, och det verkar fungera väldigt bra. Jag tror jag har tänkt att om jag sänker händerna så sänker Guffi huvudet, men nu behöver jag inte tänka så mycket på att han har huvudet för högt för det har han faktiskt inte. Han jobbade på väldigt bra iallafall. Traven vet jag inte vad som hänt med, jag far omkring i sadeln som jag vet inte vad, min fötter åker fram i stigbyglarna och jag kan inte rida. Då åker hans huvud upp och han spänner sig, så jag försökte verkligen tänka på vad min kropp höll på med och det gick väl bra ibland, men sen for den iväg igen. Några härliga galopper blev det också där han bara fick springa på. På vägen hem red vi över åkrarna där det ska bli sommarhagar senare och red över träbron och han gick över, men var lite försiktig. I fredags när jag red med Ida och min kusin gick han över en stenbro med massor med vatten som forsade under och då gick han helt normalt över.
 
Det blev både stretching för Guffi och mig idag, men jag känner att jag kommer ha träningsvärk imorgon. Känns lite som att jag kanske sträckt något i rumpan och när jag hoppade av Guffi hade jag väldigt ont i knäna. Men det var det värt!
 
 Inne i skogen, eller just då gammalt kalhygge / Över åkrarna och sommarhagen, stallet ligger bakom husen man ser till höger

Idag var han en tölthäst

Idag har det varit fantastiskt väder ute. Klarblå himmel och riktigt varmt, bara att njuta. Skönt att Guffi hade eksemtäcket på sig eftersom det kom fram rätt mycket insekter, men han såg inte ut att ha kliat sig något mer. Trots det fina vädret var det lugnt i stallet och inte många där. Gjorde iordning Guffi för ridning och gick ner till paddocken. Hade bestämt mig för att träna tölt idag, och bara tölt. Han verkade lite slö först, men piggnade till efter en stund. Började med att gå efter fyrkantspåret och hörnpasseringar vilket han gjorde väldigt bra idag. Lite volter och böjning, kolla så han var med mig. I torsdag när jag tömkörde satte vi ut koner till ett timglas och dom stod kvar så jag använde mig av samma övning idag. På kortsidorna flyttade jag bakdelen runt konorna och sedan snett igenom till andra sidan. Han lyssnade väldigt fint, jag behövde bara krama tygeln lätt för det mesta för att han skulle flytta sig. När det kändes bra tog vi tölt på diagonalen, saktade ner vid konen och flyttade runt dom två och sen tölt tillbaka på diagonalen. Kändes riktigt bra, lätt och han var med mig. Visst bröt han av till tölt ibland, slarvflyttade, dampskutt osv, men det kändes väldigt bra när det blev rätt iallafall. Han var lätt i munnen och kändes inte alls tung fram, vilket han känns lite det senaste. Han försökte dra tyglarna ut händerna på mig några gånger, men överlag gick det riktigt bra idag. Blev ett ganska kort pass eftersom det var så varmt. Avslutade med att rida en sväng runt på vägen. Galopperade och travade bort utan krav lite som belöning, väldigt flak galopp men ville bara att han skulle gå fram och inte försöka vända vilket gick bra. Skrittade resten av vägen och en liten galopp upp för backen.
 
Stretchade ordentligt idag och det märktes att jag slarvat för han var ganska stel när vi stretchade benen framåt. Sen stod vi länge utanför stallet, han åt de få små grässtrån han hittade och jag pratade med Anki och Marielle. Han stod väldigt lugnt och stilla, somnade nästan i solen. Anki berättade att Spes och Guffi hänger ihop väldigt mycket i hagen, precis som jag sett. Spes brukar inte låta någon annan äta för nära henne, men Guffi får gärna äta samma hötuss. Det är skönt att han fått sig en ny vän.
 

Mygginvation

Igår kväll var det mygginvation i stallet och Guffi stod tydligen och kliade sig på vindskyddet. Så jag och mamma planerade in en ordentlig dusch för honom idag. Det var riktigt varmt igår, men idag var det lite kallare, men den där duschen är nödvändig för det blir inte så bra att stänga in all smuts i eksemtäcket. Guffi skötte sig riktigt bra under tiden. Han blev lite rädd för vattenslangen när jag satte på den, men stod snällt stilla när jag duschade av honom. Han fick torka under sin fleecemundering medans vi fikade (han försökte också fika) och sen gick vi en promenad så han skulle torka lite till. Sen smörjde jag bara med No Rub och lite Bio-skin oil där han fått en bett och det blivit en stor knöl. Eksemtäcket kröp han nästan in i och de andra hästarna tyckte han såg lite underlig ut när han kom ut i hagen. Men dom är vana för det är fler som brukar ha eksemtäcket. Skönt att det är gjort nu iallafall. Nu kommer min häst vara ren till i höst!
 
Efteråt var vi på jakt efter flugmedel, men det har inte hästaffären vi var i tagit fram än. Istället åkte jag hem och kokade egen, får se om det fungerar. Isåfall vore det ju väldigt skönt och billigt. Jag kokade ihop 5dl vatten, en burk rosmarin, en citron, några vitlöksklyftor och 1/2dl ättika. Sambon undrade vad jag höll på med...

 

Longering med boots

Idag blev det en snabbis till stallet. Guffi gick äta alla sina tillskott och grejer medans jag borstade lite snabbt. Så snabbt som det går när hästen rullar sig i skiten varenda dag. Tog på han viktboots idag, repgrimma och gick ner till paddocken och longerade lite. Hade först bootsen fram och jag kan inte så någon större skillnad i skitt och trav iallafall. Använder boots väldigt sällan. Satte dom sedan bak och det blev en liten skillnad i trav, han längde steget bak och trampade under sig lite bättre. Han hade iallafall bra övertramp hela tiden i skritten idag också. Sen släppte jag lös honom och provade galoppen och det var lite svårt att se eftersom jag var tvungen att springa med och hålla igång honom, men jag tror han trampade under sig lite bättre även där. Han bjöd på mycket galopp och han var inte lika lång och flak som han brukar bli i galoppen när jag är på marken. Han har ju inget stöd från mig då eftersom han är lös, så det handlar nog om styrka. Sen flyttade vi fram och bakdel, går riktigt bra med framdelen nu åt båda håll. Tror det har släppt lite faktiskt. Och sen stretchade vi som han gjorde väldigt bra idag innan vi gick en sväng runt kvarteret. Eftersom vi kommer tillbaka precis vid stallet så gick vi in en gång där en gång, för att träna på det helt enkelt. Vissa dagar vill han fortfarande inte gå in och idag var en sån dag först, men han var ganska lätt att övertala. Vi tog en lite mysstund i hagen också.
 
 

Söndagsritt

Idag var vi ute på en ridtur med Kristina och Saga. Hade ordentlig inspektion av hoven både innan och efter och den var inte mer varm än dom ska vara. Nu får hönsmamman ta och slappna av, jag brukar inte alls vara så här nojig men hovar är viktiga saker.
 
Ridturen gick väldigt bra, båda hästarna uppförde sig för det mesta väldigt bra. Saga har en tendens att trigga igång Guffi, men inte idag. Det blev mycket skritt i början eftersom vi red en väg som var väldigt blöt. På den långa raka vägen med perfekt underlag låg vi först och han bjöd på riktigt bra och mycket tölt. Hade bara som krav att det skulle vara tölt idag och det fungerade bra. Han bjöd på fin trav stundvis och härliga galopper så tårarna rann eftersom det dessutom blåste en hel del. När vi kom till det ställe där man börjar gå hemåt fick dock hästarna för sig att dom inte alls skulla gå den vägen, men vi kom tillslut framåt. Guffi bjöd sedan på några vändningsförsök men han var lätt övertalad att fortsätta hemåt. Jag funderar på vad han har fått för sig egentligen. Ett litet monster kom dessutom fram när vi låg ganska långt efter och Saga och Kristina töltade iväg, jag tyckte vi skulle skritta och Guffi tyckte vi skulle fräsa ikapp i galopp. Vi fick båda som vi ville kan man säga...haha. Sen höll han sig till skritt resten av vägen trots att vi inte kommit ikapp.

En lördag eftermiddag

 
Idag såg Guffi ut att må bra. Pratade med andra i stallet och nojade mig lite, men det trodde att det skulle gå bra eftersom hovbölden var så ytlig osv. Borstade honom en lång stund eftersom han gjort lerochhöbossinpackning sedan igår. Sen gick vi ner till paddocken så jag kunde se hur han rörde på sig. Han fick alltså vara lös. Han hade ett väldigt fint övertramp i skritten, för att vara honom allstå. Han fick trava och det såg bra ut. Tog några galoppfattningar och det såg också bra ut. Fortsatte sedan med att flytta både fram och bakdel och det gick också bra innan vi stretchade lite. Och jag insåg att han varit lite motvillig till det de senaste, men idag var han riktigt duktig och ville gärna böja sig bak för att ta godisarna. Han har liksom knappt försökt det senaste. Sen skulle han följa efter mig, stanna när jag stannar och backa när jag backar. Även det gick bra. Så nu kan jag nog sluta oroa mig allt för mycket och bara hålla koll på hoven.
 
Sen kom det ner några för att sitta upp i paddocken som skulle rida ut och stallägaren berättade om en ny stig/väg för mig. Så jag gick efter dom en bit innan de svängde upp på berget och vi fortsatte efter vägen innan vi svängde neråt istället. Det var en väldigt trevlig stig i kanten på åkrar, genom lite björkskog, över en stenbro över en forsande bäck och mer åker. Helt lagom för en promenad eller kortare ridtur. Så nu har jag äntligen hittat en bra promenadstig! Grusvägar är inte så roliga att gå längs och att klättra hela vägen upp på berget orkar jag inte, så det här var alldeles perfekt. Marielle, Andvari och Preston kom ikapp oss efter en stund och vi gick tillbaka till stallet tillsammans. Preston är en söt lite hund som var väldigt intressant tyckte Guffi. Han ville nosa på allt Preston nosade på, vilket blev en del, och han följde honom med blicken överallt. När vi var på väg ut i hagen gnäggade Spes efter Guffi och en stund senare stod hon nära honom i hagen, så jag tror han hittat en ny bästa vän.
 
 

Den nya borsten

Jenny ville se en bild på den nya borsten vi köpte förra helgen. Jag vet inte riktigt var den kommer ifrån, men den påminner väldigt mycket om dessa borstar, men jag hittar ingen modell som ser ut som just den vi köpte. Den är väldigt bra iallafall, den tar inte bara hår utan även den torkade leran och skiten lite längre ner i pälsen. Måste prova på blöt lera någon gång också för det har jag inte hittat någon borste som fungerar på. I helgen blir det test på katterna och säkert några möbler eller mattor. (Jag har provat den på min sambo som hårar en del, men det var inte så uppskattat)
 

Hovböld

Idag stod det först en arbetsintervju på schemat på morgonen, sen åkte jag till mammas jobb och åt lunch innan jag åkt till stallet. Det var skitkallt igår, så jag tog med mig täckbyxorna imorse. Vilken jag ångrade, för idag var det riktigt varmt igen! Så jag fick helt enkelt ha mina vanliga jeans på mig i stallet. Tur man har tvättmaskin i lägenheten.
 
Idag kom hovslagaren som vi bokade om och allt gick bra tills hon skulle ta sista bakhoven. Jag hade en stunt tidigare berättat att han varit lite snubblig med bakbenen, som att han tappar den. Hon tyckte tåna sån lite långa ut och trodde det var därför. Jag har tänkt på det, broddarna eller kanske en sträckning. Hon drog av skon och började verka, sen sa det poff och där hade vi en fin hovböld. En ganska ordentlig en också, inte så djup men väldigt lång. Nu har jag aldrig sett en hovböld tidigare faktiskt, men den sträckte sig nästan över hela sidan av hoven. Ett tag var hon rädd för att vi skulle behöva ringa efter en annan hovslagare eftersom hon inte får ta hand om hovbölder, men hon får öppna dom och eftersom den var så ytlig öppnade hon den och vi sköljde av med vatten, sprayade blåspray och la på något som också ska vara desificerande och skydda mot ny smuts innan hon slog på skon igen.
 
Jäkla häst alltså. Dom ska ju bli blockhalt när dom har en hovböld! Nä, han snubblar bara lite grann i ridningen, har inte sett någon antydan från marken. Men han har som sagt snubblat de senaste 2-3 veckorna någon gång ibland, han som annars är väldigt stadig på benen. Inte konstigt att det känts lite tugnt det senaste, det har gått upp och ner hela tiden. Därför har han fått vila den här veckan. Han har känts ovillig att ta galopp från marken osv. Så jag tror det helt enkelt beror på hovbölden. Känner mig lite hemsk som inte märkt nåt, men han har verkligen inte visat någon symtom på just hovböld så hur skulle jag kunna lista ut det? Den enda nackdelen med islandshästar är just detta, de visar inte att de har ont förän man själv upptäcker det eller de håller på att dö typ. Det är som där jäkla snösulornas fel eftersom snön försvann så tidigt. Då har jag lärt mig till nästa år att vara extra noga med att kolla och klämma på hovarna när snön försvinner och hästen fortfarande har snösulor på sig.
 
Efteråt fick han lite mat, en ordentlig bortning med den nya borsten och håret bara flög av. Sen tog vi en promenad och det var faktiskt skillnad, han var mycket mer framåt. Han försökte vända hemåt lite då och då, men han var lätt övertalad att fortsätta en bit till, vilket han inte varit den senaste tiden.
 
 

Min favoritbild

Det har blivit en liten vilovecka för Guffi, oplanerat med jag har funderat på det tidigare så jag tror det gör honom gott. Har haft massa annat att göra den här veckan så det är rätt skönt också.
 
Iallafall så tänkte jag visa er den här bilden. Det är duktiga Camilla Art & Design som har ritat den. Hon ville ha hästbilder att öva på så jag skickade min favoritbild på Guffi och det här blev resultatet. Jag tycker den blev väldigt fin, hon lyckades fånga den där speciella känslan i bilden som gör att jag gillar originalet så mycket.
 
 

Hade visst glömt oss

Idag skulle hovslagren komma så jag åkte ut och borstade Guffis ben och hovar ordentligt. Han blev tokstressad i stallet idag, antagligen för att det blåste så vi gick ut en stund igen i väntan på att hovslagaren skulle komma. En kvart efter utsatt tid hade hon inte kommit så jag ringde till henne. Magkänslan sa att hon glömt oss och det hade hon. Sånt som händer, så vi bokade om till på fredag.
 
Så vi gick till paddocken och sysselsatt oss i stället. Först fick han skritta och trava runt en stund. Idag var jag bestämd med att han skulle springa i vänster varv, för det märks at det är jobbigt för han även utan mig på ryggen och han behövs stärkas där. Det är antagligen jag som "förstört" för honom, så jag tror det hjälper att han får bygga upp det själv även lös. Sen flyttade vi lite fram och bakdel och det gick riktigt bra idag, åt alla håll. Det kändes väldigt bra. Tränade sen på att backa utan att jag rör honom och att försöka göra det rakt. Vilken han inte är så bra på, det blir lite krokigt men helt okej ändå idag. Sen körde vi följa Frida och backa när jag backade och sen kunde han faktiskt följa efter mig ut ur paddocken. Annars brukar har bara stå och stirra på mig, men idag följde han efter på nästan en gång.
 
Provade förresten en borste mamma köpte i helgen, den är inte speciellt för hästar, utan för alla pälsdjur men också för att ta bort hår från möbler, mattor eller till och med schabrak. Det fungerade riktigt bra på att få bort mycket päls från Guffi. Den är gjord av silikon så den sliter inte bort håren utan tar bara det som redan är löst och tar med smutsen som sitter långt ner i pälsen. De hade även större och mindre borstar och dessutom sopar som skulle vara väldigt bra i stallmiljö eftersom det inte skulle damma när man sopar. En sån skulle jag verkligen behöva så jag kan andas samtidigt.

En bra måndag

Igår var det riktigt tråkigt väder ute, men jag fick ändå mycket gjort och det var en rolig dag. Först var jag hem till min gamla jobbarkompis och fotograferade henne och hennes gravidmage. Hennes otroligt söta son var också med en stund. Sen åkte jag ut till stallet och skulle hjälpa Sofi som är medryttare på Nina. Hon har aldrig ridit islandshäst förut och har lite svårt att få till tölten, så hon frågade om jag ville hjälpa henne. Så jag fick rida Nina en lite stund igår. Vilken liten häst! Hon kan knappt vara högre än 130cm. Jag har så himla dåligt på att förklara men jag tror hon förstod vad jag menade och de fick till några bra sträckor. Hon var iallafall nöjd efteråt så något blev väl rätt. Är så mycket enklare att bara rida utan att förklara.
 
Sen hämtade jag Guffi och red en stund i paddocken. Det kändes faktiskt bra idag. Började först med hörnpasseringar och serpentiner i skritt för att han skulle böja sig igen hela kroppen. Kändes som att han var med mig hela tiden nästan. Tog sen tölt och det kändes väldigt bra i höger varv. Vänster varv var han mer rollig men helt okej ändå. Tror det gick lite för fort för honom att orka med helt i vänster varv. Sen tog vi galopp och den var väldigt ridbar idag. Tänkte mycket på vad jag gjorde med kroppen hela tiden och i galoppen hade jag rätt bra kontroll på den. Att rida genom hela kurvorna är viktigt, annars genar han och nästan lägger sig ner, men det gick för det mesta bra. Det är samma ska som i tölten, höger varv är mycket lättare. I vänster ville han väldigt gärna gena och en gång hamnade vi faktiskt utanför ingången till paddocken. När jag är själv och får välja har jag alltid öppet, det är bra träning och för det mesta går det bra. Tog sen en sväng på vägen och hade tänkt skritta av bara, men först ville han vända tillbaka direkt så vi töltade och bröt sen av till trav. Som inte var något att hurra för, men han gick iallafall framåt. Sen skrittade vi resten av vägen runt kvarteret.
 
 

Hjaltikurs från marken

Idag har jag spenderat hela eftermiddagen i paddocken med Hjalti och fotograferat fina hästar. Två kameror runt halsen var lite besvärligt men så blir det ibland när Kristina vill ha film. Tror nog jag lärde mig ett och annat, och otroligt ridsugen blev jag. Fast det känns som att jag kommer bli besviken när jag väl rider nästa gång efter att ha sett hur bra alla andra hästar går. Några glada skratt bjöds det också på, när Marianne och Anna-Karin spontant red kadrilj och tränade inför Globen (på skämt alltså), och Hjalti försökte ge dom direktiv i farten. När Saga dampade och Frodi helt plötsligt blev T2-häst.
 
Dagens stora lärdom var iallafall när Hjalti pratade med Marielle om problemet med att hästen ställer sig utåt och trycker in bogen och man gör verkligen allt för att rätta till den, men man gör fel och det blir bara värre. Precis det problemet jag har med Guffi. Han jämförde det med en bil "Om du kör bil och den svänger åt vänster i 100km/h, inte toksvänger du åt höger då för att räta upp den." Så självklart det kan bli!
 
 
 

En hel del diskussioner

Förkylningen var bara lite värre idag med jag åkte ut och tränade uppsittning och att svänga ändå. Det blev bettlöst idag och det är något vi verkligen behöver träna på, speciellt svänga. Jag är så van att rida med bett och det är väldigt annorlunda, iallafall för mig och det blir ofta missförstånd. Men det är väldigt bra träning, att rida mer med hela kroppen och det behöver jag, jag behöver få lite kontroll på den här ostyriga kroppen. Uppsittningen gick mycket bra iallafall, det känns väldigt bra just nu med den.
 
Det gick rätt bra i början, han lyssnade bra och svängde med små hjälper. I vänster varv ställde han sig faktiskt lite inåt, fast han flög också i luften när något brakade till bakom honom och sen försökte han svänga åt höger på volten. Då fick jag koncentrera mig på min kropp och vi fick till det. Övergick till trav och han kändes lite spänd och ville inte sänka sig trots långa tyglar. Så vi tog bara några varv och försökte hålla oss på spåret utan att gena. Tillslut längde han sig lite och kändes mer avslappnad och då tog vi galopp. Och det är mycket enklare att rida i galoppen än traven. Jag tror det beror på att när jag använder skänklarna för att flytta honom i traven så tror han att det är en galoppskänkel och istället använder jag inte mina ben. Det blir ju helt fel. Galoppen gick iallafall mycket bättre och han bjöd på en fin galopp. Sen red vi ut på vägen och töltade bortåt. Gick rätt bra faktiskt tills vi kom till korsningen där vi brukar gå höger runt "kvarteret" men jag tyckte vi skulle gå rakt fram. Så där hade vi en lång diskussion, Guffi ville vända och svänga vänster var helt omöjligt, så vi gick mest runt på en liten volt där. Fick ta några djupa andestag och tillslut kom vi framåt utan vändningsförsök och då vände vi. Då bjöd han på en riktigt bra tölt men ordentligt påskjut. Kände att ryggen var på väg upp men han hade lite för bråttom så den kom inte upp så mycket som den kan. Avslutade med en busgalopp.
 
Det gick alltså både bra och mycket dåligt idag, men så kan det vara. Hade en liten pratstund med Marielle och klappade på hennes hund medans Guffi stod och sov. Han såg lite tjurig ut när han inte fick mat på en gång. Nu hoppas jag inte förkylningen blir ännu värre tills imorgon för då ska jag fotografera och filma dom som rider kurs för Hjalti. Synd man inte är rik så man kunde vara med, men jag kanske lär mig något genom att lyssna ändå.
 
Tog förresten en uppställningsbild på Guffi idag, han stod liksom rätt så bra av sig själv så jag tänkte det var bra att passa på. Han ser inte så himla tjock ut ändå, tror han gått ner sen det tog slut på fri tillgång, men några kilo till kan han behöva gå ner. Vet inte hur mycket pälsen gör heller, vi får se när han bytt till sommarpäls. Han står i lite nerförsbacke.
 

En lugn flåsig dag

Har haft ont i huvudet hela dagen och inget har egentligen hjälp. Tog mig ut till stallet på eftermiddagen och slutade tänka på värken, men den var fortfarande kvar. Vi tog en promenad idag, tänkte att vi skulle ta det lite lugnt, men det gick väl inte riktigt. Att promenera i det här stallet är faktiskt inte så roligt, antingen är det grusväg eller klättre upp för berget. Vi tog berget... den krypande förkylningen blev inte så glad på mig märker jag nu på kvällen. Guffi var lite stirrig eftersom det blåste en del men han höll sig i skinnet och lyssnade på mig väldigt bra, behövde bara använda rösten när han gick om mig så stannade han på en gång. Hittade några blåsippor där uppe också, dom hade inte riktigt slagit ut men fint var det.
 
Det blev ingen lång promenad eftersom jag flåsade så hemskt, så vi gick ner till paddocken stund också. Där fick han springa lite i trav och några försök till galopp, men det vill han inte idag och jag fick ett litet bocksprång riktat mot mig, så sen höll vi oss till trav. När vi sen gick upp till stallet gick han faktiskt in i stallet på en gång. Han fick stå lös medans jag borstade bort massa hår och han åt. Satte upp två sopar som en kryss i gången så han skulle hålla sig i en del av stallet. Tidigare har jag hängt upp ett grimskaft och det fungerar lika bra. Sen gick vi ut och gosade en stund i hagen.
 
 

En dag med Müsli

Idag skulle Müsli åka till veterinären för att bli ID-märkt. Hon har blivit väldigt intresserad av att gå ut och då vill vi ha henne märkt om hon skulle rymma. Så jag åkte och hämtade henne hos mamma, stuvade ner henne i buren med mycket motstånd och sen satt hon och skrek i bilen hela vägen. Hon trodde nog hon var tvungen att åka hem till oss igen, men det slapp hon ju. Den stackars veterinären hade snubblat över en grushög och slagit sig, så hon hade skrubbsår i ansiktet och haltade. Vi har alltid använt den här veterinären och hon säger alltid, till mig iallafall "Visst är det ni som hade den där kaninen?". Haha, ja, det är vi. När jag var liten hade vi en kanin, han var helgrå med grå klor och mamma vågade inte klippa hans klor efter som pulpan var grå den också och det blir blod överallt om man klipper fel. Så vi åkte stup i kvarten till den här veterinären för att klippa klorna på Harry. Hon har även vaccinerat Guffi några gånger.
 
Men åter till Müsli. Hon var nervös som vanligt men det hela gick bra. Stackars katten var alldeles groggy efteråt och visste inte riktigt var hon skulle ta vägen. Så jag har spenderat eftermiddagen hemma hos mamma men att försöka hålla katten på en handduk om det skulle hända en olycka, men hon skulle helst ligga överallt där det inte var handduk eller gå efter mig. Blixten tyckte hon betedde sig väldigt underligt.
 
Under tiden dom märkte henne åkte jag på biblioteket och hittade Jóhann Fridgeirssons bok, så nu ska här läsas! När vi bodde i Arboga höll han en del kurser i stallet och jag har varit på en teorilektion med honom men var aldrig med på någon kurs. Men jag gillade det har sa på teorilektionen och när jag tittat på. Lånade också en bok om hästmassage där det även fanns många stretchövningar i, vilket min stela häst behöver mer av.
 


RSS 2.0