En söndag

Idag blev det som sagt en väldigt lång sovmorgon så hela dagen gick väldigt snabbt. Åkte till Hööks på vägen till stallet och tittade på rean, tyckte den var ganska dålig eller så var det väldigt urplockat redan. Köpte iallafall en lila sweatshirttröja som jag tittat lite på tidigare. Behöver en ny vanlig tröja att ha i stallet eftersom min gamla huvtröja blivit ganska äcklig och dessutom solblekt så den är mer brun är svart. Invigde dessutom mina nya ridbyxor idag, dom var väldigt sköna och satt där dom skulle. När jag kom till stallet kom Kristina och Marielle in i stallet lite lätt förbannade och trötta men varsin häst. De kom från hagen och var inte arga på sina hästar, utan på lilla Iza som hade rymt när Kristina tog ut Saga ur hagen och sen hade alla tre stona lyckats hamna på rymmen ute på åkern brevid hagarna. De hade försökt fånga dom i över en timme. Så jag hade tur som inte kom tidigare, haha.
 
Jag hämtade Guffi och hade var lite lätt uppstressad över kalabaliken och några barn som åkte fyrhjuling. När han väl stod i stallet kom det en traktor nere på vägen som tydligen var väldigt farlig idag. Men jag tog det lugnt och tillslut hade han lugnat ner sig och vi kunde gå ner i paddocken. Började med lite uppsittningsträning som ju går väldigt bra, så det blev bara två gånger idag. Vi fortsatte med det vi gjorde i tisdags på lektionen och det gick bra även idag. Blev en ganska kort genomgång i alla gångarter eftersom det gick så bra. Skritten har han blivit väldigt bra idag, traven är mycket bättre och det går oftare bra än dåligt. Galoppen är sisådär med, men ändå bättre än den varit, och tölten helt okej. Han vill väldigt gärna ta trav när han gör rätt i tölten eftersom det blir jobbigt och det är där vi måste bygga styrka. Så där kör vi övergångar och max ett varv åt gången.
 
Sen tog vi en sväng upp på berget. Som vanligt lite motvilligt i början, men vi tog lite tölt och galopp. Så fort vi kom in i skogen gick han på lite bättre. När vi kom ut på travvägen tog vi galopp uppför den sista biten innan vi vände och gick hemåt. När vi kom ut på vägen igen tog vi tölt och då kunde jag bara sitta och le, så härligt kändes det. Guffi stod en stund och sov i stallet innan jag tvingade ut honom till hagen igen. Grabbarna fick byta hage igen, de har ätit tomt på en vecka för hagen är alldeles brun, säkert trampat sönder en del också. Fast bara Soldan har blivit tjock så vi är lite fundersam över vad som hände egentligen. Nu går de i stonas gamla hage, den första hagen Guffi gick i på bete. Där finns det iallafall grönt gräs. Soldan fick istället gå med stona som hade lite mindre mat, så nu går Guffi bara med Andvari och Odinn.
 
För att gå på bete där gräset tar slut på tre sekunder ser han ju rätt bra ut ändå.

Svenska mästerskapen

Igår var vi uppe på Wången och tittade på SM. Jag, mamma och Marielle åkte upp i fredags efter jobbet. Jag hann ut till Guffi en väldigt snabbis och tittade till honom i hagen. Soldan skulle vakta oss under tiden och tog dessutom helsonkorken och sprang iväg. Jag hann tänka "Nu kvävs han! Vad gör jag då!" Men han tappade den så jag fick tag på den tillslut. Sen åkte vi upp och sov i Östersund i en studentlägenhet vi fått låna.
 
Igår var det upp tidigt och åka på sightseeing i Jämtland. Gpsen på min telefon gav tre alternativ, vi tog den närmaste vägen som visade sig vara grusväg i kanske 2 mil. Men fint var det som tur var och vi kom fram iallafall. Det var en trevlig dag med många fina hästar och fint genomförda b-finaler. Kameran hade jag faktiskt lämnat hemma, men det blev någon bild med mobilen istället. Lite varmare hade det få kunnat vara, men så länge det inte blåste eller kom några regndroppar så var det ändå helt okej. Åt en väldigt god älgburgare till lunch och storhandlade av Maja (Ninas häst&hund), ett par nya ridbyxor och Leovet No rub. Mina gamla ridbyxor är lite för korta och åker upp när man rider, vilket är så jäkla obekvämt när man kliver av hästen.
 
På kvällen åkte vi till Östersund och åt middag innan vi åkte hem i en rasande fart, trött som tusan var jag. Sov i 12 timmar som en stock. Alla som var med hela helgen gör det bra, för det hade jag inte orkat!
 
En ny favorit, Andvari från Snällbyn.

Galoppera med rumpan i sadeln

Igår kväll blev det ganska spontant en lektion för Evelina igen. Vi var 4 stycken som red för henne denna gång och jag red själv och sist. Sämst tid egentligen när man har eksemhäst, Guffi var måttligt irriterad på knotten, men det gick bra om han fick några klipauser.
 
Vi fortsatte med det vi gjorde på förra lektionen. Flytta bogarna för skänkeln och inte välta in på volt. Efter förra lektionen tränade vi ganska mycket på det här, men när jag kände att det inte blev någon skillnad la jag det på sidan och har gjort annat de senaste veckorna. Jag tror det var ett bra beslut för nu kändes det som att det hela sjunkit in hos oss båda. I början tar han det som att han ska öka, men han kommer ändå på rätt snabbt att det inte är det jag menar. Det är långt i från perfekt, men vi har gjort stora framsteg och vi kan oftast hålla en ganska normal volt utan att vi ligger ner nästan. Och detta i alla gångarter faktiskt. Började så klart i skritt, när det fungerade där tog vi trav och när det fungerade i trav övergick vi till galopp. Då fick jag kramp i benen. Att driva och flytta samtidigt blev alldeles för jobbigt för min redan trötta ben. Jag fick då träna på att driva mer med sätet och hela tiden ha rumpan i sadeln. Jisses vad jobbigt det var men det gick helt klart mycket bättre. Vi avslutade med tölten och där blev det mer övergångar. När han går rätt, flyttar bogarna, söker sig neråt och tar i på rätt sätt blir det fortfarande väldigt jobbigt för honom och då tar han trav och därför saktade jag av när det gick som bäst innan han tog trav. Varierade ändå längden innan nedtagningen.
 
Hela lektionen kändes väldigt bra, det märkes att vi gjort framsteg med det här och Evelina såg tydlig skillnad. Inte hela bra jämt, men det blir det aldrig. Vad ska man då träna på? Huvudsaken är att det gå åt rätt håll och att det känns som att vi lär oss det nya. Jobbigt som tusan var det med en hel lektion på volt i alla gångarter så ikväll har jag parkerat i soffan för att ta igen mig lite.
 
Att vi gått från detta...
...till detta från 2011 till 2014...
...är jag stolt över. "Man kan inte lära en gammal hund att sitta", som man säger.

Regnskurar och kossor

Idag fick vi sällskap av Marielle och Andvari ut på en ridtur. Andvari är lite spänd av sig och rädd för ett och annat, och Guffi som är så lätt påverkad av sitt sällskap blev likadan. I lite mildare form men värre än vanligt. Men det var iallafall en trevlig tur och de kunde slappna av ibland. Det började med ett riktigt spöregn och slutade med ett riktigt spöregn och hagelskur, men däremellan var det ganska behagligt. Blev mycket skritt och trav. Andvari har inte så mycket långsamt tempo så att för oss tölta var inte riktigt att tänka på. Istället tränade på att skritta fort, vilket Guffi är riktigt dålig på, så det var ju bra. Lite galopp blev det också. Var lite orolig när vi låg brevid varandra och skulle springa första gången. I vanliga fall bryr sig inte Guffi om någon springer om han, han kan istället sakta ner. Men nu var det Andvari och Guffi bestämmer ändå över honom, så jag var lite osäker på hur han skulle reagera när Andvari ökade. Det helt gick hur bra som helst iallafall, han brydde sig inte alls. Vi träffade även på massor med kossor. Mycket konstiga saker som inte riktigt gick att lita på. Tror det var kalvar från i år de flesta för stora var de inte och väldigt nyfikna. Hade någon av dom råmat åt oss han vi nog flugit i luften, så avslappnade var hästarna. Men vi kom förbi utan större problem.
 
Bilden är från i onsdags när det var hagbyte igen. De har redan nästan ätit rent i den gamla hagen grabbarna så nu går de i hagen närmast sjön. Fantastiskt nog har Guffi gått ner i vikt ändå. Stona går precis brevid, eftersom dom bara är 3 helt plötsligt får de gå i gången där vi annars brukar rida för att det ska bli mindre jobb för plastpåsemannen/gårdstomten.

Bilder från i söndagskväll

Här är de bilderna som blev bra under förra söndagens ridpass i paddocken. Det kändes jättebra, men den känslan syns inte riktigt på bilderna. Inte för att det ser så dåligt ut egentligen, men äsch, jag får erkänna nu några dagar senare att han faktiskt se rätt fin ut ändå. Sen att jag inte ser ut att ha någon hals pga kläder och skyddsväst, och min kropp inte riktigt är där den ska kan ni ignorera. Skritt, tölt och galopp bjuder vi på!

Ett bra ridpass ska inte fotograferas

Idag var det väldigt mycket ändringar i planerna. Först skulle jag rida på dagen, ville rida ut men hade inget sällskap så tänkte köra i paddocken. Sen fick mamma låna häst så vi kunde rida tillsammans, men först skulle vi fixa en del i trädgården. När det väl var klart och vi ätit middag hade mamma så ont i ryggen att hon inte kunde rida. Men hon följde med ändå och jag red i paddocken. Satte kameran i handen på henne, men jag har just insett att jag inte ska bli fotograferad när jag känner att det går jättebra, för det ser inte alls ut så på bilderna sedan. Den där braiga känslan fastnar inte på bild. När man istället känner att det går skit då blir helt plötsligt bilderna helt okej. Någon bild kanske jag bjuder på ändå, och några fler en annan dag. Hade min snygga ny jacka från Sonnenreiter dagen till ära, åh vad jag gillar den!
 
Det kändes iallafall riktigt bra idag. Tölten var mjuk och fin, ryggen kom upp och han bröt bara av till trav några gånger på slutet när han började bli trött. För han jobbade på bra idag. Hade satt ut några koner så vi kunde göra timglasövningen. I hörnen flyttade vi bakdelen runt och skritt eller tölt på diagonalen. Vi får mer kontroll på rumpan och bakbenen som gärna hamnar lite efter annars och jag får ihop min långa herre. En övning som passar oss perfekt vid töltträning. Han höll inte alls på att tjafsa, slänga med huvudet eller bita tag i bettet som han gör ibland. Mjukt och fint. Tog några varv galopp också, men där kunde jag inte rida så det blev som det blev. Avslutade med en sväng runt kvarteret utan mammas sällskap och han kändes pigg och glad.
 
 

Livet med en eksemhäst

Guffi har fått vila i fyra dagar. Jag eller mamma har bara varit ut och tittat så täcket sitter på och smörjt och sprayat det som behövts. Han har inte förstört täcket sedan i måndags *jubel!* Jag har inte orkat något mer, men igår och idag har vi aktiverat oss lite. Igår åkte jag ut direkt efter jobbet. Först var jag in på Graftströms och köpte ett nytt bett, eller rakt "travbett" eller halfcheek, vad man nu vill kalla det. Provade det när vi tömkörde i paddocken och det gick rätt bra. Han kändes lite stel faktiskt. I paddocken stod några koner i en cirkel så vi använde oss av dom och några andra att gå runt. De som stod i en cirkel gick vi runt helt vanligt men också slalom emellan för att han skulle böja sig ordentligt. Tog lite trav och tölt innan jag kände mig nöjd.
 
Idag hade jag bestämt att vi skulle träna uppsittning. Det kändes bra att gör det nu första gången jag ska rida efter avramlingen, även om det var en olycka och inte något bockning från Guffi. Men det är bra att träna även om det fungerat bra. Och det gjorde det även idag. Tre gånger upp och ner helt utan problem. Red sen max 15minuter i paddocken. Konerna stod kvar sen igår så jag använde mig av dom och red på en volt och böjde honom med skänkeln och det gick riktigt bra. Över gick i trav och det var väl inget speciellt där, man han sänkte sig några gånger och böjde sig genom hela kroppen och dessutom innåt som jag ville. Tog lite tölt runt fyrkanten sen och i vänster varv bjöd han på två finfins sträckor, fast resten var rätt blä. Men det vi skulle träna på idag gick iallafall bra så jag är nöjd.
 
Efteråt blev det en duschning för Guffi i man och svans. Efter en vecka med hydrokortison var han riktigt kladdig och nu när kliandet verkar ha lagt sig ville jag tvätta bort det innan jag börjat smörja med det vanliga igen. Det var inte det lättaste ska jag säga eftersom vi blev terroriserade av flugor och hästbroms. Guffi blev så irriterad att han flera gånger medans jag tvättade svansen gick in i stallet. Jag skulle behöva några fler armar. Men tillslut blev vi klara och jag smörjde in honom ordentligt. Jag har precis börjat prova en ny sak. Han blir väldigt biten i skapet och inget verkar hjälpa egentligen för även om ett sår läker till nästa dag så har han fått ett nytt. Anki tipsade om att blanda rapsolja och 5-6 vitlöksklyftor, skaka flaskan ibland och efter några dagar kan man använda det. Så nu har jag smörjt in honom med det i två dagar i skapet och idag blev det även i öronen och lite på såren som blivit i ansiktet. Jag vet, man ska vara försiktig med olja men han har ju täcke och huva så det är lugnt. Inga stora mängder är det heller. Nu hoppas jag det fungerar lika bra på Guffi som på Ankis hästar.
 
 

Vilken skit dag!

Nä idag gick det verkligen inte bra. Skulle rida med Kristina men redan när jag vaknade var jag inte så sugen på det. Men jag åkte till stallet och Guffi hade förstört täcket igen och min ork sjunk till botten. Jag kände bara för att bryta ihop och inte rida. Min stallägare kom ut och gav mig en tub hydrokortison som jag tömde i Guffis svans. Under tiden började det spöregna så vi stod alla tre och pratade i väntan på att det skulle dra förbi. Tillslut hade de övertalat mig att rida ändå och jag kände mig på lite bättre humör, fast så bra humör var det väl inte. Så vi gav oss ut i regnet och upp på berget. Det gick helt okej först, släppte alla krav och försökte bara ha roligt. När vi kom ner på den nedre travvägen tyckte Saga att vi skulle springa lite för fort och jag hann precis tänka att nu känns det inte bra, jag måste sakta ner. Då försvinner Saga och Kristina framför mig. Saga liksom sitter ner helt plötsligt. Guffi reagerar med att hoppa åt sidan i galopp, men jag fortsätter rakt fram. Ner i backen. Först gör det bara jävligt ont överöverallt och Kristina säger åt mig att ligga ner. Så jag ligger där i spöregnet en stund, men sen kan jag resa mig och gå hem. Med snea glasögon som på något sätt fick en smäll och gav mig ett fint sår på näsan. Orsaken till det hela, den väldigt dåliga biten av travvägen som underminerats. Saga klev ner i ett hål i vägen som nästan hela hennes bakben fick plats. Så nu ska vi inte rida där något mer. Jag gick hela vägen hem och i paddocken hoppade jag upp igen och det gick bra. Ville göra det för att det inte ska sätta sig något i huvudet på någon av oss. Jag ska lyssna på mig själv, jag ska inte rida sånna här dagar.

Sen fick Guffi stå inne hela eftermiddagen. Han var lugn hela tiden och sov typ. Det var nog skönt att få vila sig och förhoppningsvis slippa kliandet när han var insmord med kortison. Jag och mamma åkte ut på kvällen och släppa ut honom, uppvilad och glad att få komma ut. Nu ska jag smörja med hydrokortison några dagar för att bli av med kliet och jag hoppas han håller täckena hela. Helst innan jag går in i väggen när det gäller att sy
...


Kvällsritt och ihopsläpp

Igår var det varmt ute så jag väntade till kvällen med att rida. Det blev en uteritt med Anki och Frodi och slutade med att vi var ute i över 2 timmar och red. Vi red upp för kraftledningsgatan och hon visade mig lite stigar där uppe. Tråkigt nog får man vända och rida tillbaka och hoppa av vid ett ställe men annars var det fina vägar. Alla gångarter flöt på rätt bra. I tölten var han väldigt tung och hängde på bettet så det blev inte så mycket. Blev mest massa prat och skritt under turen. Tur nog blåste det så vi slapp de värsta insekterna. Jag var hemma 10 i 11 och då åt vi jordgubbar med grädde.
 
Idag sov jag alldeles för länge. Hade tänkt duscha Guffi innan vi skulle släppa in Andvari i deras hage, men det blev bara svansen. Vi stod precis utanför hagen och gjorde det med vatten i en dunk vi tagit med. Mamma följde med och Guffi skötte sig utmärkt. Så nu är svansen ren och fin, och väl insmord. Lite bulle fick han sen innan ihopsläppet som gick bra. Lite skrik och viftade med benen men ingen farligt. Soldan lekte plåster på Andvari och Guffi blev utan kompis en stund, men Soldan kom tillbaka efter en stund när Andvari blev tråkig. Det ska nog gå bra det där. Vi fikade allihopa vid hagarna. Guffi hade tappat huvan igår och sitt halsband mot insekter idag så vi gick på skattjakt i hagen. Vi hittade allt som tur var fast på den sista biten vi letade närmast grinden. Det är så typiskt!
 
Blev inga nya bilder idag så ni får en från när de kom ut på betet.

Filmen från ihopsläppet

Jag glömde ju lägga upp filmen från ihopsläppet, men här kommer den. Ni får se Guffis hugg mot Odinn, höra Hugurs skrikande och lite spring.
 
 

Full rulle

Inte hinner jag med och skriva här när Guffi trasar sönder sina täcken ett efter ett. Men jag får skylla mig själv lite också eftersom jag faktiskt hittade orsaken igår kväll. Han har börjat klia sig i svansen, han är svullen och tjock och har fått några kala fläckar. Det har varit sånt här väder med sol och regn om vart annat, och är man inte i stallet precis när det slutar regna så är det svårt att hänga med i svängarna. Men igår kväll blev det ordentlig smörj av man och svans. Från att jag hämtade honom och släppte ut honom hade det gått 1,5 timme och då smörjde jag bara. Vilken tid det tar! Nu blir det smörj några dagar i rad i svansen så vi får bukt på det här innan det blir värre och så hoppas jag att täckena håller sig hela nu, iallafall längre än ett dygn. Manen är fortfarande fin som tur är, ett litet sår hittade jag uppe i nacken där varken täcke eller huva täcker över.
 
Det har även hänt lite annat i veckan. I tisdags red jag och Kristina ut på en härlig uteritt i det då fina vädret. I 1,5 timme var vi ute. Mycket skritt och galopp blev det. Även trav, men tölten blev bara några få korta bitar. Det var inte våran grej i tisdags helt enkelt. Men de andra gångarterna var riktigt bra. Några stunder fick vi till en riktigt fin skritt. Han hade lite bråttom på hemvägen (pga kissnödighet upptäckte jag när vi kom tillbaka) och den energin fångade jag upp och han jobbade genom hela kroppen. Lite fokus på lång låg blev det också.
 
Efter ridturen fick Guffi några nya hagkompisar. Det blev lite bråk bland killarna tidigare så vi fick göra om helt enkelt. Guffi och Soldan fick flytta till hagen precis brevid deras gamla, ute på betet. Sen flyttade Odinn och Hugur in hos dom. Det hela gick bra. Det peps och skreks lite, men det lät värre än det var. Inget bråk alls. Eller ja, Guffi försökte bita Odinn precis när jag filmade men det var det enda. Hugur skrek värst av alla, hemsk låter han. På söndag ska Andvari flytta in där och Hugur ska sedan tillbaka till Tyr och Frodi. Han är med nu för att de ska bli en stark grupp innan Andvari kommer, så det blir lugnt sen hoppas vi. Guffi har tagit ledarrollen och Soldan hänger på honom. Hugur och Odinn går på sitt håll. Men när Guffi inte är med är det Hugur som bestämmer. Anki tycker Guffi är en bra ledare eftersom han aldrig hävdar sig eller ska bråka. Han bara är. Hans självförtroende har växt de senaste åren, för i Viby var han ingen bra ledare. Det jobbiga för mig är ju att han vill ha koll på de andra hela tiden och är lite besvärlig när vi ska gå från hagen. Han ville inte lämna Soldan med Odinn igår, men tillslut tog vi oss därifrån.
 
 
 

!@#€%!!!!!!

Jag behöver bara avreagera mig lite! Är så jäkla trött den här veckan eftersom jag i måndags började på min utbildning på mitt nya jobb. Mycket nytt att lära sig och man måste vara trevlig hela dagarna, men det är roligt och gå bra. Det jag just nu är arg på är faktiskt Guffi. Helt jävla omöjlig är han med sina eksemtäcke! Ett efter ett förstör han dom! Det hänger hit och dit när folk kommer ut i hagen och eftersom jag nu börjat jobba orkar jag inte åka ut varje kväll och hålla på! All ledig tid vill jag heller inte lägga på att laga täcken. AAAAHHHH! Nä, jag får väl sätta mig och sy nu då på det täcket han hade förstört i förrgår. Min snälla stallägare fixade iallafall så jag slapp åka ut då. Igår kväll fick han ett nytt och ikväll var det trasigt eftersom jag så klart inte vill åka ut. Men en annan i stallet skulle byta täcke åt mig. Tur det är så snälla människor i stallet!
 
Just nu hatar jag eksemtäcken!!!!
 
 

Vilken helg!

Äntligen är den snart slut! Har suttit på Krafturs ovalbana sen fredag morgon och fotograferat alla ekipage på Kraftur Nationella. Det är jobbigare än det låter, nu är jag helt slut. Hela fredagen regnade det, men det gick. Igår var det lite bättre och idag strålande sol, men då blir man istället irriterad på ljuset. Inte det lättaste att fota finaler med sol och få till det bra. Men det var roligt, nu hoppas jag att jag får några bilder sålda också. Har haft liverapportering till Fia hela helgen också.
 
Igår kväll var jag och mamma ute och red med Anki. Mamma fick låna Hugur som behövde lite mer motion den här veckan. Det gick väldigt bra för dom. Guffi gick också bra. Vi började en stund i paddocken och han tog det med ro fast vi var några fler. Sen red vi upp på berget och galopperade uppför backen för första gången. Han flåsa långt efter. Töltade där uppe och det var lite tugnt efter regnet, men han jobbade på bra. Bjöd på fin skritt också där han jobbade med hela kroppen och ryggen.
 
Jag kom precis hem efter att varit ut till honom även ikväll. Eftersom jag smörjer in öronen med tjärsalva och hans huva inte har hål för luggen, så lägger sig luggen i öronen tror jag. Han har alltid sin professorfrisyr iallafall. Detta resulterar i en väldigt kladdig pannlugg, så jag tog och tvättade den idag. Allt försvann inte, men bättre blev det. Sen lekte vi lite i paddocken, duktig var han på att galoppera idag.
 
 
 


RSS 2.0