Ibland har man tur

Idag red vi ut själva för första gången i nya stallet! Det gick inte helt smärtfritt men vi kom runt iallafall. Jag började dessutom med att hoppa upp på stallplan. Det är lite trångt där men det gick bra ändå. Han ville inte gå den övre vägen för där satt det en hund hos grannen och skällde på oss, så vi tog den längre nedre vägen till åkern.
 
Först fick vi problem när vi skulle ut på åkern, men jag lyckades övertala honom tillslut. När vi sen kom fram till bron vägrade han gå över så tillslut hoppas jag av och vi gick över istället. Sen hoppade jag upp igen och han började faktiskt gå under tiden men det gick bra ändå. Lite spänd blev han men inget mer än så. Vi gick 10 meter till innan det tog stopp igen. Där var det bara en övergång över ett dike där det fortfarande var is och massa vatten, så det var ju livsfarligt att gå över. Så jag fick hoppa av igen, gå förbi och hoppa upp igen. Så vi fick lite uppsittningsträning på ovanliga ställen idag. Sen galopperade vi upp för en backe och när det började gå nerför igen tyckte han vi kunde prova att gå hemåt igen så det blev volt på volt på volt. Men vi kom iallafall några meter framåt varje gång. Tillslut kom vi ut på vägen. Jag hade tänkt rida runt åkern och tillbaka samma väg bara, men Guffi kände igen sig och kom på var man kunde gå hemåt så vi tog vägen istället fast det blev längre.
 
Då gick det mycket bättre. Han var fortsatt spänd i början men när han fick springa började han slappna av mer och mer och bjöd på mycket bra tölt idag. Lite rollig bitvis eftersom han gärna töltade i lite högre tempo än vad han egentligen orkar, men vi behöver träna på styrkan där så han fick rulla på. Lite galopp i några uppförsbackar blev det och när vi sen började skritta av var han helt lugn även om han hade bråttom hem. Även om vi hade en del problem i början tycker jag det var en helt okej första ridtur själva. Han blir som sagt osäker och får för sig att nä nu går vi hem istället, men han är egentligen inte rädd och behöver bara bli lite övertygad om att det går, i hans takt. Kanske lite dumt av mig att ta en väg vi delvis aldrig gått förtut, men det är den enda korta vägen som går runt och man inte behöver vända.
 
När vi kom tillbaka såg jag hur stora regnmoln närmade sig och jag hann precis släppa ut Guffi i hagen och ta in alla saker innan regnet kom. Ibland har man tur, men det kändes rätt uppfriskande med regnet efteråt, som sommarregn ungefär. Jag stannade i sadelkammaren en stund och gjorde rent sadeln och träns tills regnet dragit förbi.
 
TröttPuffe efter turen tyckte jag blandade ihop maten för långsamt och undrade när jag tänkte komma ut med den.

Stress och tjurPuffe

Ja, det var lite sån han var idag. Först var han stressad och skulle inte gå in i stallet. Odinns ägare var i stallet med sällskap, man, barn med cykel, hundar och hemska koppel som lät. Människorna och hundarna var inte så farliga men det där kopplet var livsfarligt! Sen kunde han inte stå stilla i stallet. Men han var skitig så han fick träna tålamodet en stund innan vi kunde gå ut. Hade tänkt träna uppsittning och prova det nya bettet från marken, men jag la uppsittning åt sidan. Det blir inte bra när han är på sånt där humör helt enkelt. Så det blev "ridning från marken" istället.
 
Började med att bara skritta fram och hålla oss på spåret, kolla av styrning osv. Upptäckte jag kunde lägga tygeln mot halsen och trygga på bogen eller det jag nådde så svängde han ifrån trycket. Han lyssnade faktiskt väldigt bra på det och jag ska ta med mig det upp på ryggen sen. Det är svårt att ändra sig när man från man var barn lärt sig att styra med händerna, men jag försöker. Detta kommer underlätta ridningen utan bett också. Sen gick vi in på en fyrkant och flyttade bakdel runt koner. Gick bra så länge han inte blev uttråkad och antingen slarvflyttade eller bara stövlade på och slutade lyssna. Han kan ju, men man kan ju försöka slippa jobba. Lite haltträning blev den sen innan vi provade lite tölt, han kastade en del med huvudet. Antingen var det dåligt med ork eller bettet, det återstår att se när vi använt bettet lite mer.
 
Han fick sen trava och galoppera lös. Hade inte stängt paddocken och först gick det jättebra, han sprang bara förbi öppningen utan några tendenser till att springa ut. Tills räven bakom örat tittade fram och han tyckte att han gjort tillräckligt... En skrittur upp till stallet och ner till paddocken igen resulterade det i. Han fick springa lite till innan vi stretchade. Lite tjurig blev han på slutet och sen stod han och såg puttig ut när jag försökte fota bettet. Om bettet blev en hit eller inte återstår att se, men idag kändes det okej iallalfall.
 

Torsdagsfilm

Guffi har fått vila nu i två dagar men i torsdag var jag ut och löslongerade lite i paddocken. Vi var båda rätt trötta och sega så vi tog det rätt lugnt. Jag kom på att jag kunde ställa mobilen på en kon och filma samtidigt, så därför har jag inte skrivit något om torsdagen än. Eftersom jag inte haft tid att klippa ihop filmen alltså. Den blev rätt lång, men jag hoppas att iallafall någon orkar titta på den.
 
Det här är alltså vad vi håller på med när vi "leker" i paddocken och som sagt är vi båda lite trötta. Han hade dessutom fått för sig att springa i det varv han normalt inte vill springa i. Det är så roligt att han kan galoppera när jag är på marken nu, det var i höstas han kom på det. Innan har han bara ruset fortare och fortare i trav och stressat upp sig själv. Jag tog med några missförstånd också, när han tex byter varv fast jag inte tyckte det och när vi ska flytta framdel. Det är skitsvårt rent ut sagt åt vänster, han backar eller bara går iväg, men tillslut fick vi till det. Det måste vi träna mer på, vänstern är ju hans svåra sida. Sen stretchar vi och det var det tydligen extra roligt att stoppa huvudet mellan frambenen. Han skulle så klart äta lite gräs i diket på vägen upp sen. Jag la till lite bakgrundsmusik så kanske filmen blev lite roligare att titta på.
 
 
Jag har förresten köpt ett nytt bett som jag förhoppningsvis ska prova imorgon. Jag hoppas han gillar det!

Tidig förmiddag

Idag var jag tvungen att kliva upp tidigt om jag ville ha sällskap i stallet. Hästarna hade inte fått sin lite försenade frukost än, så Guffi fick äta igen medans jag borstade. Vi gick ner i paddocken för att få något vettigt gjort och mja det blev väl så där. Det är bra träning för oss att rida med någon annan där. Han följer nu fyrkantspåret utan problem så vi ökade svårigheten att ställa lite, mest i hörnpasseringarna. Några volter för att böja igenom honom. När vi sedan övergick till trav fungerade det bra i vänster varv, vårat bra varv. Ställning och böjning på rakt spår och volt gick bra och han sökte sig neråt. I höger varv vet jag inte vad vi gör, eller det är nog mest jag. Om vi bara rider rakt fram så ställer han sig utåt i det varvet och när jag försöker göra något åt det spjärnar han liksom emot och genar. Är säkert något fel på min kropp och jag vet inte vad jag ska göra av den. Till slut fick vi iallafall till det en hel volt med böjning genom hela kroppen åt rätt håll. Då tog vi några varv i tölt som kändes väldigt lätt idag efter det jobbiga travarbetet och avslutade med några varv i galopp.
 
Vi hade fortfarande tid på oss så vi tog en sväng upp på berget. Båda hästarna gick snällt ut ur paddocken och ut på vägen utan att försöka gå upp mot stallet. Lite trav och galopp blev det uppe på berget innan vi gick hemåt igen. Då var Guffi så svettiga att det rann i ansiktet på honom men han gjorde det bra idag och vi avslutade bra trots att det kanske inte gick så bra i paddocken. Det är en bra backe upp för det där berget, bra styrketräning. En skön avsvampning fick han sen innan han gick ut och rullade sig i leran.
 
 

Broddplattan

Igår kom min vinst från en bloggtävling, en rosa broddplatta! Jag hoppas den är lika bra som alla säger, man har allt i ett när man ska fixa med broddarna, till och med broddarna kan man skruva fast på den. De följde med 8 broddar, oturligt nog var det gräsbroddar och sånna kommer jag aldrig använda. Så om någon vill ha ett par lila och rosa gräsbroddar är det bara att säga till för jag tänkte sälja dom för en liten summa. Synd nog är broddperioden snart slut även här så jag kommer inte kunna använda den så mycket, men i höst kommer jag iallafall vet var jag har lagt alla broddar.
 

Gå över bro-träning

Idag blev det en eftermiddag i stallet, jag tror måndagar har blivit våra mysdagar och det passar mig bra. Nu är det slut på fri tillgång på hösilage i hagen så hästarna hade precis fått mat när jag kom. Stallägaren tog då och visade mig var man kan rida över en åker, över en liten bro, så kommer man ut på andra sidan och kan rida runt. Hennes ena häst vill tydligen inte gå över bron så jag tänkte det kanske vore bra att träna gå över den med Guffi. Dessutom hade jag kameran med mig för att fota lite nya bilder. Ni kanske ser att jag ändrat på headern.
 
Guffi fick iallafall äta lite hö medans jag borstade honom, vilket tog ett tag. Man måste ju så lite anständig ut om man ska vara med på bild. Sen tog vi på tränset och repgrimman över och gick iväg. Höll han alltså i repgrimman och tränset var bara för för fotograferingen. Det gick alldeles utmärkt att gå över bron, han reagerade väl lite första steget när det lät annorlunda men sen gick han bara. Han gick med nosen i backen, men han tvekade aldrig eller verkade tycka den var äcklig att gå över. Så det blir nog inga problem att rida över den. Sen stannade vi en bit bort, jag släppte lös honom och fotade lite. Det är tur jag har en så snäll häst som lyssnar på mig och för det mesta stod stilla. Det är inte så lätt att fota och håll koll på hästen samtidigt. Åkern vi var ute på används som hage på sommaren och precis nedanför ligger en liten sjö. Det ligger väldigt vackert, så där kommer jag hänga med kameran mycket i sommar.
 

På besök hos Taxen

Igår var jag och hälsade på två gamla stallkompisar från tiden innan vi flyttade söderut. Deras häst är en av Guffis gamla kompisar också. De har haft lite problem med att rida ut ensamma så jag fick testa rida honom och se vad han hittade på. Han var väldigt trög, inget framåtbjudning på bortåt vägen. Sen lekte vi lite med honom i paddocken lös och där fanns det ingen saknad av energi. Jag tyckte dom skulle lägga ridningen på is ett tag och bara göra roliga saker med honom från marken, för då blev han riktigt glad. Och sen ta hjälp av någon tränare, så jag hoppas det löser sig för dom.
 
Den goa lilla hästen heter Geisli eller Taxen som jag kallade honom. Deras historia började med att jag skulle rida igång honom en vår i vårat dåvarande stall. De här två tjejerna förälskade sig i den lilla fuxen som vaggade fram och även på den tiden var trög, men då av all övervikt. De trodde att det skulle bli en jättelång och tråkig sommar eftersom ingen av dom hade någon häst att rida på. Men samma dag som de hade skolavslutning tog jag med mig Geisli, gick de ca 500 meterna från stallet hem till dom och överraskade dom. Deras föräldrar hade planerat hästköpet i några månader utan att de anat någonting.
 
 

Långritt

Idag blev det långritt i strålande sol. Min kinder är fortfarande varma och röda och jag är riktigt trött efter nästan 4 timmar i sadeln. Guffi skötte sig utmärkt, var lugn hela turen och även om vi var 7 stycken tog han det med ro. Det var länge sen vi red med så många. Mamma fick rida Guffis hagkompis Spes. Nere vid älven som vi red till var det nästan vinter fortfarande så vi fick sitta i snön och fika. Gott med ostmacka och päronsaft tyckte Guffi, Spes var mer förjust i apelsinfestis rätt ut packetet. Större delen av turen bestod av skritt, men några galopper, mest trav och en riktigt fin töltsträcka fick vi till när det gick långsamt. Fin var han i traven och galoppen också, men galoppera kan han alltid och han har en bra travperiod nu.
 
Jag började dock dagen med att dricka kaffe, och det skulle jag inte gjort. Illamåendet kom som på posten, men gick över innan vi kom till stallet som tur var, men nu sitter jag här i soffan och mår illa igen. Jag ska nog hålla mig till te på morgon hädan efter.
 
Här är lite bilder från turen
 
Sista bilden fotade Karin, så det är mamma och Spes och jag och Guffi närmast.

Back to basics + film

Idag hade vi sällskap av Kristina och Saga i paddocken och jag hade bestämt att idag skulle vi backa några steg och ta tag i grunderna. Kolla så allt fungerar för att helt enkelt veta om det bara var en dålig dag sist eller något annat. Dessutom skulle jag rida och börja rida på en gång. Inte åka med 2 varv först, för det är då vi får problem. Start, stop, sväng, rätt gångart och lite böjning var det jag krävde idag.
 
Började på fyrkantspåret med en stor volt på vardera kortsida. Hade dessutom koner i hörnen så han inte skulle kunna gena så mycket i hörnen. Lite böjning på volterna, annars bara jag fokus på att håll oss på spåret, inte försöka gena över banan till Saga osv, inte ge efter när han försökte dra mig ut sadeln osv. Kom ihåg den där grejen jag lärde mig för ett år sedan, att droppa sittbenet/knät och poff så gick han på spåret utan någon diskussion. Jag måste använda mig av detta oftare, printa in det ordentligt så jag inte behöver tänka på det!
 
Sen körde vi trav på lång sidorna, skritt på kortsidorna. I början ville han rusa vidare, oftast när Saga var i närheten, men då blev det in på liten volt och halt. Sen fram i skritt och börja om. Han tog även galopp rätt mycket istället för trav, speciellt i vänster varv. Jag kunde dock få ner honom i trav varje gång utan diskussioner. Vi gjorde även samma övning i tölt och det kändes riktigt bra ändå.
 
Kristina filmade oss sedan en stund i alla gånarter innan jag kände mig nöjd. Då fick han även ta en liten galopp. Det är inte så vackert på filmen. Traven tycker jag nog ändå är rätt fin, galoppen var ju bara flams och han genade som vanligt och jag tappar allt. Tölten är ju inte alls fin, han sänker sig precis i slutet av första långsidan och precis i början av andra höjde han hela ryggen och trampade under sig, men det var kanske bara 2 steg så det är svårt att se, men det kändes ordentligt. Jag satt i en uppförsbacke i 2 sekunder typ. Men jag tycker det är en helt okej lägsta nivå ändå och krävde inte så mycket av honom idag, vi kan bättre. Han lyssnade ändå bra genom nästan hela passet och jag är nöjd.
 
 
 
Försökte sen hjälpa Kristina med Sagas tölt, men jag är så himla dålig på att förklara så jag vet inte om hon fick så mycket hjälp. Gav henne lite tips jag fått iallafall, hur jag skulle tränat hennes tölt och tänkt på med Guffi osv. Imorgon blir det om allt går bra långritt med några från stallet och mamma ska också följa med på någon av stallägarens hästar.

Dålig känsla

Nä, idag kändes det inte bra. Det var egentligen en perfekt dag för en uteritt, kanske lite kallt. Vi hade sällskap av Kristina och Ida. Men det blev liksom inte bra. I början satt jag som en kratta, fick liksom inte till det, spände benen och höll på. Så först koncentrerade jag mig på det, och när jag sedan la fokus på Guffi kändes det bara konstigt. Egentligen gjorde han väl inget värre än vanligt, men det kändes mycket värre idag. Han drog mig ur sadeln när vi försökte tölta och galopperade med bakdelen, rusade ikapp dom andra och höll på. Det enda som gick bra var galoppen och när vi skröltade medans de andra skrittade, men då blev han så irriterad över att inte få rusa iväg att han började grymta och morr typ. På hemvägen, kanske 1,5km hemifrån fick han dessutom för sig att han skulle vända bortåt igen. Hallå? Hur tänkte du nu? De andra red ifrån oss men han skulle verkligen inte gå efter dom så jag fick hoppa av och gå ner för backen. Klämde och kände på honom sen, men han visade ingenting, så jag hoppas det bara var en dålig dag. Magkänslan var verkligen inte bra idag, det här glömmer vi och går vidare! Han är världens bästa häst ändå!

Mysdag

Helt plötsligt blev det vinter igen, precis som jag trott. Vit överallt blev det igen, så man måste blunda när man går ut. Idag hade vi en mysdag, började med en promenad upp på berget. Först ville han inte riktigt följa med, men efter att han snubblat en gång skulle han nästan gå om mig. På vägen ner tror jag han tog ett jämfota hopp ner för en brant. Han fick gå lös hemåt, och helt plötsligt brakade det liksom till bakom mig och han tvärstannade vid mig. Tokhäst. Gick sen upp till rundcorallen och han fick jogga lite lugnt. Dåligt underlag, halt under snön och knöligt, men det blir inte bättre av att ingen använder den.
 
Guffi in the center of attention, mitt bland sina tjejer (och Soldan).
 
Sen gick vi in i stallet, åt zink, borstade bort massa hår innan vi gick ut i hagen och hade mystund. När jag släppt honom stod han först och gäspade sen vände han och kom tillbaka och vi stod där och myste en lång stund. Fotade med mobilen och när jag skulle kolla på bilderna böjde jag mig framåt för att se nåt och då lägger han mulen i nacken på mig och stod och blåste varmluft. Han var varit riktigt mysig i hagen de senaste dagarna och det säger jag inte nej till så länge han vill. Iza kom och vill vara med efter en stund.
 
Jag provade förresten schabraket på sadeln. Det är lite kort på sidorna, så jag får nog skippa att stoppa ner sadelstropparna i öglan, och bara sätta fast med karborren fram. Så jag hoppas det ligger still ändå.

Bettfunderingar

Det här med bett kan man fundera på i oändligheten känner jag. Guffi gillar som sagt bara raka bett av de jag provat och det är svårt att variera. På senaste tiden har hans vanliga raka med fasta ringer börjat åka in i munnen när de uppstår diskussioner åt vilket håll vi ska rida åt, vilket inte är bra. Jag har ett precis likadant fast med sötmalm på mundelen och det ligger där det ska, så jag vet inte riktigt vad som hänt. Det tredje bettet han har är ett fullcheek med gummi och äppelsmak på mundelen. Det här bettet går han väldigt bra på de första gångerna, men sen slutar han typ lyssna och jag skulle säga att han istället vill springa ifrån bettet. Det är ingen bra känsla och jag tror det är gummit som ger friktion i munnen på honom.
 
Så nu funderar jag på att byta ut de två bettet, men var ska jag börja? Det ska vara så snällt som möjligt och helst av allt skulle jag vilja ha ett vanligt rakt fullcheek, men det verkar inte existera. Förutom från Bombers, men så mycket pengar kan jag inte lägga på ett bett. Istället har jag funderat på ett rakt halfcheek, eller travbett som vissa kallar det.
Tre andra bett jag gärna skulle prova är Pee Wee, Nova och det tredje är ett d-ringsbett som ska vara som ett rakt fast ändå ledat. Tar man i vänster tygel så ska det fortfarande vara stilla på höger sidan. Tänker att det kan vara ett bra alternativ mot allt det raka, men är fortfarande inte helt delat. Pee Wee kostar ju några hundralappar, så det får jag nog vänta med. Det bettlösa måste vi träna styrning med, men det är ett mål att kunna rida med det oftare.
 
 

After ride

Jag och mamma var på After Ride på Equeen i eftermiddag. En roligt initiativ tyckte jag efter någon tävling vi inte varit på. De hade öppet 4 timmar extra, bjöd på snittar, vin, kaffe, muffin och annat gott. Olika rabatter och erbjudanden och när man handlade fick man en påse med antingen olika saker. Jag tog äntligen tag i saken och köpte det lila schabraket jag tittat på i säkert ett år nu, lite rea och rabatt så blev det är ett riktigt bra pris. En burk med zink fick också följa med till Guffi. Så jag tog en påse med ponnyboken och godis. Tur som jag har köpte mamma nya ridskor så jag fick även en stor flaska pälsglans och då hade jag fått saker för nästan 250kr! Behöver jag säga att jag gillar den där butiken? Nu hoppas jag bara att schabraket passar till sadeln...
 

Tömkörning och bilder

Idag blåste det ordentligt här, men ingen storm som många andra verkar ha drabbats av söderut. Men kalla vindar var det trots att solen sken. Det blev tömkörning i paddocken idag, mycket böja och svänga, och lite flytta. Trav på volt där han gick väldigt fint i höger varv. Tölt efter spåret och det var jobbigt i högervarv men i vänster töltade han på riktigt bra. Sen fick han springa av sig lös och galopperade på i nästan två varv, men när jag tog upp telefonen för att filma nä, då kunde vi knappt ens ta några steg.
 
Jag fick låna en mätsticka av stallägaren för varenda en som går förbi Guffi i stallet säger "Oj, är han så stor" Och 142cm låter väldigt lite som jag fått hans mankhöjd till förut. Och ja, han är faktiskt 144cm, inte gigantiskt, men han kan ju inte vara liten heller om han hela tiden får den kommentaren. Mätstickan var iallfall riktigt läskig, men han stod stilla hela tiden iallafall. Efter tömkörningen fick han stå lös medans jag hämtade mat osv och jag upptäckte han att lyssnar inte när jag säger stopp, stanna eller vänta, utan han stannar när jag säger Guffi med en bestämt ton. Han stod väldigt stilla idag ändå.
 
Hade med mig kameran idag så jag var ute och myste med hästarna i hagen en stund. Guffi stod bara och sov, han är faktiskt tråkigast att fotografera för han bryr sig liksom inte om mig när jag kryper runt eller av ljudet på kameran. De andra hästarna är mer nyfikna och en och annan (Iza) vill gärna sitta i knä på en.
 
 
 
 
 
 
Tröttbert
 
 
 
Odinn är så jäkla söt, han ser verkligen ut som en liten gullig björn!

En riktigt vårlik dag

Idag blev det en uteritt med räsertanterna igen, jobbigt sa Guffi men kämpade på. Det är iallafall bra för konditionen och fettförbränningen. Han är så rolig ibland när man rider med andra. Vi galopperade, vi låg i mitten och Nina kommer upp på sidan om oss och Guffi saktar ner till trav. Hallå? Han vill verkligen vara sist så han till och med låter andra gå om. Hur många hästar gör så egentligen?
 
Vi red iallafall över stora vägen och försökte hitta något sätt att komma runt, men det slutade med att vi våldgästade en gård med tre överlyckliga kor. Guffi var väldigt skeptisk och hade nog gärna sprungit raka vägen hem därifrån om han fick välja. Vi fick vända istället och red till den söta åsnan som Guffi mycket hellre ville bli kompis med. På vägen hem igen red vi över en åker där det går en skoterled men vi hamnade lite fel så vi fick öva lite dikeshoppning.
 
Han gick iallafall ganska bra idag, kändes lite trippig, stum i steget i början men jag tror det beror på barmark och att han fortfarande har broddarna på. Det är ju is på vissa ställen fortfarande. Han bjöd på mycket fin trav idag och en stund sänkte han sig nästan med nosen i backen av sig själv. Galopperade mycket i olika tempon och lite tölt fick vi till när de andra tog det lite lugnare. Vi måste öva på den ökade tölten om vi ska hänga med det där två i tölt. Vissa stunder drog han mig dock ur sadeln, blev hård i munnen och några försök till att gå hemåt i korsningar, men äh, allt kan ju inte vara bra.
 
Det otroligt fina vädret vägde upp också. Solen sken och det var riktigt varmt idag, till och med för mig. Svampade av Guffi lite efteråt faktiskt och han såg ut att tycka det var väldigt skönt. Det blir varmt med all den där pälsen. Vi stod ute och borstade hästarna. Guffi tog så klart en chans att gå tillbaka till hagen men annars stod han snällt stilla eftersom han fick stå lös. Men jag vill inte ha det så här varmt än, då blir eksemperioden så lång. Så jag ser framemot snön som ska komma i helgen. Fast det hade kunnat få vara lite varmare längre så en del insekter vaknar och dör av kylan sen, så man blir av med några.
 
TröttPuffe efter ridturen

Träna vidare

Idag hade jag bestämt mig för att träna lite uppsittning, tråkigt nog var det flera som ville rida ut med mig men ibland måste man säga nej. Eftersom vi inte var ensamma i stallet kändes det lite nervöst när de andra red ifrån oss osv, men det gick bra. När vi tränar uppsittning så sitter jag upp tre gånger, även om första gången går bra. För även om det går bra just nu så vill jag försätta träna på det för helt plötsligt kan man få ett bakslag.
 
Vi red lite i paddocken sen, han fick jobba mycket i tölt idag. Volter, böja, åttor och vi försökte oss på lite steglängdsökningar faktiskt. Ingen jättestor skillnad kanske, men man måste börja någonstans. Inte så fint alla gånger och rätt mycket travtakt i det ökade, men några halva långsidor fick vi till det helt okej ändå. Vi travade också på volt och där gick han riktigt fint. Avslutade med galopp några varv där vi också körde ökningar på långsidorna. Så länge jag red igenom "kurvorna" eller den väldigt korta kortsidan så gick det bra. Sen skrittade vi på premiärtur runt hela kvarteret! Han försökte bara vända en gång och då fick han istället trava bortåt och sen kunde vi skritta hela vägen runt. Det går framåt!
 
Idag var en sån här dag då man kunde ha ridit 5 hästar till i det fina vädret trots att jag egentligen inte hade orken. Lagom varmt och sol gör en alltid på bra humör oavsett hur trött man är.
 

Glad eller blåst?

Helgen i Vemdalen har varit riktigt rolig och skönt att få åka bort lite. Men självklart har man ont i kroppen lite här och var, slalompjäxor måste ju vara det obekvämaste som finns. Mycket åkning och blåst och regn, men lite sol fick vi också. Hem kom man till ett Sundsvall dit våren kommit, men jag väntar bara på ett bakslag när som helst. Nu är faktiskt även jag less på den här dåliga vintern.
 
Igår tog jag en lång sovmorgon och väntade på att få tillbaka min bil. På kvällen åkte jag och mamma ut till Guffi. Jag är väl konstig, men ibland är det väldigt mysigt att åka ut till stallet på kvällen när det är mörkt. Det blev longering i paddocken, både i lina och lös. Mamma fick prova lite och Guffi uppförde sig utmärkt. När han fick springa hade han väldigt roligt. Antingen var han full i bus av att det blåste så mycket tillsammans med mycket energi, eller så kan man hoppas på att han var glad att se mig igen. Han uppförde sig iallafall i lördags när mamma och Sanna var ut till honom. Mamma filmade när han fick springa lös, extra roligt att galoppera och sparka bakut. Sen åkte vi hem till henne, eftersom min sambo är borta sov jag över där och passade på att gosa med Müsli och Blixten.
 
Det blev en väldigt mörk film, men man ser iallafall han lilla skuttutfall precis i början.
 

Tävling hos Caballos De Karo

 
En sån här vore roligt att vinna, en väldigt smart liten pryl verkar det som. När jag väl köpt broddar brukar jag glömma något att skruva fast dom med och när jag väl har något att skruva med har jag inget att rensa hålen men, ni kanske fattar. Om man hade en sån här skulle det här med broddar bli väldigt mycket smidigare.

Lite lugnare med Hugur

Idag blev det en mycket lugnare tur med Hugur och hans medryttare. Det gick så sakta ibland att Guffi tog tillfället att försöka vända hem, men väldigt halvhjärtade försök. Ett skutt/stamp i marken bjöd han också på, av ren frustration kanske? Idag kunde vi töltade iallafall och det gick riktigt bra. Blir fortfarande förvånad när vi kan tölta mer än 10 meter i taget. På hemvägen gick det lite fortare, både grabbarna tyckte det var en bättre riktning och gav järnet i alla uppförsbackar och fråsade innan vi kommit upp för dom. Men jag tror dom trivs tillsammans och tycker det är roligt med någon som orkar lika mycket så man slipper bli ifrånsprungen. Eftersom det var riktigt slaskigt på vägen satt jag och blundade i galopperna och när vi kom tillbaka till stallet var vi alldeles pricka.
 
Han stod lös i stallet när han åt och jag hade dörren ut öppen. Höll på och stretcha honom och så får han för sig att gå ut, men jag får stopp på honom när han har första hoven ut genom dörren. Men då blev han helt plötsligt rädd och kastar sig bakåt, flåsade åt mig och sen var det lugnt igen. Då fick han ställa sig i en box istället så jag kunde göra rent alla grejer innan han fick gå ut.
 
I helgen får mamma vara Guffivakt när jag är i fjällen. Hon undrade vad hon skulle göra med honom, så jag föreslog att hon kan börja med att försöka få in honom från hagen. Så nu har hon tvingat min syster att följa med också. Antingen kommer han följa med dom utan minsta problem eller så rör han sig inte ur fläcken. Sån är min häst!

Uteritt med räcertanterna

Idag blev det uteritt i full fart, men mycket bättre kontroll än sist. Sällskapet bestod av Kristina och Saga och Nina och hennes medryttare. Nina är ledarstot i hagen, jätteliten och snabb som tusan. Med lätthet sprang hon ifrån Guffi, som blev trött långt innan galoppbackarna tog slut. Saga är ju också sån som gillar att springa fort så Guffi fick det jobbigt idag och hamnade lätt på efterkälken. Men han kämpade på bra. Räcertanterna har ju mer vilja än ork, och Guffi har ju orken men inte viljan varje gång. Blev mycket trav och galopp, tölten la vi åt sidan eftersom han inte orkar det tempot än. Men med många fina travsträckor är jag nöjd ändå. Han är inne i en bra travperiod nu, han är lätt att jobba med och reglera tempot, inget rusande eller kastande med huvudet utan sänker sig fint. I galoppen fick han både jobba i kort tempo och springa av sig. Hans galopp är verkligen härligt och rolig att rida i. Vi var nog ute i 1,5 timme och det blev delvis en ny väg idag så vi faktiskt kom runt utan att vända.
 
I eftermiddag har jag varit och besiktat bilen och han verkar överleva. Inte godkänd men det hade jag inte förväntat mig heller. Han ska få åka på spa i helgen när jag åker till fjällen så kanske jag har bromsar bak sen hehe. Hämtade ut min namnsdagspresent från mamma också, en ny vinterjacka, lagom till våren börjar komma. Men den är välbehövlig efter att jag haft samma jacka sen gymnasiet och självklart är den lila!
 
 

Tävling hos Isbitarna

http://isbitarna.se/?p=27042

När man inte riktigt förstår

Idag blev det "ridning från marken". Hade tänkt träna uppsittning men kände att mitt humör inte var det bästa så jag ändrade planerna. Guffi hade svårt att gå in i stallet och stå stilla idag och eftersom han var lös gick han runt runt. Tog det bettlösa tränset och gick ner till paddocken. Det blev mycket fokus på att förstå varandra, det är inte riktigt hundra med det bettlösa. Korta och länga skritten, styrning, halt, fram osv. Tillslut fick vi till styrningen genom att jag la tygeln tryckande mot halsen på sidan han ska svänga ifrån eller hur man ska säga. Han svänger ju åt fel hål om man styr som med bett och att använda kroppen är ju liksom svårt från marken. Kanske något man ska använda med bett också. När han inte förstod vad jag ville stannade han bara och undrade väl vad jag höll på med. Vi lyckades faktiskt få till lite tölt också, men jag tror jag störta honom, skulle vilja ha ett par långa tyglar så jag inte behöver hänga över ryggen på honom.
 
Han fick trava lös innan vi tog en promenad runt "kvarteret" och jag tror han börjar vänja sig vi den korta vägen nu. Han stannade några gånger vid en traktor som flyttade runt stockar, men mest bara för stannandets skull kändes det som. Sen hade vi en diskussion om vi skulle in i stallet igen, men jag lyckades övertala honom.

Mycket gjort idag

Idag har jag hunnit med en hel del och kom precis hem. Åkte först till stallet och tömkörde Guffi. Nästan alla andra var i stallet, många red ut med vi höll oss i pddocken. Det är bra träning för Guffi att det är mycket folk i stallet, han måste ju vänja sig vid det. Tömkörningen gick iallafall bra, men inte så avancerat. Lite småhalt i paddocken, fast det i natt kom ett lager snö så det gick iallafall att trava och tölta. Det blev mycket sväng hit och dit, volter, serpentiner osv. Böjde lite och flyttade bakdel. Travade på volt lång låg och töltade lite runt fyrkantspåret. Sen fick han trava lite lös innan vi stretchade. Efteråt fick han stå lite längre i stallet för att vänja sig att man faktiskt kan stå där en stund. Idag gick det tydligen bra att äta maten som han vägrade äta i fredags.
 
Sen åkte jag hem åt lunch innan mamma hämtade mig och vi åkte en sväng till Birsta. Jag fick ett par nya vantar som inte luktar häst som jag kan ha till helgen när jag ska åka till Vemdalen. Nu måste jag bara lösa skidproblemet... Det känns lite roligt att åka på skidsemester med sambons mamma, bror, syster osv när han inte ska med, men jag har ju varit med länge nu. Vi åkte hem till mamma, gosade med Müsli och Blixten, bakade pizza och flyttade runt på lite möbler. Jag saknar Müsli med hon har det väldigt bra hos mamma. Hon såg iallafall glada ut att se mig och var inte lika rädd för att jag skulle ta henne därifrån. Skrek efter mig när jag gick på toa och sånt där, ni vet. Tittade bland gamla kort och hittade en hel pärm med massa gamla ridlägerbilder. Det var länge sedan!
 
 


RSS 2.0