Dagens ridtur

Värmen kom tillbaka idag och jag och Kristina var ute och red på förmiddagen. Blev en tur fram och tillbaka på grussvägen på 4km. Gick riktigt bra, Guffi kändes pigg och verkade tycka det var roligt. Vi kunde till och med tölta med lite högre tempo idag! Vi tappade det ju ibland, men det flöt på ovanligt långa stunder iallafall. Sen virrade vi runt på en kalhygge en stund med massa folk som planterade nya granar. Dom var ovanligt trevliga men vi ska nog inte rida där något mer. Blev mycket galopp på hemvägen och Guffi ville springa fort och det fick han.
 
Efteråt tog jag det lugnt. Spolade av svetten från Guffi och han fick stå inne en stund i det svala stallet. Han känns mycket lugnare i stallet nu. Smörjde in honom och pratade med dom andra i stallet. Resten av dagen har jag spenderat utomhur läsandes en bok. Efter många dagar med mycket att göra var det skönt att bara få ta det lugnt.
 

Dagarna två

Igår var jag ut och tänkte hitta på något i paddocken, men Guffi tyckte något annat. Hämtade han från hagen och som vanligt fick jag övertala honom lite att gå in i stallet. Men sen skulle han inte gå ut. Eftersom vi var själva fick han vara lös, i dörren ut hade jag hängt ett grimskaft som stopp. Först stod han längst in i mörkret och såg ut att tycka det var riktigt mysigt. Filosoferade gjorde han nog medans jag satt i dörröppningen och bara tog det lugnt. Eftersom han inte alls verkade vilja gå ut tog jag och smörjde in man och svans ordentligt och han stod still hela tiden fast han var lös. Så en riktigt mysdag blev det igår. Istället för att gå raka vägen till hagen gick vi istället runt hela sjön på kanske 2km, så fick han röra på sig lite iallafall. Han var riktigt duktig, han brukar ju stanna var tionde meter och titta sig omkring men igår gick vi på i ett friskt tempo hela vägen nästan. Tvärs över sjön står det några hästar och en av dom hade fått på sig ett eksemtäcke. När han såg oss kom han springande emot oss och såg ut som "Men du, du har ju en pyjamas precis som jag! Vad heter du? Varför har du pyjamas? Kliar det på dig också?" Guffi blev mest lite paff när han for iväg i en bockserie efter deras diskussion.
 
 
Idag när jag kom till stallet berättade Lotta att Guffis täcke var trasigt. Bensnöret jag sydde fast i söndags hade lossnat helt. Det blev tömkörning i paddocken idag med det bettlösa tränset. Lite svårt att hålla sig på fyrkantspåret men han bjöd på mycket tölt idag. Enkelt var det till och med. Lite trav och annat höll vi på med. Eftersom jag inte hade något täcke att byta till i stallet fick han gå ut i en hage vid stallet själv. Lite orolig kille tog tillfället i akt och rullade sig i skiten så klart. Han stod tydligen och gnäggade en hel del i väntan på att jag skulle komma tillbaka. Sedan åkte jag för att hämtade mitt nya bilbatteri och hämtade mamma på hennes jobb eftersom min bil fortfarande är trasig. Vi åkte till mormor, jag gick på hästaffären som ligger precis brevid och köpte ett nytt täcke åt Guffi. Vi handlade åt mormor och sen åkte vi tillbaka till Guffi, som gnäggade åt mig när jag klivit ut bilen! Gullepuff! Så vi klädde på honom och gick ut till hans tanter (och lilla Iza och Soldan). Glad häst galopperade halvvägs upp för backen och blev inspekterad av småttingarna för han hade ju bytt färg från brun till grå och luktade lite annorlunda.
 
 

När man inser hur bra ens egen häst är

Igår trotsade jag och Guffi regnet och red ut en sväng. Det var helt tomt i stallet och Guffi verkade bli lite förvirrad av att komma tillbaka till gården, när flocken hans är en bit bort och han såg ingen annan häst från stallet. Men grabbarna är ju kvar där än så länge så efter en stund kunde han skymta dom. Han blev så där stirrig och kunde inte stå stilla eller slappna av. Så jag pratade med honom och sa att det är lugnt, dom står där borta, du behöver inte vara orolig. Och han blev faktiskt lite lugnare och det kändes inte som att han skulle explodera när som helst som det annars brukar göra när han är på det där humöret.
 
Så red vi ut, och Guffi gnäggade åt grabbarna när vi gick från gården. Premiärtur upp på berget själva blev det idag. Det gick riktigt bra, enda gången han inte vill gå var när vi skulle ut ur paddocken. Annars gick han framåt hela tiden. När man kommit halvvägs upp för långa backen kan man gå ner genom skogen och där ville han så klart svänga in, men vi kunde enkelt gå förbi. Väl uppe på berget blev det trav och galopp bortåt, sedan svängde vi ner på den nedre vägen och töltade tillbaka. Gick genom skogen ner sedan eftersom han alltid vill ta den vägen.
 
Idag däremot fick Guffi vila och jag har ridit Hugur istället. Hans husse hoppar på kryckor och hans ena medryttare har åkt utomlands så han behövde motioneras lite. Det regnade så klart idag också. Det gick väl inte så jättebra, första gången jag rider honom så man kan väl inte förvänta sig så mycket. Dessutom hade jag behövt ett spö på den gamla pensionären. Fast vi är faktiskt födda samma år han och jag. Men det är iallafall roligt att få rida någon annan häst ibland, jag blir så insnöad på Guffi. Så jag provade det här med att böja runt skänkeln och det fungerade på Hugur med, alltså gör jag fortfarande rätt. Han är en riktig läromästare och kan mycket, men går lite trögt. Först höll vi på i paddocken och när jag tyckte vi kunde ta en liten sväng ute också, hade han andra planer efter halva vägen runt sjön. Tvärvägrade alltså. Så vi vände och tog några varv trav i paddocken, då kändes det som att vi avslutade lite bättre.
 
Jag är iallafall väldigt glad att min häst är den han är. Det märker man när man rider andra hästar. Han är precis lagom känslig (en bra dag), lyssnar och vi förstår varandra. Ibland räcker det med tanke så gör han. Och när han får för sig att inte vilja gå framåt går han faktiskt att övertala tillslut.

Sommarbete

Igår fick Guffi och hans flock komma ut till sin sommarhage. De har fått vänja sig vid gräs några timmar per dag när vi öppnat upp en bit till av vinterhagen. Jag åkte ut en stund innan vi skulle släppa ut dom för att smörje in Guffi, men när jag kom ut i hagen var täcket lite traisgt som jag fick yra runt och leta efter nål och tråd. Anki hade som tur var, så jag gick ut och sydde ihop det trasiga lite snabbt i hagen, medans Guffi fortfarande hade på sig täcket. Tur han är snäll. Under tiden fick den ena halvan av flocken gå till sommarhagen. Guffi fick gå med Iza, Spes och Saga. Eftersom Iza bara är två och inte är så van vid att bli ledd mer än till och från stallet vid verkning fick hon gå med sina kompisar och mamma. Det blev inte så mycket spring när de väl kom ut i hagen, så särskilt roligt blev det inte. Guffi är ju rätt tråkig att fota i sitt täcke, men det är en väldigt fin hage iaf! Här är några bilder på de ätande hästarna.
 
 
Eftersom jag inte litade på att mina handsöm skulle hålla ihop över natten åkte jag och mamma ut igen på kvällen. Mitt i en åskskur. Så jag spatserade ut hagen, hade inga regnkläder på mig för det regnade inte när vi åka hemifrån. Bensnörena, där jag lagat, hängde så klart helt på sned på båda sidor så det var tur jag åkte ut. Bytte täcke på en blöt Guffi och spatserade tillbaka. Upp och ner för den ganska branta backen i hagen. När jag kom tillbaka till bilen var mina skor fyllda med vatten och byxorna blöta upp till knäna. Men vad gör man inte för att hästen ska ha det bra med ett helt täcke.

Fredagens ridtur

I fredag klev jag upp ganska tidigt och åkte till stallet så fort jag kunde. Det skulle bli väldigt varmt så det var lika bra att passa på innan det blev alldeles för stekhett. Men jag var inte tillräckligt snabb ändå, för efter ridtur satt min linne som klistrat mot huden av svett. Vi började nere i paddocken som vanligt när jag sitter upp. Han är inte ett dugg spänd nu vilket är så himla skönt. Men det kan alltid komma bakslag och därför fortsätter jag på samma sätt och kommer nog alltid göra det.
 
Vi red sedan en stund i paddocken. Han fick spritta igång kroppen på långa tyglar och sedan gick vi in på volt. Vill kolla om massagen hjälpt något mot voltproblemet. I skritten var det som vanligt, ganska bra helt enkelt i båda varven. Började med vänster varv och tog trav och vet ni vad... bogen höll sig där den skulle! Inte en enda gång sköt han in bogen och ställde sig utåt. Han var inte böjd genom kroppen hela tiden heller, men han var han bara rak. Så  skönt! Höger varv var lite svårare faktiskt. Kanske för att jag förväntade mig fler underverk när det inte var så stor skillnad där egentligen. Men vi hittade bitvis det läget jag var ute efter. Tog lite tölt på långsidorna bara för att känna av innan vi red ut en sväng.

När vi red ut ur paddocken och ut på vägen kändes det faktiskt som att han vill ute. Annars brukar han krångla lite med att lämna paddocken, men i fredags hade han ett sug framåt. Han ville springa upp för backen så det blev trav och galopp där. När vi kom fram till travvägen ville han svänga in där, men jag tänkte vi skulle ta en annan väg, så där hade vi en lite diskussion. Men det räckte med tre volter och sen gick han framåt igen. När vi en stund senare kom fram dit vi skulle svänga av vägen blev det några volter igen för han ville vända hemåt, men han lät sig övertalas ganska snabbt. När jag tänker "Nu kommer han vända hemåt" så gör han det, men tänker jag "Nu ska vi gå hitåt, det är en jätterolig väg!" så går vi ditåt. Måste tänkte på vad jag tänker på mera. Så red vi ner i dalen, även stenbron över bäcken helt utan problem och galopperade över åkrarna. Det kändes verkligen som sommar!
 
På bilden är vi snart tillbaka på gården. Det vita staketet till vänster är paddocken.

Massage och kommunikation

Först vill jag bara säga vad glad jag blir av era kommentarer med stöttande ord. Jag tänkte jag skulle skriva lite om gårdagen. I förrgår var jag också ut till stallet men jag kommer inte riktigt ihåg vad vi gjorde. Tror vi busade lite i paddocken och sen öppnade jag upp till delen med gräs till Guffis flock. Glada hästar blev det!
 
Iallafall, igår kom Anna Karström ut till stallet och masserade Guffi, Saga och Tyr. Det var en upplevelse i sig efter som Anna även kan kommunicera med djur. Hon massarede inte bara utan kunde berätta en del annat också. Det enda jag berättade var vad han hette. Under tiden jag borstade av honom satt hon på golvet. När hon sen ställde sig upp berättade hon om två ställen på bakbenen där Guffi har spänningar och fråga vad jag upplevde för problem. Jag berättade om det här med volter, att han skjuter in bogen och ställer huvudet utåt, främst i traven då. När hon sedan började massera osv är det just precis dessa två punkter på bakbenen han knakar till på och som hon känner att han är stel på. Hon hade till och med prickat rätt på vilken sida de olika spänningarna satt. Han hade tydligen några låsningar i beckenet och att det sitter ihop med halsen och hela överlinjen. Hon frågade senare om han haft problem med ryggen och berättade därefter att han antagligen haft ryggskott. Så ja, han har bockat för att han har haft ont, men har det inte längre. Det sitter mycket som jag tror i huvudet. 
 
Hon tyckte att han var en mysig kille och jag tror han gillade henne också. Hon tyckte att han kändes som en häst som är rädd för att göra fel och slappnar därför inte av helt. Jag fick under hela tiden sitta på en pall en bit ifrån och tänka på de stunder då han släppt ut sitt riktiga jag. Han är heller inte så modig, men ständigt på vakt och håller koll på allt. Det gör det också svårt att slappna av. Hon tyckte jag skulle prata mer med honom, säga att jag har koll och att han inte behöver oroa sig. Jag fick några nya stretchövningar och punkter där jag skulle massaera honom på halsen och ryggen. Jag och Kristina skulle träna mer på att få båda Guffi och Saga att länge sig, göra bogarna mer rörliga osv.
 
Jag kände mig väldigt nöjd efteråt, det kändes verkligen som att hon förstod Guffi och vad han ville ha hjälp med. Låter säkert lite flummigt det här, men Anki har haft ut henne i många år nu och hon har alltid haft rätt. Det var roligt att titta på eftersom hon hela tiden förklarade vad hon gjorde, hur Guffi reagerade och varför. Jag fick det också bekräftat idag när jag red att han kändes mycket bättre, men det kommer i ett annat inlägg.

När livet vänds upp och ner

Det är sällan jag skriver något personligt här, men det här känner jag att jag behöver skriva. Den här bloggen handlar om Guffi, men han påverkar på sätt och vis också av det här. Det är en ganska stor förändring och det börjar bli svårt att skriva utan att avslöja det. Om ni varit uppmärksamma på Facebook och Instagram så kanske ni redan förstår, en del av er vet redan. Jag och Emil har flyttat i sär och jag bor nu hemma hos mamma sedan 3 veckor tillbaka.
 
Jag tänker inte gå in på detaljer, men efter 4,5år tillsammans har vi glidit isär och blivit mer som vänner helt enkelt. Även om det känns tugnt vissa stunder går det ändå rätt bra. Det jag saknar är någon att prata med om det mest. Visst det går med mamma, men ska jag prata om en serie med henne måste jag återberätta allt innan för att hon ska förstår. Det blir liksom inte samma sak. Jag ångrar också att jag inte hållt kontakten med fler vänner, för nu känns det lite ensamt att inte ha så många att umgås med. Tur är har jag iallafall världens bästa mamma som alltid ställer upp. Och ni som är inne här och läser och kommenterar, även om vi inte träffats, känns ni som mina vänner. Jag uppskattar verkligen att ni tar er tid för oss och läser min långa utdragna inlägg. Utan Guffi skulle jag nog inte klara av det här så bra, att få åka till stallet och bara andas och umgås med honom är det bästa som finns. Jag får dessutom bo med Müsli igen, och Blixten. Dessutom flyttade min systers katt hit igår så nu är det katter överallt.
 
Jag har också fått goda nyheter de senaste veckorna. Som jag skrivit tidigare har jag fått jobb i höst som skolfotograf, men nu har jag också fått jobb i sommar. En heltidstjänst som jag tror kommer bli riktigt roligt, även om det inte har med fotografering att göra. Så det kommer nog lösa sig för mig, även om det just nu är lite snålt med pengar. Det jag ser framemot mest med att få bo någonstans som bara jag bestämmer över, är att jag kan har tavlor med Guffi, hästnörd som man är!
 

Ridning i spöregn

Hade planerat in ridning i paddocken idag innan hovslageren kom. Men precis när jag skulle åka bokade vi om till imorgon. RIdning blev det iallafall och otur nog i världens åskskur. Jag var dyngsur när vi var klar och jackan som inte är vattentät hade klistrat fast på armarna. När vi väl hade avslutat och gått upp till stallet slutade det strax efter så klart.
 
Ridning gick väl helt okej. Fortsatte träna på att han ska böja sig runt skänkeln och det fungerar riktigt bra i skritten, men det är fortfarande svårt i högre hastigheter. Men jag kom på hur jag ska göra när vi tar trav eller tölt för att han inte ska skjuta in bogen. Jag ska helt enkelt fortsätta rida och inte koncentrera mig på att byta gångart så att säga. Jag släpper liksom det andra just då och då är det inte konstigt att bogen var iväg. Höll på där på volt ett tag och han släppte faktiskt efter bra en kort stund i varje varv så då avslutade vi den övningen där. VIll inte tråka ut honom med det där för länge.
 
Töltade sen på långsidorna, tog ner i hörnen, böjde med skänkeln igen den, skitt på kortsidan och böja genom nästa hörn innan vi tog tölt igen. Han var inte alltid med och då blev det en liten volt i hörnen, om han inte böjde eller ilade iväg och tog tölt innan jag bad om det. Han bröt av till trav en del också men fick tillbaka tölten ganska lätt. Avslutade med lite galopp där han gärna genade på kortsidan hur mycket jag än försökte. Vi får träna på det där. När det sedan kom en ordentlig åska hoppade jag av och skrittade av från marken. Jag är rädd för åska men inte Guffi som tur än, men min spändhet smittar av sig så det kändes liks bra att avslutade där fast det bara blev galopp i ett varv.
 
Eftersom min bil inte startade igår hade jag mammas idag, så efter stallet åkte jag till henne jobb och tränade på deras gym en stund. Kände mig riktigt hurtig! Men jag är faktiskt inte särskilt trött nu. När jag kom hem kom Linneas pappa och kollade på bilen åt mig och efter en del pill och startkablar så startade den igen. Tur man har en ambulerande bilmekaniker när man behöver hjälp.

En äventyrsdag

Idag har det varit riktigt varmt, nästan så man inte ville rida mitt på dagen. Men jag och Kristina gjorde det ändå eftersom vi skulle fodra vid 3-4 tiden fick det bli så. Vi hade tänkt ta det lugnt, men jag kom på att Anki berättat om en ny ridväg så vi utforskade den. Nog för att vi skritta 90% av ridturen så blev den inte så himla lugn eftersom det var så himla varmt och det sluttade uppför i flera kilometer, fast inte så brant som tur var. Kan nog vara en bra trav och galoppväg en lite svalare dag. Det var en sand väg under en stor kraftledning som gick upp på ett berg. Guffi kämpade på med hamnade långt efter räsertanten Saga som vanligt.
 
När vi kom upp för berget skulle vi fortsätta rakt fram på en stig och det tyckte vi att vi gjorde, men då hade det blivit berg som underlag och helt plötsligt gick stigen rakt ner. Vi hoppade av och gick ner för backen, men det kändes så fel. Vi gick hela tiden ännu längre bort fast det skulle gå att gå runt. Så vi vände och gick upp för den där branta backen igen. Då började det kännas lite jobbigt, det var så varmt, vi var törstiga och hungriga och dessutom hade jag lite svårt att andas med skyddsvästen på. Så jag fick öppna den och gå en stund på mer plan mark så kändes det bättre. Sen red vi hem samma väg vi kom och det kändes lite bättre eftersom det kom mer moln. Jag är glad att det ändå blåste under hela ridturen annars hade man nog dött av uttorkning.
 
När vi kom ner till vägen igen gick Saga lite konstigt och jag tyckte det såg ut som en sten fastnat i skon. Och när Kristina tittade satt det fast en stor jäkla sten, fastkilad i skon. Helt otroligt att hon inte haltade mer, men hon skulle väl hemma. Tur nog var vi precis utanför en hästgård så vi bad om hjälp och fick låna en hammare. Ut kom stenen och vi kunde rida hem efter 2 timmar.
 
Precis innan den branta nerförsbacken
 
Vacker utsikt var det!
 

Puts och duschdag

Idag blev det bara massa mysig omvårdnad för Guffi. Eller mysig och mysig, han ser rätt sur ut när man försöker tvätta pannluggen eller ansiktet och vattenslangen blev ju livsfarlig när jag redan duschat halva hästen. Men ren och fin blev han iallafall! Eftersom jag var själv höll vi till uppe i rundcorallen så han kunde vara lös. Det är svårt att tvätta svansen och hålla i hästen samtidigt. Under ett obevakat ögonblick hann han rulla sig efter duschat dessutom. Vi gick bara ner till stallet när jag skulle skölja av honom och det gick som sagt bra den första halvan av hästen. En liten lunchpaus hade vi sen, jag satt i gräset och åt mina mackor och Guffi mumsade Hestamix och gräs i rundcorallen. Den är inte så välanvänd och därför innehåller den rätt mycket ogräs. Vi delade också på en festis.
 
Sen smörjde jag in man och svans innan hovslagaren kom och slog på en nya sko där han tappat igår och tog även den andra framhoven. Eftersom hon hade slut på skor i rätt storlek till bakhovarna så kommer hon tillbaka på tisdag och tar dom då. Egentligen behövs det inte riktigt än, men eftersom en sko redan gått av kan även de andra göra det om vi har otur, fast det verkar ju lite otroligt men lika bra att byta. Han har haft samma skor sen i december fast med brodd tidigare och han sliter väldigt snett fram och då är det inte så konstigt att den gick av egentligen, mitt i broddhålet. Här är en bild på de en och en halva skorna. Och ja de ligger så plant det kan bli på en tröskel.
 
 
En ny duschat, ny smord och ny halvskodd Puffe, lite sur över att behöva gå ut i hagen igen som är helt utan gräs.

Den här dagen gick ju...

...bra...
 
Eller ja, den blev inte alls som jag trodde. Var verkligen helt säker på att Guffi skulle få massage idag, men när vi stod där och väntade 5 minuter efter utsatt tid så kollar jag mina meddelanden från Anki och inser att det är nästa vecka. Virrpanna. Innan detta, redan på väg in från hagen ser jag att Guffis ena framhov ser konstig ut, skon syns inte på ena sidan. När vi kommer in i stallet lyfter jag på hoven och möts av detta...
 
Hur lyckas han? Den var inte ens lös igår när jag var ute. Den halvan som satt kvar satt fast riktigt hårt dessutom, eller iallafall hårt för mig som aldrig dragit av en sko tidigare. Tur det finns hovslagarverktyg i stallet som jag kunde låna. Hovslagare ska jag då inte bli. Jag har iallafall en väldigt snäll häst som snällt stod stilla medans jag slet och drog innan den lossnade. Så försiktigt jag kunde så klart för att inte förstöra hoven och dra ut sömmen rakt.
 
Så det blev bara lite borstning och gräsätning idag, efter mitt lilla styrketräningspass alltså, vilket verkade passa Guffi riktigt bra. Han slapp ju anstränga sig iallafall. Hovslagaren kommer imorgon och skor om, förhoppningsvis håller sig hoven fin till dess. Resten av dagen har jag spenderat med att göra rent ryktlådan som inte städats på över ett år. Den var mer gråbrun än svart så det behövdes. Så nu kanske det är enklare att borsta ren hästen, när inte borstarna är lika skitiga som hästen. Imorgon tror jag att Guffi ska få en dusch innan hovslagaren kommer.

Fler bilder från söndagens lektion

Här är lite fler bilder, lite fler där det gick bättre för stunden iallafall. Vi började med en fin jäspning.
 
 


Fortsatt träning

Jag halkar lite efter med inläggen så nu blir det uppdatering om igår igen. Eftersom Evelina tyckte jag skulle rida lite oftare i paddock, oftast har det blivit max 1 gånger per vecka så blev det ridning i paddocken igår igen. Vi övade på samma sak som under lektionen och i skritten fungerade det väldigt bra. Vi båda hade lärt oss övningen och skänkeln var inte drivande eller flyttade, utan böjande. Riktigt bra gick det i skritten. Värre var det i högre farter men vi fick igenom det en halvt varv i det svåra varvet vänster. Ett halvt varv är ganska lång bit för oss just nu så det kändes väldigt bra. I höger var det faktiskt svårare, han stressade upp sig mycket mer och rusade mycket, men jag försökte vara konsekvent med att skänkeln inte betydde öka och lättade därför inte på trycken när han rusade och till slut gick det några steg så vi avslutade där. I det varvet fick jag tänka mycket på min lättridning också, men det är himla svårt med allt på samma gång. Skrittade av ute på vägen och när vi kom till korsningen hade det vuxit upp en hemskt farlig hög med saker som vi så klart skulle förbi, men Guffi trodde så klart den skulle äta upp oss. Sen slappnade han inte riktigt av resten av vägen tillbaka.
 
Han gick in i stallet på en gång igår men han blev lite stressad när vi stått inne ett tag. Eftersom jag kom till stallet precis när de skulle få eftermiddags hö fick inte Guffis flock något, utan jag gav det när jag riditi klart så även han skulle få äta. Många glada och hungriga hästar mötte oss i hagen och blev glada när jag la ut hö. Efteråt började det klia på min handled, så på lördag när jag ska ge dom får jag se till att ha något som täcker ärmarna bättre. Händerna var det lugnt med iallafall. Guffi och Spes stod så klart och försökte äta samma hötuss, bästa vänner som dom numera är.
 
 

Gårdagens ridlektion

Igår kom Evelina Claesson ut till stallet och hade lektion för oss. Från början skulle vi vara 4, men en fick ont i ryggen och en blev sjuk på morgonen. Så jag fick hoppa upp ur sängen och göra mig klar i hast för att hinna vara klar att rida kl 11 eftersom den som blev sjuk skulle ha ridit först. Våran snälla stallägare hoppade in och red en lektion så vi blev 3 stycken tillslut. Dessutom fotade vi varandra så har lite bilder att bjuda på
 
Jag red som sagt först och det gick bra. Berättade om det "lilla" problemet vi haft med traven ett tag nu. Jag kan inte riktigt rida i den och på volt blir han som en betongsugga och svänger som en trästam. Helst lite utåtställd dessutom. Det blir alltså bara blä av det hela och jag har inte kommit på vad jag ska göra åt det. Så vi fokuserade mycket på min sits och vad jag gjorde med kroppen. Började i skritt och skulle böja honom runt skänkeln och flytta bogarna, men det var inte det lättaste eftersom Guffi tror att skänkeln är flytta eller spring, mest spring. Så vi fick börja med att lära honom vad just den skänkeln betydde och det blev bättre och bättre. Fånga upp med yttertyglen och när han rusade skulle jag inte lätta på skänkeln, då blir det en eftergift och han tror han gör rätt. När vi sedan övergick till trav i höger varv gick det helt okej, när vi sedan bytte varv kom kommentaren "Ja du, jag förstår vad du menar att det är svårt att rida när han gör så där." Volten blev bara mindre och mindre. Men jag fick mycket bra tips för att lösa det. Även om vi inte löste problemet så fick vi verktyg att lösa det på. När jag lägger till skänkeln för att böja honom byter han även gångart ibland, men det skulle jag helt strunta i och bara rida på, för huvudsaken är att han lyssnar till skänkeln på rätt sätt och lär sig att man även den kan betyda böja. Min lättridning fick också en liten lektion. Jag har inte insett att jag hamnar lite på tå, men så fort hon sa hur jag skulle göra så blev hela ridningen mycket bättre. Jag fick också träna på att lossa i knäna och använda underskänkeln, annars klämmer man ju mest med knäna. Guffi är tillräckligt stor för att det ska finnas något vid underskänkeln, annars brukar ju det vara ett problem på vissa islandshästar. Jag ska också tänka på att rikta näsan utåt när han ramlar inåt.
 
Det var riktigt roligt iallafall att få fokusera på vad jag gör med min kropp och inte så mycket "böja med tyglarna" utan med resten av kroppen. Så nu är det bara att träna på egen hand! Hon känner ju oss sedan tidigare, men hon tycker Guffi hade bra grundgångarter och om han bara kan sluta leka betongsugga så kan han bli riktigt fin, länga på stegen och jobba bättre med ryggen. Här kommer lite bilder, inte så fint alla gånger men det ger kanske en lite bättre bild av problemet. Så var snälla nu, det här bilderna är för att visa problemet men också några där vi fått till det.
 
Här blev det väldigt tydligt vad som hände i början när jag la till skänkeln, Guffi tänkte ta galopp och jag reagerar med att snabbt försöka bromsa och skänkeln har lättat för länge sedan.
 
Här har han puttat över mig på insidan och hela jag är vikt inåt. Genom att rikta näsan utåt så undviker man detta.
 

En bra dag

Det har varit en bra dag idag. Jag och Kristina red upp berget och fräste på. Han var stressad i stallet idag med, men lugnade ner sig så fort han kom ut. Jag hoppas det här bara är en period han har, det blir lite jobbigare med en häst som inte gillar att gå in i stallet. Annars får vi väl träna på något sätt att inte bara gå in utan också stå där ett tag.
 
Ridturen gick väldigt bra. Mycket galopp och tölt blev det idag. Han kunde tölta bakom Saga idag, inte helt problemfritt men helt okej ändå. Han försökte inte öka utan vi kunde hålla oss i vårat bästa tempo, det korta. Han försökte heller inte dra sig ner i trav och rusa ikapp utan jobbade på bra i tölten. Några gånger bröt han av till trav, men det var på grund av ork och inte för att han ville springa ikapp. Det kändes bra och galoppen han bjöd på var härlig den med. Lite trav blev det också med inget märkvärdigt, men jag har börjat hitta tillbaka till att kunna rida i den. När vi kom ner för berget tog vi en sväng över åkrarna också och där fick dom galoppera av sig lite. En riktigt svettig Guffi kom tillbaka till stallet och han fick en snabb dusch med vattenslangen och mycket stretching.
 
På söndag är vi några i stallet som ska rida lektion för Evelina. Jag känner henne sen tidigare men har aldrig ridit för henne så det ska bli roligt. På torsdag har jag bokat in massage åt Guffi, tror han kan behöva det. Eftersom han inte gillar nypon och linfröolja tillsammans får han inte så mycket nypon nu och det knakar en hel del i honom.
 
 

Ny header!

Jag blev så glad idag när jag kollade min mail. Dels hade jag fått två förfrågningar om bröllopsfotograferingar, men högst upp ligger ett mail från Yrsa. Och vet ni vad hon gjort? Jo, en ny header åt mig! Se så fin den blev och glad jag blev. Vill ni ha en lika fin header eller design till eran blogg tycker jag definitivt ni ska låta Yrsa göra den.Tack tack tack så jättemycket! :)
 
 

Livsfarliga bommar

Igår blev det tömkörning i paddocken. Trodde inte alls jag höll på så länge med det gjorde jag visst. La in tre bommar och som vanligt var dom ju livsfarliga i början. Han är ju inte rädd när han väl går över dom och han lyfter ordentligt på benen så det är inte att han slår i dom som är farligt. Jag tror han helt enkelt tycker det är något nytt som helt plötsligt ligger på marken, ni vet, hästlogik...
 
När han väl gick över bommarna gick det bra. Han bjöd på några riktigt fina travsteg över dom i vänster varv. Sån trav skulle man vilja se jämt, men han kan iallafall. Vi varvade med slalom mellan koner och att jag gick bakom över bommarna och det gick bra.
 
Vi höll oss ute igår, struntade helt i att försöka få in honom i stallet. Han var lite lugnare igår men inte helt avslappnad. Vet inte vad han fått för sig, men misstänker att det kan vara det svalare vädret och rätt mycket blåst de senaste dagarna. Han har börjat tappa pannluggen också. Man ser att det ligger lösa hårstrån i den, så jag tog och smörjde den ordentligt. Vill att han ska få behålla sin fina pannlugg i år! För övrigt ser det bra ut fortfarande och det ser inte ut som att han kliat sig något.

Guffikaos

Ja, igår gick det väl inte så där jättebra att handskas med Guffi. Han var i sin egna lilla värld, ned alla nerverna på utsidan. Började när vi skulle in i stallet, för det var ju livsfarligt idag. Stod en stund och försökte övertala honom. Till slut kom vi in och där kunde han inte stå stilla. Det var läskigt när jag skulle dra av honom eksemtäcket så det tog ett tag och det var alldeles fullt med hår. Det började snöa ute så jag tänkte vi kunde stå inne en stund och bara ta det lugnt, och borsta bort massa hår. Det bara rasade av idag och Guffi blev mer och mer stressad.

Bestämde mig för att vi går mer i paddocken och tränar lite kommunikation och det gick faktiskt riktigt bra. Han var lugn i paddocken och vi hade faktiskt roligt. Han följde efter mig på en gång, vi kunde gå slalom mellan koner och han stannade och backade när jag gjorde det. Flyttade lätt både fram och bak. När vi sprang tänkte jag på att höja min energi och försöka få med honom att busa. Han är typ omöjlig, men han blev inte rädd eller stressade upp sig igår faktiskt. Han sprang med mig och tog faktiskt galopp några gånger. Det kändes väldigt bra där nere och skönt att se att han iaf känner sig trygg där.
Sen skulle vid gå en sväng runt kvarteret och då stressade han upp sig igen av några barn på en studsmatta. När vi sen skulle in i stallet igen var det samma sak igen och även om vi gjorde om det 3 gånger blev det inte bättre. Han kunde inte slappna av tillräckligt för att äta så vi fick gå ut istället. Sånna där dagar är det bara att acceptera att han är sån ibland, men jag är glad att det ändå är rätt sällan nu för tiden.


När hästen inte vill sammarbeta

Guffi har vilat hela helgen på grund av vissa saker. Jag ska snart åka ut till honom och hitta på något roligt. Vad har jag inte bestämt mig för. Eftersom jag inte har så mycket att skriva så lägger jag ut failbilderna från i tisdags när Linnea var med och fotade oss.
 
 

Uteritt med mamma och kurs

Igår var jag och mamma ute och red. Hade lånat Nina till henne. Ninas ägare ska sälja eller låna ut henne på foder, så mamma ska provrida några gånger så får vi se vad hon tycker. Guffi hade först väldigt mycket nerver på utsidan. När jag band fast honom utanför stallet fick han panik och började backa, men jag lyckades lugna honom innan han drog sönder grimskaften. Sen fick han stå lös, och då lyckades han ställa sig på grimskaftet, fick panik igen och då gick det av. Sen var det lite svårt att stå stilla. Det var kurs i stallet så det var extra mycket folk, kanske berodde på det. När vi kom ner till paddocken hade han iallafall lugnat ner sig och ridningen gick bra. Vi red upp på berget. Vi tog det ganska lugnt, mycket trav, en kort galopp och en bit fin tölt. Det känns så där lätt att bara tölta på nu igen. När vi kom längst upp och vände hemåt taggade Nina till, även Guffi gick på fortare men när han taggade till lyssnade han bra och lugnade ner sig igen. Istället bjöd han på fin skritt men bra påskjut. Mamma hade lite problem med Nina men det blev bättre och bättre. Hon vill gärna springa fort men gör inget om man inte tillåter det.
 
Idag åkte jag till stallet med kameran och fotade kursens andra dag. Idag var det värre väder än igår och blåste riktigt kallt. Jag fick låna en stor tjock vinterjacka av Anki så jag slapp frysa. God lunch och fika fick jag också. Det var kurs för Camilla Hed och det fokuserades mycket på ryttarens kropp, höfter, knän, bäcken och allt det där. En del red med halsring och helt utan träns. Det var riktigt roligt att stå där och se och lyssna, få lite inspiration. Man kanske skulle prova halsring på Guffi någon dag. Han fick bara lite mat för zinkens skull, gos och lite flugmedel idag.


RSS 2.0