Galilopp

Här sitter jag på ett hotellrum i Umeå, det kommer bli en lång vecka långt hemifrån. Imorgon ska vi ha lite utbildning och sen bär det av till Vilhelmina för att jobba där resten av veckan. Men innan jag åkte hit hann jag med att rida.
 
Det började med att jag klätt på mig ordentligt för att det regnade hemma, men i stallet tittade solen fram så det blev alldeles för varmt. Gummistövlarna var på, och när jag kom till stallet insåg jag att jag glömt ta med något att byta till som är lättare att rida i och inte varmfodrat. Hämtade Guffi i hagen och när vi kom ut på grusvägen vet jag inte riktigt vad som hände. Det bor en hund precis där som nästan alltid skäller vilket ingen häst längre bryr sig om, och det började den med den här gången också. Guffi flög i luften och sprang ifrån mig bakom ryggen så jag vreds runt innan jag släppte grimskaften. Då hade han sprungit ut på åkern och stod och flåsade. Här började jag fundera på om jag kanske inte skulle rida. Han fick stå en stund i en box och äta hö, för äter han så lugnar han ner sig iallafall. Vilket han gjorde efter en stund och då bestämde jag mig för att iallafall försöka, om det så bara blev uppsittningsträning så fick det bli så.
 
Men han var helt lugn vid det laget så vi tränade galoppfattningar i paddocken. Riktigt bra gick det. Han tar oftast rätt galopp hela tiden. Han har svårare för höger varv, där blev det fel eller typ korsgalopp ibland. Dessutom vill han gärna gena och springa med huvudet ställt utåt. Vi fick till det några gånger iallafall och vänster varv gick mycket bättre, rätt varje gång. Avslutade med att skritta upp i skogen och ner för travvägen och tölta och galoppera lite på vägen. Det gick också väldigt bra, avslappnad tölt med mycket framåtdriv bjöd han på idag.
Innan vi gick in i stallet gick vi till hagen Soldan står i nu så de fick prata lite med varandra. Tror Soldan saknar farbror Puffe lite nu när han går på bantning med tanterna.
 
 

Ofokuserad

Igår kväll blev det en tur till stallet, premiär för underställ och ullstrumpor! Burr vad kallt det blev fort men det ska bli lite varmare igen. Även om jag gillar vinter så var det där lite väl tidigt. Bara några få plusgrader och regn var ingen höjdare. Fick sällskap i stallet av Linda och Jennie, så vi red allihopa i paddocken samtidigt. Lite jobbigt för Guffis koncentration så vi fokuserade på lugn häst som lyssnade. Vilket inte gick så bra hela tiden. Därför blev det mycket skritt för det var där det fungerade mesta dels. Fortsatte med det vi fick göra på Camillakursen, skritta på ordentligt men avslappnat, lyfta händerna uppåt, volt i vänster varv utåtställt så han trampar in med vänster bakben och en liten åttvolt.
 
I skritt gick det mesta dels bra men att trava gick inte alls. Han ville hellre gena över ridplan till de andra hästarna och absolut inte sänka sig, upp med huvudet hela tiden nästan. Så när han hade sänkt sig några steg i båda varven fortsatte vi med skritten igen. Vi avslutade med att skritta runt kvarterat alla tre innan det hann bli mörkt och Guffi kunde gå först utan att protestera.
 
Så här varmt var det inte igår.

Veckan som gått

Vilka vecka det blev! Värsta på länge om man ser till jobbet, tekniken strulade totalt så jag fick jobba mer än vanligt och långa bilresor. Tur nog blir nästa vecka mycket lugnare så länge tekniken håller sig i skinnet och gör som den ska.
 
När det gäller hästigheter har det dock gått bra. Jag hann och hade till och med ork att rida i tisdags efter jobbet. En kort sväng red vi ut och skrittade mest. Tränade på att verkligen skritta och inte gå att sova. Vi mötte dock lite hinder på vägen. Först stod det en häst i en hage det inte brukar vara hästar i, som blev väldigt glad av att se oss. Sen kom grannen med en stor bullrig maskin och sen mötte vi tre hästar efter vägen. Jag var stensäker på att Guffi skulle försöka vända och gå efter hästarna, men nä, han segade bara lite innan han pinnade iväg i en faslig fart. För att vara honom alltså. Vi tog lite galopp på åkrarna och tölt på hemvägen innan vi nöjt skrittade tillbaka till stallet.
 
Igår var in syster med mig ut och red. Hon lånade Hugur och båda grabbarna hade roligt som vanligt i varandras sällskap. De var båda pigga och framåt. Guffi var lite osäker i början eftersom han var tvungen att gå först men sen mjuknade han lite och det hela kändes väldigt bra. Han hade faktiskt lite tempo i tölten på hemvägen.
 
Idag invigde jag min nya softshellbyxor i stallet. Väldigt konstig passform har de men var ändå bekväma att knata runt i. Lite för varma kanske fast det var gråmulet hela dagen. Guffi och hans kompisar hade bytt hage igen så han stod väldigt nära idag och följde snällt med in. Vi gick ner i paddocken och jag drog fram lite bommar. Hade tagit med två hinkar som hinderstöd istället för de riktiga så jag kunde longera över om det behövdes. Men idag var inte bommarna farliga så han kunde gå över dom på en gång och även när han var lös. Så vi körde första lite löslongering över bommar innan jag la upp en av dom på hinkarna så han fick hoppa lite. Då blev de dock lite farligare men han hoppade iallafall två och en halv gång och skrittade över ungefär restan av gångerna. Några tvärvändningar får man leva med. Hade ett spö med mig hela tiden, bara för att träna på att ha det med. Det enda jag gjorde med det var att höja det rakt upp när han skulle öka eller rakt ner när han skulle stanna. Mer än som en pekpinne vill jag inte använda det och han ska kunna lite på mig när jag håller i det. Egentligen behövs det inte, men jag vill inte att han ska vara rädd för spön iallafall. 
 

Camilla Hed kurs dag 2

Så var kursen slut och jag lika så. Känns rätt fullt i huvudet, fullt med inspiration att jobba vidare med. Vi behövde verkligen det här. Idag fick vi välja att rida på plan på gården eller åka till Krafturbanan. Vi som ville rida på gården red på förmiddagen och efter lunch åkte alla till banan och tittade på de andra.
 
Vi fortsatte ungefär som igår och det gick riktigt bra. Guffi fattar fort vad han ska göra så länge man är tydlig. Han, eller vi, har ganska länge haft problem vid halt att han flyttar sig i sidled och jag har väl låtit det vara så. Han har faktiskt alltid gjort så så jag har kanske inte riktigt tänkt att det skulle vara fel heller. Men iallafall, så tyckte Camilla att om jag vill att han stannar med nosen åt norr och han flyttar i halten så ska jag flytta tillbaka honom tills hans står stilla åt norr. Det här började jag med igår och idag blev de flesta halter raka.
 
Hon upptäckte också att han är dålig på att använda sitt vänstra bakben och trampa under sig på volt till exempel. Det här har jag märkt tydligt från marken när jag flyttar honom. Han fuskar nästan hela tiden, och säkert lite jobbigt också för honom. Från ryggen har jag svårt att känna vad han gör riktigt så jag har inte tänkt på det där. Så länge han tittade inåt volten använde han inte vänster bakben ordentligt, därför fick jag rida så han tittade utåt en aning och då kom benet igång och in under honom. Det var jäkligt jobbigt för oss båda, men det ska vi träna på.
 
Mycket trav blev det idag och hon tyckte att jag ska fokusera mer på trav i paddocken och tölten ute eftersom tölten fungerar bättre ute. Han är med avslappnad i den där, i paddocken blir det väldigt spänt och det skapar ingen bra tölt. Inte heller tanken på tölt blir trevlig och rolig då. Avslutade med att rida på en liten åttavolt och fokusera på att byta varv bara genom att höja rätt hand, alltså vänster när vi går in i vänster varv, och att han skulle skritta hela tiden. Det måste jag tänka på hela tiden för tydligen är vi lite söliga av oss. När han slappnar av hamnar han i sitt safemood, alltså slöskritt, men nu ska här tränas på avslappnad skritt med energi. Blev också tillsagd att skriva ner det här, så nu är det gjort! Jag är jättenöjd med kursen!
 
Här är lite bilder från dagens ridpass.
 
Här rider vi på en volt och han tittar utåt

Camilla Hed kurs dag 1

Vad roligt jag haft idag! Som Andriette har sagt "det händer så mycket fast vi gör så lite". Mamma blev tyvärr sjuk så jag fick rida två gånger idag och eftersom första lektionen var så lugn fick det bra med foten.
 
Fokus låg på avslappnad häst och överlinje och få en rörligare mun och käke. Guffi är väldigt stum, det händer inte mycket där. Vi fick börja med att trycka lätt på en punkt i munnen som är kopplade till nacken och trycker man där börjar hästen tugga, räcka ut tungan och slappna av. Sen fick vi stå framför och röra på bettet, dom skulle aktivera munnen mer och gärna sänka sig. Det fortsatte vi med från ryggen sedan genom att röra händerna uppåt. Vi fortsatte med samma sak andra passet och gjorde det även i trav.
 
Guffi är som sagt väldigt stum i munnen, i början fick jag röra väldigt mycket för att det skulle hända något över huvud taget men sen började han förstå. Han får dock inte bli så avslappnad att han "somnar" och blir slö. Andra lektionen kändes det som att det klickat för honom. Jag fick hålla i tyglarna åt "fel" håll som ni ser på bilderna, det gjorde det svårare att spänna underarmarna som man lätt gör annars utan att tänka på det. Lyfta händerna uppåt istället för bakåt är också nytt, men helt rätt metod kändes det som. När han är så där stum har det känts som att det enda han lyssnar på är om jag blir hårdare, men det vill jag inte. Jag vill inte slita och dra, så det var väldigt roligt att få hjälp med det och hitta ett bättre sätt jag kan känna mig nöjd med.
 
Här är några bilder Anki hann fota under andra passet. Min häst kan skritta i uppförsbacke! Kursen fortsätter imorgon, då blir det ett pass själva.
 

Trött och ond kropp

Att man kan få så ont i kroppen av att jobba som skolfotograf trodde jag inte. Förra helgen fick jag världens förkylning och har lyckats ta mig igenom veckan med en massa jobb. Jag har bara fått mer och mer ont i kroppen, typ träningsvärk och i dag är det olidligt. Tur jag är ledig och kan vila. Jag tog nog i lite för mycket igår kväll när jag och mamma red.
 
Red i paddocken och först gick det bra, sen gick det utför men tillslut gick det lite bättre igen så vi kunde avsluta. Det har blivit varmt igen så jag kunde rida i t-shirt och Guffi var genomblöt av svett efteråt. Nästa helg har jag anmält oss til kurs för Camilla Hed. Eftersom min fot inte är riktigt helt okej ska jag och mamma dela på platsen, så vi rider varsin lektion på lördag och jag tar den på söndagen. Känns som att vi behöver det nu. Iallafall jag, behöver lite motivation och inspiration. Vet inte riktigt vad jag ska göra när jga rider, det blir lite oplanerat och då går det oftast rätt dåligt. Igår vill jag bara fokusera på framåtdriv och att han lyssnade, men när jag inte vet var vi ska så blir vi bara förvirrade. Det är lättare när vi har en övning så jag vet var vi ska rida och inte behöver tänka på den grejen iallafall.


RSS 2.0