Malinkurs 3-4 september del 3

Sista lektionen på söndagenkändes Guffi lite mjukare igen, men vi började ändå med halt och det vi gjorde lektionerna innan. När det kändes okej och Guffi började bli frustrerad fick han istället trava ganska kravlöst några varv och en riktigt bra trav bjöd han på, synd bara att det inte blev fler bilder på den och de som blev är väldigt långt ifrån så jag ar fått beskära det väldigt mycket.
 
 
Sedan övergick vi till att rida på en stor volt och vända inåt och utåt med bibehållen böjning. I höger varv får jag inte vända för mycket för där ramlar han inte, därför blir det väldigt snabba vändningar. I vänster varv får jag istället vända mycket för det är det tyngre och inte alls så lätt. Både i skritt och tölt gjorde vi detta och det gick riktigt bra tyckte jag. Filmade blev vi då så här kommer den och ni kanske förstår lite bättre vad det var för övning vi gjorde.
 
 

Vecka 37

Den här veckan har verkligen varit upp och ner har det känts som. I måndags var det kallt ute och jag slutade sent. Det var en sån kväll när man egentligen vill krypa upp i soffan under en filt och inte alls vara ute. Mjukisbyxorna och gympaskorna åkte på. Det var tomt i stallet när jag väl kom dit, helt lugnt förutom traktorn ute på åkern. Hämtade Guffi ute på betet och hade tänkt vi skulle göra något från marken i paddocken. Men så får jag ett infall, allt känns så lugnt och stilla. Jag kanske ska prova att hänga lite på honom barbacka? Om det går bra kanske jag till och med kan sitta på honom? Och helt plötsligt satt jag där, på en lugn häst, som i och för sig tyckte matte betedde sig lite underligt, men han accepterade det. Vi skrittade en liten volt och sedan hoppade jag av. Lyrisk! Jag har suttit på Guffi barbacka igen utan att åka i backen! Vilket jag gjorde jag massa år sedan när jag provade sist och aldrig trodde det skulle gå igen.
 
I tisdags hade jag alldeles för höga förhoppningar, vi skulle tölta massor och bra. Jo tjena pannkaka. Red samtidigt som två andra och alla gjorde olika övningar vilket slutade i en ostrukturerad Frida som var överallt. Prova rida så, när funkar inte, provar det här, nä funkar inte heller. Ingenting fungerade, inte ens kravlös rav på spåret eller en galoppfattning. Efter att vi flängt runt utan styrsel ett tagbackade jag tillbaka och tänkte att vi tränar på halter och , vi fick ju faktiskt till några bra i början. Men nä, det gick inte heller så vi gav upp där. Tror jag kan skylla lite på hunger hos Guffi dessutom, de hade börjat stödfodras ute på betet och det har märkts tydligt att Guffi varit hungrig den senaste veckan. I onsdags fick han och Hugur flytta hem till gården och får mer mat, så nu blir det nog lite bättre med det.
 
På torsdagkväll började Evelinalektionerna igen och jag var helt ärlig med att vi behöver träna på att göra halter utan att åla runt, bli hård i munnen/handen och försöka slippa undan. Vi fick börja med att göra bakdelsvändning runt koner i en fyrkant. Insåg då att Guffi inte lyssnar, han skiter lite i mig och när han förstått vilken övning han ska göra så gör han den men väldigt slarvigt innan jag hinner be honom. Så han fick lära sig ett nytt ord "Vänta". Halvhalter, vänta, vänta, vänta och sedan flytta. När vi sedan gick över till att göra halter hjälpte detta väldigt mycket, för han måste vänta även där. Vi gjorde sedan några tölt övergångar, halt, skritt, tölt, halt osv. Och det kändes som det började släppa även om det tar ett tag innan det blir en halt så blir de bättre halter.
 
Igår åkte jag med Maria och vi red en sväng. En ganska lugn tur, men i alla gångarter och både i skog, väg och backar upp och ner. Vi tränade lite på vänta och halter och det fungerade väldigt bra, han lyssnar väldigt bra bara jag säger vänta vissa gånger och kändes inte stressad av att komma ikapp Tibra igen. Tänk att det ska vara så svårt att stanna.
 
Vi kan ju stanna fint, bara vi anstränger oss lite

Malinkurs 3-4 september del 2

Den andra lektionen kommer jag knappt ihåg och inga bilder blev det då för det regnade, så dom kan inte hjälpa mig att minnas. Vi fortsatte på samma spår med skänklarna iallafall. Vi gjorde en övning med tölt på kortsidorna mellan "konstolparna" skritt fram till lyktstolpe, och tölt igen. Sedan ökade vi svårigheten genom ett efter lyktstolpen vända in och rida rakt över banan och ut i andra varvet. Ungefär som en jätteåtta i tölt. Här måste vi träna på vändande åt vänster, där tog det emot lite. Under lunchen fick vi fina armband med en pärla av Malin som hon gjort själv och dessa ska vi ha som en påminnelse. Vi skulle bestämma oss för en sak med ridningen och verkligen göra det. Armbandet skulle då påminna oss om det här vi hade bestämt oss för. Jag skulle inte dra i yttertygeln när Guffi kör ut innerbogen och ut huvudet i speciellt höger varv. Och tro på tusen, jag gjorde det en gång i början på alla lektioner, men sen kom jag på mig själv och gjorde det inga mer. Det funkar ju ändå inte, onödiga jäkla dragande.
 
Sedan blev det söndag och lektionen på förmiddagen kändes Guffi lite stel. Började med halt mitt på lång sidan, gjorde det sen i trav. Skittjobbigt att stanna då, så vi la in en volt och gjorde halt när vi kom ut på långsidan igen. Sen fick vi rida på en liten åtta tvärs över ridbana, böja runt skänkeln och en halt när vi kom ut på långsidan. Noga med att använda inner skänkel när vi ska fram i skritt igen. Det där med halt och stå still var ju skitjobbigt även där och när Hugur fick göra nåt annat mycket lättare blev Puffe lite putt. Vi töltade sen...men själva övningen har jag glömt. Säkert någon bra jag hade behövt komma ihåg. Men lärdomen där var iallafall att vi måste träna på att stanna fint och kunna bibehålla böjningen.
 
 

Malinkurs 3-4 september del 1

I helgen kom världens bästa Malin och hade kurs igen. Det kommer bli svårt att få ner allt i ord eftersom vi red 4 lektioner. Det som var kursen fokus var grunder. Malin är bra på grunder. Första lektionen gick vi igenom de olika skänkelhjälperna. Böja, vända, flytta, och framåt så klart. Vi hade koner på mittlinjen som vi först red sicksack runt, alltså vände runt. Sedan böjde vi och vände runt konerna. Gjorde det även i trav. Sedan red vi på en åtta och fortsatte med samma sak egentligen, men här fick jag även göra det i galopp med tre travsteg på mitten innan ny galoppfattning och det gick oväntat bra, även åt höger. Men jag fick nästan värmeslag efteråt. Jisses vad svettigt det blev!
 
Här är "lite" bilder från bara första lektionen.
 
 


RSS 2.0