Barfota...

Jag har börjat fundera på om Guffi ska få vara barfota när vintern är slut på riktigt och all is är borta. En del säger ju att de brukar få bättre hovar om de går barfota en tid. Men samtidigt är det svårt att veta om han sliter ner dom efter som de har så dålig kvalitet. Någon som har erfarehet av detta?
Jag har inte så stor erfarenhet av att ha hästar barfota, så jag funderar också på om det går att ha dom barfota hela året förutom på vintern. Nog för att han är väldigt stabil och de får bra fäste när de är barfota, så är man ju lite feg när det gäller is.
Dessutom är det ju billigare att bara verka än att sätta på massa skor och grejer. Självklart ska jag prata med min fantasiska hovslagare och se vad hon säger, men vore ändå roligt med era åsikter och synpunkter.


Kommentarer
Postat av: Cia

Sv; kul att du gillade den! :D jag fick den billigare då den precis hade kommit men jag kan varmt rekommendera att du antingen mejlar dem eller går in på deras fb sida " häst dekaler" och prata med Åsa där :D

2012-03-01 @ 14:21:19 / URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se/
Postat av: Linda

Det tar tre år för en häst att vänja sig vid att gå barfota säger man. Det är samma för en människa, vi behöver gå barfota länge för att vänja oss, vi får liksom en förhårdnad tillslut.



Kan hästen gå barfota tycker jag det bara är bra, men vissa har ju ömtåliga hovar som går sönder lätt, så det beror ju på. Det beror även på hur pass hårt man tränar hästen. De får inte slitas ner alltför mycket..

2012-03-01 @ 16:07:25 / URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Linda

Sv: Alltså jag tror såhär: Om det nu tar 3 år för en häst att vänja sig vid barfota så ska det förmodligen vara 3 år på rad och inte hoppa fram och tillbaka.



Om man funderar lite på Guffi, en häst med lite ömtåliga hovar som kan gå sönder lite nu och då kanske inte skall hårdtränas barfota?



Skall en häst gå avslappnat och jobba på bra, våga ta i, så ska ju barfotan vara bekväm och invand, så den inte går och spänner sig och jobbar fel.



Rids hästen lite nu och då kanske det inte gör så mycket. Det brukar kunna gå bra vid mjukare underlag om hästen är lite känslig.



Men lite vilda tankar: Hårdträna Guffi barfota som har lite ömtåligare fötter? Det låter liiite sådär men man kan ju testa! Det beror ju helt på vad du har för planer och hur han trivs samt hur fötterna håller för din typ av träning :)



Ska hästens ställas av eller bara skruttridas tycker jag barfota är en bra lösning, som Bitter har. Jag själv skulle aldrig låta Fifa gå barfota, för det första orkar jag inte vänta den där långa tiden tills hon är van att gå utan skor och för det andra så vill jag gärna hårdträna denna dam (när hon är frisk) och eftersom hon är så pass känslig så tror jag skor underlättar henne för arbetet, att våga ta i mer, våga arbeta. Så för henne blir det skor :) Annars tar jag av dom om hon kanske inte skall ridas på ett bra tag.



Så tänker jag :)

2012-03-01 @ 19:13:45 / URL: http://mittangsull.blogg.se/
Postat av: Greta

Hej Detta med barfota.



Beror ju helt på vad man ska ha hästen till som många redan säger.



Mina hästar har alldrig provat ha skor och de är 12 resp 9 år. Dock är det en nackdel vid halt underlag då all fockus från hästensida går till att hålla balansen, så man kan inte ha krav på att de ska utföra ett arbete då, därav är skoning bättre då.



Men övrig säsong har en van barfota häst minst lika bra fäste om inte bättre fäste utan skor, då hoven får arbeta som den är gjord för att arbeta, strålen ska kunna pumpa runt blodet i benet för bästa cirkulation och hoven är aningens flexibel, en skodd hov har inte samma rörelser därför att hovväggen spikas fast i ett stumt läge.



Men då även en barfota häst nöter hoven mer på tex asfalt får man hålla lite koll och då är nog en bots eller sko nödvändigt. Vissa blir även lite kännsliga på grövre grusat underlag om de har kännslig sula.



Vilket jag märker på mina, ardennern har inga bekymmer alls oavsätt underlag, men han har riktigt kraftig hov och hovvägg, nordsvensken är lite mer kännslig på grovt underlag och kan trampa bort någon flisa från väggen men det har aldrig påverkat rörelsemönstret, däremot överväger jag skoning pga att han har hovbroskförbening och det kan lindra att sko då hovens flexibilitet och rörelser i brosket kan minskas.



Att ha en barfotahäst kräver att du filar bort ev flisor och rundar till, ungefär som det man sköter sina egna naglar om de spricker, kan vara billigare i längden med rätt sköttsel.



På bilden ser ju din häst hov fin ut tycker jag.



Hoppas du blev lite klokare och som du säger hör vad din hovslagare säger.



Kram

2012-03-03 @ 12:57:11 / URL: http://torparfru.blogspot.com
Postat av: Greta

Min hovslagare tyckte inte det var bättre att sko en häst med broskförbening för det hämmar blod cirkulationen. så där tänkte jag lite fel.

2012-03-04 @ 09:42:38 / URL: http://torparfru.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0