Nya skor

Nu har jag och sambon kommit hem igen och jag sitter med mina nya skor på. Lika bra att gå in dom innan söndag så jag inte står där med skavsår. Har haft ganska så ont i fötterna efter att jag jobbat så mamma ville ge mig ett par nya ordentliga skor. Tack mamma! Även om jag har väldigt många skor så har jag faktiskt inga som ger bra stöd och med ordentlig sula, förutom vinterskor men det blir ju fasligt varmt nu. Så det fick bli ett par svartlila (såklart) fina skor. Han i butiken skrattade nästan åt mina gamla skor, och ja, dom faller nog isär snart, men dom är sköna när man inte måste stå i flera timmar. Kanske är dags att börja använda några av mina andra par lite oftare också?

Löshoppning

Nu har jag jobbat i två dagar och igår kväll blev jag hämtad och vi åkte direkt till stallet. Otroligt att jag faktiskt orkade, det tycker jag är bra gjort av mig. Frida hade varit ute och sprungit och snubblat på en sten och skadat sitt knä så hon vill inte rida. Så vi tog och löshoppade lurvbollarna istälet.

Den här gången byggde vi upp ett bättre staket, det blev mindre yta för dom att springa på och mindre jobbigt för oss. Frida kunde inte röra på sig så meffektivt så det var nog tur. Hon stod i gräset och filmade och försökte hindra hästarna från att stanna där. Det gick bra med Guffi, fast han hoppade lite dåligt. Behöver nog lite mer höjd. Serstök däremot var bara intresserad av gräs och stannade vif hindret och gick över varje gång. När vi insåg att filmen på henne inte blev sparad och vi skulle hoppa lite till blev hon ganska förbannad på oss men sedan hoppade hon tre gånger i trav. Nog för att de två sista var att trava över så gickd et ju fortare än skritt iallafall. Och hon har ju bara gjort det en gång tidigare så man kan ju inte kräva allt för mycket. Fridas mormor var förvånad över att Guffi kunde stod så stilla när jag släppte honom utan att han försökte äta något gräs. Hon tyckte han var som en hund, lite större bara.

Här kommer en film! Ni får se våran lilla "ridplan", baksidan av stallet, lite hage och lite av stommen till vindskyddet som de håller på att bygga, ett litet garage står framför men lite ser man iallafall.Tävling hos Dustin Home

Köp billiga iPad direkt från Dustin - Snabb leverans och låga priser!

dustinHomeCompetition.jpg

 

Dustiin Home har en tävling där man kan vinna valfri vara för högst 10.000kr. Jag skulle vilja vinna en ny Mac, nämligen en MacBook Air. Min nuvarande fungerar ju inte riktigt som den ska. Skärmen fungerar inte utan jag måste koppla den till en extern skärm för att kunna se något. Dessutom är den några år så den skulle behöva pensioneras snart. Att få en ny dator skulle underlätta väldigt mycket för mig som inte har råd att köpa en ny och eftersom jag jobbar som fotograf måste jag ha en fungerande dator för att kunna sköta mitt jobb. Så här ser det ut just nu där jag sitter vid köksbordet:

 


Cyklister och knott

Idag blev det en ridtur med Frida och Serstök. Vi var själva i stallet så jag fick hjälpa henne upp så sadeln inte glider. Att komma upp på Guffi är nu som "vanligt" igen, så det var nog att han hade ont som gjorde det jobbigt för honom. Nu har han bara lite kala fläckar i manen, men int verkar det inte göra.

Det var väldigt svalt idag så vi kunde ha lite högre tempo än tidigare vecka. Red igenom skogen, bort till bommen och utforskade lite i skogen där, men kom inte riktigt fram till något. Dock såg vi färgpluttarna på träden som någon gjort så där får vi prova att rida nästa gång. Fast de är ju åt fel håll så någon får rida baklänges. Blev en del trav, fick verkligen driva i varje steg på bortvägen så jag slapp ju frysa iallafall. Tror det var Guffis plan med det hela. En liten galopp blev det också och lite tölt träning. Bara några meter och sedan ner till skritt igen. Böjde Guffi åt båda håller utan att han hade huvudet allt för högt så det är ju bra. Serstök sprattlade nog bara med benen i någon underlig gångart, men snart går det nog. I helgen åker dom borta så jag kanske ska prova att rida henne och träna lite tölt. Får se vad jag hinner under mina lediga dagar. Serstök ville inte alls gå hem sen, men Guffi kunde inte alls stå och vänta. Var väldigt mycket knott som irriterade honom. Dessutom kom det en cyklist med två hundar precis när vi red förbi hästarna som är väldigt nyfikna och gärna springer med oss i sin hage. Så det blev lite tok, våra hästar ville springa ifrån allt det där och cyklisten var dum nog att inte fatta att han skulle sakta ner förän jag skrek åt honom. Blir så irriterad på folk som inte fattar.

Frida hittade huvan i hagen och Guffi såg inte alls ut att vilja vara ute i natt. Stod jättelänge vid grinden efter att jag släppt ut honom och verkade inte alls intresserad av gräs eller Serstök. Han har det nog lite jobbigt med alla insekter och skit nu. Jag hoppas på minusgrader någon natt snart!

Jag har också bytt headerbild och den ovanför menyn om ni inte ser det, så får ni uppdatera.


Stretching och puss del 2

Här är lite fler bilder från igår.


Ledig utan skola

Det känns lite underligt det här med att vara ledig och inte känna någon stress över skolarbeten. Igår blev jag klar med det sista till grupprapporten. Det ska skrivas en opposition men det gör en annan tjej så jag behöver bara komma med synpunkter senare i veckan.

Vad ska jag nu göra hela dagarna? Jag har löst korsord, tittat på tv och nu redigerar jag bilder. Tog en lång sovmorgon också. Måste köpa nya böcker så jag kan börja läsa för skojs skull igen, man orkar ju inte det när man måste läsa så mycket för skolan. Jag kan göra vad jag vill när jag är ledig! I kväll blir det stallet med Frida. Det har blivit lite svalare igen så vi får passa på och rida.

Stretching och puss del 1

Här kommer det några bilder från igår bland björkarna. Mamma som fotat det mesta, hon var iallafall inte för långt bort så man fick beskära alla bilder väldigt mycket den här gången.Att han faktiskt vågar och litar på mig att göra detta är otroligt, det hade han aldrig gjort för 2 år sedan. Inte ens för ett år sedan tror jag.Stretchövningarna har jag lånat från Linda, det så kallade morotstricket. Han går inte riktigt lika djupt som Fifa, men det kommer nog.

Sen söndag

Det blev inte mycket skrivet här i veckan och inte mycket stall heller. Varit så slut när jag kommit hem efter jobbet så jag inte orkat röra mig särskilt mycket. Måste verkligen köpa bättre skor...

Mamma kom i torsdags och hon har fått roa sig med mina växter som behövdes planteras om. Igår fick min sambo guida henne i Västerås när han var ledig. På kvällen var vi ut til Ängsö, tittade på slott och Mälaren och blev attackerade av myggor. I fredags var vi ut till Guffi på kvällen. Han hade kliat sönder ena örat på huvan. Mamma sydde och jag dränkte Guffi i kladd och det är en del eksem, sår och skruffs nu. När jag var klar började det regna... Helen och Frida var också där och dom tog en liten ridtur i den otroliga värmen. Idag har vi också varit ut, jag och mamma. Då hade han hela täcket på sne och huvan hade han gömt på något bra ställe så den hittade vi inte. Tur man har fler... Ett av spännena till benen hade lossnat från banden på något underligt sätt utan att det var trasigt, hur han gör är ett mysterium men det händer varje år. Han var svettig när vi tog in honom och mitt på dagen så vi myste bara lite. Fotograferade lite i hagen när jag gjorde lite Morotstrick och puss. De bilderna bjuder jag på imorgon för nu är det dags att sova. Är ledig imorgon också sedan är det jobb igen.

Bjuder på en fin bild a la Guffis tänder så länge.

Vilken dag

Idag var det jobb igen. En varm dag men det gick bra och nu har jag nog koll på det mest inför morgondagen och resten av veckan. Det är lite lättare att kontrollera glassmaskinen, men det är inte lätt. Jag börjar lära mig vad som ingår i vad, men jag har en fusklapp som är väldigt bra att ha. Imorgon blir det helt själv för första gången!

När jag slutade gick jag hem till Frida och Helen för att ta cykeln till stallet. Men på vägen blev jag omkörd av Frida och Gustav på hennes moppe. Några idioter hade kört upp bredvid dom försökt preja ner dom och brytit av ena backspegeln. Det var första dagen hon använde den också ska någon komma och förstöra. Det slutade iallafall med att Helen kom hem och vi åkt till stallet allihopa. Det var riktigt varmt så hästarna fick stå inne i kylan en stund medans vi hade gofika. Vi var riktigt trötta allihopa men nog skulle vi rida ändå.

Gjorde iordning Guffi och gick ut själv. Gick riktigt bra att komma upp och stog inte mer än 2 minuter så det blir bara bättre och bättre igen. Vi är nog snart tillbaka där vi var innan han fick ont. Red iväg mot åkern på andra sidan lite skog medans jag väntade på Frida. Det var mycket skugga där så det var skönt att skritta runt lite. När Frida var klar gav vi oss av upp i skogen. Tog de nya stigarna igen och gick längre denna gång. När vi kom ut ur skogen och kalhygget skällde några hundar på oss inne på en tomt och sedan sprang tre stora nordsvenskar med inne i sin hage. Serstök kanske var söt? Red förbi bommen in på en jättefin skogsväg där man kan springa hur mycket som helst! Vände efter ett tag när den tog slut. Vi ska försöka komma runt på något sätt en annan dag, en det räckte så där när det ändå var så varmt. Provade lite tölt på vägen tillbaka, men var ingen töltdag så blev trav resten och en busgalopp sista biten man kan springa. Båda hästarna blev riktigt pigga och ville inte stanna och gå hemåt, men de fick så lov ändå. Startade Runtastic nästan från början denna gång och här kan ni ser hur vi red. Gick lite fortare idag än sist.

Grön är start och röd är stopp och alltså där stallet ligger.

Jag är riktigt trött nu och har suttit och skrivit klart min sista rapport under kursen. Sedan ska jag bara sammanställa min med 4 andra personers efter som vi ska göra en grupprapport. Det ska jag hinna göra senast söndagkväll...hur ska detta gå...

Tappad sko

Igår hade Guffi tappat en sko så det blev ingen ridning. Vi tog en promenad medan Frida red på Serstök. Var så varmt så jag tyckte till och med det var varmt att bara ha t-shirt. Ni som känner mig förstår hur varmt det var då... Sedan blev det lite duschning av rygg och rumpa. Hans rumpa har varit grå så den behövde lite skrubbning men jag orkade inte ta hela kroppen just då. Men nu är han delvis ren iallafall. Vi stod ute så han kunde äta gräs samtidigt, tror ni han gjorde det eller? Nä, han bara står där.

Idag försöker jag skriva klart min sista rapport och väntar på hovslagaren. Hon ska komma idag men hade några akuta bölder så jag vet inte riktigt när ännu. Han tappade skon ganska längligt ändå. Sedan blir det jobb resten av veckan. Ska gå med imorgon igen och sedan blir det helt själv onsdag, torsdag, fredag och lördag. Ska bli spännande. Tråkigt nog kommer mamma och hälsar på i helgen, men lite tid får vi nog över och sedan får hon roa sig själv med annat.

Dagens ridtur

Det blev en riktigt härlig premiärtur på de nya stigarna och vägarna. Fantastiskt väder förutom att det blåste ganska rejält, men värmen gjorde att det knappt märktes när man satt på hästryggen. Vi har kommit på att hästarna triggar varandra lite. Serstök vill fort fort iväg och blev lite stressad så fort hon får på sig tränset. Så Frida tränar henne på att stå lugnt inne i stallet innan de ens går ut och att hon böjer in huvudet och att Serstök ska stå stilla innan Frida hoppas upp. Därför tog jag ut Guffi först medans Serstök hade lugnhetsträning och tog det lugnt och stilla. Gick lite snabbare i dag än sist, så det blir bättre, och han gick inte iväg på en gång när jag kommit upp. Det gjorde nog mindre ont i dag för jag fick lägga handen på där och kunde borsta manen.

Sedan bar det av upp i skogen och båda hästarna var riktigt pigga och på. Över dikena var det inga alls problem och vår avverkning var perfekt, inga problem att ta sig förbi. Red mot grannen först, men sedna kom vi ut till en asfalterad väg och Serstök är inte van vid bilar ännu så vi vände och travade tillbaka. Vi red tillbaka en bit men gick inte hem utan fortsatte åt andra håller och ut på grusvägen där. Då startade jag appen i telefonen som jag glömt. Mötte en bil som först stod still, men sedan körde och då hoppade Serstök till men inte Guffi, så hon insåg nog att den inte skulle bitas. Lite mer bilträning så ska det nog gå bra. Red en bit längre innan vi vände hemåt igen. Travade genom vattenpölar och Serstök hade inga problem alls med det. Båda hästarna var riktigt duktiga och verkade tycka att det var riktigt roligt att få komma iväg och utforska nya stigar. Det är många hästar där omkring så man kan nog rida hur långt som helst nästan. Båda var svettiga när vi kom tillbaka så vi får ta en bit i taget så de orkar mer och mer. Det har ju faktiskt inte blivit så mycket ordentlig kondition- och styrketräning det senaste efter som vi inte haft några längre sträckor direkt.

När vi släppte ut dom skulle båda äta på saltstenen samtidigt och sedan sprang dom iväg, glada ut till det gröna gräset.


Bilder 17 maj

Nu kommer en bildbomb med bilder från i torsdags när vi släppte ut dom i sommarhagen. De sprang inte runt så här av sig själv, vi fick jaga på dom lite, men lite roligt måste man ju få ha.
Även medelålders herrar kan busa till det ibland.


I bakgrunden ser man grannhästarna på andra sidan om diket.

Runtastic

Under ridturen idag testade jag Runtastic. Jag glömde starta den i början så vi hade ridit en stund innan jag startade den så allt kom inte med. Den funkade riktigt bra, mätta allting och man kunde kolla på kartan efteråt och se var vi red. Nu när jag kom hem skickade jag över information till deras hemsida, loggade in och hittade detta:

Man ser all information, hur länge man ridit, medelhastighet och var på kartan man ridit. Dessutom vad det var för väder. Den röda plutten är där vi slutade, i stallet, och den gröna är där jag startade. Jag tänker använda den fler gånger, och då ska jag starta den på en gång.


App för ridning

Jag sitter ganska mycket och läser på ett forum och hamnade i en tråd om appar som går att använda vid ridning. Hur långt man ridit, medel hastighet osv. Där tipsades det om en app som heter Runtastic. Nu har jag laddat ner den och ska prova imorgon hur den fungerar. Man väljer vad det är för sorts aktivitet man gör och ridning finns faktiskt med, och det verkar det inte alltid göra i andra liknande appar. Det finns en karta också där man ska kunna se hur man har ridit.

Ska bli roligt att se om den fungerar som den ska imorgon under våran ridtur.

Helt slut

Nu är jag helt slut. Var inte så många timmars jobb men väldigt mycket att lära sig. Vad ingår i en mosbricka, vilken sorts korv skulle människan ha och värst av allt var nog glassmaskinen. Vet ni hur svårt det är att göra bra mjukglass? Det ser så himla lätt ut men det var riktigt knepigt kan jag säga, men kom gärna förbi och köp mjukglass så får jag träna!

När jag slutade vid halv tre gjorde jag något så dumt som att åka och köpa mer jord till balkongen, och alla andra människor i Västerås var visst också ute och handlade. Blev så snurrig och trött på alla människor så jag åkte en snabbis till stallet så jag fick andas och varva ner lite. Guffi låg i hagen men klev upp så fort jag började prata med honom och vi myste en liten stund innan jag åkte hemåt. Han hade fortfarande ont vid manen men jag vill väldigt gärna rida imorgon, så vi får väl se. Annars går vi iallafall! När jag väl kom hem dog jag i soffan några timmar tittandes på tv och har sedan ätit en god middag så jag fick tillbaka lite energi.

Imorgon blir det premiär av de nya ridvägarna!

Äntligen!

Äntligen! Äntligen! Äntligen!
Idag kom vi igenom skogen!

Åkte ut vid 11 och kom hem för bara en lite stund sedan. Är riktigt trött i kroppen efter en lång dag i stallet, även om vi varken red eller motionerade på annat vettigt sätt. Men motion fick vi i skogen.

Vi började med att gå runt sommarhagen och kolla tråden och klippa grenar. Guffi coh Serstök stod på andra sidan och stirrade på oss. Sedan tog vi in dom och snyggade till dom lite och tog av munderingen innan vi släppte ut dom. Guffi gick raka vägen längst ner i hörnet på andra sidan och Serstök kommer springandes efter. Jag glömde dock min kamera, men Frida hade med sin så vi fotade med den. Fick jaga dom lite så det skulle hända något, så bilder kommer men jag vet bara inte än. Sedan blev det korvgrillning och då försvann all värme, satt och frös där en stund men mätta blev vi.

Sedan åkte vi allihopa, jag, Frida, Helen och Gustav runt till andra sidan och hem till en kvinna som hade två nordsvenskar och tidigare haft dom i deras stall innan de byggde eget. Hon visade oss var vi skulle gå och det var helt fantastiskt bra. Dock var det två diken ivägen så vi fick göra en egen stig, men det gick bra och helt plöstligt var vi ute på våran vanliga stig. Vi hade aldrig hittat det där själva, men nu är vi igenom! På andra sidan finns massor men grusvägar, skog och ja allt möjligt bra. Ett av dikena var ganska djupt och brett, men bara 2 meter in i snårskogen var det mycket torrare och smalare. Så vi klippte, hög och sågade oss igenom där så det blev en utmärkt stig utan massa rivsår i ansiktet. Jag har lite ont i armarna så träningsvärk blir det nog imorgon.

En riktigt härlig dag har det varit och nu är verkligen ridsuget på topp! Men jag tror Guffi får vila en dag till så de ömma kanske går över, eller så tar vi en promenad på den nya stigen iallafall om det inte går över i helgen. Kommer bli så mycket roligare att rida nu när man kommer någon vart och kan springa på riktigt.

Imorgon är det äntligen fredag och jag ska få lära mig mitt nya jobb! Var och letade efter stället idag på vägen hem och tillslut insåg jag vilken grillkiosk det var. När jag kom hem och precis öppnade dörren ringde kvinnan (som jag inte hör vad hon heter) som var med på anställningintervjun och har insett att hon inte berättat var kiosken ligger, så nu vet jag verkligen var den är.


Tömkörning

Onsdagskvällen spenderades i stallet med tömkörning. Jag vill inte rida när Guffi har ont, även om det inte är pga ridning, sadel osv. Tror det är eksem eller kanske täcket som gjort det, eller så har han blivit biten av något. Kommer ihåg för cirka två år sedan hade han en stor knöl där, typ tennisboll, men det var antagligen en broms och försvann efter någon vecka. Nu är det ingen knöl, han är bara väldigt öm men tar det försiktigt ändå. Man förstår ju att det gör ont när jag sitter upp, man håller ju händerna precis där och det är svårt att undvika.

Så det blev alltså tömkörning med halsförlängaren för första gången. Frida red samtidigt och hade satt ut koner så man kunde göra lite slalom osv. Så idag blev det mycket styrträning, kan behövas. Det var inte lätt alltid, men tillslut så gick det ganska bra. Så fort man kommit fram till nästa kon var det bara att svänga åt andra håller, var man lite för sen så gick han bara rakt fram med böjd hals. Sedan tog vi en sväng ute på åkern, Frida red först så det var mest bara att gå efter. Första gången vi är ute på riktigt när jag tömkör. Annars har det bara varit lite på vägen eller till stallet osv. I och för sig har vi ju ingen paddock eller annat att stänga in oss i så det var kanske inte så nytt egentligen. Fokuserade bitvis på att ställa honom och böja ibland, men det är då inte lätt. Fick till det fint några gånger så bättre blir det iallafall. Grannhästarnas hagtråd låg ner på ett ställe och den ena hästen såg ut som att den skulle komma på besök när som helst, men ingen besök så länge vi var i stallet iallafall. När vi kom ut på vägen ville Frida trava lite så jag tänkte gå tillbaka mot stallet, men det gick inte att vända. GUffi skulle inte alls gå tillbaka själv. Så vi tog också lite trav, jag springandes efter. Det klarade vi galant! En fin lugn trav så även jag hann med och han tyckte inte alls det var konstigt att jag sprang efter honom för första gången.

Det blev många nya saker idag, men det klarade vi finfint. Kanske blir lite tömkörning i skogen också framöver. Om en stund ska jag åka ut till stallet igen och hästarna ska få gå ut i sommarhagen. Kameran följer med och täcket åker av om han nu mot förmodan skulle springa lite...man kanske kan jaga dom annars. Sedan tänkte vi åka runt skogen och gå ifrån en som bor där och har hästar. Hon sa att det var lättare att förstå från henne håll var vi skulle gå för att komma igenom, så det hoppas jag på.Film från 20 januari när vi tömkörde första gången med hjälp av Alexandra. Mamma kanske kan filma lite nästa helg när hon kommer så ni får se hur det ser ut nu.

Guffi gör ingen racerbana

Tidigare har Guffi varit vädigt orolig när man tagit in och låtit han stå ett tag. Nu har jag upptäckt och sagt till både mamma och Helen hur lugn han har blivit inne. Det är aldrig någon racerbana i spånet som det varit före. Han står lugnt och snällt och väntar på att han får gå ut igen. Han ville ju till och med knappt gå ut förra veckan igen när det regnade så mycket. Han står och tittar in i stallet eller ut genom sitt lilla fönster, eller äter. Att han idag stod helt stilla när jag smörjde utan att han hade något att göra var ju helt otroligt! Tidigare han man kunnat smörja en rand, sedan går han ett varv och sen kan man smörja en rand till innan han går ett varv till, och så där har han hållt på. Nu stod han helt stilla även när jag kom fram till öronen och flaskan pep när det tog slut.

Jag tror verkligen han trivs. Han vill ha lugn och ro och inte massa människor han inte känner springandes runt honom. Dom andra tycker han är så himla snäll och Helen säger att han så gärna följer med dom in de dagar jag inte är där. Så att Guffi vill gå in är ett bra tecken! Men han kommer aldrig bli någon innehäst för det.


Till slut kom jag upp

Idag ville jag vara själv i stallet när jag skulle prova att komma upp på Uffepuffen igen. Ville inte känna någon stress alls för då blir det bara svårare. Guffi följde gärna med in från hagen så det var ett gott tecken. Klämde på ryggen och han reagerade inte mer än längst ner på manen. När jag la på sadeln var det samma sak, bara när jag kom åt manen. Kände efter och det var lite knölar och grejs från eksemen så det kan vara det som gör ont.

Började först med att longera honom lite utanför stallet så han skulle slappna av lite mer och sedan stod jag bara vid honom en lång stund. La sedan tryck i sadeln, guppade och rörde på den. Vissa gånger gick det jättebra och andra gånger spände han sig. Satte foten i stigbygeln och stod så en stund. Tillslut kom jag upp och Guffi gick iväg på en gång och det fick han göra idag. Tänkte först hoppa av på en gång eftersom det krävdes en del av oss idag, men han var så pigg så vi red ut i skogen. Han var spänd först men slappnade av mer och mer efter varje steg. När vi gått en bit stannade han för att kissa, så det kan ju varit det som gjort det lite jobbigt också. Lufsade runt i skogen en stund och på ett ställe där det är ganska torrt och bra drev jag på lite. Han tog några galoppsteg men saktade sedan av till trav. När vi kom ut ur skogen red vi ner på åkern och travade och galopperade, bara krav på att det inte skulle gå för fort, annars fick han busa på som han ville. Fast busa är ju inte hans grej direkt. Lät han också rulla uppför kullen tillbaka sedan.

Han ville inte gå in i stallet först men jag lyckades övertala honom ganska snabbt. Mat fick han och sedan började jag undersöka lite mer där i manen. Tog fram bio-skinet för att smörja in. Han var riktigt um, han blev riktigt orolig och man såg på han att han knappt visste var han skulle ta vägen när jag höll på där. Det gjorde nog lite ont men smörjde inte så ordentligt det gick. Hoppas det blir bättre snart och att eksemtäcket inte skaver. Fortsatte med hela manen sen och han stod helt stilla! Sedan fick han gå ut med Serstök i björkhagen och äta gröngräs. De slutade äta höet i går, så nu får det ta och torka så vi kan släppa ut dom.


Tankar snurrar

Jag längtar faktiskt tills jag får börja jobba och vill att det ska vara fredag nu! Ska bli riktigt roligt faktiskt.

Idag har jag pluggat, gjort bokföring för mitt företag och mailat några equiterapeuter så någon kanske kan komma och gå igenom Guffi. Mina tankar började snurra om han hade ont någonstans i söndag och det var därför han inte ville. Jag ska klämma lite försiktigt på ryggen idag och se om han reagerar, annars ska jag försöka mig på lite ridning i skogen. Tror han saknar den också eftersom vi inte varit där på ett tag pga Serstöks sår, och tycker han ridningen är tråkig säger han ifrån även då. Men det kan vara bra med en genomgång ändå och se vad dom säger.

Det är också dags för skoning snart igen, men mina duktiga hovslagare har en infekterad visdomstand som gör att hon knappt kan jobba, så jag tycker lite synd om henne. Än sitter skorna så vi kan nog vänta några dagar till.

Promenad i skogen

Idag blev det en snabb visit i stallet på ca 30 minuter. Det blåste riktig storm och duggregnade så det blev en liten promenad i skogen ensamma. Guffi var pigg och fick gå lös en stund, tills han försökte prova en egen ny stig. Han fick som han vill fast han satt fast i grimskaftet och vi virrade runt ett tag. Det är inte det lättaste att ta sig tillbaka när det ligger massor med stora träd ivägen så man får gå väldigt klingelikrokigt. Men tillslut var vi tillbaka och Guffi fick en äpple att mumsa på. Filmade litegrann så här kommer det.Sedan var jag och storhandlade och virrade runt i affären i en timme. Måste se roligt ut om de har övervakningskameror när jag går fram och tillbaka över allt flera gånger. Har också hämtat ut telefonen jag fått gratis eftersom jag tecknade om mitt abonnemang. Jag gillar min gamla telefon, men den har lite tokigheter för sig ibland. Den har ringt upp både Helen och mamma utan att jag gjort något och hänger sig lite då och då. Så jag bytte till den nya som jag hoppas ska vara lika bra.

Mitt schabrak

Daniela ville se en bättre bild på schabraket jag har på bilden i förra inlägget, så under min snabba visit i stallet idag fotade jag det lite snabbt. Det är skitigt och hårig eftersom det är det schabrak jag oftast använder. Det är svart med grå kant och brodderi med grå och lila blommor. Jag köpte det på Ullared för ca 3 år sedan tror jag det blir nu så lite av brodderiet börjar gå sönder, men för att vara några år och så välanvänt som det är så har det hållt riktigt bra. Billigt var det också!


Att förstå Guffi

Idag vaknade jag tidigt för att vara helg och var riktigt pigg. Glädjen över jobbet satt nog kvar. Tog bussen till Helen och Frida vid 10 och sedan åkte jag med hela familjen till stallet. Åke och Gustav håller på att bygga ligghall så därför åker de med. Det var redan varmt och skönt, förutom att det blåste lite kallt emellanåt.

Vi tog in hästarna och gjorde iordning dom. Frida sadlade Serstök först och gick ut innan jag ställde upp Guffi. Gustav höll i honom medan jag sadlade och det märkes direkt att han inte ville ha den på ryggen idag. Utanför var Serstök lite stressad och ville som vanligt inte stå still. Helen tog Guffi så hjälpte jag Frida och hon kom upp utan pall och Serstök stod ganska stilla, i två sekunder. Sedan var det min tur, Guffi ville inte alls, klev undan och höjde ryggen. Så jag provade med att gå runt lite och jobba från marken med tyglarna, men det blev inte bättre. Så Frida red och jag gick med Guffi ett varv ute på åker. Sedan gick jag in och bytte till tömkörningsgjorden och gav upp ridningen. Provade några fler gånger innan, men det märktes väldigt tydligt att han inte ville ha mig på ryggen idag och då vill jag inte tvinga honom med vill ändå prova några gånger för att se om det var någon skillnad. Tömkörningen gick bra och han arbetade på fint. Höjde inte ryggen lika mycket som vanligt, men han kan ju ha haft en dålig dag så det får jag ha överseende med. Tog en sväng på vägen också och då gick det mycket bättre.

En del av er vet redan, men Guffi har varit känd för att kasta av folk som försökt rida honom tidigare och är väldigt känslig när man sitter upp. Blir han rädd och får panik är oftast det först han vill att bli av med den som sitter på ryggen och man får absolut inte nudda rumpan med foten eller något annat. Dock har han blivit mycket bättre och kan få panik utan att vilja bli av med mig. Han måste verkligen lite på den som sitter på ryggen för att kunna slappna av och det gör han oftast med mig, men vissa dagar vill han bara inte. I vanliga fall står han snällt stilla när jag försöker hoppa upp, så att han kliver undan så ordentligt som idag var ett väldigt starkt tecken. Dessutom skuter han upp ryggen och blir spänd. Något som många andra kanske inte ser förutom jag är hans blick. Han får ett helt annat uttryck i ögonen och jag ser tydligt att han inte vill. Annars har han världens snällaste bruna ögon. Att ha en sån här häst är inte det lättaste, man kan inte bara hoppa upp och köra på. Att sitta upp på Guffi är en stor del av träningen för oss och jag hoppas han ska kunna bli bättre och säkrare ju längre riden går, han har ju redan gjort stora framsteg som tillåter mig att sitta där och det är jag riktigt tacksam för. På ett sätt är det verkligen det största godkännandet man kan få av Guffi, att få tillåtelse att rida honom.

Resten av dagen i stallet blev det grillad korv och mockning i sommarhagen så vi ska få mer gräs. Jag och Frida spenderade också en ganska lång stund på medeltiden och tvättade Guffis eksemtäcke för hand. Men vad gör man annars utan tvättmaskin. Först hade det legat i blöt med lite tvättmedel och sedan hängde vi upp det på en lina och skrubbade och sköljde av med vattenkatta. Grått blev det igen tillslut, men mina armar är riktigt trötta efter allt vattnande.

Det blev heller inget utsläpp i sommarhagen eftersom regnet de senaste dagarna skapat en hage som mer likande ett risfält. Det var riktigt blött kan jag säga. De fick istället gå några timmar i björkhagen och hade det mysigt. Jag hoppas att någon av er orkar läsa den här novellen...


Drömma kan man

Nu när jag fått ett jobb kan man ju börja drömma lite mer om nya hästsaker och kanske ett och annat icke hästrelaterat, men det tar jag inte upp här. Så jag satte ihop en fin liten bild på de saker jag helst av allt velat köpa och nog kommer att göra när det finns pengar till det. Jag vet inte om jag vill ha hela tränset (självklart i lila då) eller bara ett hackamore...kanske blir både och. Mina stigläder går nog snart av om jag har otur och därför behövs verkligen nya. De lila tyglarna skulle ju vara himla snygga tillsammans med det lila tränset. Och en egen tömkörningsgjord skulle vara skönt och ett långt dressyrspö att ha så Guffi vänjer sig och inte är rädd längre. Sånna där servetter att torka av läder vore väldigt praktiskt att ha när man är lat som jag.


Fått jobb!

I veckan har jag varit på två arbetsintervjuer och den ena gick riktigt bra. De sa att jag låg bra till eftersom de vill ha någon som inte rökte och skulle höra av sig på måndag. Så nu har jag gått sen i torsdags eftermiddag och knappt kunnat hålla nerverna i styr för jag vill verkligen ha ett jobb, det här jobbet. Så för bara en liten stund sedan ringer telefonen och de säger att jag fått jobbet! UNDERBART! Ett riktigt jobb! Ska dit på fredag och lära mig hur man göra, skulle bli en gång till innan jag börjar på riktigt.

Jobbet är i en grillkiosk i Erikslund, så det är inget direkt häftigt jobb, men det är ett jobb och det låter väldigt roligt ändå. Och jag slipper oroa mig för ur allt ska gå ihop när min kurs tar slut. Dessutom är det inte långt att gå hem till Helen och Frida från jobbet där min cykel står, så då kommer det fungera väldigt bra med Guffi också. Så har ni vägarna förbi får ni komma och äta mat eller glass hos mig.

Ungefär så här glad blev jag och hoppade upp och ner.

Rid i solsken och cykling i monsunregn

Idag blev det ätnligen lite ridning. Det har växlat mellan spöregn och solsken hela dagen, men vi lyckades rida när solen var framme. Började med att himlen öppnade sig när vi tog in hästarna och båda två blev rätt stressade, men när solen kom fram hade de lugnat ner sig. Började rida själv eftersom vi bara har en uppbindningsplats i stallet och jag vill inte sa på sadeln på Guffi i stallet eftersom vi måste gå igenom en ganska smal gång för att komma ut, och han är ganska bra på att fastna i saker...

Koncentrerade oss mycket på lösgörande, böja, ställa och flytta bakdelen så vi kunde komma igång ganska ordentligt. Tänkte också på hur jag själv gjorde och att inte bli hård i handen, eftersom Guffi var lite hård i munnen så behövdes det av mig att inte också bli det. I handen alltså. Tog sedan en del tölt på vägen och det var lite tugnt efter allt regn och gick riktigt bra. Precis innan vi saktade av sista gången sänkte han huvudet och gick faktiskt några steg i en lägre form! Nu ska den där nosen ner för gott! Han har gjort sånna framsteg på bara ett år med tölten så man blir så glad varje gång han sänker sig. Sedan blev det lite trav som flöt på som vanligt och han sänkte sig fint. Avslutade med en lite busgalopp innan vi skrittade av och hjälpte Serstök och Frida att gå genom några vattenpölar.

Guffi fick mumsa på sin mat och jag smörjde in honom lite snabbt eftersom det mesta antagligen försvunnit i regnet. Ute hade himlen öppnat sig igen, så de andra skulle släppa ut honom när det slutade eftersom jag var tvungen att cykla för att hinna med bussen hem. Tänkte först inte ta regnbyxorna eftersom solen kommit fram igen, men är glad att jag gjorde det för när jag kom in på den lite lugnare vägen öppnade himlen sig och det blev ett riktigt monsunregn och jag var genomblöt när jag kom fram. Fast det var ganska uppfriskande och man känner sig himla nyttig efteråt. Men mina ben var torra för jag har himla bra regnbyxor, skorna och jackan höll inte lika torrt.


Dagens busstur

Idag kändes det verkligen som att vara tillbaka på bussarna i Timrå. Om ni åkt dom någon gång så fattar ni vad jag menar. Tog först bussen hemifrån bara några hållplatser för att gå in i en kiosk och hämta ut Bio-skin som hade kommit. Fick ropa till chauffören som glömde stanna när jag plingat. Bio-skin var förpackat så man hade kunnat tro att det var en bomb...

Klev sedan på nästa buss och bara efter en litet stund håller en bil på att köra rakt in i bussen precis där jag sitter. Fick hjärtat i halsgropen kan man ju säga. Bytte sedan buss igen på centralen och när den skulle åka därifrån, mejade den nästan ner en annan bil. Det bli enkelfiligt precis vid hållplatsen och några bilar hade stått stilla för folk gick över övergångsstället. Bussen skulle prompt tränga sig föra den sista bilen, som också körde framåt samtidigt och bussen lyckade kläma sig förbi med bara några centimeter. Sedan satt jag som på nålar vid varje korsning, för den där chauffören kände man ju inte att man kunde lite på.

Regnig vecka

Nu har det regnat ordentligt i tre dagar så jag hoppas det slutar i eftermiddag. Det har stått lite stilla här, dels för att jag inte varit särskilt mycket i stallet den här veckan pga regn och annat. Dessutom har jag inte känt för att skriva idagharjaggjortdethär-inlägg, så om ni undrar över något eller vill läsa om något minne, så säg till!

Igår var vi ute på kvällen och hästarna fick stå inne och torka lite. Guffis täcke var tungs som bly så han fick ett nytt torrt på sig, men han verkade ganska motvillig att gå ut igen så han var nog också less på regnet. Serstök såg ut som en zebra med hawaiiskjorta. All smuts under pälsen rann ner för magen på henne och hon hade en fleecefilt med hawaiimönster på sig. Det var en rolig kväll ändå, många skratt blev det när vi alla tre var lite trötta.

I eftermiddag ska vi ta och rida igen, är väl på riden nu, så nu ber vi till vädergudarna att det slutar regna!


Växa upp i liten flock mot stor flock

Igår kväll i stallet började vi prata om det här med unghästar och föls uppväxt. Serstök har ett ettårigt hingstföl som just nu är på hingstbete med 12 stycken andra tror jag. Tidigare har han gått med Serstök och två andra hästar och även själv med morsan några månader. Det vi nu började prata om var ju det här med att de vill ta hem honom i höst och hur det påverkar honom. De kommer då bara vara tre stycken, Guffi är äldre och klok men leker gärna ändå med de yngre. Men Vindur hade tydligen väldigt tråkigt de där månaderna han bara gick med Serstök. Att betala 1000kr i månaden för en häst som bara lullar i en hage i 3 år är inget de tycker är värt egentligen, när han har den möljigheten hemma mycket billigare, fast utan massor med kompisar.

Hur tänker ni om det här? Hur hade ni gjort? Blir det häst av dom iallafall? Hur gör alla som får föl och inte har 17 hästar?

Fina lilla Óskadis efter Omi från Stav

Jag tror det blir häst av dom iallafall. Han kommer ju fortfarande ha två äldre hästar som kan uppfostra honom och leka, fast kanske inte så mycket som med jämnåriga. Det finns ju många hästar här i världen som går själva i sin hage, och de går ju fortfarande att hantera, så med två kompisar borde det ju egentligen inte vara något problem.

Jag har bara sett föl växa upp till unghästar och vuxna ridhästar som gått i en stor flock, så någon egen erfarenhet har jag inte och inte mina stallvänner heller av just detta. Fast vad vet jag, många av de hästar man hanterat genom året kan ju ha vuxit upp i liten flock också, iallafall de som är födda i Sverige. Med de islandsfödda känns det ju som en liten chans.

Guffi och Serstök i bild


Vi försökte ta fina porträtt på båda tillsammans, men Serstök var mest intresserad av gräs.
När Guffi väl kom ut i hagen var han också mest intresserad av gräset...

Solig söndag

I dag blev jag väckt av ett sms och var i stallet inom en timme, knappt vaken och har sedan resten av dagen varit väldigt lullig eftersom jag inte hann vakna ordentligt imorse tror jag. Det hade inte hänt något i stallet, men Frida och Helen skulle bort på eftermiddagen och jag hade tagit sovmorgon så då blev det så.

Det blev longering idag. Frida tömkörde Serstök samtidigt, så ibland fick vi lite problem när hästarna helst ville göra som den andra hästen, men det är bara bra träning. Gick ganska bra, han var loj i traven och trampade inte alls på ordentligt, men när jag fick nära och vill att han skulle böja sig och sänka sig gick det mycket bättre. Även om han inte tog i ordentligt i traven syns det väldigt tydligt när han höjer ryggen och det gör han ändå, så han får godkänt ändå.

De fick gå i björkhagen igen en stund så de vänjer sig vid gräset. Han fick gå utan täcke en stund första, så då passade jag på med kameran, eksemtäcke är ju inte det stiligaste. Sedan tog jag på allt i hagen, Guffi gick lös, inga som helst problem. Han drar nästan på sig täcket själv, men att ta av det är himla läskigt för då får han stötar. Han fattar nog att täcket är bra och skönt att ha på sig. Han fick ta på sig luvan nu också, så han ser ut som en jättefluga. Men Serstök har också en så de har ju varandra iallafall.

Bilder kommer lite senare, fotade även ett fint blommande träd nyss i kvällsolen. Har beställt Bio-skin idag också, så när det kommer och det förhoppningsvis är varmare ute blir det duschning av häst.

Det som har hänt har hänt

Det blev visst lite tyst här. Vårat internet försvann i tisdags och återfann sig inte förän idag. En annan sak som hände då var att vi gjorde ett ganska stort misstag som slutade i en olycka i stallet. Alla klarade sig ganska bra med tanke på vad som hände. Serstök har ett sår på karleden som är ganska djupt och min tumme är lite lagom uppskuren men snart har den vuxit ihop. Vad som hände känner jag att jag inte behöver berätta för er, vi har lärt oss av vårat misstag och kommer aldrig göra om det. Tur i otur hade vi verkligen kan man säga.

Jag har haft fullt upp och inte varit i stallet förän ikväll igen och kom hem alldeles nyss. Det regnade och med tanke på Serstöks sår kan inte Frida rida henne än, så pysslade och myste i stallet istället för något motionerade. Tömde Guffis "magpåse" på hår, har nog aldrig varit med om att det varit så mycket så hårt packat. Ni som har eksemtäcke förstår vad jag menar.

I morgon fyller sambon år så jag har bakat kakor idag och imorgon blir det en tårta. Ska dekorera med massa roliga saker från företaget där han jobbar. Dumt av mig att inte baka oftare egentligen när jag har den tillgången. På söndag blir det stallet igen, får se vad vi hittar på då. Dessutom har jag kanske fixat min första gravidfotografering, om den gravid vill ställa upp. Det är en släkting till Helen, ska bli så roligt om hon vill ställa upp!

Igår satt jag ute på balkongen i det underbara vädret och fotade blommorna när Müsli kom och ville vara med. Ingen perfekt bild på världens sötaste katt, men så nöjd jag blev med den ändå.


RSS 2.0