Uppsittning - mina metoder

Jag har lovat Alexandra att jag skulle skriva ett inlägg om hur jag gått tillväga när jag sitter upp på Guffi. Genom våra lite mer än 3 år tillsammans har vi använt 3 olika sätt. Det finns många olika sätt att göra detta på, och inget är fel eller rätt, det finns bara vissa sätt som passar bättre för vissa individer och det är den bästa man måste hitta när man har en häst som har ett sånt här problem.
 
  1. I början longerade jag eller min ridlärare honom först i kanske 5-10min så han skulle börja slappna av. Efter det ställde jag mig vid sadeln, kortade upp tyglarna och pillade lite så hans skulle sänka sig. Sedan satte jag foten i stigbygeln och hoppade upp som vanligt och gav en godbit när jag satt mig i sadeln.

  2. Efter ett tag slutade vi med att longera och hoppade upp på ett ganska "normalt" sätt. Han skulle fortfarande sänka sig innan jag hoppade upp och jag fortsatte med godbit ett tag till innan jag slutade med det också. Det är på detta sätt han har bockat av mig alla gånger kan jag säga, så det fungerar inte för honom att man hoppar upp på ett "normalt" sätt.

  3. Det sista sättet är det vi gör nu och det som känns bäst. Jag går vid sadeln med tyglarna över hans huvud och "rider" från marken. Han ska slappna av och lyssna på mig. Brukar böja lite och se om han är med på mina signaler. Brukar också dra och slita lite i sadeln för att se om han reagerar medans vi går. När jag sedan känner att allt är bra stannar vi och jag sätter foten i stigbygeln. Står han lugnt får han godbit medans jag lägger mer tyngd i stigbygeln. Flyttar han sig, spänner sig eller något annat väntar jag ut honom bara. Sedan hoppar jag upp, men stannar och hänger över honom i några sekunder för att vara säker på att han inte skjuter rygg eller spänner sig på något annat sätt. När jag känner att det är lugnt tar jag över benen och sätter mig, därefter får han en till godbit.
En viktig sak, hur man än gör med en sån här häst, är att alltid vara lugn, absolut ingen stress, och när man väl sätter sig i sadeln ska det vara mjukt och försiktigt. Självklart ska man aldrig dunsa ner på vilken häst det än är, men jag tror det är extra viktigt med en häst som har sånna här problem. Med Guffi får man heller inte nudda rumpan när man tar över benet. En annan viktig sak är att göra uppsittningen till en rolig sak. Det ska inte förknippas men smärta, hårt arbeta, stränga ord osv, utan något som hästen gillar. I Guffis fall fungerar det med äppelbitar. Den tredje viktiga saken är självklart att kolla så hästen faktiskt inte har ont och att det är därför den gör som den gör. Men jag hoppas och tror att vi flesta människor har så mycket vett och välvilja i oss att det är det första vi gör.
 
En printscreen från en film från i februari.
 
Jag har ingen bild på när jag sitter upp så det fick bli denna. Här hoppade jag upp ganska normalt vilket fungerar i perioder. Här har han höjt huvudet och är lite spänd men inget överdrivet eller nära till en bockning. Man ser det tydligt i filmen att han rycker till precis när jag hoppar från marken. Här kan ni se filmen om ni ville. (Den snabbspolar och det går inte så där fort i verkligheten.)

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Intressant att läsa och skönt att veta att det faktiskt går att få bort problemen! ;)

2012-11-29 @ 23:23:31 / URL: http://alexaka.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0